Ce sunt hemoroizii?
Denumiti si tranji, hemorozii sunt vene din zona anala care ajung sa se inflameze. Trebuie diferentiati, insa, hemoroizii interni de cei externi.
Hemorozii interni provoaca sangerari fara durere dupa scaun. Sangerari pot fi, insa un semn ca exista o problema mai grava, prin urmare este nevoie de un consult medical.
De asemenea, hemoroizii pot determina dureri acute si iritatii la nivelul anusului. De obicei, dureririle si iritatiile apar atunci cand hemoroizii sunt deja in exterior sau s-a format un cheag de sange.
Ce cauzeaza aparitia hemoroizilor?
- Constipatia este una dintre principalele cauze ale hemoroizilor, intrucat imposibilitatea de a avea scaun pune presiune asupra vaselor de sange din zona anala.
- Sarcina - pe masura ce fetusul se dezvolta, exista o mai mare presiune asupra venelor care trebuie sa lucreze la o capacitate mai mare pentru a pompa sange.
- Insuficienta venoasa - hemoroizii sunt un indicator al slabiciunii venelor, slabiciune provocata de ore prelungite petrecute in picioare, de supraponderabilitate, de lipsa de exercitii fizice.
- Bolile inflamatorii intestinale (colita ulceroasa sau boala Crohn)
- Hipertensiunea portala - o mai mare presiune asupra venei portale (vena care conduce sangele de la intestine spre ficat)
Ce tratamente naturiste exista pentru hemoroizi?
• Sa incluzi in dieta ta zilnica mai multe fibre
Fibrele atenueaza mancarimea, disconfortul si durerea provocare de hemoroizi. De aceea este bine sa mananci mai multe legume, cereale integrale. Chiar si semnintele de in sunt o sursa de fibre si un remediu impotriva hemoroizilor.
• Mananca citrice
Citricele contin antioxidanti puternici denumiti Bioflavonoide, cunoscuti si drept vitamina P. Ei sunt eficienti in stabilizarea si intarirea peretilor vaselor de sange, ceea ce previne inflamatiile.
• Foloseste crema de Hamamelis (floare de iarna)
Sub forma de lichid distilat, unguent sau comprese aplicata in zona anala, hamamelis reduce sangerarile, avand efect astringent. Hamamelis atenueaza, de asemenea, durerea, mancarimea si inflamatiile.
• Bea ceai din frunze si codite de castan salbatic
Extractele din castan salbatic sunt recomandate mai ales cand circulatia sangelui nu este buna sau cand exista insuficienta venoasa. Poti consuma astfel de extracte sub forma de ceai sau capsule pentru a-ti intari peretii vaselor de sange. De asemenea, pot fi folosite si extern, sub forma de comprese.
In plus, este important sa faci miscare si sa bei suficient de multa apa (cel putin sase pahare) pentru a scapa de simptomele neplacute provocate de hemoroizi.
Tu ce tratamente naturiste impotriva hemoroizilor ai folosit?