Greturi in sarcina: cauze, manifestari si tratamente

Greturi in sarcina: cauze, manifestari si tratamente

Alexandra Stefan

Greturile in sarcina sunt intalinte la majoritatea femeilor insarcinate, in special in primul trimestru de sarcina. De obicei greata in sarcina este o senzatie normala si apare cel mai adesea dimineata. Afla cand si cum se manifesta greata in sarcina, care sunt cauzele ei, si cum poti ameliora efectele greturilor in sarcina.

Cand si cum se manifesta greturile in sarcina

Aproximativ o treime din femeile gravide se confrunta cu greturile de dimineata, mai mult sau mai putin, in special in primul trimestru de sarcina. Aceasta senzatie este cunoscuta ca drept greturi matinale avand loc cel mai adesea in prima parte a diminetii, insa greata in sarcina poate aparea in orice moment al zilei. In majoritatea cazurilor greturile incep sa se simta in a 4- a saptamana de sarcina, urmand ca senzatia sa dispara in jurul saptamanii 12- 14 de sarcina. Cu toate acestea, un studiu declara ca una din cinci femei se confrunta cu greata si varsaturi si in al doilea trimestru de sarcina. Exista si cazuri mai rare in care gravida poate prezenta senzatia de greata si voma pe tot parcursul sarcinii.

femeie cu senzatie de greata

Simptome ce insotesc starea de greata in sarcina sunt:

-pierderea poftei de mancare;
-varsaturile;
-efecte psihologice, cum ar fi depresia si anxietatea.

Greturile in timpul sarcinii pot avea un efect profund asupra calitatii vietii, avand in vedere ca ai o stare de rau permanenta, nu poti socializa si poti simti ca nu mai dai acelasi randament la locul de munca. Gravidele care se confrunta cu greata in sarcina pe tot parcursul sarcinii sau pe o perioada mai indelungata sunt predispuse unui nivel mai ridicat de stres psihologic, ceea ce duce in final la anxietate si depresie.

Cauzele aparitiei greturilor in sarcina

Greata are numeroase cauze. Este important sa stim ca greata in sine, in special cand apare in sarcina, nu este o boala, ci mai degraba un simptom al sarcinii. Cauzele aparitiei acestui simptom nu au fost elucidate pe deplin de catre specialisti, insa se crede ca o combinatie intre factorii fizici si  cei metabolici joaca un rol important in aparitia senzatiei de greata si voma in sarcina. 

Cele mai comune cauze ale aparitiei senzatiei de greata in sarcina sunt:
- nivelurile ridicate de hormoni, inclusiv estrogen
- fluctuatiile tensiunii arteriale, in special nivelul scazut al tensiunii arteriale
- metabolismul modificat de carbohidrati
- multiple schimbari fizice si chimice prin care trece organismul femeii cu scopul de a se pregati si adapta unei sarcini.

Greata in sarcina nu afecteaza starea fatului

Unele femei sunt ingrijorate de faptul ca efortul depus pentru a voma le poate ameninta starea fatului. Intr-adevar varsaturile si senzatia de voma pot tensiona muschii abdominali si pot provoca dureri localizate, insa actiunea de a voma nu va afecta copilul. Fetusul este perfect amortizat in interiorul sacului embrionar de lichidul amniotic. Numeroase studii au descoperit ca varsaturile pe o perioada indelungata, la inceputul sarcinii sunt asociate cu un risc redus de avort spontan. Cu toate acestea, perioadele prelungite in care gravida prezinta varsaturi (care duc la deshidratare si pierdere in greutate) poate priva copilul de o nutritie adecvata si creste riscul ca bebelusul sa fie subponderal la nastere.

O forma severa a senzatiei de greata in sarcina poate afecta aproximativ una din 1000 de femei gravide. Simptomele includ varsaturi repetate, pierderea in greutate si deshidratare. Tratamentul implica de obicei spitalizare, precum si administrarea de lichide intravenos si un program de nutritie special. Aceste forme severe de greata in sarcina, daca raman netratate, pot duce la aparitia unor posibile complicatii, cum ar fi: dezechilibre electrolitice; depresie si anxietate extrema; malnutritia fatului; o presiune excesiva asupra organelor vitale, inclusiv ficatul, inima, rinichii si creierul.

femeie insarcinata

7 Recomandari si trucuri pentru ameliorarea senzatiei de greata in sarcina

Practic, toata lumea pe care o stii: moasa ta, mama ta, vecina, poate sa iti sugereze un remediu pentru a elimina senzatia de greata. Unele persoane iti vorbesc din experienta proprie, altele din auzite insa sfatul medicului care iti supravegheaza sarcina este cel mai recomandat. Dar, totusi nu ar trebui sa eviti si recomandarile traditionale, naturiste - nu ai de unde sa stii ce functioneaza cel mai bine pentru tine pana nu incerci.

1. Tine la indemana intotdeauna gustari

Mananca cativa biscuiti simpli, sarati sau dulci, inainte de a te da jos din pat dimineata si nu manca nimic din care banuiesti ca iti va face greata. Nivelul de zahar din sange ar putea fi motivul pentru care are ai tendinta sa te simti rau dimineata. Pastreaza un pachet cu biscuiti simpli sau o felie de paine prajita pe noptiera si manca in momentul in care deschizi ochii, abia dupa aceea este momentul sa te ridici din pat. Multe femei gasesc acest truc benefic, asadar nu este nimic neobisnuit in a iti pune alarma cu 10 minute inainte pentru a avea timp sa rontai ceva inainte de a te da jos din pat

biscuiti sarati

2. Ia mese mici si dese

Un studiu din Marea Britanie sugereaza ca greata in sarcina este strict legata de un consum prea mare de zaharuri, indulcitori, alcool, cofeina si carne  si un consum prea mic de cereale. Una din recomandari este sa iti formezi o dieta echilibrata prin fructe, legume si cereale, precum si carbohidrati nerafinati care elibereaza energia treptat. Insa cel mai important este sa iei mese mici si dese si sa eviti alimentele grase, mesele prea calde si condimentate. De obicei femeile insarcinate sunt sensibile la anumite mirosuri si acestea iti pot induce senzatia de "stomac intors pe dos".  De asemenea, poti sa incerci sa iei un supliment de Vitamina B6, dar solicita parerea medicului inainte de administrare.

3.  Odihneste-te de cate ori poti

Suprasolicitarea poate agrava starea de rau in sarcina, asa ca incearca sa tragi cate un pui de somn scurt, aproximativ 15 minute in timpul zilei.

4. Asculta muzica

Creierul, urechile si stomacul sunt legate intre ele si atunci cand te simti rau sunt trimise mesaje de la creier la stomac prin urechi. Exista dovezi ca anumite sunete pot intrerupe procesul de transmitere a acestor mesaje, ceea ce duce la ameliorarea sau chiar disparitia senzatiei de greata.

 gravida odihnindu-se
5. Inspira anumite arome

Anumite arome sau parfumuri te pot ajuta in lupta cu greturile  in sarcina- unele femei au declarat ca le-a ajutat mirosul de mere verzi sau de coaja rasa de lamaie. Ca sa nu te cari mereu cu o lamaie sau un mar dupa tine, poti imbiba o batista in putin ulei aromat si o poti pastra la indemana.

6. Consuma ceai de ghimbir

Cercetarile indica faptul ca ghimbirul poate ameliora starea de greata in sarcina. Asadar iti recomandam sa scufunzi o radacina de ghimbir in apa fierbinte (indulcita cu putina miere) sau, daca esti adepta unui gust amarui, poti combina ghimbirul cu sucul de la o lamaie. De asemenea, biscuitii cu ghimbir pot avea acelasi efect calmant.

7. Hidrateaza-te

Consuma multe lichide zilnic, in special apa, deoarece deshidratarea provoaca starea de greata. De asemenea, evita consumul de bauturi cu cafeina pentru ca si ele determina deshidratarea. Un truc pentru a scapa de senzatia de greata in sarcina este sa sugi cate un cub de gheata.

IMPORTANT!

Intotdeauna solicita sfatul medicului daca te confrunti cu greata si varsaturi, ai pierdut in greutate rapid sau daca te simti deprimata si ai o stare de anxietate. Optiunile de tratament pot include medicamente care nu vor afecta dezvoltarea copilului.

Tu te-ai confruntat cu greata in sarcina? Ce le sfatuiesti pe viitoarele mamici?

Surse: www.babycentre.co.uk, www.babyexpert.com, www.webmd.com

Articolul urmator
Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare
Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Durerea de șold: cauze, manifestări și tratament
    Durerea de șold: cauze, manifestări și tratament

    Durerea de șold poate fi o experiență incomodă și debilitantă, afectând mișcarea și calitatea vieții. Simptomele variază în funcție de cauza subiacentă, iar...

    Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat
    Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat

    Candidoza mamară este o problemă frecvent întâlnită în rândul proaspetelor mămici. Candida este o ciupercă prezentă în mod natural în organismul...

    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

    Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare
    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare

    Usturimea la urinare este o problemă frecvent întâlnită și poate avea multiple cauze, variind de la infecții ale tractului urinar până la afecțiuni mai grave. Este...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    © 2024 Qbebe