Informații despre hemoroizi și complicațiile lor
Hemoroziii sunt o afecțiune frecventă pentru perioada sarcinii și a lăuziei; apar în special în al treilea trimestru de sarcină sau în etapa de împingere din travaliu. Dispar de la sine în general, mai ales dacă eviți constipația, însă uneori persistă - aproximativ 25% dintre mame încă îi prezintă la un interval de 6 luni postpartum); aceștia sunt definiți din punct de vedere medical drept vene inflamate în zona rectală. Atunci când vasele de sânge se umflă excesiv vei ajunge să simți o masă moale în zona anusului. Din punctul de vedere al mărimii pot varia de la mic precum o stafidă până la mare cât un strugure. Simptomele care îi caracterizează în special sunt senzația de mâncărime și durere și uneori sângerare rectală (în special la eliminarea scaunului).
În majoritatea cazurilor hemoroizii reprezintă o situație ușoară, doar inconfortabilă. Probleme serioase apar rareori. Nu s-a observat o legătură între aceștia și cancerul intestinal, dar unele simptome sunt similare. Trebuie să discuți cu medicul despre semnele observate, în special despre sângerare. Dacă este vorba despre o hemoragie puternică, poate apărea anemia, o deficiență la nivelul globulelor roșii care determină o stare de slăbiciune generală.
Cauze pentru hemoroizi în sarcină
Uterul în creștere, constipația și o creștere în nivelul hormonului progesteron reprezintă premisele principale pentru dezvoltarea hemoroizilor în sarcină. Uterul imprimă presiune pe venele pelviene și pe vena cavă inferioară, ceea ce poate încetini fluxul de sânge care revine din porțiunea inferioară a corpului, crescând presiunea asupra venelor de sub uter (care se dilată sau inflamează). Constipația poate cauza sau agrava hemoroizii deoarece ai tendința de a te încorda pentru a elimina un scaun dur (ceea ce are legătură cu apariția hemoroizilor). În timpul sarcinii, progesteronul relaxează pereții venoși, permițându-le să se inflameze mai ușor și contribuie la constipație prin încetinirea tranzitului intestinal.
Doamna doctor Marina Dumitraș, medic primar chirurg cu supraspecializare în flebologie și scleroterapie, doctor în științe medicale, competență flebologie, competență chirurgie laparoscopică și ultrasonografie generală - Euroclinic Regina Maria și Skinmed Clinic completează cu următoarele informații:
"Volumul uterin, extrem de important în ultimul trimestru, creează compresie asupra venei cave inferioare și asupra venelor din pelvis.Tranzitul intestinal este încetinit, datorită progesteronului în doze mari. Sedentarismul și regimul sărac în fibre duc la constipație și scaune tari. Progesteronul mai produce și relaxarea pereților venoși, deci agravarea hemoroizilor interni sau externi de dinainte de sarcină (vasodilatație, adică încărcarea cu sânge în exces la nivelul acestor pachete hemoroidale)."
Tratament pentru hemoroizi în sarcină
Deoarece intervenția chirurgicală nu este recomandată în perioada sarcinii, poți apela la comprese reci și/sau calde (cele calde sunt bune pentru ameliorarea durerii și cele reci pentru reducerea inflamației; este posibil să le alternezi), menține o igienă locală bună prin spălarea frecventă și evitarea produselor parfumate și, în funcție de recomandarea medicului, aplicarea unor creme/loțiuni topice.
Doamna doctor Marina Dumitraș, medic primar chirurg cu supraspecializare în flebologie și scleroterapie, doctor în științe medicale, competență flebologie, competență chirurgie laparoscopică și ultrasonografie generală - Euroclinic Regina Maria și Skinmed Clinic recomandă:
"Tratamentul recomandat în timpul sarcinii și a lăuziei este reprezentat de aplicarea de topice locale: creme cu efect anestezic, antiinflamator, antitrombotic, vasoconstricor și tratament oral sub formă de capsule cu efect tonic venos.
Tratamentul chirurgical este contraindicat în sarcină și în lăuzie, cu excepția cazurilor de rectoragie (sângerare în care se intervine doar pentru a face hemostază, adică pentru a opri sângerarea).Tratamentul chirurgical recomandat este cel cu stapplerul (aparat de sutură mecanică) denumit ‘anopexie tip Longo', dar după perioada de lăuzie. El presupune excizia hemoroizilor, corectarea prolapsului (excesul de mucoasă) și întreruperea vascularizației hemoroizilor.
Complicațiile posibile în cazul hemoroizilor interni netratați sunt reprezentate de: hemoragie, tromboză și supurație."
Complicații cauzate de hemoroizi
În cazuri rare apare tromboza unui hemoroid, în care acesta începe să își piardă rezerva de sânge și să cauzeze gangrenă și durere. Cele mai comune și grave complicații ale acestora includ tromboza perianală și hemoroizii interni prolabați cu tromboza subsecventă. Sunt caracterizate de durere gravă în regiunea perianală, posibil apărând și sângerarea. Conform unui studiu din anul 2014 cu privire la tromboza perianală acută, incizia sau excizia chirurgicală este indicată, ceea ce poate conduce la o ameliorare rapidă în simptomele dureroase. În cazul hemoroiziilor interni prolabați, hemoroidectomia de urgență poate fi de asemenea indicată. Hemoroidectomia prin excizia segmentară în zonele cele mai afectate urmată de chirurgie electivă în următorul stadiu este preferată.
În urma unei intervenții chirurgicale sunt posibile o serie de complicații, inclusiv: hemoragie excesivă, infecție, incontinență fecală (pierzi controlul voluntar asupra eliminării scaunului - o complicație rară ce poate fi uneori remediată prin altă operație), fistulă anală - un canal mic care se dezvoltă între porțiunea interioară a anusului și suprafața de piele de lângă anus. Din acest motiv este important să discuți în prealabil despre beneficii și potențiale riscuri ale operației cu medicul chirurg.
Medicul Aline J. Carabaty-Pishyaian, profesor asociat de medicină și director al centrului de boli intestinale inflamatorii din Spitalul MedStar al Universității Georgetown din Washington subliniază următoarele: "Oricând experimentezi sângerare, o umflătură în anus sau durere rectală, ar trebui să vezi un medic pentru a te asigura că nu există o cauză mai gravă a simptomelor. Chiar și o situație mai puțin gravă poate recomanda o vizită la medic. În cazul în care ai încercat să îți tratezi singură hemoroizii, de exemplu, însă simptomele hemoroidale persistă, o vizită la medic este utilă. Dacă ai fost deja diagnosticată cu hemoroizi, iar simptomele nu se ameliorează cu suplimente din fibre, un aport crescut de apă, analgezice OTC (medicamente fără prescripție medicală), o baie caldă, atunci este clar că trebuie să te programezi la medic."
În majoritatea cazurilor, este vorba despre o consultație din partea unui medic de medicină generală sau de familie. Dacă este vorba despre complicații, ți se poate recomanda un specialist, precum un medic gastroenterolog sau proctolog.
Prevenirea hemoroizilor în sarcină
- Nu sta în picioare sau pe scaun perioade prea lungi de timp (se imprimă presiune pe venele din zona inferioară a corpului). Dacă trebuie să te așezi, ridică-te des și merg câteva minute la interval de o oră
- Împiedică instalarea constipației prin consumul unei alimentații bogate în fibre (cereale integrale, fructe, legume, leguminoae), apă în cantitate suficientă sau suc de prune (8-10 pahare de apă pe zi), efectuarea exercițiilor fizice (30 de minute zilnic în cazul în care ai aprobarea medicului)
- Efectuează exerciții Kegel zilnic - intensifică circulația în zona rectală și fortifică mușchii anali, scăzând șansele de apariție a hemoroizilor.
De asemenea, trebuie să acorzi de două ori mai multă atenție igienei intime dacă ai de-a face cu această problemă. Pentru a îndepărta senzația de disconfort sunt indicate compresele Multi-Gyn, din magazinul vavianpharma.ro. Acestea au efect în ameliorarea directă a disconfortului în zonele intime externe și calmează țesuturile afectate de mâncărimi și iritație. Mai mult, compresele reduc umflarea și previn infecția.
Mulțumim doamnei doctor Marina Dumitraș pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.
Citește și: Hemoroizi in sarcina - simptome si tratament
Surse: www.babycenter.com; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.healthdirect.gov.au; www.everydayhealth.com