Cum tratez febra in timpul sarcinii?

Cum tratez febra in timpul sarcinii?

Roxana Cristea

Febra in timpul sarcinii, daca depaseste 38 de grade Celsius, trebuie raportata medicului. In general, febra in timpul sarcinii este legata de gripa sezoniera, dar poate fi si un semn de infectie intrauterina si in acest caz bebelusul din burtica poate fi afectat. Afla care din ce cauze poate sa apara febra la gravide dar si cum sa tratezi febra in timpul sarcinii.


Cum se manifesta febra in timpul sarcinii?

Febra se caracterizeaza printr-o crestere a temperaturii interne a corpului, cu pana la unul sau doua grade deasupra valorii normale de 37 de grade Celsius. Starea febrila se manifesta prin frisoane, cresterea pulsului, ameteli, spasme musculare si inca de la primele simptome este indicata masurarea temperaturii corpului, pentru identificarea gravitatii acesteia.

Indiferent de complexitatea rezultatelor, este indicat sa consulti medicul care te supravegheaza in timpul sarcinii, deoarece doar acesta este in masura sa stabileasca daca ai motive de ingrijorare sau te poti trata singura, acasa. In acest caz, trebuie sa acorzi o atentie sporita tratamentului, deoarece febra iti poate induce stari de delir, de anxietate si stari de moleseala, care afecteaza alimentatia corecta si implicit aportul de nutrienti de care organismul tau are nevoie. 

Febra in timpul sarcinii, insotita de eruptii cutanate si dureri articulare, poate fi un semn de infectie, cum ar fi citomegalovirus (CMV ), toxoplasma si parvovirusul, aceste infectii pot cauza malformatii congenitale. De exemplu, CMV este cea mai frecventa cauza de surditate congenitala.

"Asta nu inseamna ca trebuie sa intri in panica atunci cand apare febra. De cele mai multe ori este doar un simptom al unei afectiuni ce nu are legatura cu sarcina, cum ar fi raceala sau gripa. Este mult mai usor sa te imbolnavesti in timpul sarcinii, deoarece sistemul imunitar este slabit. Insa, trebuie sa-ti monitorizezi cu atentie simptomele si in caz de febra ridicata, insotita de alte simptome care in mod normal nu apar in caz de gripa, trebui sa mergi negresit la medic. Poate fi vorba despre afectiuni mai grave, care au legatura cu sarcina si care pot provoca avort spontan, nastere prematura sau alte probleme fatului", spune dr. Alyssa Dweck, medic obstetrician si ginecolog american.

Ce poate provoca febra in timpul sarcinii?

Infectii ale tractului urinar. 10 % dintre gravide au parte de o infectie de tract urinar, la un moment dat in timpul sarcinii. Tractul urinar cuprinde uretra, vezica urinara, ureterele si rinichii. O infectie apare atunci cand bacteriile patrund in acest sistem si se multiplica.

Cele mai multe infectii de tract urinar apar la nivelul vezicii urinare si nu sunt grave. Medicul iti va prescrie niste medicamente intravaginale care vor rezolva problema. Insa, daca este lasata netratata, o astfel de infectie poate ajunge la rinichi si provoca o varietate de complicatii, inclusiv travaliu prematur, un bebe cu greutate mica la nastere si sepsis. Simptomele infectiei de tract urinar sunt: dorinta de a urina frecvent, senzatia de arsura la urinare, urina tulbure sau sange in urina, febra, frisoane si dureri pelviene.

Gripa. Cu siguranta ai avut la un moment dat in viata o gripa urata, cu febra, frisoane, disconfort, tuse, greata si varsaturi. Femeile gravide au un risc crescut de a lua un virus gripal si de ase imbolnavi, pentru ca sistemul lor imunitar este slabit. Daca banuiesti ca ai gripa mergi la medic pentru tratament. Probabil ca-ti va recomanda odihna, lichide si un medicament antiviral care sa nu afecteze sarcina. Centrele pentru Controlul Bolilor recomanda ca toate femeile gravide sa fie vaccinate impotriva virusurilor gripale.

Infectii ale tractului respirator superior (raceala). Infectiile tractului respirator superior sunt localizate la nivelul sinusurilor, pasajelor nazale, faringelui si laringelui. Simptomele sunt asemanatoare gripei, dar pot sa apara si altele, cum ar fi nasul infundat, durere in gat si dificultati de respiratie.

Dr. Dweck spune ca : "O infectie a tractului respirator superior nu este la fel de grava ca gripa si de obicei, se remite spontan, de la sine. Simptomele dureaza intre 3-14 zile si pot fi tratate la domiciliu. Daca simptomele nu dispar in 2 saptamani, este posibil sa fie vorba despre o infectie mai grava (sinuzita, bronsita, amigdalita streptococica sau pneumonie), asa ca este important sa te vada un medic si in acest caz".

Virusurile gastro-intestinale. Diareea si varsaturile, cauzate de un virus gastrointestinal, pot avea consecinte grave pentru femeile gravide, daca nu sunt tratate corespunzator. Si asta pentru ca, deshidratarea poate provoca aparitia contractiilor si chiar a travaliului prematur. Alte efecte secundare includ hipotensiune arteriala, ameteli, slabiciune, lesin, si in cazuri severe, dezechilibru electrolitic.

Cele mai multe astfel de cazuri se rezolva cu un consum adecvat de apa si dieta BRAT ( banane, orez, mere si paine prajita). Oricum trebuie sa ceri si sfatul medicului, mai ales daca nu poti pastra lichidele in organism, daca voma sau fecalele sunt cu sange sau daca sunt semne de deshidratare (urina putina sau deloc, gura uscata, sete excesiva, ameteli) si daca ai febra mai mare de 38 de grade.

Chorioamnionitis sau infectie corioamniotica. Pe langa febra si frisoane, aceasta infectie bacteriana a membranelor care inconjoara fatul (corionul si amnionul) si a lichidului amniotic poate provoca transpiratie, batai rapide ale inimii si o secretie vaginala anormala. In cazul in care o gravida are aceasta infectie va fi tratata cu antibiotice. Daca infectia corioamniotica este lasata netratata, mama poate sa aiba parte de infectii ale regiunii pelviene si abdomen, endometrita si de cheaguri de sange, iar copilul ar putea avea complicatii grave, inclusiv sepsis, meningita si probleme respiratorii. Factorii de risc pentru chorioamnionitis includ amniocenteza si ruptura prematura a membranelor.

Listeria este o infectie care rezulta din consumul de alimente si apa contaminate. Femeile insarcinate si nou-nascutii sunt cei mai expusi acestui risc. Primele simptome ale listeriei pot include febra, durerile musculare, greata si diaree. Listerioza netratata poate duce la avort spontan, nastere prematura, infectii grave ale nou-nascutului, sau chiar nasterea unui copil mort. Tratamentul, in acest caz, include un antibiotic. Pentru a evita listerioza, exclude din dieta, hot-dog-ul, mezelurile, branzeturile moi (gen feta), fructele de mare.

Boala a cincea (parvovirusul B19). Aceasta afectiune este comuna copiilor, astfel ca, in general, adultii sunt imuni la boala a cincea. Cel mai frecvent simptom la adulti este aparitia durerilor articulare, care pot dura zile sau chiar saptamani intregi. Parvovirusul este un fenomen rar intalnit la gravide, mai putin de 5% dintre femeile insarcinate pot experimenta aceasta afectiune in timpul sarcinii. Virusul poate provoca pierderea sarcinii sau nasterea unui copil cu anemie severa.

Citomegalovirus este un virus ce poate fi transmis fatului.Simptomele sunt: febra, inflamarea glandelor si oboseala. Femeile insarcinate sanatoase nu sunt expuse unui risc mare de infectare cu acest virus ( incidenta de infectare cu citomegalovirusul este de 4%) Femeile insarcinate ce au citomegalovirusul prezinta foarte putine simptome, insa copilul este expus unui risc destul de mare de a fi afectat. Rata de transmitere la fat este de 24-75% . Bebelusii se pot naste cu: o marire moderata a splinei si a ficatului; complicatii in primii ani de viata precum: caderea parului, probleme cu vederea, grade diferite de retardare.

Cum prevenim febra in timpul sarcinii?

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa previ infectiile si implicit febra in timpul sarcinii:

·         Spala-te pe maini cat mai des, dupa fiecare activitate. Astfel, vei tine la distanta microbii si vei preveni eventualele infectii.

·         Spala fructele si legumele sub un jet de apa rece, suficient timp cat sa fii sigura ca sunt curate.

·         Ai grija sa fii la zi cu vaccinurile.

·         Evita alimentele nepasteurizate, deoarece pot contine bacteria Listeria.

·         Nu consuma salate de pui, ton, ou, sunca sau fructe de mare gata preparate din comert, deoarece sunt usor perisabile.

·         Raporteaza medicului orice febra si orice simptom care nu este comun sarcinii.

Cum tratez febra in timpul sarcinii?

Odata ce medicul te asigura ca nu ai motive de ingrijorare si ca febra poate fi tratata acasa, mergi la farmacie sa iei mediccamentele prescrise de medic (in mod sigur iti va da ceva homeopat sau un medicament care nu face rau bebelusului din burtica – aspirina sau ibuprofen).

Iata ce poti face, acasa pentru ca febra sa scada mai repede:

·         Hidrateaza-te corespunzator. Fie ca bei ceaiuri, apa plata sau sucuri naturale, este important sa le consumi constant, pentru a preveni deshidratarea, unul dintre efectele nefaste ale febrei. Supele, laptele si fructele sunt la fel de importante, deoarece au si ele un continut ridicat de apa. Cu ajutorul lichidelor, organismul isi va autoregla temperatura din interior catre exterior. In plus, limonada te ajuta sa recuperezi electrolitii pierduti si aduce un aport ridicat de glucoza. Evita bauturile carbogazoase.

·         Foloseste compresele reci. Pentru eficacitate mai mare, este indicat sa le aplici la incheieturi, in spatele genunchilor, pe gat si pe frunte.

·         Odihneste-te. Somnul este foarte important daca esti gravida si ai febra. Ai nevoie de macar opt ore de somn pe noapte si de un pui de somn in timpul zilei, astfel incat organismul sa aiba timp sa lupte cu boala. In plus, inactivitatea reduce temperatura corpului si reduce riscul de ameteli sau lesin, stari care pot sa apara atunci cand esti insarcinata si ai febra.

·         Dusurile cu apa calduta te vor ajuta sa te simti mai bine. Evaporarea apei de pe piele te va face sa te simti mai bine. Evita baile cu apa rece sau baile cu apa foarte calda.

·         Consuma fructe si legume proaspete. Pe langa continutul mare de apa pe care il au si care te va ajuta sa previi deshidratarea, fructele si legumele sunt o sursa importanta de vitamine, minerale si antioxidanti care vor sprijini organismul in lupta cu febra, distrugand radicalii liberi.

·         Imbraca-te cu haine subtiri in care nu transpiri. Transpiratia poate duce la deshidratare. In plus 2 paturi in plus atunci cand ai febra nu vor face decat sa-ti inrautateasca stare.

·         Poti porni un ventilator la picioare.

·         Stai in casa daca ai febra. Soarele iti poate face mult rau, iar frigul poate sa iti inrautateasca raceala sau gripa.

·         Daca febra este provocata de un virus gripal, incearca metodele naturiste de ameliorare a simptomelor.

 Febra este o manifestare si in acelasi timp, o modalitate prin care organismul lupta impotriva infectiilor. Febra necesita mai multa atentie in timpul sarcinii. In plus, este nevoie ca la primele semne de febra sa-ti programezi o vizita la medic. Acesta iti va spune cu siguranta care este cauza si cum sa tratezi febra in timpul sarcinii.

Surse: bab-ushk@yahoo.com; wikihow.com; sfatulmedicului.ro; webmd.com.

Articolul urmator
4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum am învățat să-mi înțeleg cu adevărat copilul și să-l tratez așa cum merită, de fapt
    Cum am învățat să-mi înțeleg cu adevărat copilul și să-l tratez așa cum merită, de fapt

    Această mămică și-a dorit mereu ca fiul său să fie într-un anumit fel, însă dorințele sale nu corespundeau cu realitatea. Câțiva ani mai târziu, a...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    De ce nu îmi tratez fiica biologică și fiica vitregă la fel? Pentru ca NU SUNT la fel!
    De ce nu îmi tratez fiica biologică și fiica vitregă la fel? Pentru ca NU SUNT la fel!

    Poate iubi un părinte copilul vitreg, la fel de intens cum își iubește copilul natural? Se pare că nu, dragostea este diferit dozată pentru fiecare copil în parte, pentru...

    Am fost la INSMC Rusescu să îmi tratez fiul și pediatra mi-a spus că sunt anxioasă și că de-asta m-a părăsit soțul
    Am fost la INSMC Rusescu să îmi tratez fiul și pediatra mi-a spus că sunt anxioasă și că de-asta m-a părăsit soțul

    Trebuie să recunosc că de fiecare dată când citesc ”aventura” abuzivă a unei persoane în vreun spital din România, mă înfurii peste măsură. Poate...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?
    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

    Ți s-a întâmplat și ție. Copilul e letargic, nu are poftă de mâncare și nici chef să se joace, ba mai e și aprins la față sau are frisoane. E limpede ca lumina...

    © 2025 Qbebe