Afectiuni care pun sarcina in pericol - ce spun medicii

Afectiuni care pun sarcina in pericol - ce spun medicii

Alexandra Negreanu

Pe parcursul celor noua luni de sarcina te confrunti cu diferite simptome. Printre simptomele normale de sarcina se afla ameteala, arsurile la stomac, senzatia de oboseala si altele. Insa exista si alte simptome care pot fi un semnal de alarma pentru sanatatea ta si a copilului tau. Majoritatea sarcinilor decurg fara complicatii, insa este foarte important ca fiecare viitoare mamica sa cunoasca semnele care pot avertiza ca sarcina este in pericol, astfel incat, daca este necesar sa se intervina imediat din punct de vedere medical.

Semnale de alarma in trimestrul 1 de sarcina

Sangerari in primul trimestru de sarcina - risc de avort spontan crescut

Sangerarea vaginala in primul trimestru de sarcina este o complicatie ce necesita servicii medicale de urgenta. Cauzele extrem de variate pun probleme de diagnostic diferential si atitudine terapeutica. Se propune un algoritm de atitudine practica in astfel de cazuri. Amenintarea de avort, cea mai frecventa cauza de sangerare in primul trimestru de sarcina, este discutata mai detaliat, cu factori prognostici si variante terapeutice. Consultatia clinica si ecografia sunt obligatorii si ofera informatii complementare si esentiale pentru a putea aborda riguros cazuistica in discutie", declara Doctor Ciprian Pop-Began, Asist Univ Obstetrica-Ginecologie in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias.

Dureri abdominale insotite de dureri de spate

„Sarcina nu trebuie vazuta ca o stare patologica, ci ca o etapa fiziologica in viata femeii. Exista insa cazuri cand sarcina poate fi in pericol: in trimestrul 1 exista un risc crescut de avort, de aceea orice sangerare (pata maronie sau sange rosu), dureri abdominale sau de spate, trebuie sa alarmeze gravida si sa o determine sa mearga la ginecolog", declara Doctor Lungu Daniela, medic specialist Obstetrica Ginecologie in cadrul Centrului Medical Academica.

Durerile abdominale in timpul primului trimestru de sarcina pot fi normale: atunci cand are loc implantarea ovului fecundat de mucoasa uterina, modificarile uterine, constipatia indusa de sarcina, prezenta sacului vitelin, insa insotite si de alte simptome pot deveni alarmante si anunta ca sarcina este in pericol de:

Avort spontan: aproximativ 15 - 20 la suta din sarcini sfarsesc prin avort spontan. Aceste simptome de avort spontan includ crampe abdominale usoare, insa mai puternice decat crampele menstruale si uneori insotite de sangerari.

Sarcina extrauterina: intr-o sarcina extrauterina, ovulul fecundat se implanteaza oriunde altundeva in afara uterului, cum ar fi in trompele uterine. Acest tip de sarcina nu este durabila si poate duce la un avort spontan sau chiar la o interventie chirurgicala.

Semnale de alarma in trimestrul 2 de sarcina

„In trimestrul 2, aparitia unei incompetente Cervico-Istmice, a contractiilor uterine, a sangerarilor (placenta jos inserata), a riscului crescut pentru anomalii cromozomiale - cu amniocenteza, a rupturii premature de membrane, modifica total conduita medicala", declara Doctor Lungu Daniela, medic specialist Obstetrica Ginecologie in cadrul Centrului Medical Academica.

Lipsa perceperii miscarilor fetale

Asa zisele lovituri date de bebelus, in termeni medicali numite miscari fetale, sunt resimtite de mama in jurul varstei gestationale de 16 saptamani pana la 20 de saptamani. Fiecare sarcina este diferita si fiecare fat este diferit, asadar este posibil sa simti acele "aripi de fluturas" mai repede sau mai tarziu, mai intens sau mai finut decat prietena, sora sau vecina. Insa daca pana in jurul lunii a 5-a de sarcina nu ai simtit ca bebelusul misca, trebuie sa te prezinti urgent la medic pentru o ecografie si un consult medical specializat. Acesta va decide daca ai nevoie de analize sau alte seturi de teste care sa depisteze eventualele probleme legate de starea fatului.

Cefaleea

Durerile de cap sunt un simptom normal in timpul sarcinii si sunt neplacute, dar inofensive, dar o durere de cap poate fi si un semn al unei probleme mai grave. In trimestrul al doilea sau al treilea de sarcina o durere de cap ar putea fi un semn de preeclampsie severa, o afectiune grava indusa de sarcina cum ar fi tensiune arteriala ridicata, proteine in urina si alte modificari. Cefaleea sau durerile de cap pot fi insotite de tulburari de vedere, dureri abdominale sau greata, cresterea brusca in greutate, sau umflarea mainilor si a zonei fetei si sau febra.

Aparitia contractiilor precoce

Acestea sunt diferite de contractiile Braxton-Hicks - contractii aleatorii care apar in timpul trimestrului al doilea si al treilea de sarcina. Ele pot fi insotite de diaree si dureri de spate si ar putea fi un simptom de instalare a travaliului prematur.

Sangerari (placenta jos inserata) in al doilea trimestru de sarcina

Avort: sangerarea vaginala este principalul semn de avort. Desi avorturile sunt mai frecvente in primul trimestru, riscul predomina si in al doilea trimestru.

Nastere prematura: sangerarile din trimestru doi sau trei pot fi un semn de nastere prematura, in special cand sunt insotite de contractii regulate, durere surda de spate sau presiune pelviana.

Probleme la nivelul cervixului: infectie, un cervix inflamat sau anumite excrescente pe cervix pot provoca sangerari vaginale. Uneori, usoarele sangerari pot fi un semn ca cervixul s-a deschis prematur (incompetenta cervicala) si poate duce la nastere prematura.

Risc crescut de anomalii cromozomiale

In trimestrul 2 de sarcina fatul este complet dezvoltat si astfel pot fi depistate o serie de malformatii fetale, in functie de istoricul familial al ambilor parinti. De acea este recomandat ca gravida sa fie urmarita ecografic pe toata perioada sarcinii.

Semnale de alarma in trimestrul 3 de sarcina

„O sarcina este in pericol cand apar sangerari pe cale vaginala, dureri abdomino-pelvine in afara celor care anunta debutul nasterii la sarcina la termen, lipsa perceperii fatului in trimestrele 2 si 3, disparitia semnelor de sarcina, precum si o serie de semne care apar in afectiunile mamei ce insotesc o sarcina sau sunt declansate de sarcina (cefaleea, tulburari de vedere, etc.)", declara Doctor Stroe Ioana, sectia Obstetrica-Ginecologie in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias.

„In trimestrul 3 patologia este mai diversa: diabet, hipertensiune arteriala indusa de sarcina, cu manifestare de preeclampsie, eclampsie, sindrom Hellp, dezlipire prematura de placenta normal inserata, restrictie de crestere intrauterina si pana la deces fetal intrauterin. De aceea supravegherea sarcinii trebuie facuta cu atentie de medicul ginecolog, de multe ori si in colaborare interdisciplinara, declara Doctor Lungu Daniela, medic specialist Obstetrica Ginecologie in cadrul Centrului Medical Academica.

Diabet gestational

Ca si in cazul celorlalte forme de diabet, diabetul de gestatie afecteaza modul in care celulele utilizeaza zaharul (glucoza). Diabetul gestational determina cresterea glicemiei, care poate afecta sarcina si implicit sanatatea bebelusului. Aceasta afectiune nu provoaca semne sau simptome vizibile, poti simti o senzatie de sete excesiva sau urinare frecventa. Insa sunt unele semne care pot prevesti aparitia diabetului gestational: indicele de greutate al mamei peste 30, dimensiunile fatului mai mari in conformitate cu varsta gestationala, iar diagnosticul este dat dupa efectuarea unor teste medicale.

Hipertensiune arteriala indusa de sarcina (Preeclampsia)

Preeclampsia este insotita de de un nivel ridicat de proteine in urina. Femeile cu preeclampsie se confrunta adesea cu ameteli, umflarea mainilor si a picioarelor. Preeclampsia apare mai ales in trimestrul doi de sarcina, in general, spre finalul celuil de al doilea trimestru sau in al treilea trimestru, desi poate sa apara si mai devreme.
Eclampsie: este faza finala si cea mai grava forma a preeclampsiei si apare cand preeclampsia este lasata netratata. In plus fata de simptomele mentionate anterior, femeile cu eclampsie au adesea crize. Eclampsia poate cauza coma si chiar moartea mamei si a copilului si poate avea loc inainte, in timpul sau dupa expulzarea fatului.

Sindromul Hellp

Este o boala foarte rara insa viitoarele mamici trebuie sa fie informate, pentru a se putea interveni rapid. Aceasta boala afecteaza fatul in perioada intrauterina, dar poate aparea chiar imediat dupa nasterea copilului. Este o complicatie ce survine rapid, cel mai adesea in ultima parte a sarcinii. Sindromul HELLP vine de la: H de la hemoliza, EL de la nivelurile crescute ale enzimelor hepatice si LP de la un numar scazut de trombocite. Aceasta afectiune poate fi intalnita la gravide care au probleme cu ficatul, tensiunea arteriala si sangerari pe parcursul sarcinii.

Sangerari in ultimul trimestru de sarcina

„Cand cervixul incepe sa se relaxeze pregatindu-se pentru nastere, mucusul care astupa deschiderea cervixului este indepartat. Cand are loc acest proces, vei observa o scurgere care poate semana la culoare cu sangele. Este un proces normal care poate avea loc cu o saptamana sau doua inainte de nastere.

Aceasta scurgere care are loc aproape de nastere nu este un motiv de ingrijorare, insa altele pot fi:
Nastere prematura: Sangerarile din trimestru doi sau trei pot fi un semn de nastere prematura, in
special cand sunt insotite de contractii regulate, durere surda de spate sau presiune pelviana.

Probleme la nivelul cervixului: o infectie, un cervix inflamat sau anumite excrescente pe
cervix pot provoca sangerari vaginale. Uneori, usoarele sangerari pot fi un semn ca cervixul s-a deschis prematur (incompetenta cervicala) si poate duce la nastere prematura.

Placenta praevia: sangerare de culoare rosu deschis, neinsotita de dureri poate indica placenta praevia (afectiune in care placenta acopera partial sau complet deschiderea canalului nasterii). Sangerarea se poate opri la un moment dat, insa aproape intotdeauna revine dupa cateva zile sau saptamani.

 
 

Desprinderea de placenta: Rareori se intampla ca placenta sa se separe de peretii uterului inainte de nastere si sa provoace hemoragie, insotita de obicei de durere abdominala.

Ruptura uterina: rareori se intampla ca uterul sa se rupa, insa aceasta ruptura se produce de obicei la femeile care au suferit o operatie cezariana anterioara. Ruptura uterina poate provoca hemoragie vaginala, durere abdominala intensa si sensibilitate abdominala. Daca suferi o ruptura uterina (indiferent daca inainte sau in timpul nasterii) este nevoie de o operatie cezariana de urgenta pentru a preveni complicatiile" declara Doctor Ciprian Pop-Began, Asist Univ Obstetrica-Ginecologie in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias.

Restrictia de crestere intrauterina

Patologie a sarcinii ce se exprima printr-o insuficienta de dezvoltare a fetilor. Bebelusii diagnosticati cu aceasta afectiune sunt mai putin maturizati in conformitate cu varsta gestationala.

Cum a decurs sarcina ta, te-ai confruntat cu vreo situatie descrisa mai sus?

Articolul urmator
„Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor
„Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Postările părinților cu copiii din social media pun în pericol siguranța celor mici? Ce spun experții
    Postările părinților cu copiii din social media pun în pericol siguranța celor mici? Ce spun experții

    Părinții sunt mai mult decât încântați și fericiți să pună poze cu copiii lor în diferite ipostaze pe rețelele de socializare. Fie că vorbim de Facebook, de...

    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

    O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

    O soacră toxică îți poate pune în pericol căsnicia? Ce spun experții
    O soacră toxică îți poate pune în pericol căsnicia? Ce spun experții

    Dacă te „ciocnești” mereu cu soacra ta, să știi că nu ești singură, ci în aceeași situație cu milioane de femei. Cum diferențiezi o simplă neînțelegere de...

    Numărul copiilor obezi s-a dublat în ultimii 10 ani, în România! Ce spun medicii
    Numărul copiilor obezi s-a dublat în ultimii 10 ani, în România! Ce spun medicii

    Medicul pediatru Mihai Craiu atrage, din nou, atenția asupra unei problematici legate de sănătatea copiilor. Este vorba despre obezitate, un fenomen care s-a dublat în rândul...

    Numărul de cazuri de cancer în rândul tinerilor este în creștere. Ce spun medicii despre epidemia cancerelor cu debut precoce
    Numărul de cazuri de cancer în rândul tinerilor este în creștere. Ce spun medicii despre epidemia cancerelor cu debut precoce

    În ultimul deceniu, oamenii de știință trag un semnal de alarmă: se poate vorbi despre o creștere a numărului de cazuri de cancer, la nivel global, în rândul...

    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei
    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei

    O femeie din Marea Britanie s-a luptat pentru nașterea fiului ei cu sindrom Down, după ce a aflat că medicii se pregăteau să-i întrerupă sarcina fără acordul ei. 10 ani mai...

    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii
    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii

    Atenție, părinți! S-a înregistrat primul caz de hepatită acută, de proveniență necunoscută, la copii, în România! Organizația Mondială a Sănătății a anunțat,...

    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”
    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”

    Mariaan și Hendrik Strauss s-au bucurat enorm când au descoperit că vor fi părinți. Însă bucuria a venit la pachet și cu teamă și mai ales cu multe prejudecăți din...

    © 2025 Qbebe