Balonarea in sarcina: cauze si remedii naturiste

Balonarea in sarcina: cauze si remedii naturiste

Louise Tanase - Contributor

Balonarea in sarcina este una dintre cele mai frecvente neplaceri cu care se confrunta femeile. Qbebe iti dezvaluie ce este balonarea, care sunt cauzele aparitiei acesteia si care sunt tratamentele naturiste care iti sunt permise in timpul sarcinii.

 

Balonarea reprezinta senzatia de acumulare de gaze in abdomen, care creeaza un disconfortant profund, de abdomen mult prea plin. In timpul balonarii se poate observa cum se modifica efectiv dimensiunile abdomenului, acesta devenind mult mai proeminent decat de obicei, iar adesea poti descoperi ca hainele chiar nu te mai incap (partea inferioara a hainelor, adica fustele si pantalonii, dar si rochiile). Uneori, balonarea poate chiar sa devina dureroasa, aceasta senzatie fiind resimtita difuz, in tot abdomenul.

Trebuie sa stii ca balonarea este una dintre neplacerile cele mai comune ale sarcinii si unul dintre simptomele timpurii de sarcina. Balonarea este neplacuta nu numai din cauza efectului asupra siluetei, dar reprezinta si un disconfort important, insotit uneori de durere.

Cauzele balonarii in sarcina

 Gravida in supermarket

Specialistii apreciaza ca balonarea este un simptom comun, nu neaparat in perioada sarcinii. Ne putem confrunta cu aceasta problema zilnic, si chiar de mai multe ori pe zi, mai ales atunci cand dieta noastra si obiceiurile din timpul mesei sunt departe de a fi corecte.

Atunci cand balonarea este prezenta tot timpul, cand asociaza durere, sau cand eliminarea gazelor devine dureroasa, poate fi semn ca problema este ceva mai complicata si ca intr-adevar poate exista o cauza patologica.

Cele mai frecvente cauze ale balonarii sunt:

• distensia gastrica (prin mese abundente),
• intoleranta la lactoza, fructoza, alergii alimentare,
• aerofagie,
• sindromul de intestin iritabil,
• obstructie intestinala partiala,
constipatie,
• diverticuloza,
• parazitoze (infectii cu paraziti).

• Rar, alte cauze de balonare sunt considerate a fi si tumorile de ovar (cancerul ovarian), de ficat, de uter sau de stomac, precum si megacolonul (dilatatie anormala a colonului).

Trebuie sa stii ca balonarea poate fi si o reactie adversa a unor medicamente, cum ar fi antidiabeticele orale, suplimentele de vitamine sau suplimente nutritionale, chiar daca sunt permise sau recomandate in sarcina.

Remedii naturiste impotriva balonarii permise in sarcina

 Apa cu lamaie

Probabil ca stii deja zeci de remedii naturiste impotriva balonarii, pe care le-ai si incercat deja de-a lungul timpului. Din pacate, trebuie sa stii ca exista foarte multe plante (frunze, radacini, seminte) folosite in tratarea homeopata a balonarii care nu sunt permise in timpul sarcinii, din cauza efectelor adverse pe care le-ar putea avea. Unele dintre remediile folosite de tine in mod obisnuit pot stimula contractiile uterine, altele pot provoca modificari ale dezvoltarii fatului, iti pot provoca hemoragii sau chiar avort spontan. De aceea, inainte de a folosi orice fel de remediu naturist, consultati un homeopat, medicul de familie sau chiar obstetricianul care iti urmareste sarcina. Qbebe iti ofera cateva remedii naturiste impotriva balonarii care sunt permise in timpul sarcinii.

Ceaiul de menta - Prepara o infuzie dintr-un pliculet de ceai de menta la 250 ml de apa clocotita. Lasa ceaiul la macerat 20 de minute, apoi bea-l cu inghitituri mici.

Ceai de papadie - Prepara o infuzie dintr-o lingurita de papadie in 250 ml. de apa clocotita. Lasa ceaiul la macerat timp de 20 de minute si apoi bea-l cu inghitituri mici.

Suc de lamaie - Stoarce o lamaie zemoasa si amesteca sucul obtinut cu o cana de apa la temperatura camerei. Bea sucul astfel obtinut inainte de mesele principale.

Patrunjel crud - Desi nu este recomandat in cantitati uriase in timpul sarcinii, patrunjelul crud te poate ajuta sa scapi de balonare. Imediat dupa masa mesteca incet cateva fire de patrunjel crud si inghite putin cate putin.

Atentie! Probabil ca inainte de a ramane insarcinata obisnuiai sa aplici multe remedii naturiste impotriva balonarii, insa, din pacate, foarte multe plante sunt interzise in perioada sarcinii din cauza riscurilor de declansare a contractiilor sau de favorizare a malformatiilor fetale. Oricat de sigur ti se pare un remediu naturist nu il lua fara sa consulti un homeopat sau medicul care iti urmareste sarcina.

Cum poti sa previi balonarea?

 Gravida
 

In ceea ce priveste balonarea in timpul sarcinii, trebuie sa stii ca exista mult mai multe metode de a preveni aceasta neplacere decat de a o ameliora. Qbebe iti ofera cateva sfaturi pentru a evita sa te balonezi nu numai in timpul sarcinii, dar si dupa nastere.

• Mananca putin si des, evitand sa te saturi.
• Evita alimentele care baloneaza, cum ar fi fasolea uscata, mazarea, sparanghel, varza, brocoli, cartofii, porumbul, pastele fainoase, alimente indulcite cu sorbitol, alimentele prajite, bauturile carbogazoase.

• Bea multa apa.
• Evita constipatia.

• Mesteca incet si meticulos - mancatul repede favorizeaza inghitirea de aer care iti poate favoriza balonarea.
• Nu vorbi mult in timpul mesei - pe langa alimente vei inghiti si aer.

• Fa putina miscare dupa masa. O plimbare de 30 de minute poate ajuta la eliminarea disconfortului produs de balonare.

Tu ce remedii naturiste sigure pentru perioada sarcinii cunosti si ai incercat impotriva balonarii?

Articolul urmator
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    © 2025 Qbebe