Astmul bronsic in sarcina

Astmul bronsic in sarcina

Dana Serbanescu

Astmul bronsic in sarcina, ca boala alergica, este o afectiune respiratorie care comporta un tratament indelungat, uneori chiar de-a lungul intregii vieti. Aceasta produce greutati in oxigenarea tesuturilor si in capacitatea de munca a persoanei. Sarcina in sine, un fenomen natural, solicita mai mult functionarea normala a organismului matern. In aceasta situatie, o sarcina la o femeie care sufera de astm bronsic este posibila in conditiile in care urmarirea ei, tratamentul si echilibrarea functiilor respiratorii se face in echipa medic internist-pneumolog-obstetrician.

Pe fiecare dintre noi ar trebui sa ne preocupe starea de sanatate. Cu atat mai mult, acest lucru ar trebui sa te intereseze daca doresti sa aduci pe lume un copil. Inainte de sarcina, starea de sanatate este necesar sa fie cat mai buna, astfel incat gravidia sa fie lipsita de riscuri, atat pentru tine, cat si pentru fat. Exista, insa, cazuri de boli cronice, ameliorate de un tratament sustinut, situatie in care se impune supravegherea atenta a gravidei.

Astmul bronsic este o afectiune pulmonara obstructiva, in care sunt afectate caile respiratorii terminale, adica bronhiolele mici, chiar inainte de alveolele pulmonare, printr un process inflamator cronic. Riscurile in cazul sarcinii femeii care sufera de astm pot fi eliminate, daca exista o supraveghere atenta din partea medicului.

Aproximativ 5% dintre gravide sufera de astm, intr-o forma mai mult sau mai putin grava. Fara tratament, fatul se poate dezvolta insuficient.

O gravida astmatica ce nu efectueaza controale periodice si nu urmeaza tratamentul poate sa constate ca fatul sau s-a dezvoltat inadecvat din punct de vedere fizic, somatic. Astmul bronsic prezent la viitoarea mama nu poate produce malformatii fatului, dar poate genera intarzieri in cresterea lui intrauterina atat de severe, incat pune in pericol supravietuirea acestuia", a mentionat medicul primar obstetrica ginecologie Aurel Ionel. In timpul sarcinii, astmul bronsic se poate agrava, ameliora sau avea o evolutie stabila si poate fi compensat medicamentos. Se considera ca cea mai mare parte a gravidelor care au forme severe de astm vor avea o inrautatire a bolii respiratorii in timpul sarcinii.

Factorii declansatori ai crizei de astm?

- praful de casa care contine microorganisme cu potential alergizant (acarieni), invizibile cu ochiul liber (care se hranesc cu particule descuamate de pe piele)
- mucegaiurile, produsele de secretie ale animalelor (pisica si, intr-o mai mica masura cainele), ale pasarilor de casa, hrana pestilor de acvariu, gandacii de bucatarie pot fi la originea crizelor astmatice
- medicamente: aspirina, diclofenac, indometacin, fenilbutazona,propranolol, metoprolol, unele antibiotice
- infectiile respiratorii virale
- substante chimice (coloranti, vopsele, lacuri, formol, acetona)
- aerul rece, polenul
- fumatul activ si pasiv
- efortul fizic excesiv, stresul
- intreruperea/doze diminuate ale medicatiei prescrise

Evolutia astmului in sarcina este variabila: in o treime din cazuri, boala se amelioreaza; in o treime astmul bronsic nu e influentat de sarcina, iar in rest se inregistreaza o agravare a bolii, cu efecte negative asupra mamei si a fatului. Se presupune ca astmul bronsic evolueaza similar si in cazul sarcinilor viitoare, la aceeasi pacienta. In cazul astmului simptomatic, perioada dintre sapt. 24-36 este cea mai dificila. Doar 10 % din paciente sufera o exacerbare a starii astmatice in timpul travaliului. Simptomatologia se remite la trei luni postpartum, in 75% din cazuri se revine la stadiul de dinaintea sarcinii.

De cele mai multe ori boala este nediagnosticata sau netratata corespunzator, ducand la complicatii diverse:
- pentru mama: hipertensiune indusa de sarcina si preeclampsie, situatie in care se constata retentie crescuta de lichide (edeme) si proteinurie, afectand rinichii si uneori ficatul; foarte rar se poate ajunge la eclampsie, chiar cu simptome neurologice - convulsii. Alte complicatii materne pot fi hemoragia vaginala si nasterea prematura.
- pentru fat: mortalitate neonatala crescuta cauzata mai ales de prematuritate, greutate scazuta la nastere, hipoxie fetala (oxigenere insuficienta la nivelul organismului fetal, inclusive cerebral), retard de crestere intrauterina, etc.

Astfel, sarcina complicata cu astm bronsic ar trebui considerata cu risc crescut si tratata de o echipa de medici specialisti formata din: un alergolog, un ginecolog, un medic internist si un pneumolog. Scopul tratamentului este acelasi ca si la paciente negravide, si anume: prevenirea episoadelor acute, controlul simptomatologiei, reducerea gradului de inflamatie a cailor aeriene, mentinerea unei functii pulmonare cat mai aproape de normal, evitand spitalizarea.

  

Efectele astmului asupra mamei si fatului

La o gravida, astmul netratat si necontrolat poate fi asociat cu simptome respiratorii nocturne, hipoxemie materna cronica sau intermitenta, ceea ce determina vizite la camera de garda si spitalizari. Mai pot apare insuficienta respiratorie cronica, placenta praevia, oligohydramnios, complicatii in timpul travaliului, hipertensiune arteriala, preeclampsie, intubari si chiar deces.

De asemenea aceste sarcini sunt mai frecvent asociate cu hipermemesis gravidarum si hemoragii materne. Frecventa este de 2 ori mai crescuta la pacientele astmatice, fata de cele sanatoase.

S-a inregistrat o crestere a numarului de nasteri prin operatie cezariana in randul pacientelor cu astm bronsic sever, prost tratat sau necontrolat.

Netratat in timpul sarcinii, astmul bronsic se poate decompensa, cu acutizari si crize astmatice, uneori severe, care pot determina insuficienta respiratorie acutaa si in timp cronica, cu aparitie de hipoxie (oxigenare insuficienta a tesuturilor) dar si hipoxemie (scaderea concentratiei de oxygen in sange); pot aparea afectiuni ale placentei, cu modificarea cantitatii si calitatii de lichid amniotic, avand consecinte asupra fatului; la fat, astmul netratat la mamei poate determina o dezvoltare insuficienta a organelor, uneori chiar si a creierului, cu deficit mental la nastere, care poate fi chiar ireversibil.

Sfaturi pentru a tine boala sub control:

- evita fumul de tigara, praful si orice substanta care are risc de declansare a crizei de astm; 
- spune-i medicul obstetrician despre boala ta si despre tratamentul pe care il urmezi. Informeaza medicii de specialitati diferite in legatura cu toate medicamentele ce ti-au fost prescrise, pentru ca noile recomandari sa se armonizeze cu cele vechi;
- respecta tratamentul si stilul de viata indicat de medical pneumolog;
- pastreaza legatura cu specialistul pneumolog, pentru a-ti monitoriza capacitatea respiratorie prin metode speciale (spirometrie sau probe ventilatorii). Astfel, se va asigura ca fatul primeste suficient oxigen;
- urmareste zilnic miscarile fatului, iar din luna a saptea fa-ti si o ecografie, eventual chiar dupa un episod de astm. Aceasta va aprecia gradul de "activitate" si de crestere a fatului;
- protejeaza-te de infectii respiratorii;
- discuta cu medical pneumolog si ginecolog pentru eventualele vaccinari.

Articolul urmator
Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram
    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram

    Una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de origine britanică, Jessie J, trece prin momente cumplite. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că a pierdut o...

    A vrut să ascundă sarcina pentru că soacra ei o urăște
    A vrut să ascundă sarcina pentru că soacra ei o urăște

    Îți amintești perfect momentul în care ai aflat că ești însărcinată. Ai fi vrut, încă de la primul test de sarcină pozitiv, să strigi în gura mare că...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc
    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc

    O mămică din Marea Britanie a postat pe un forum situația dificilă în care se află cu soțul ei, fiind însărcinată și anxioasă, după ce a pierdut o sarcină cu puțin...

    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”
    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”

    O femeie în vârstă de 38 de ani din Weston-super-Mare a reușit să nască tripleți, deși medicii i-au spus că nu are nici o șansă. Parcurge articolul pentru restul...

    © 2024 Qbebe