Din ce motive apar arsurile în sarcină?
Cunoscută sub denumirea medicală de dispepsie, arsurile în sarcină apar la un anumit moment în cazul unui procent de aproximativ 50% dintre femeile gravide. În timpul sarcinii dispepsia este cauzată de refluxul (urcarea) acidului gastric din stomac în esofag.
Multe femei se confruntă cu arsuri pentru prima dată în perioada sarcinii care, cu toate că sunt inofensive, pot fi resimțite drept inconfortabile și dureroase. Aciditatea de la nivel gastric poate cauza senzația de arsură care se extinde la la porțiunea inferioară a gâtului până la porțiunea inferioară a sternului.
Ce se întâmplă de fapt? În timpul sarcinii placenta produce progesteron, un hormon care relaxeză musculatura netedă a uterului, precum și valva care separă esofagul de stomac, permițând acidului gastric să urce înapoi pe trahee. În plus, în sarcină este prezent și hormonul relaxină care pregătește articulațiile și țesutul conjunctiv pentru o naștere ușoară și care încetinește și digestia - alimentele rămân în stomac un timp mai îndelungat și se declanșează o producție suplimentară de acid.
Din acest motiv apare senzația inconfortabilă de arsură (desemnată drept arsură în capul piepului). Progesteronul, de asemenea, încetinește contracțiile similare undelor ale stomacului, îngreunând digestia și cauzând de asemenea aciditate. Spre ultima parte a sarcinii bebelușul ajunge să aibă o dimensiune atât de mare încât organele din jurul său ajung uneori strivite (imprimă presiune asupra lor în special între săptămânile 30 și 36 de gestație). Și acest lucru poate cauza aciditate prin încetinirea tranzitului alimentelor din stomac către intestine (acidul poate fi împins în sus pe esofag).
Alte informații despre arsuri în sarcină
Trebuie subliat faptul că există șanse crescute să vă confruntați cu arsuri în sarcină dacă ați suferit în trecut de reflux gastroesofagian. De asemenea, problema dispare de la sine în general după naștere când nivelul hormonilor revine la normal și copilul nu mai imprimă presiune pe stomac.
Iată și alte simptome ce se pot asocia arsurilor în sarcină: arsuri în capul pieptului (o senzație care urcă din abdomen către gât), durere sau disconfort abdominal, durere în centrul pieptului lângă stern, senzație de greață și vărsături, balonare, senzație de plenitudine după masă. Aceste simptome tind să apară și să dispară (se manifestă inițial în general în cel de-al doilea trimestru de sarcină); sunt mai frecvent întâlnite sau se manifestă mai pregnant în ultimul trimestru de sarcină.
Trebuie menționate și medicamentele care pot contribui la apariția arsurilor, precum antiinflamatoarele (ibuprofen sau aspirină), sedativele, antidepresivele și blocantele canalelor de calciu precum nifedipina.
Sfaturi pentru tratarea arsurilor în sarcină
Arsurile în sarcină pot fi ameliorate dacă țineți cont de următoarele sfaturi:
- Evitați anumite alimente. S-au constatat a contribui la agravarea arsurilor: alimente copioase, grase, picante, roșii, mentă, ciocolată, citrice, alcool și cafea.
- Optați pentru apă (8-12 pahare pe zi) în locul băuturilor carbogazoase deoarece acestea din urmă prezintă deja un nivel crescut de aciditate; nu consumați multe lichide în timpul mesei
- Reduceți aportul de alimente semipreparate și procesate, precum ketchup, murături și sosuri ambalate deoarece conțin un nivel ridicat de sare, conservanți și aditivi
- Un pahar de lapte rece sau de iaurt reprezintă un remediu folosit de mult timp pentru arsuri. De asemenea, ajută și ceaiul de mușețel/de ghimbir sau chiar bananele
- Mesele trebuie să aibă dimensiune mai mică și să fie mai frecvente, de exemplu în loc de 3 mese mari optați pentru 6 mese mici (mâncarea trebuie mestecată bine); pauzele mari între mese pot cauza aciditate
- Mențineți greutatea în parametri normali, respectiv în intervalul 11-15 kg. În acest mod presiunea imprimată asupra tractului digestiv crește treptat.
- Purtați haine lejere din bumbac deoarece cele strâmte agravează senzația de arsură
- Ultima masă este bine să o consumați cu aproximativ 3 ore înainte de culcare. Uneori poziția întins la orizontală poate cauza arsuri deoarece gravitația ajută acidul să urce din stomac; prin urmare nu vă întindeți cel puțin 1 oră după masă
- Dormiți proptindu-vă de perne astfel încât umerii să se afle mai sus decât abdomenul. Gravitația acționează și în această situație
- Există și o serie de medicamente antiacide considerate sigure în timpul sarcinii care au o eficacitate de aproximativ 50%; rețineți că cele care conțin bicarbonat de sodiu sau trisilicat de magneziu nu sunt indicate (pot cauza probleme copilului). Orice medicament este bine să fie recomandat în prealabil de medic
- Fumatul agravează arsurile și de altfel poate cauza o serie de complicații în timpul sarcinii (chiar și dacă nu fumați expunerea la fum de țigară poate fi nocivă pentru copil)
În cazul în care niciun remediu nu funcționează și arsurile sunt persistente se poate să fie vorba de reflux gastroesofagian și să fie necesare modificări în alimentație și eventual medicație.
Citește și: Remedii naturiste pentru durerile de stomac in sarcina
Arsurile la stomac in sarcina - prevenire si tratament
Surse:
www.whattoexpect.com; www.fitpregnancy.com; http://patient.info; www.babycenter.in