Ce sunt ametelile in sarcina?
Ametelile fac parte din simptomatologia sarcinii. Multe femei aflate la inceputul acestei perioade acuza stari de lesin si ameteli. In general, acestea sunt inofensive, dar, in unele cazuri, gravida poate avea nevoie de ingrijire medicala pentru a scapa de ameteli.
Ameteala este un sentiment de nesiguranta si instabilitate a corpului. Unele femei o descriu ca pe o senzatie stranie... ca si cum camera se invarte cu persoana respectiva.
Ametelile in sarcina pot fi insotite de greata si varsaturi. Mai rar, poate sa apara si lesinul.
Ametelile in sarcina pot dura cateva secunde sau cateva ore. Principala preocupare a gravidei, in aceste cazuri, ar fi sa se aseze repede ca sa nu-si piarda echilibrul si sa cada. Caderea ar putea sa faca rau sarcinii si implicit bebelusului.
Cele mai multe gravide reusesc sa scape de aceste ameteli dupa cele 3 luni critice de sarcina, insa sunt cazuri in care ametelile apar pe tot parcursul sarcinii.
Cauzele ametelilor in sarcina
Hormonii sunt de vina si pentru aceste ameteli care apar, cu frecventa ridicata, in primul trimestru de sarcina.
Nivelul ridicat de hormoni face ca vasele de sange ale mamei sa se relaxeze si sa se dilate in beneficiul copilului, care primeste hrana cu ajutorul acestor vase de sange, si in detrimentul mamei, care va suporta scaderea tensiunii arteriale si oxigenarea deficitara a creierului.
Cu alte cuvinte, vasele de sange ale mamei se largesc pentru ca fluxul sanguin - spre bebelus - sa creasca si copilul sa primeasca hrana si oxigen in cantitati suficiente. In schimb, revenirea sangelui in vene este incetinita si astfel organele vitale ale mamei vor avea de suferit: tensiunea arteriala scade si, astfel, creierul mamei nu va fi oxigenat la timp, cauzand o ameteala temporara.
Asadar, ametelile in sarcina sunt raspunsuri naturale ale organismului la perioada extinsa de timp necesar pentru ca sangele sa ajunga la creier.
In unele cazuri, este posibil ca ametelile in sarcina sa apara din cauza nivelului scazut de zahar din sangele mamei – glicemia scazuta poate sa fie cauza ta de schimbarile metabolice care apar in timpul sarcinii.
La un moment dat, in timpul sarcinii, medicii recomanda testarea glucozei din sange pentru a diagnostica un posibil diabet gestational sau o posibila hipoglicemie. Zaharul din sange interfereaza cu capacitatea organismului de a pompa rapid sangele inapoi la creier.
Femeile care sunt anemice sau au varice sunt predispuse la ameteli in sarcina.
Incepand cu al doilea trimestru, burtica incepe sa se mareasca si uterul pune presiune pe vasele de sange. Este posibil ca aceasta actiune sa cauzeze ameteli gravidei.
De asemenea, ametelile pot sa apara mai tarziu, in sarcina, daca gravida obisnuieste sa doarma pe spate. In aceasta pozitie, greutatea corpului si a sarcinii apasa pe vena cava a mamei (vena care transporta sangele la inima).
Gravidele care experimenteaza aceste ameteli insotite de scaderea tensiunii arteriale si de tulburari de vedere este posibil sa sufere de anemie.
Anemia in sarcina inseamna mai putine celule rosii in sange pentru a transporta oxigenul la creier si alte organe. Din aceasta cauza poate sa apara ameteala in sarcina. Deficienta de fier este cea mai frecventa cauza a anemiei.
Sincopa vasovagala este cea mai frecventa cauza de lesin care se declanseaza atunci cand corpul unei persoane reactioneaza intr-un mod exagerat la factori declansatori, cum ar fi vederea sangelui, stres, expunerea la caldura, statul in picioare, incordare (in timpul defecatiei sau al urinarii). Bataile inimii incetinesc, iar vasele de sange de la nivelul membrelor inferioare se dilata. Acest lucru stimuleaza irigarea cu sange a venelor de la nivelul picioarelor, fapt ce scade tensiunea arteriala, ceea ce duce la ameteli si lesin.
* sincopa inseamna lesin;
* vasovagala inseamna ca nervul vag afecteaza sistemul circulator.
Femeile insarcinate sunt mai predispuse la sincopa vasovagala. In afara de ameteala, sincopa vasovagala poate fi precedata de semne, cum ar fi senzatia de caldura, paloare, transpiratii, greata, cascat si hiperventilatie. Daca ai astfel de simptome, intinde-te imediat pentru a impiedica lesinul.
Hiperventilatia poate sa provoace ameteli si chiar lesin. Hiperventilatia inseamna miscarea prin torace a unei cantitati de aer mult prea mare. Hiperventilatia apare ca raspuns la un anumit pericol sau la o stare de excitatie – ritmul respirator si cel cardiac cresc; adrenalina curge prin tot corpul, muschii devin tensionati si sistemul nervos intra in alerta. Hiperventilatia poate sa apara si la gravide din cauza anxietatii, stresului si provocarilor legate de sarcina.
Ametelile in sarcina – prevenire
Evita miscarile bruste atunci cand te ridici de pe scaun sau din pat. Cand iesi din baie, ai grija sa te misti usor.
Cand stai jos, sangele este concentrat in zona bazinului si a picioarelor. Este posibil ca organismul gravidei sa nu se poata adapta rapid atunci cand aceasta se ridica in picioare si sangele nu se poate intoarce suficient de rapid la inima. Ca urmare, tensiunea arteriala scade rapid si poate sa apara ameteala.
Pentru a evita ameteala, ridica-te usor. Daca esti intinsa in pat, ridica-te mai intai in sezut lasandu-ti picioarele sa atarne afara din pat. apoi ridica-te usor in picioare.
Evita baile sau dusurile fierbinti – pot face rau sarcinii si iti pot da stari de lesin pentru ca vasele de sange se dilata si tensiunea arteriala scade.
Evita statul in picioare pentru o perioada lunga de timp. Daca trebuie sa stai in picioare mai multa vreme, asigura-te ca iti misti picioarele tot timpul pentru a accelera circulatia sangelui.
Mananca regulat. Evita perioadele lungi dintre mese – incearca o gustare usoara intre mese.
Hidrateaza-te. Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi. Deshidratarea poate duce la stari de lesin, mai ales daca se intampla in sezonul cald.
Nu sta intinsa pe spate cand sarcina este avansata - circulatia prin vena cava inferioara (vena care intoarce sangele de la jumatatea inferioara a corpului la inima) si venele pelvine poate fi incetinita.
Aproximativ 8 % dintre femeile gravide dezvolta o afectiune numita sindrom hipotensiv: cand se intind pe spate, inima lor pompeaza mai putin sange, tensiunea arteriala scade si apar ametelile, anxietatea si greata (aceste simptome trec dupa ce gravida schimba pozitia.
Pentru a evita aceasta problema, stai mai mult pe partea stanga. Iti poti pune o perna in spate sau sub sold care sa te ajute sa stai mai bine pe partea stanga – sau macar inclinata spre stanga pentru a nu obstructiona vena cava.
Poarta haine largi, confortabile, care nu ingreuneaza circulatia.
Ciorapii de sprijin, special creati pentru femeile gravide, pot ajuta circulatia.
Ametelile in sarcina – reactie
Pentru a nu lesina in timpul sarcinii, ar fi bine sa te asezi atunci cand simti o ameteala. Daca nu ai unde sa te asezi, trebuie sa gasesti repede un punct de sprijin si sa ceri ajutor.
Imediat ce te simti in stare, incearca sa iesi putin la aer curat. Respira adanc si incearca sa deschizi haina, daca simti ca te sufoci sau crezi ca te strange.
Mananca o gustare bogata in proteine si bea un pahar cu apa pentru a stabiliza nivelul de zahar din sange.
Poti incerca sa mananci un aliment bogat in fier, poti fi usor anemica din cauza sarcinii.
Ametelile in sarcina – vizita la medic
Daca ametelile in sarcina sunt insotite de sangerari sau dureri abdominale si vaginale, ar fi bine sa mergi de urgenta la medic. Poate fi vorba despre o sarcina extrauterina, o placenta joasa sau desprindere de placenta.
In cazul in care ametelile in sarcina sunt insotite de tulburari de vedere, dureri de cap sau palpitatii persistente, poate fi vorba despre anemie severa, toxemie gravidica (preeclampsie) sau alte afectiuni care ar putea pune sarcina in pericol. Si in acest caz trebuie sa faci o vizita medicului specialist.
In concluzie, nu este iesit din comun sa ai ameteli in sarcina, insa acestea trebuie sa fie ocazionale. Daca frecventa lor creste si apar sangerari sau dureri abdominale, vaginale sau dureri de cap, este timpul sa mergi la medic.
Surse: motherhood.modernmom.com; americanpregnancy.org; sfatulmedicului.ro; babycenter.com