Conform unui studiu publicat in 2007 de Asociatia Americana de Epidemiologie, perioadele fertile sunt acele zile din luna in care, atat nivelul hormonal, cat si celelalte functii lucreaza la capacitate maxima si cresc considerabil sansele sa ramai insarcinata.
Pentru a fi sigura ca ai calculat corect aceste perioade, trebuie sa urmezi acesti pasi:
- Tine evidenta, intr-un calendar, a datilor la care a aparut menstruatia lunar, pentru a determina cat mai corect durata ciclului menstrual.
- Asigura-te ca esti intr-o perfecta stare de sanatate: unele afectiuni (precum gripa si raceala) pot deregla sistemul reproducator, prelungind durata ciclului menstrual chiar cu cateva zile.
- Ia-ti temperatura corporala si, in special, a zonei intime, in mod regulat, pentru a fi sigura ca totul este in regula si ca nu suferi de vreo infectie.
Ca sa fii sigura ca ai calculat totul corect, procedeaza in felul urmator:
- Stabileste-ti cu precizie durata ciclului menstrual (unul regulat este de 28 de zile, dar sunt si femei care il au de o luna sau de 45 de zile).
- Din data la care te astepti sa inceapa urmatoarea menstruatie, scade 14 zile si o sa obtii data la care iti incepe perioada de ovulatie.
- Spermatozoizii pot trai intre 3 si 5 zile in corpul femeii, ceea ce inseamna ca o foarte buna idee ar fi sa ai contact sexual cu 2 sau 3 zile inainte de inceperea perioadei de ovulatie.
Exista mai multe metode prin care se pot determina perioadele de fertilitate: metoda calendarului, metoda mucusului cervical (care consta in analiza medicala a excretiei cervicale din timpul ciclului menstrual), metoda monitorizarii hormonale (se realizeaza de catre medicul specialist) si metoda combinata (care se foloseste de mai multi factori pentru o determinare cat mai precisa a perioadelor de ovulatie). De asemenea, perioada fertila depinde si de pregatirea corpului pentru conceptie .