Produsele pasteurizate gresit sau nepasteurizate pot contine listeria!
Pasteurizarea implica fierberea produsului si apoi racirea lui brusca, cu scopul de a distruge flora patogena. Daca pasteurizarea laptelui nu s-a desfasurat corect si laptele este "murdar", atunci produsele preparate din lapte crud ar putea fi infectate cu listeria. Listeria este un bacil mic si rapid care provoaca intoxicatii alimentare, astfel ca femeile gravide nu ar trebui sa consume produse precum: lapte crud, branza proaspata sau sucuri nepasteurizate.
Ouale crude pot contine salmonela!
Orice aliment sau fel de mancare in a carei compozitie intra oua crude poate fi infectat cu salmonela. Aceasta bacterie se poate gasi in ouale crude sau negatite suficient si provoaca febra tifoida, dar si infectii alimentare.
Sosurile de salata pe care le gasesti in comert, cum ar fi maioneza, sunt facute cu oua pasteurizate, asa ca le poti consuma linistita, insa normal ca si in cazul acestora consumul trebuie sa fie moderat. Ai grija insa la produsele facute in casa, cum ar fi spuma de ciocolata sau maioneza proaspata, pentru ca pot contine urme de oua crude. Este bine sa gatesti ouale pana cand albusul si galbenusul nu mai sunt lichide.
Carnea care nu este prajita foarte bine poate contine salmonela si E Coli!
Femeile gravide ar trebui sa evite sa consume carne nepreparata corespunzator. Tine minte sa pregatesti foarte bine o friptura, inainte de a o consuma. Ai grija sa nu fie "in sange", sa nu contina parti crude (de culoare roz sau rosie). Fii atenta mai ales la carnea pregatita la gratar. Si alte produse din carne, cum ar fi salamul, prezinta un anumit risc si este recomandat sa fie evitat pe cat posibil. La fel si sushi sau fructele de mare.
Unele tipuri de peste!
Pestele este sursa perfecta de acizi Omega3 care ajuta la o dezvoltare armonioasa a creierului si a vederii bebelusului. Din cauza poluarii insa, foarte multe specii sunt contaminate cu mercur. Mercurul este o neurotoxina care aduce serioase probleme neurologice pentru copilul tau, una dintre ele fiind dezvoltarea lenta a creierului. Tipurile de peste pe care nu ar trebui sa le consumi in perioada sarcinii si chiar foarte rar in afara acesteia sunt: rechinul, pestele sabiuta, friptura de ton. Poti consuma: somn, pastrav crescut in crescatorii, crab din Oceanul Atlantic.
De asemenea, este bine sa nu mananci mai mult de doua portii de peste de tipul macroului, sardinelor sau sprotului pe saptamana, pentru a asimila acizii grasi omega 3, evitand in acelasi timp si poluantii din mediu.
Vitamina E
Studii recente au descoperit faptul ca vitamina E, in cantitate mare, poate avea un efect negativ asupra sarcinii.. O doza prea mare de vitamina E produce imbatranirea rapida a celulelor umane. Rezultatul? Bolile de inima si cancerul. Cercetatorii mai spun si ca putem asimila suficienta vitamina E din mancarea pe care o consumam zilnic, fara sa fie nevoie de un supliment in acest sens.Vitamina A
O alta vitamina cu care femeile insarcinate nu trebuie sa exagereze este vitamina A. Aceasta vitamina a fost asociata cu multe probleme la nastere. Exista doua forme ale vitaminei A: betacarotenul si retinolul. Se considera ca retinolul este foarte periculos in timpul sarcinii si de aceea consumul lui ar trebui inlocuit cu cel al betacarotenului, care este mai sigur.Daca iei suplimente care contin ulei de peste, fii foarte atenta din ce parte a pestelui sunt produse. Orice supliment produs din ficatul de peste contine vitamina A sub forma de retinol. Cel mai bine ar fi sa cauti suplimente fabricate special pentru gravide si sa ceri sfatul medicului inainte de a incepe un astfel de tratament.
Aspartamul
Aspartamul este un indulcitor intalnit in foarte multe mancaruri si bauturi. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in cantitati mari, acesta favorizeaza aparitia cancerului. In urma publicitatii negative facute acestui indulcitor, pe piata a fost scos neotamul, despre care se crede ca ar fi chiar mai nociv decat aspartamul. Asigura-te ca alimentele pe care le consumi nu au in compozitia lor indulcitori artificiali.Alergii la diverse alimente
Daca membrii familiei sufera de anumite alergii alimentare, cel mai bine ar fi sa te feresti de alimentele in cauza. Copilul poate fi si el expus riscului de a dezvolta astfel de alergii, putand sa le mosteneasca.Dulciurile si produsele tip fast-food
Ai grija! Consumul exagerat de dulciuri nu duce numai la cresterea glicemiei, dar si favorizeaza acumularea depozitelor de grasime, implicit cresterea rapida in greutate. Majoritatea acestor depozite de grasime sunt greu de inlaturat dupa sarcina.Ceea ce este si mai grav insa, este faptul ca mancarea tip fast-food consumata in timpul sarcinii poate provoca un avort spontan, din cauza cantitatii ridicate de grasimi din organism. Un alt pericol real in privinta consumului acestor alimente este ca pot duce la malformatii ale fatului sau nasteri ale unor copii ponderali, care mai tarziu vor fi obezi.