Greţurile în sarcină: când apar, cât durează şi cum se tratează?

Greţurile în sarcină: când apar, cât durează şi cum se tratează?

QBebe

Este adevărat că foarte rar există sarcină fără greţuri. Acestea se numără printre cele mai comune simptome ale sarcinii, nu sunt motive de îngrijorare, însă nici nu trebuie ignorate. Iată ce trebuie să știi despre momentele în care apar grețutile în sarcină, cât durează și cum se pot trata.

Toate momentele zilei pot fi cu adevărat dificile în primul trimestru de sarcină. Acest lucru este cauzat de schimbările care au loc în corpul tău. Organismul încearcă să se adapteze noii etape în care se află şi apar astfel schimbările hormonale, stările de oboseală, aciditatea din stomac şi mirosul intensificat.

Când apar greţurile în sarcină?

Greţurile apar de regulă în primul trismestru de sarcină, mai exact perioada 1-3 luni. Acestea sunt cunoscute ca "greţuri matinale" dar pot apărea la fel de bine în oricare moment al zilei. Apariţia, intensitatea şi durata lor oscilează de la o viitoare mămică la celaltă, pentru că nicio sarcină nu seamănă cu alta.

Trebuie să ştii că nu eşti singura femeie care are parte de greţuri în sarcină. Aproximativ 80% dintre gravide au parte de astfel de momente neplăcute la începutul sarcinii. De cele mai multe ori, greţurile vin însoţite şi de stări de ameţeală.

greturi in sarcina 1

De regulă, începând cu săptămâna a şasea de sarcină apar primele semne de stări de vomă şi ameţeală. Însă, există şi cazuri în care şi-au făcut intrarea în viaţa mămicilor încă din săptămâna a patra.

Greţurile în sarcină nu îţi afectează bebeluşul, însă trebuie să ai în vedere câteva situaţii care îţi vor semnala că sarcina ta este în pericol. Iată care sunt semnele care trebuie să te trimită în foarte scurt timp la control:

-pierdere în greutate (mai mult de 2 kilograme);
-apariţia vomei cu urme de sânge;
-peste 4 episoade de vomă pe zi.

Cât durează greţurile în sarcină?

Din nefericire, nu se poate spune cu exactitate după ce perioadă de timp vor dispărea greţurile în sarcină. Poţi fi fericita viitoare mămică ale cărei stări de greaţă dispar complet în doar câteva săptămâni, sau poţi avea parte de ele câteva luni bune.

După aproximativ 14 săptămâni de sarcină, greţurile ar trebui să-şi piardă din intensitate şi frecvenţă. Unele vorbe din popor spun că acestea încetează atunci când bebeluşul dă primele semne de viaţă. În concluzie, greţurile apar şi dispar în perioade diferite, în funcție de sarcină.

Trebuie să ştii că dacă greţurile persistă şi devin chiar mai intense şi pe perioada trimestrului doi, este necesară intervenţia medicului de specialitate. Poţi avea de-a face cu o hiperemeză de sarcină (greţuri şi vărsături severe).

Această afecţiune trebuie vindecată la timp pentru a evita deshidratarea şi malnutriţia, care pot afecta buna dezvoltare a bebeluşului.

greturi in sarcina 2

Cum se tratează greţurile în sarcină?

Greţurile în sarcină se pot trata numai cu ajutorul medicului specialist. El îţi va prescrie un tratament corespunzător (vitamina B6, ghimbir), care va calma stările de greaţă şi ameţeală şi nu îţi vor afecta micuțul. Este important să urmezi cu stricteţe indicaţiile prescrise şi să nu încerci tratamente alternative, fără aprobarea specialistului.

Pe lângă posibilele suplimente pe bază de vitamina B6 sau ghimbir, există şi o serie de "trucuri" care îţi vor fi de folos în această perioadă dificilă.

Mese mai dese. Cele trei mese importante ale zilei se pot transforma în mese mai dese, în care vei consuma cantităţi mai mici de alimente.

Biscuiţi înainte de începerea activităţilor. Aparent, câţiva biscuit consumaţi în pat, înainte de începerea activităţilor pot face minuni. Se digeră în câteva minute, iar stomacul nu va mai avea senzaţia de gol, previndu-se astfel greţurile şi vărsăturile.

Evitarea mirosurilor puternice. Fie că este vorba despre mâncăruri puternic condimentate, cafea, ceaiuri sau chiar fum de ţigară, emanaţiile intense pot provoca apariţia greţurilor în sarcină.

Hidratare corespunzătoare. Corpul trebuie să fie în permanenţă hidratatat, dar nu rar şi în cantităţi excesive. Nu trebuie să bei prea multă apă deodată pentru că vei da senzaţia stomacului că este plin. Este indicat ca pe parcursul zilei să se consume lichide în sorbituri mici şi dese.

Surse: americanpregnancy.org, whattoexpect.com, babycenter.com, parents.com, webmd.com, sfatulmedicului.ro.

Articolul urmator
La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat
La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze
    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze

    Ultima ta grijă după ce ai trecut prin procesul nașterii prin operația de cezariană este infectarea plăgii. Din păcate, se întâmplă destul de des și anual, numeroase...

    Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?
    Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?

    Siguranța sănătății rinichilor este esențială pentru bunăstarea generală a organismului. Una dintre problemele cel mai des întâlnite ale rinichilor sunt pietrele la...

    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

    Deși pare o problemă care afectează persoanele trecute de o anumită vârstă, care au o dietă necorespunzătoare, hemoroizii apar și la bebeluși. Din fericire, pot fi tratați cu...

    Partenerul meu mă tratează oribil de când a murit mama mea. Mă ceartă și mă jignește când mă aude plângând
    Partenerul meu mă tratează oribil de când a murit mama mea. Mă ceartă și mă jignește când mă aude plângând

    Port cu mândrie numele mamei în buletin și cu durere, în suflet, pierderea ei, mult prea devreme. Mă îngrijorează maxim felul în care se comportă cu mine...

    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?
    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?

    Indiferent de partea corpului pe care apar, petele stârnesc adesea îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o zonă sensibilă, precum este cea intimă,...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?
    Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?

    Pietrele pe amigdale sau amigdaliții reprezintă formațiuni de culoare albă sau gălbuie, care apar la nivelul sau în interiorul amigdalelor. De cele mai multe ori, pacienții cu...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    © 2025 Qbebe