SARCINA LA VARSTA ADOLESCENTEI
Corpul unei adolescente este matur din nici un punct de vedere. Structura osoasa nu este inca maturizata, iar o sarcina si o nastere poate duce la traumatizarea coloanei vertebrale si a oaselor pelvice. Afectiunile relationate cu sarcina in adolescenta sunt anemia, infectiile cu transmitere sexuala, hemoragia postnatala si bolile psihice. Aparatul reproducator nu este inca pregatit pentru o sarcina. Adolescentele care au nascut sunt predispuse la aparitia depresiei postnatale . Factorii de risc la aceasta varsta sunt: placenta praevia, hipertensiune indusa de sarcina, nastere inainte de termen, anemie. Pentru bebelus, problemele cele mai comune sunt: greutate mica la nastere, defecte congenitale, retard fizic si mental.
SARCINA LA 20 DE ANI
Se spune ca este varsta ideala pentru a ramane insarcinata. La 20 de ani, ciclurile menstruale sunt in general regulate, iar ovulatia are loc in timpul fiecarui ciclu, sau in majoritatea lor. Sansele de a ramane insarcinata in timpul unui act sexual neprotejat sunt de aproximativ 20% in fiecare luna.
Sanatate - Daca planifici o sarcina la aceasta varsta, mergi la medic pentru un control amanuntit care va cuprinde un set de analize de rutina, verificarea imunizarii contra varicelei, rubeolei si a altor boli care pot dauna sarcinii. Daca sarcina ta a aparut neplanificata, acest control medical trebuie facut cat mai repede posibil. Intre 20-29 de ani, riscurile sunt mai mici decat pentru alta categorie de varsta, totusi, medicul iti va monitoriza tensiunea arteriala.
Recuperare - Este recomandat sa faci exercitii regulate speciale pentru gravide si sa mananci sanatos pe toata perioada sarcinii, astfel ca dupa nastere, corpul tau sa revina mai repede si mai usor la forma de dinaintea sarcinii.
Sentimente - Probabil ca la aceasta varsta cariera ta nu este inca foarte solida si s-ar putea sa te simti frustrata uneori pentru ca ai fost nevoita sa intrerupi serviciul in aceasta perioada. Unele femei mai au ocazional regretul ca nu s-au distrat sau calatorit mai mult sau ca si-au "inchis viata" prea devreme. Stai linistita, daca simti la fel: sunt sentimente trecatoare. Oricum, atunci cand iti vei vedea bebelusul, toate frustrarile tale vor disparea.
Bebelusul tau - Riscul de avort spontan este cel mai mic la aceasta varsta: aproximativ 10%. Din cauza ca ovulele tale sunt tinere exista sanse foarte mici ca bebelusul tau sa fie afectat de boli genetice sau alte anomalii cromozomiale. Prin urmare, ai toate sansele sa ai un bebelus sanatos.
SARCINA LA 30 DE ANI
In zilele noastre, multe femei amana momentul primei sarcini pana dupa 30 de ani, asa ca sarcina intre 30-39 de ani, cu avantajele si riscurile ei este una dintre cele mai comune.
Sanatate - Din pacate, dupa 30 de ani fertilitatea femeii incepe sa scada progresiv, iar dupa 38 de ani scaderea este accentuata. Acest lucru este cauzat de faptul ca ovulele imbatranesc si fertilizeaza mai greu. Riscul de a suferi de hipertensiune arteriala este dublu la gravidele de peste 35 de ani comparativ cu cele de pana in 30 de ani, la fel si diabetul gestational mai ales la mamicile supraponderale .
Recuperare - Desi tie nu ti se pare, organismul tau incepe sa devina mai lenes, asa ca trebuie sa ii acorzi corpului tau o atentie speciala in perioada sarcinii daca vrei sa revii repede la forma si energia dinainte de sarcina. Fa sport, mananca sanatos (dar nu pentru doi) si foloseste creme anti-vergeturi - esti mai predispusa la aparitia acestora decat erai la 20 de ani.
Sentimente - Daca nu ai inca un copil, criza varstei de 30 de ani prin care trec majoritatea femeilor determina dorinta obsesiva de a ramane insarcinata. Este varsta la care statutul tau personal, social, financiar si profesional este clar conturat si singurul lucru care pare sa iti lipseasca este un bebelus. La 30 de ani te vei bucura cel mai mult de sarcina pentru ca esti mai sigura pe tine si, poate mai inteleapta decat la 20 de ani.
Bebelusul tau - Riscul de avort spontan este de aproximativ 12% intre 30-34 de ani si creste la 18% intre 35-39 de ani. Riscul de sindrom Down si anomalii cromozomiale este in crestere. Vestea buna este ca la aceasta varsta cresc sansele de a avea gemeni, probabil datorita faptului ca spre 40 de ani ovarele tind sa elibereze mai mult de un ovul pe luna. Daca faci tratament pentru stimularea ovulatiei cresc sansele pentru sarcinile multiple.
SARCINA DUPA 40 DE ANI
Statisticile spun ca numai 1% dintre femeile peste 40 de ani raman insarcinate fara nici un fel de tratament pentru fertilitate sau fara tehnici de reproducere asistata. Sansele de a ramane insarcinata dupa varsta de 40 de ani scad la 5% pe luna.
Sanatate - Evolutia unei sarcini la o femeie de peste 40 de ani este strans legata de starea generala a sanatatii, de obiceiurile nocive, de greutatea cu care porneste la drum si de numarul sarcinilor avute pana acum. Chiar daca esti in buna forma fizica, sarcina si nasterea ti se vor parea mai dificile decat acum 20 de ani: volumul de sange se dubleaza si iti solicita inima, iar kilogramele in plus iti solicita incheieturile si muschii. Pentru a te simti mai bine, ai grija sa nu iei prea mult in greutate si sa faci exercitii regulat. Esti mai predispusa la hipertensiune arteriala, diabet gestational, boli renale, placenta praevia .
Recuperare - Incepand cu 40 de ani corpului tau ii este din ce in ce mai greu sa se recupereze dupa o sarcina. Ai grija sa iei suplimentele indicate de medic, sa faci sport in limitele admise pentru sarcina ta si sa nu iei prea mult in greutate. Nu te astepta sa pierzi kilogramele in plus prea repede; le-ai acumulat in 9 luni, asa ca e nevoie de timp.
Sentimente - Este firesc sa fii ingrijorata pentru sanatatea ta si a bebelusului tau, la fel cum este normal sa ai ganduri legate de diferenta mare de varsta intre tine si copilul tau. Incearca sa te bucuri de sarcina si apoi de bebelusul tau, si totul va fi bine.
Bebelusul tau - Aproximativ 30% din sarcinile femeilor intre 40-44 de ani si mai mult de 50% din cele ale gravidelor trecute de 45 de ani se termina cu un avort. Bebelusii cu mamici de peste 40 de ani se pot naste cu greutate mica, iar in ceea ce priveste riscul bolilor genetice sau anomaliilor cromozomiale este foarte crescut. Oricum, pentru detectarea bolilor genetice sau defectelor cromozomiale ti se va face o amniocenteza, al carui rezultat pozitiv, din pacate, poate recomanda intreruperea terapeutica a sarcinii.