Sarcina reprezintă o perioadă dificilă, poate chiar cea mai dificilă din viaţa unei femei. Apar tot felul de schimbări, de la stilul de viaţă până la alimentaţie. Dacă înainte de a rămâne însărcinată îţi permiteai luxul de a consuma orice aliment, trebuie să ştii că odată cu apariţia micuţul în pântecul tău lucrurile devin mai complicate, dar şi mai frumoase.
Ca viitoare mămică trebuie să ştii că există o serie de produse pe care nu le mai poţi consuma în timpul celor 9 luni, însă există şi una cu alimente care nu sunt doar permise, ci sunt şi benefice în sarcină. În această categorie intră şi usturoiul, al cărui consum are efecte pozitive asupra sănătăţii tale din timpul sarcinii.
Beneficii ale usturoiului în sarcină
Se spune despre usturoi că este un bun ajutor împotriva răcelii. Perfect adevărat! Acest lucru se datorează alicinei, care este responsabilă pentru mirosul puternic al usturoiului. Aceasta este considerată un mecanism de apărare atunci când leguma este atacată de insecte sau microorganisme. Alicina funcționează pe baza aceluiași proces și în interiorul organismului viitoarelor mămici. Iată de ce este bun usturoiul în sarcină și ce beneficii aduce asupra sănătății viitoarelor mămici.
- Previne căderea părului. Usturoiul previne pierderea masivă a firelor de păr, datorită alicinei care este un compus pe bază de sulf. Acesta nu doar previne, dar și stimulează creșterea rapidă a noilor foliculi de păr.
- Reduce tensiunea arterială și colesterolul. Alicina poate face minuni și la nivelul sângelui, prevenind apariția unui atac de cord, sau a unui accident vascular celebral. De asemenea, poate ține nivelul colesterolului în limite normale.
- Previne apariția cancerului. Pare incredibil, însă consumul de usturoi în sarcină poate ține la distanță anumite tipuri de cancer datorită proprietăților sale anti-cancerigene, printre care se numără și cel de colon.
- Întărește sistemul imunitar. Bacteriile și virusurile nu mai pot lupta cu aceeași forță atunci când au de-a face cu usturoiul. Se pare că acesta poate ține răcelile și gripa la distanță, pentru că este considerat un antibiotic natural, cu proprietăți anti-fungice și anti-bacteriale.
- Reduce riscul apariției cheagurilor de sânge. Atunci când există o predispoziție pentru formarea cheagurilor de sânge, consumul de usturoi poate reduce și chiar preveni apariția acestora.
- Reduce riscul de preeclampsie: această preeclampsie este, de fapt, hipertensiunea arterială care afectează multe femei în timpul sarcinii. Usturoiul în sarcină este eficient în menținerea unei tensiuni normale și scade nivelurile ridicate de proteine din urină.
- Scade riscul de infecții: tot despre usturoi în sarcină se mai știe faptul că stopează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare în sistemul imunitar. De asemenea, ajută la combaterea răcelilor și a gripelor. Datorită proprietăților antimicrobiene, consumul de usturoi în sarcină este recomandat și pentru tratarea infecțiilor cutanate și orale.
- Ameliorează oboseala: oboseala se accentuează în sarcină pe măsură ce lunile trec. Se pare că a consuma usturoi în sarcină este un lucru benefic pentru viitoarea mămică, care va scăpa de senzația de oboseală. De asemenea, usturoiul poate ameliora senzația de amețeală și grețurile matinale.
- Ajută la dezvoltarea copilului: mai ales în cazul bebelușilor care se pot naște prematur. Tabletele standardizate de usturoi scad șansele de complicații la naștere, iar extractul de usturoi ajuns în celulele placentare a stimulat creșterea fătului.
Sfaturi pentru mămici
Usturoiul în sarcină aduce anumite beneficii asupra sănătății viitoarelor mame, însă acesta nu trebuie consumat fără acordul medicului sau în cantități foarte mari. Părerea medicului este mai mult decât necesară în această privință, el fiind cel care cunoaște în detaliu evoluția sarcinii și putând spune ce este benefic pentru tine și copil. Este foarte important ca după ce usturoiul a fost aprobat pentru consum, să respecți cu exactitate indicațiile și dozele recomandate de medicul specialist.
Iată câteva sfaturi prețioase pe care trebuie să le ai în vedere atunci când consumi usturoi în sarcină!
- Dacă nu ești mare fană a mirosului de usturoi, dar vrei să ai parte de efectele sale terapeutice poți încerca suplimentele alimentare pe bază de usturoi, doar cu acordul medicului;
- Este indicat să fie consumat seara, pentru ca mirosul puternic să nu-ți dea bătăi de cap pe toată durata zilei;
- Doza recomandată este de 2 sau 3 căței de usturoi, pe care îi poți cosuma în mâncare, fierți sau cruzi;
- Trebuie să acorzi mare atenție posibilelor efecte adverse ale consumului de usturoi. Acestea sunt arsurile gastrice, indigestia, balonarea sau senzația de iritație de la nivelul gurii;
- Atunci când unul sau mai multe semne de mai sus își fac apariția, trebuie să te adresezi medicului specialist în cel mai scurt timp;
- Trebuie să ai grijă la consumul usturoiului în timpul alăptării. Este posibil că aroma puternică a acestuia să treacă în laptele matern, ceea ce-l va face pe bebeluș să refuze să se hrănească.
Efecte secundare ale consumului de usturoi în sarcină
În ciuda numeroaselor beneficii pe care usturoiul îl are la femeile gravide, consumul excesiv aduce cu sine și reacții adverse. Este recomandat ca acest usturoi în sarcină să fie consumat cu precădere în primul trimestru, deoarece alimentele consumate în acea perioadă nu au efecte puternice asupra bebelușului.
În al doilea și ultimul trimestru efectele principale ale usturoiului asupra mamei și fătului sunt:
- Usturoiul subțiază sângele. Consumul excesiv de usturoi în sarcină pate duce la sângerări abundente în timpul travaliului sau chiar al nașterii, fie că este ea vaginală sau prin cezariană.
- Scade tensiunea arterială. Deși scăderea tensiunii arteriale este benefică pentru gravidele cu preeclampsie, altora le este dăunător acest lucru. În timpul sarcinii, tensiunea arterială scade din cauza expansiunii vaselor de sânge, dar când aceasta este prea mică corpul intră în șoc, iar femeia ar putea leșina.
- Usturoiul provoacă reacții adverse la femeile care urmează anumite tratamente. De exemplu, medicamentele anticoagulante, insulina și usturoiul nu fac deloc echipă bună, fiindcă va crește nivelul de insulină și va scădea nivelul zahărului din sânge. De aceea, gravidele cărora le sunt administrate astfel de medicamente trebuie să evite pe cât posibil usturoiul.
- Nu este recomandat usturoi în sarcină dacă ai hipotiroidism. Motivul este unul cât se poate de simplu, anume usturoiul reduce capacitatea organismului de a absorbi iodul, agravând tulburările tiroidei.
- Provoacă avort spontan. Însă, cantitățile trebuie să fie foarte mari ca o gravidă să aibă avort spontan din cauza usturoiului. Cantitatea sigură de usturoi în sarcină este de 3 – 4 căței pe zi, acesta fiind echivalentul la 600 până la 1.200 de miligrame de extract de usturoi. Există și tinctura de usturoi care nu trebuie să depășească 20 ml pe zi, dar și esența de usturoi din care poți lua zilnic între 0,03 – 0,12 mililitri.
Pentru a fi sigură că poți consuma usturoi în sarcină fără probleme, este indicat să discuți cu medicul tău despre acest lucru. Dacă nu există probleme de sănătate, ceea ce se întâmplă în cele mai multe cazuri, pofta de usturoi în sarcină poate fi satisfăcută, dar cu moderație. Astfel, poți consuma ceapă și usturoi în sarcină sau doar usturoi în sarcină, dacă ai grijă să nu faci excese. Până la urmă, excesele nu sunt în regulă nici în ceea ce privește restul alimentelor.
Surse: livestrong.com, babycenter.com, americanpregnancy.org, momjunction.com, webmd.com, indiaparenting.com.
Surse foto: istockphoto.com