1. Renunta la ideea de a manca pentru doi
Cresterea in greutate prea mare in timpul sarcinii mareste riscul de nastere prematura, astfel el fiind un bebelus nascut prematur. Totodata, surplusul de greutate dezvolta preeclampsia (care poate duce, de asemenea, la prematuritate) sau la o nastere cu probleme, deoarece bebelusul este prea mare. Ambele probleme pot face momentul nasterii periculos atat pentru tine, cat si pentru fat. Alimentarea in exces, chiar daca se face tinant cont de regimul unei garvide este un risc destul de mare pentru sanatatea viitorului copil.
2. Fa-ti vaccin antigripal
Un vaccin antigripal este cea mai buna metoda de prevenire a gripei in timp ce esti gravida. De ce este gripa o afectiune atat de grava? Deoarece viitoarele mamici sunt mult mai vulnerabile la complicatiile gripei (cum ar fi pneumonia), care pot fi foarte grave si uneori chiar fatale. Notiunea de gripa in timpul sarcinii creste de asemenea riscul de avort sau a de a da nastere bebelusului mai devreme. Pentru toate aceste motive, medicii indeamna femeile gravide sa se vaccineze contra gripei.
Un studiu recent arata ca vaccinul antigripal are un beneficiu pentru copil si dupa nastere. Studiul a descoperit ca mamele care primesc vaccinul antigripal in timpul sarcinii si-au protejat copii de instalarea gripei pentru primele sase luni de viata ale bebelusilor.
3. Nu lua medicamente in timpul sarcinii fara cordul medicului
Sigur, toti stim ca multe medicamente nu sunt sigure pentru sarcina. In plus, tratamente care sunt alcatuite din pastille benefice pentru mama au efecte nocive asupra fatului. Unele medicamente sunt permise pe parcursul celor 9 luni de sarcina, insa nu pentru toate au fost testate efectele toxice asupra fatului. De aceea este extrem de important sa discuti cu medicul tau ce tip de tratament iti poti administra in cazul unei afectiuni pe parcursul sarcinii, mai ales in primul trimestru. Un moment foarte important al dezvoltarii fatului il reprezinta primele 13 saptamani. In aceasta perioada se formeaza organele copilului si pericolul este foarte mare. Dar si ulterior, pe parcursul celorlalte 2 trimestre de sarcina, anumite medicamente pot afecta cresterea si functiile fiziologice ale fatului.
4. Alege medicul compatibil
De indata ce sarcina ti-a fost confirmata si te-ai decis sa o duci la capat este cazul sa-ti alegi un medic ginecolog (daca nu ai deja unul), care sa-ti urmeareasca evolutia sarcinii. Tot acesta iti va da o lista cu analizele pe care urmeaza sa le faci in functie de particularitatile tale de sanatate: istoricul medical, starea ta de sanatate actuala si vitamine prenatale. Opteaza pentru un medic obstretician-ginecolog in care ai incredere, deoarece este o perioada lunga in care vei face des vizite la cabinetul sau. Daca este posibil, alege un medic din cartier - astfel incat in ultima luna de sarcina, cand va trebui sa mergi mai des, sa nu-ti fie greu sa ajungi.
5. Evita pe cat posibil stresul in timpul sarcinii
S-a descoperit ca femeile gravide care sunt stresate in timpul sarcinii pot da nastere unor bebelusi cu diverse anomalii: alergii sau astm, nivel inalt de imunoglobulina E sau lg E (componenta a sistemului imunitar) chiar daca mamele s-au alimentat corespunzator. "Nu conteaza daca mama este fumatoare sau nu" precizeaza specialistii.
Stresul mamei poate fi legat de probleme banesti sau relationale, de o serie de alte probleme si acestea pot face ca sistemul imunitar al copilului sa sufere schimabri, inca din timpul sarcinii.
Specialistii recomanda femeilor insarcinate sa isi ia o perioada de repaus si sa fie mai atente la factorii care le pot provoca stres.
Nu uita ca doar copilul tau si sanatatea acestuia conteaza acum!