Informatii despre teste de sarcina

Informatii despre teste de sarcina

Irina Olteanu - Redactor Senior

Testele de sarcina reprezinta metoda cea mai des utilizata de catre femeile care isi doresc o modalitate rapida de a afla daca sunt gravide. Deoarece sunt usor de folosit, pe piata putem gasi numeroase variante. Care sunt cele mai eficiente si cum se procedeaza exact in cazul testelor de sarcina vom afla in continuare.

Cum functioneaza testele de sarcina?

Toate testele de sarcina urmaresc identificarea unui anumit hormon in urina sau sange care apare in organism doar cand femeia este insarcinata. Acest hormon este numit gonadropina corionica sau HCG care este secretat cand un ovul fertilizat se implanteaza in uter. Acest lucru se intampla de obicei dupa 6 zile de la fuziunea ovulului cu spermatozoidul. Studiile indica insa faptul ca la aproximativ 10% din femei implantarea apare mult mai tarziu, dupa prima zi de intarziere a menstruatiei. Trebuie sa retinem ca nivelul de HCG creste proportional cu numarul de zile de la fecundare.

Exista mai multe tipuri de teste de sarcina?

In principiu exista doar doua: unul se bazeaza pe sangele recoltat (detecteaza sarcina foarte devreme deoarece HCG este masurat cantitativ), iar celalalt pe urina. Cum in cazul primului este necesara interventia medicului, ne vom referi doar la cel din urma. Testele de sarcina pe baza de urina sunt accesibile financiar si prezinta acuratete in rezultate daca sunt intrebuintate corect si la momentul potrivit. In comert pot fi identificate trei tipuri de teste, in special diferentiate de modalitatea de prezentare, insa functioneaza in baza aceluiasi principiu: teste tip banda, tip caseta si tip stilou. Cele tip banda sunt cele mai ieftine si, la fel ca si cele tip stilou, trebuie scufundate intr-un recipient cu urina timp de cateva secunde. Cele tip banda dispun de o pipeta cu ajutorul careia se poate picura urina pe caseta. Exista insa si o diferentiere in functie de sensibilitatea la hormonul HCG (care conduce si la o diferenta de pret). Astfel pot fi gasite teste care depisteaza un nivel de HCG de la 10 ml U/ml (dupa aproape 5-7 zile de la fertilizare) sau teste care depisteaza nivelul de hormon mai mare de 25 ml U/ml (fiind mai ieftine), impunandu-se un termen mai lung de la fertilizare pentru a le putea efectua. O diferentiere suplimentara a testelor este in raport cu momentul in care pot efectuate (care implica din nou costul produsului) astfel fiind vorba de teste care pot fi efectuate doar cu prima urina de dimineata si altele (mai scumpe) in orice moment al zilei. In principiu, prima urina din zi e mai concentrata si contine un nivel de HCG mai mare, fiind astfel si mai usor de detectat.

Doamna doctor Constantina Torkashvan, medic specialist obstetrica-ginecologie Centrul Medical Heximed ne ofera urmatoarele precizari:

"Daca ne referim la testele de sarcina pentru autotestare, acestea pot fi de tip caseta, stilou sau banda. Diferenta dintre ele consta in metodelele de utilizare, principiul de actiune fiind acelasi. Acestea au rolul de a depista hormonul de sarcina hCG (gonadotrofina corionica umana) eliminat prin urina."

Doamna farmacist Anca Cioroianu de la Farmaciile Belladonna ne ofera urmatoarea precizare:

"Testele de sarcina se pot efectua din sange sau urina. Ambele tipuri de teste de sarcina functioneaza pe acelasi principiu: se testeaza prezenta si/sau cantitatea hormonului gonadotropina corionica (HCG) din urina sau din sange. Sinteza hormonului gonadotropina corionica la nivelul organismului creste in momentul in care ovulul fecundat se ataseaza de uter.
Analizele de sange verifica prezenta si cantitatea hormonului gonadotropina corionica existente in sange; testul urinar verifica prezenta acestui hormon in urina."

      

Cum se efectueaza un test de sarcina?

In primul rand este bine sa fiti curate pe maini si, in cazul in care utilizati un recipient pentru colectarea urinei, si acesta sa fie la randul sau perfect igienic (pentru a nu exista riscul contaminarii probei). Apoi, urmariti daca testul se afla in perioada de garantie si cititi cu atentie instructiunile, deoarece de respectarea lor depinde in mare parte corectitudinea rezultatului. In cazul in care vi se cere sa introduceti in urina banda respectiva, nu depasiti timpul indicat de prospectul produsului (poate conduce la un rezultat eronat). Apoi, asteptati din nou pentru perioada indicata de timp pentru a verifica rezultatul. In cazul unora din teste, exista posibilitatea sa dispuna de un indicator de control care va prezinta daca testul functioneaza sau nu corespunzator (daca acesta nu apare inseamna ca nu va puteti baza pe rezultatul oferit). Apoi, trebuie sa verificati daca apar una sau doua linii, in functie de produsul pentru care ati optat, pentru a afla daca sunteti sau nu insarcinate. De altfel, majoritatea testelor va recomanda sa le repetati in decurs de cateva zile pentru o mai mare certitudine. Retineti insa faptul ca in general, mai degraba sunt oferite rezultate fals negative, nu fals pozitive. In plus, este bine sa stiti ca se recomanda daca nu folositi urina de dimineata (in decurs de 15 minute de la recoltare), sa o folositi macar pe cea care a stat in vezica minim 4 ore.

Doamna farmacist Anca Cioroianu de la Farmaciile Belladonna ne mentioneaza urmatoarele:

"Principiul de functionare al unui test de sarcina urinar este unul simplu: testul depisteaza prezenta sau absenta hormonului gonadotropina corionica in urina. In mod normal, gonadotropina corionica se gaseste in urina in cantitati foarte mici, practic nesemnificative. In momentul aparitiei sarcinii, cantitatea hormonului gonadotropina corionica eliminate prin urina este mult crescuta.
Producatorii testelor de sarcina urinare afirma ca acestea sunt sigure daca sunt efectuate in prima zi de intarziere a ciclului menstrual, practic la 14 zile de la data ovulatiei.
Teste de sange depisteaza cantitatea hormonului gonadotropina corionica existenta in sange. Acesta se poate efectua la 6-8 zile de la data ovulatiei, cu mult inainte de data la care se considera sigur testul de sarcina urinar.
Un alt reper pentru efectuarea testului de sarcina este perioada de 7-10 zile de la data contactului sexual.
Principiul testului sangvin este acela de a masura cantitatea hormonului gonadotropina corionnica din sange (verificare cantitativa), pe cand testul urniar verifica prezenta sau absenta hormonului gonadotropina corionica in urina (verificare calitativa). Ambele teste sunt la fel de precise."

Cat de precise sunt testele de sarcina?

Acuratetea testelor de sarcina depinde de urmatorii factori: modul in care le utilizati (daca sunt in termenul de garantie si daca respectati instructiunile), cand anume le utilizati - desi majoritatea testelor pretind o acuratete de 99% (din prima zi de intarziere a menstruatiei) adevarul este ca sarcina este detectata la cel putin o saptamana dupa intarzierea menstruatiei (avand un rol important si momentul recoltarii urinii), cine le foloseste - deoarece fiecare femeie ovuleaza la un moment diferit si ovulul se implanteaza la momente diferite in uter si, nu in ultimul rand, de tipul testului - unele teste sunt mai eficiente decat altele. In cazul in care liniuta de validare este extrem de putin vizibila (sau apare dupa un interval mai lung de timp), trebuie repetat testul deoarece nu este concludent.

Doamna doctor Constantina Torkashvan, medic specialist obstetrica-ginecologie Centrul Medical Heximed subliniaza:

"Mare parte dintre testele de sarcina de piata au o rata mare de acuratete de 99% din prima zi de intarziere a cicului menstrual. Este de preferat sa se utilizeze urina de dimineata, cand cantitatea de hormoni de sarcina din organism este mai mare. Analiza de sange pentru determinarea hormonul de sarcina hCG are o acuratete maxima, oferind posibilitatea determinarii cu precizie a datei conceptiei. Este recomandat ca rezultatele obtinute sa fie coroborate cu un control medical de specialitate si analiza de sange pentru determinarea hormonul de sarcina hCG."

 test de sarcina cu plus si minus   

Testele de sarcina - cum procedati cand aflati ca sunteti insarcinate?

Daca testul de sarcina este pozitiv, trebuie sa efectuati o vizita medicala pentru a confirma rezultatul si a urmari corespunzator evolutia sarcinii, dar si starea voastra de sanatate pe parcursul acesteia.

Testele de sarcina - cum procedati cand aflati ca nu sunteti insarcinate?

In primul rand, puteti repeta testul dupa cateva zile/saptamani pentru a verifica daca intr-adevar nu sunteti insarcinata. Daca nu prezentati menstruatie si resimtiti o durere in zona inferioara a abdomenului, este bine sa apelati la medic deoarece este posibil sa prezentati o sarcina ectopica (apare cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei intr-o trompa uterina) si poate conduce la grave complicatii medicale.

Ce poate afecta rezultatul testului de sarcina?

Majoritatea medicamentelor nu afecteaza rezultatul, inclusive anticonceptionalele si antibioticele. Singurele care pot interfera cu rezultatul sunt medicamentele care contin hormonul HCG si care pot oferi un fals rezultat pozitiv (sunt intrebuintate uneori pentru tratamentul fertilitatii). Nici alcoolul sau drogurile nu au efect asupra rezultatului, insa daca ati baut multe lichide urina poate fi diluata si poate conduce la un efect fals negativ. De asemenea, prezenta sapunului in recipientul colector pentru urina poate conduce la un rezultat fals pozitiv, citirea la un moment gresit, incalzirea dispozitivului de testare, prezenta proteinelor in sange sau in urina sau medicamente cum sunt clorpromazina hidroclorid sau metadona hidroclorid.

Doamna farmacist Anca Cioroianu de la Farmaciile Belladonna ne ofera urmatoarele informatii:

"Erorile in cazul testelor de sarcina urinare pot aparea in urmatoarele conditii: urina nu a fost aplicata in cantitate suficienta pentru a putea fi determinata prezenta hormonului HCG; urina a fost aplicata in cantitate prea mare, s-a depasit nivelul indicat pe test pentru aplicarea urinii.
In mod normal, testele de sarcina au o banda de control care asigura ca testul functioneaza corespunzator. In cazul in care banda de control lipseste, este posibil sa fi intervenit unul dintre factorii mai sus mentionati. Nu trebuie sa va bazati pe rezultatul unui test de sarcina in cazul in care acesta nu prezinta banda de control!
Rezultat fals negativ poate aparea in cazul in care testul de sarcina este facut mai devreme de 14zile de la ovulatie sau chiar mai tarziu de aceasta data. Cu cat a trecut o perioada mai mare de ladata ovulatiei, cu atat cantitatea hormonului gonadotropina corionica va creste in urina. Testul de urina se considera pozitiv chiar daca intensitatea semnului pozitiv este mult mai sters fata de linia de control - nu este obligatoriu ca liniile/semnele sa aiba aceeasi intensitate (nu exista situatie de fals pozitiv).
Testul de sange se realizeaza in prezenta medicului specialist. In cazul in care testul de sarcina urinar este pozitiv, se recomanda programarea la medicul specialist in cel mai scurt timp posibil."

Doamna doctor Constantina Torkashvan, medic specialist obstetrica-ginecologie Centrul Medical Heximed ne mentioneaza:

"Un rezultat fals pozitiv poate aparea ca urmare a administrarii de tratamente progestative. Rezultate fals negative pot fi obtinute in cazul nerespectarii instructiunilor de utilizare, sau utilizarii unui test cu perioada de valabilitate depasita sau depozitat in conditii de umiditate sau temperatura neconforme specificatiilor producatorului."                                                                                 belladonaheximed

Multumim doamnei doctor Constantina Torkashvan si doamnei farmacist Anca Cioroianu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
www.webmd.com; www.womenshealth.gov; www.sfatulmedicului.ro

 

Articolul urmator
Este sigură aspirina în sarcină?
Este sigură aspirina în sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce teste determină ADHD-ul la copil?
    Ce teste determină ADHD-ul la copil?

    ADHD-ul la copil se manifestă prin deficit de atenție, hiperactivitate și impulsivitate. Studiile din ultimii ani ne spun că aproximativ 5% dintre copiii din întreaga lume au...

    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?
    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?

    Durerea de picioare poate fi o experiență comună în viața multor oameni, dar adesea este trecută cu vederea sau considerată ca fiind normală. Cu toate acestea, durerea de...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    Copiii gemeni: informatii ciudate, dar adevarate
    Copiii gemeni: informatii ciudate, dar adevarate

    Gemenii au fost de-a lungul timpului un subiect foarte interesant pentru toata lumea. Atat cercetatorii, cat si parintii insusi si-au pus multe intrebari referitoare la gemeni. Probabil...

    „Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el
    „Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el

    Dragi părinți, nu mai subestimați copiii! Sunt mai deștepți decât credem noi! Așa că mare atenție la ce informații ajung la urechile lor jucăușe și la mintea lor ageră!

    Soțul meu i-a dat cadou soacrei mele testul meu de sarcină pozitiv fără să-mi spună
    Soțul meu i-a dat cadou soacrei mele testul meu de sarcină pozitiv fără să-mi spună

    Vestea unei sarcini este o bucurie pentru întreaga familie, nu numai pentru cuplul care urmează să devină părinți. Însă această bucurie a fost dusă pe alte culmi,...

    © 2025 Qbebe