Gustul și mirosul de scorțișoară sunt inconfundabile, iar aroma prăjiturilor care conțin scorțișoară face trimitere la gustul produselor din copilărie. Acest condiment este bogat în fier, magneziu, fosfor, scade nivelul colesterolului din sânge și are proprietăți antibacteriene. Tocmai de aceea este atât de îndrăgit și folosit cu fiecare ocazia.
Cum în timpul sarcinii niciun aliment sau produs nu este consumat fără anumite măsuri de precauție, iată că nici scorțișoara nu face abatere de la reguli. Trebuie să știi că scorțișoara în sarcină este benefică doar atunci când este consumată în cantități mici și sub acordul medicului specialist. Doza recomandată este de 4g-5 g de scorțișoară pe zi, ceaiul și suplimentele alimentare putând fi consumate doar ca tratamente indicat de medic.
Beneficiile scorțișoarei în sarcină
Antioxidant natural. Scorțisoara este un puternic antioxidant natural, astfel încât poate fi consumat în orice perioadă a vieții, chiar și în sarcină. Ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor, bacteriilor și ciupercilor parazite. Scorțișoara devine un bun ajutor în lupta cu răceala sau gripa. Este foarte important să fie consumată conform indicațiilor medicului, pentru a evita apariția efectelor adverse.
Ajutor în diabetul gestațional. Scorțișoara în sarcină poate reduce nivelul zahărului din sânge. Acesta este o opțiune excelentă pentru viitoarele mămici care suferă de diabet gestațional, acea afecțiune temporară care face ca nivelul glucozei din sânge să fie instabil și chiar crescut.
Antiinflamator natural. Scorțișoara poate calma durerile de spate din timpul, sarcinii, calmează migrenele și luptă împotriva stresului. Mai mult decât atât, poate preveni apariția artritei și durerile dentare.
Ajută digestia. Datorită proprietăților antioxidante, scorțișoara în sarcină îmbunătățește digestia și ține la distanță bacteriile care pot provoca dizenteria și ulterior indigestia.
Efecte adverse ale scoțișoarei în sarcinăExcesul de orice natură dăunează în sarcină. Asta se poate întâmpla și în cazul scorțișoarei, care odată depășită doza recomandată aduce o serie de reacții adverse asupra corpului. Fiind o plantă puternic aromatizată, compusă din anumite substanțe toxice de natură vegetală, aceasta poate face mai mult rău decât bine în sarcină, dacă nu sunt ascultate sfaturile de specialitate.
Astfel, printre efectele secundare întâlnite în cazul unei supradoze de scoțișoară în sarcină se numără;
- apariția contracțiilor uterine;
- senzație de arsură;
- erupții cutanate;
- recții alergice;
- indigestie.
Sfaturi pentru viitoarele mămici
Scorțișoara în sarcină trebuie consumată în alimente, nu sub formă de ceaiuri, suplimente alimentare sau uleiuri naturale. Orice încercare de a consuma scorțișoară sub alte forme trebuie mai întâi aprobată de medic;
Cantitatea de scorțișoară nu trebuie să se transforme în supradoză pentru a nu provoca apariția contracțiilor uterine, sau chiar declanșarea travaliului înainte de termen;
Scorțișoara face echipă bună cu mierea în tratarea anumitor afecțiuni. Astfel, o linguriță de miere pe zi, amestecată cu un praf al aromatului condiment poate calma durerile și îmbunătăți sistemul imunitar;
Nu este indicată infuzia din batoane de scorțișoară, ci mai degrabă adăugarea ei sub forma de pudră în diferite băuturi consumate pe tot parcursul zilei;
Scorțișoara nu trebuie să se tranforme în înlocuitor pentru anumite tramante prescrise de medic. Deși poate aduce beneficii în sarcină asupra sănătății, nu poate combate boala în totalitate.
Surse: stylesatlife.com, livestrong.com, curejoy.com, babycenter.com, whattoexpect.com.