Sarcina dupa cezariana este o sarcina normala ce nu implica riscuri majore daca sunt urmate toate indicatiile medicilor. Unul dintre cele mai importante sfaturi este ca femeia sa aiba foarte mare grija sa nu ramana insarcinata in primul an dupa operatie. Lucrul acesta conteaza foarte mult daca mamica isi doreste sa aiba o a doua nastere pe cale naturala, dar si daca aceasta ar vrea sa nasca tot prin cezariana.
Nasterea prin cezariana este o procedura chirurgicala cu ajutorul careia gravidutele nu foarte curajoase sau cele care au probleme cu sarcina aduc pe lume un prichindel. Operatia este o procedura medicala destul de complexa, ce dureaza in medie 20-30 de minute. Obstetricianul va face o incizie orizontala in peretele abdominal si o alta in peretele anterior al uterului, va drena lichidul amniotic, va scoate copilasul si placenta si va inchide plaga. In urma unei astfel de interventii, cele mai multe femei se gandesc la semnele ce vor ramane in urma inciziei, insa ele trebuie sa stie ca cicatricea se va vindeca in aproximativ 3 luni de zile.
Chiar trebuie sa astept un an dupa cezariana?
Da, este foarte important ca organismul sa se refaca dupa o nastere, chiar daca aceasta a fost pe cale naturala pentru ca, pana la urma, sarcina este un efort in plus pe care corpul trebuie sa il suporte. Trupul femeii trebuie sa fie sanatos si refacut inaintea unei alte perioade de graviditate, asadar indicat ar fi ca nasterile sa fie spatiate. Dupa aparitia primului copil, corpul matern are nevoie de o perioada destul de mare pentru a se reface complet, asa ca o noua sarcina va trebui gandita foarte bine.
Pe parcursul a 9 luni de zile, bebelusul ii va "fura" mamicii toate vitaminele si toate nutrimentele de care are nevoie pentru a se dezvolta. Este foarte posibil ca mama sa nu aiba in organism toate mineralele de care are nevoie cel mic, iar acest lucru poate fi daunator atat pentru femeie, cat si pentru copil. Bebelusul poate veni pe lume mai devreme decat a fost programat si, prematur fiind, va avea o greutate destul de mica la nastere, tocmai datorita lipsei mineralelor. Desigur, prichindelul se poate naste si foarte sanatos, insa mamica va fi lasata fara putere o perioada buna de timp.
Daca femeia a avut prima nastere prin cezariana, este foarte probabil ca aceasta sa fie anemica, adica sa ii lipseasca fierul din sange. Organismul este obosit, iar resursele prezente sunt fie la limita inferioara a normalului, fie sub. Lipsa fierului reprezinta o problema pentru mamele ce vor sa ramana insarcinate a doua oara, intrucat acest mineral este esential in ceea ce priveste dezvoltarea normala a fatului, mai ales in primele luni.
Evident, exista posibilitatea ca femeia sa ramana insarcinata inainte de perioada de un an de zile recomandata de medici. In aceasta situatie, viitoarea mamica se expune la anumite riscuri sau complicatii. De exemplu, in momentul in care bebelusul creste, uterul se mareste si el, iar cicatricea poate sa nu fie vindecata complet si se poate rupe. Bineinteles, nu este un capat de tara daca femeia ramane insarcinata in perioada de pauza pentru ca sunt foarte multe femei in aceasta situatie care au o sarcina normala. Cel mai bine este ca viitoarea mamica sa se consulte cu medicul care i-a monitorizat si prima sarcina, pentru ca acesta va sti cel mai bine daca femeia este apta sa duca noua sarcina la termen sau nu.
Riscurile sarcinii dupa cezariana
Unul dintre cele mai mari riscuri ale sarcinii dupa cezariana este ca uterul sa se rupa, problema fiind cunoscuta sub denumirea de ruptura uterina. Aceasta reprezinta ruperea uterului in locul in care a fost facuta incizia la sarcina anterioara pentru nasterea prin cezariana. Este foarte important de retinut faptul ca cicatricea de pe uter trebuie sa se vindece complet inaintea unei alte sarcini. Ruptura uterina are o gravitate deosebita si poate fi un risc crescut de deces atat pentru bebelus cat si pentru viitoarea mamica. Printre simptomele rupturii uterine se numara durerile abdominale severe, sangerarile abundente, pulsul rapid si o stare generala alterata.
Alte probleme ce pot sa apara in sarcina dupa cezariana sunt legate de placenta. Sunt destul de rare cazurile, in jur de 1%, dar ele exista si nu trebuie neglijate. Problemele placentare sunt cunoscute sub numele de placenta praevia (atunci cand placenta blocheaza cervixul) sau placenta abruptio (momentul in care placenta se separa de peretele uterin inainte de nastere). Acestea nu trebuie sa sperie viitoarele mamici pentru ca ele pot fi diagnosticate la timp cu ajutorul ecografiilor.
Infertilitatea este o problema majora la care se poate ajunge in urma unor infectii ce apar dupa operatia de cezariana. Cazurile sunt rare, insa interventia chirurgicala necesita o atentie sporita pentru a evita orice complicatie.
Se poate nastere naturala dupa cezariana?
Da, se poate, insa aceasta necesita o atentie sportita din partea medicului referitor la cicatricea ramasa in urma operatiei de cezariana. Totodata, trebuie sa se verifice daca bebelusul are dimenisiuni normale si daca exista vreun obstacol in calea sa. Pe langa toate acestea, si starea mamei este foarte importanta in procesul de nastere, asa ca ea trebuie sa fie cat se poate de cooperanta. Chiar daca este speriata de nastere ea trebuie sa incerce sa se linisteasca pentru ca in acest fel medicii isi vor da seama mult mai usor daca intampina vreo problema sau nu.
Surse: sfatul medicului.ro, romedic.ro, contraboli.ro, americanpreganancy.org, babycentre.co.uk