Incepand cu a patra luna, placenta preia functia de formare de hormoni pentru a sustine sarcina. Ea este "cuibul" in care se dezvolta micutul tau, reprezentand o sursa de vitamine, minerale, proteine, grasimi si oxigen, vitale pentru a-l tine in viata pe bebelus. In plus, tot ea are rolul de a elimina reziduurile si de a filtra dioxidul de carbon.
Citeste si:Saptamana 13 de sarcina
Saptamana 14 de sarcina
Saptamana 15 de sarcina
Saptamana 16 de sarcina
Ce se intampla cu bebelusul tau in luna 4 de sarcina
Bebelusul tau este cat un fruct de avocado si cantareste aproape 100 de grame! |
Majoritatea organelor sunt complet formate, asa ca acum bebelusul va creste in lungime si in greutate. Pleoapele, genele si sprancenele incep sa se dezvolte, la fel si parul capilar, desi sunt destui bebelusi care se nasc cu chelie in loc de par. Urechile, desi au fost formate, abia acum ajung in pozitia lor normala. Pe piele debuteaza cresterea unui par fin, numit lanugo, iar glanda tiroida incepe sa secrete hormoni.
In cea de-a patra luna de sarcina, si muschii bebelusului sunt destul de dezvoltati, asa ca in curand o sa poti simti micile lovituri, ca niste fluturasi in burtica - lucrul cel mai asteptat de o gravida, dar si de catre partenerul ei. De asemenea, micutul incepe sa-si suga degetul, pozitie in care este posibil sa-l suprinzi la ecografie. Acum organele genitale sunt vizibile, la baieti formandu-se prostata, iar la fete coborand ovarele in pelvis.
La finalul lunii a patra de sarcina, bebelusul tau va masura 16 cm si va cantari 85 g. El este suficient de mare cat sa-i poti auzi bataile inimii si cu un stetoscop obisnuit.
Citeste si:
Ce simti cand misca bebe?
Pericole la care iti expui bebelusul daca nu te odihnesti suficient in sarcina
Despre lichidul amniotic
Ce se intampla cu corpul tau in luna a patra de sarcina
Te gandesti: “Hmm, la intrarea in scara miroase a tocanita de porc cu usturoi si ciuperci, la etajul 1 miroase a sarmalute in foi de vita, la 2 sigur miroase a placinta cu branza, si daca ies pe balcon miroase a pizza, de la pizzeria de la colt.”
Luna a patra de sarcina este una magica din mai multe motive. Ai trecut oficial in cel de-al doilea trimestru, adica ai scapat de o perioada dificila in care riscul de avort spontan era crescut. Apoi, greturile specifice incep sa se rareasca, iti recapeti energia, dar totodata si apetitul pentru mancare si sex. De asemenea, urinarea frecventa nu mai este o problema, cel putin temporar pana cand uterul crescut va pune presiune pe vezica.
Chiar daca sanii sunt in continua crestere, cel putin de acum nu va mai exista acea stare de tensiune. De asemenea, areolele mamare si mameloanele devin si mai inchise la culoare, iar venele mai proeminente. Din cauza cresterii volumului sangvin, este posibil sa apara sangerari nazale, gingivale sau chiar stari de lesin.
In luna a patra de sarcina incep sa apara si petele pe fata, destul de frecvente la multe gravide. Ele sunt agravate mai ales de expunerea la soare. Chiar daca nu sunt un semn de ingrijorare, unii specialisti sustin ca acest lucru semnaleaza o deficienta in dieta. De asemenea, uterul continua sa creasca, provocand dureri ascutite in zona abdomenului inferior, fie in timpul mersului, fie atunci cand iti schimbi pozitia.
Bebelusul la 18 saptamani de sarcina |
Analize si informatii medicale in a patra luna de sarcina
Intre saptamana 15 si 17 este momentul pentru efectuarea unei analize care depisteaza anomaliile cromozomiale ale copilului (trisomia 21, sindromul Down), denumit triplu test. Daca nivelul markerilor din serul sangvin este prea ridicat, este recomandata realizarea unei amniocenteze. De retinut faptul ca testul poate indica un risc crescut, fara ca bebelusul sa aiba de fapt o anomalie cromozomiala.
Citeste si:
Totul despre dublu test de sarcina
Totul despre triplu test de sarcina
Ingrijirea sanilor in perioada sarcinii
Sfaturi si trucuri pentru luna a patra de sarcina
• Chiar daca nu mai experimentezi neplacutele greturi, incearca sa nu dai iama in camara cu bunatati. Mananca echilibrat si sanatos pentru a-i asigura celui mic cea mai buna dezvoltare.
• Constipatia este o problema comuna in acest stagiu al sarcinii, asa ca poti scapa de ea consumand alimente bogate in fibre (nuci, cereale si paine integrala, prune uscate) si bineinteles, hidratandu-te corespunzator.
• Aplica o crema pentru prevenirea sau tratarea vergeturilor atat pe pielea abodomenului, cat si pe sani, coapse si fese. Chiar daca inca nu ai astfel de probleme, este indicat sa hidratezi cat de bine poti aceste zone pentru a mari elasticitatea pielii.
• Continua sa faci activitati fizice care-ti plac: exercitii la sala, alergari in aer liber, etc., insa fii atenta la ritm si opreste-te atunci cand simti ca ai obosit.
• Gandeste-te la ce vei face dupa nastere - cat timp vei ramane acasa cu cel mic, cine va fi persoana care te va ajuta cu ingrijirea copilului, mai ales in primele luni de viata, si care este planul pentru a reveni la viata profesionala. Daca pana acum nu ai avut timp sa te gandesti la asa ceva sau nu ai putut, acum este momentul sa vezi ce optiuni ai.
Citeste si:
Constipatia in timpul sarcinii
Crema antivergeturi in sarcina
4 Reguli pentru o alimentatie sanatoasa in sarcina
Surse:
www.plannedparenthood.org; www.birthingnaturally.net
www.parents.com; www.sfatulmedicului.ro;
Sursa foto:
Med ART Studios via Parents.com;