Gimnastica in sarcina: Beneficii si Sfaturi
Gimnastica prenatala este recomandata femeilor insarcinate doar dupa obtinerea acordului medicului obstetrician. Gimnastica prenatala trebuie practicata cu un efort moderat, avand ca efect:
- inducerea starii de relaxare generala, eliminand tensiunea din muschi
- mentinerea formei fizice si imbunatatirea circulatiei
- relaxarea muschilor si tonifierea pelvisului
- invatarea tipurilor de respiratie in travaliu si invatarea pozitiilor obstericale care favorizeaza miscarile de contractie
- minimizarea venelor varicoase si a vergeturilor, mentinerea elasticitatii pielii
- imbunatatirea absorbtiei de calciu
- reduce disconfortul sarcinii: retentia de apa, hipertensiune, stres, depresie, cresterea excesiva in greutate
Desigur ca gimnastica in sarcina trebuie efectuata sub supravegherea unui specialist, care stie exact care sunt exercitiile potrivite fiecarui trimestru de sarcina, care te poate sfatui cum trebuie sa respiri, care este postura corecta a corpului si te va ajuta sa beneficiezi la maximum de exercitiile prenatale. Nu uita sa te hidratezi bine, in timpul si dupa efectuarea gimnasticii prenatale. O femeie insarcinata care face sport regulat, trebuie sa consume intre 500 si 800 de calorii pe zi mai mult decat o femeie insarcinata care nu face sport.
Cu jumatate de ora inainte de a incepe sesiunea de gimnastica prenatala, ia o gustare pentru a preveni scaderea glicemiei: sucuri, fructe sau preparate bogate in carbohidrati. De asemenea, specialistii recomanda ca sesiunile de gimnastica prenatala sa se repete regulat, pentru eficientizarea lor, iar scopul lor trebuie sa fie usurarea sarcinii si a nasterii, nu adaugarea de riscuri nedorite.
Gimnastica dupa nastere: Beneficii si Sfaturi
Gimnastica dupa nastere reprezinta o metoda de refacere a organismului dupa sarcina si se incepe, de preferat, la 6-8 saptamani de la nastere. Exercitiile practicate au ca efect:
- intarirea si refacerea tonusului muscular
- prevenirea si/sau eliminarea durerilor de spate
- prevenirea depresiei si relaxarea
- recuperarea elasticitatii pielii, mai ales in zona abdomenului
- eliminarea kilogramelor in plus obtinute in urma sarcinii
Medicii recomanda ca gimnastica usoara - plimbarile, inotul - sa inceapa si la o saptamana de la nastere. La 6 saptamani de la nastere, organismul este deja pregatit sa isi revina. Daca ai avut o nastere prin cezariana sau cu probleme, medicul iti poate spune cand poti reincepe activitatea fizica. Incepe cu exercitii simple, usoare, si retine ca muschii tai, mai ales cei ai spatelui si abdomenului sunt mai slabi decat stiai, ca ligamentele si incheieturile sunt mai suple si mai sensibile, si poate sa fie foarte usor sa te ranesti cu exercitii neadecvate.
Gimnastica dupa nastere este bine sa se intample sub supravegherea unui specialist, care va recomanda exercitiile adecvate. De asemenea, studiile au demonstrat ca alaptarea nu este afectata de gimnastica mamei, insa exercitiile fizice intense pot cauza acumularea unei cantitati mari de acid lactic in laptele matern, care ii poate schimba gustul, facandu-l neplacut pentru bebe. Sfatul specialistilor este ca tinerele mame sa se limiteze la exercitii usoare si sa se hidrateze din plin inainte, in timpul si dupa sesiunile de gimnastica postnatala.