Perioada sarcinii este, evident, una mai sensibilă, iar zona vaginală necesită un plus de atenție și îngrijire. Anca Murariu, medic specialist obstetrică-ginecologie, ne spune care sunt principalele transformări de la nivel intim la care să te aștepți în timpul sarcinii.
Secreția vaginală este mai abundentă
Cât ești însărcinată, secreția hormonală se accentuează, ca atare și secreția vaginală este mai abundentă și poartă denumirea de leucoree de sarcină.
Poți face candida mai ușor decât în mod normal
„Modificările de pH de la nivelul vaginului sunt mai pregnante în timpul sarcinii, ceea ce înseamnă că gravidele pot dezvolta mai ușor candida", menționează dr. Murariu. Deși pot să apară episoade mai dese, ele se tratează. Nu-ți face griji și adresează-te medicului specialist dacă observi orice semn de îngrijorare. Există ovule permise și în perioada sarcinii care te pot scăpa de infecțiile simptomatice.
Episoadele de constipație sunt mai dese
Tot în perioada sarcinii, transformările de la nivelul întregului corp predispun la episoade de constipație. Din nou, asta înseamnă că riscul de infecții crește. Nu numai constipația, ci și infecțiile de tract urinar pot să-ți dea bătăi de cap mai des.
Infecțiile generale de la nivelul intim sunt mai predispuse să apară
E clar că o viitoare mămică este mai sensibilă, la fel și corpul ei. De aceea, e important să știi că infecțiile vaginale pot să apară mai des. Dar nu te îngrijora - tot ca viitoare mămică, e firesc să îți faci controale medicale mult mai frecvente, deci le poți depista pe toate la timp. În plus, „există două recoltări importante în timpul sarcinii: prima se face la constatarea sarcinii și a doua este screening-ul obligatoriu de la 35 de săptămâni", ne-a mai spus medicul.
În condițiile de mai sus, cum să previi și ce e de făcut? Îți spunem câteva sfaturi:
Fără dușuri vaginale
„În timpul sarcinii, colul uterin se închide cu un dop gelations, produs de secrețiile glandelor cervicale. Acesta are rolul de a-ți ține protejat fătul în interiorul uterului", ne-a explicat dr. Murariu. Toaletarea externă este, bineînțeles, încurajată și recomandată.
Acordă o atenție deosebită alimentației
Alimentația e foarte importantă în perioada sarcinii și are un impact și asupra sănătății intime. Redu consumul de alimente bogate în zaharuri și concentrează-te pe o alimentație sănătoasă și echilibrată, care să acopere cu măsură cele patru grupe alimentare (alimente hidro-carbonate, lactate, carne și produse din carne, fructe și legume).
Poartă lenjerie intimă de bumbac și cu talie înaltă
Alege doar lenjerie intimă din bumbac, pentru a nu întreține transpirația locală. De asemenea, e recomandat să porți lenjerie cu talie înaltă, pentru că aceasta este perioada în care apar primele fenomene dureroase date de modificarea pelvisului (crește uterul, se modifică centrul de greutate, cresc ligamentele).
Nu uita să te speli pe mâini
Spală-te pe mâini cât mai des, în așa fel încât să te asiguri că nu permiți transmiterea microbilor în zona vaginală, care pot fi periculoși pentru sarcină.
Ai grijă la igiena intimă
Folosește produse din ingrediente naturale, care conțin un pH neutru. Alege cu grijă produsele utilizate, pentru că multe dintre substanțele pe care le conțin acestea pot să provoace reacții alergice sau iritații.
Pentru perioada sarcinii, medicul recomandă folosirea Lactacyd Pharma Antibacteriană, deoarece contribuie la apărarea naturală a zonei intime. Aceasta conține agenți antibacterieni naturali care contribuie la inhibarea dezvoltării bacteriilor și la prevenirea infecțiilor și mirosurilor neplăcute. Extractul de cimbru, cunoscut pentru efectul său antiseptic și agenții antibacteriani naturali oferă un plus de protecție zonei intime în perioada sarcinii și post-partum, dar și în timpul menstruației sau situațiilor cu risc crescut: saună, sport, înot etc.
Dacă vrei să continuăm discuția #pebune, te așteptăm pe pagina de Facebook Lactacyd România să răspundem la toate întrebările pe care le ai.