Asadar, daca nu vrei sa simti ca ti se fura din libertate cat timp esti gravida, trebuie sa inveti sa te misti si sa iti coordonezi corpul eficient, pentru a evita durerile si situatiile neplacute care te-ar obliga sa stai in pat mai devreme decat este cazul. Ce si cum trebuie sa faci? Afla de mai jos!
Cum te apleciIncepand cu luna a 5-a de sarcina, fatul apasa tot mai tare pe coloana ta vertebrala, iar durerile de spate isi fac aparitia, ba chiar sunt puternice daca deja aveai probleme cu spatele. Acesta este motivul pentru care trebuie sa incerci sa te apleci cat mai putin, deoarece soliciti si mai mult coloana. Daca totusi trebuie sa ridici ceva, sa speli sau sa aranjezi patul, burtica te va impiedica sa te apleci. Cea mai buna solutie este sa indoi mai intai genunchii si sa indepartezi putin picioarele, pentru a repartiza greutatea egal pe ambele picioare. Apoi, cu atentie si rabdare, poti desfasura activitatea dorita. |
|
Cum dormi si cum te ridici din pat
Pozitia de somn cea mai confortabila pentru o gravida este pe o parte, iar pentru ca greutatea corpului sa se distribuie uniform, incearca sa pui o perna sau plapuma intre genunchi. Poate fi chiar relaxant sa dormi asa pentru ca nu vei simti cum te apleaca greutatea burticii. Cu doar cateva luni in urma, te puteai ridica imediat din pat, fara nicio problema. Acum, situatia s-a schimbat si ai nevoie de cel putin 1 minut pentru a te ridica din pat.
Daca te trezesti in pozitia pe o parte, ridica-te usor, sprijinindu-te in maini, asteapta cateva secunde, apoi ridica-te cu totul in picioare, pentru a nu suprasolicita muschii abdominali.
Daca atunci cand te trezesti esti intinsa pe spate, intoarce-te mai intai pe o parte, in timp ce impingi umerii in fata si indoi genunchii. Apoi, spijinindu-te intr-un cot sau in maini, ridica usor picioarele peste marginea patului. Ajungand in pozitia sezand, iti va fi foarte usor sa te ridici cu totul din pat.
Cum stai in picioare
Daca activitatile de zi cu zi te obliga sa stai mai multe ore in picioare, risti ca circulatia sangelui sau a lichidelor din corp sa se opreasca in picioare. Rezultatul? Edeme (pungi mici cu lichid sau sange), largirea venelor, vanatai si varice.
Ce trebuie sa faci? Sa iei masuri din timp si, la fel ca si in cazul statului indelung pe scaun, sa iei o pauza la fiecare ora. Te asezi confortabil pe canapea sau pe fotoliu, privesti pe fereastra, vorbesti putin la telefon, iti faci un masaj al picioarelor, bei un ceai relaxant si te gandesti la orice altceva, mai putin la munca si responsabilitati. Astfel, vei imbunatati circulatia sangelui si iti vei relaxa spatele.
Pentru a te relaxa in timp ce stai in picioare, vei fi tentata sa contractezi muschii fesieri sau sa iti indrepti spatele in timp ce impingi burtica in fata. In scurt timp, vei gasi acest obicei destul de sacaitor sau dureros. Solutia? Ridica degetele de la picioare apoi relaxeaza-le sau ridica-te pe varfuri si misca-te usor, de pe un picior pe celalalt.
Cum stai pe scaunAtunci cand stai pe scaun este extrem de important sa iti sprijini spatele in totalitate de spatarul acestuia, iar daca la un moment dat simti nevoia de ceva moale la spate, pune o pernuta in zona mijlocului si a rinichilor. Daca activitatea ta de zi cu zi presupune sa stai mai multe ore pe scaun, o data la fiecare ora trebuie sa faci o mica pauza pentru odihna. Ridica-te de pe scaun, plimba-te putin prin camera, priveste cateva minute pe fereastra si fa-ti un ceai reconfortant! Miscarea in aceste mici pauze va imbunatati circulatia venoasa si va preveni formarea hemoroizilor. |
|
Daca te afli in tren, paraseste pentru cateva momente locul rezervat si misca-te putin in compartiment sau pe coridor, pentru a stimula circulatia sangelui. Sfatul meu este sa eviti mijloacele de transport aglomerate, care te obliga sa stai in aceeasi pozitie pentru o perioada mai lunga de timp.
Cum te misti la plimbareOrice om are nevoie de plimbari si miscare in aer liber, cu atat mai mult o femeie gravida. Plimbarile regulate in aer liber tonifica musculatura picioarelor si cea abdominala, previne spargerea vaselor de sange sau aparitia varicei si cresc buna dispozitie. Garantat! Totusi, este foarte posibil sa si obosesti atunci cand te plimbi, mai ales in ultimele 2 luni de sarcina. Fa o pauza, asaza-te pe o banca si odihneste-te atat cat simti nevoia. Daca nu ai un parc in apropierea casei, alege sa te plimbi pe strazi unde nu circula mijloace de transport, pentru a evita agitatia si aerul imbacsit cu gaze si noxe. Cand te plimbi, tine corpul drept dar relaxat in acelasi timp, cu umerii trasi in spate. Nu uita de incaltamintea si imbracamintea comode! |
|
Iti doresc sa te bucuri de 9 luni frumoase, sanatoase si pline de optimism! Nastere usoara!