Vor aparea schimbari bruste de comportament, iar cei din jurul tau vor crede ca ti-ai luat lumea in cap. Nu este deloc asa. Esti insarcinata! Corpul va incepe sa ti se modifice, insa modificarile majore vor aparea la nivelul psihicului. In ceea ce priveste embrionul, el se va dezvolta intr-un ritm rapid, ajungand la finalul celor 8 saptamani de sarcina sa masoare 2,5 cm.
Citeste si:
Saptamana 5 de sarcina
Saptamana 6 de sarcina
Saptamana 7 de sarcina
Saptamana 8 de sarcina
Ce se intampla cu corpul tau in luna a doua de sarcina
Te gandesti: “Daca mai trebuie sa miros mult shaorma colegei imi pierd rabdarea. Si imi mai si vinde gogosi ca tine regim. Hmmm … gogosi, da … cu ciocolata, cu dulceata. Vreau gogosi!”
In a doua luna de sarcina, totul incepe sa se concretizeze, asa ca este foarte posibil sa simti ca au loc tot felul de schimbari majore in corp. Sanii incep sa creasca progresiv in urmatoarele trei saptamani si este foarte posibil sa apara sensibilitate sau durere la nivelul lor. Acest lucru este foarte normal si se datoreaza hormonilor secretati in timpul sarcinii. Tot acestia sunt responsabili si de starea de rau de dimineata. In urma unor studii, a fost demonstrat faptul ca o treime dintre femeile insarcinate in luna a doua au experimentat stari de greata dimineata, asa ca este foarte posibil ca si tu sa ai.
In luna a doua de sarcina, rata metabolismului creste si, in consecinta, iti vei dori sa mananci mai mult, in special proteine, dar ai grija sa nu exagerezi. Daca nu mananca suficient, unele femei se pot simti fara chef de viata sau pot avea chiar o usoara senzatie de greata. Nu trebuie sa disperi daca acest lucru ti se intampla si tie, pentru ca foarte multe gravidute se confrunta cu aceasta stare. Consuma cat mai multe alimente crude si odihneste-te pentru ca doar in acest fel iti vei ajuta prichindelul din pantec sa devina puternic.
In luna a doua de sarcina, tenul poate suferi si el diferite transformari: se poate exfolia, hiperpigmenta sau chiar crapa. Corpul sufera transformari si de aceea mai pot sa apara balonarea, constipatia sau indigestia.
Pe langa senzatia crescuta de foame, volumul de sange creste si el, pentru a veni in intampinarea nevoilor copilului. Cel mai mult sange se va duce catre uter, iar zona vaginului o poti simti usor sensibila sau un pic umflata. In plus, secretiile vaginale pot sa devina abundente, rolul lor fiind de a mentine curat canalul vaginal si de a preveni infectiile. Poti avea dureri usoare de spate sau chiar de abdomen, ce seamana cu durerile dinaintea ciclului menstrual.
De asemenea, in a doua luna de sarcina poti incepe sa iti schimbi dispozitia foarte rapid. Poti trece de a la fi fericita, la a plange in doar cateva minute, dar nu te alarma pentru ca este ceva normal.
In plus, pe toata perioada sarcinii, tiroida incepe sa fie sensibila, asa ca du-te la medicul tau imediat ce ai sesizat unele schimbari de comportament.
Citeste si:
Afla totul despre toate tipurile de dureri din timpul sarcinii
Durerile de spate din timpul sarcinii
Ai grija de pielea ta pe perioada sarcinii
Ce se intampla cu bebelusul tau in luna 2 de sarcina
Bebelusul tau este cat o afina si are aproximativ 13 milimetri. |
In cea de-a doua luna de sarcina, bebelusul tau incepe sa se dezvolte rapid, atat la exterior, cat si la interior. El va trece in cateva saptamani de la stadiul de blastocist, la cel de embrion. Creierul si coloana vertebrala isi continua dezvoltarea din prima luna, dar acum incep sa i se dezvolte si alte parti ale corpului. Se dezvolta ochii de-o parte si de alta a capului, deschizatura gurii si urechile. Inima incepe sa ii bata firav la inceput, dar, pe masura ce sarcina avanseaza, ea va bate foarte rapid. Cu trecerea timpului, inima se va mai linisti un pic si va bate "doar" de 150 de ori pe minut.
La inceputul celei de-a doua luni de sarcina apar si mugurii din care se vor dezvolta mainile si picioarele. Dupa ce vor mai creste putin, va aparea si bratul viitorului bebelus, care este impartit intr-o sectiune de umar si o sectiune de mana. Mugurii mainilor si picioarelor continua sa se dezvolte, iar in loc de degetele, micutul are niste noduli ce urmeaza sa creasca. Narile sunt ca doua mici gaurele ce incep sa se mareasca si inca nu sunt acoperite de nas.
In acest stadiu al sarcinii, embrionul masoara intre 8 si 13 mm, iar ficatul, pancreasul, plamanii si stomacul incep sa se dezvolte. Cordonul ombilical se mareste, oasele incep sa se intareasca si apar si testiculele sau ovarele. Pana la finalul celei de-a doua luni de sarcina, toate organele vor fi la locul lor, iar fatul va masura aproximativ 2,5 cm.
Citeste si:
La cate saptamani se vede sexul copilului?
Inteligenta copilului tau poate fi stimulate inca inainte de nastere
Afla cum trebuie sa te misti cand astepti un copil
Sfaturi si trucuri pentru luna a doua de sarcina
- Chiar daca testul de sarcina ti-a indicat faptul ca in cateva luni vei avea un bebelus, important este sa iti faci o programare la medic pentru ca sarcina sa fie confirmata "oficial".
- Trebuie sa incepi sa te gandesti unde ti-ai dori sa nasti si ce doctor ai vrea sa te asiste in momentul in care vei deveni mama. Conteaza foarte mult sa iti cunosti bine medicul din ziua nasterii pentru ca vei avea mai mare incredere in tot ceea ce inseamna personal medical.
- Informeaza-te cat mai mult inca din cea de-a doua luna de sarcina. Cumpara carti sau citeste pe internet despre cele 9 luni de sarcina ca sa stii ce te asteapta.
- O idee draguta ar fi sa incepi sa iti faci poze in fiecare zi la acelasi perete pe tot parcursul sarcinii. Asa vei vedea cat de repede iti va creste burtica, iar imaginile iti vor aminti de toata perioada frumoasa a sarcinii.
- Inscrie-te la cursuri pentru viitoare mamici. Asa poti cunoaste alte femei ce se confrunta cu probleme similare. Intra intr-un grup in care vei invata alaturi de alte viitoare mame tot ceea ce trebuie sa stii despre ingrijirea si cresterea copilului.
- Ramai activa si mananca sanatos. Nu exagera totusi cu miscarea si mentine crescut consumul de legume si fructe.
- Poarta haine lejere. Incearca sa eviti sa te imbraci cu lucruri mulate, pentru ca senzatia de balonare poate fi chiar dureroasa din cauza hainelor stramte.
- Mentine-ti corpul si pielea hidratate. Bea 2 litri de apa pe zi si foloseste o crema usor hidratanta pentru fata.
Citeste si:
Nevoile nutritionale ale gravidei
Cum alegi medicul obstetrician
Ecografiile in primul trimestru de sarcina
Analize in sarcina: rezultate care nu trebuie sa te ingrijoreze