10 lucruri (pe care nu ți le spune nimeni înainte) despre sarcină

10 lucruri (pe care nu ți le spune nimeni înainte) despre sarcină

Victoria Popescu

Cu siguranță, odată cu confirmarea sarcinii tale, documentările privind noua etapă din viață încep chiar din ziua respectivă. Afli despre evoluția fătului, ce analize trebuie să-ți faci de acum încolo și apelezi la toate prietenele tale care au născut să-ți povestească câte ceva despre această perioadă. Ceea ce în nici o lucrare de specialitate sau vreun sfat medical nu o să găsești sunt anumite aspecte cu care se confruntă toate femeile însărcinate, unele dintre ele fiind destul de stânjenitoare. De aceea, ți-am pregătit aici 10 lucruri reale la care să te aștepți, pe care nimeni nu ți le spune înainte de a rămâne însărcinată.

1. Sensibilitate crescută

Gândește-te că o femeie este, din fire, o ființă sensibilă. Mai adaugă un nivel de hormoni ridicat peste așteptări și va rezulta... o femeie gravidă. Cu siguranță ai auzit că acest lucru ți se va întâmpla, însă n-o să înțelegi niciodată până nu vei simți pe pielea ta. Și nici cât de devreme se va instala aceasta.

 Din momentul în care ai văzut colorate cele două liniuțe ale testului de sarcină până la finalul fericit al unui film de desene animate, te vor năpădi lacrimile cât ai zice pește la orice gând emoționant. Și, crede-mă, n-ai cum să te temperezi. Pe de altă parte, la fel de repede te vei și enerva. De multe ori, nici nu-ți vei da seama decât atunci când te va trage soțul de mânecă, uimit de modul în care era să linșezi un om nevinovat doar fiindcă a vrut să ia căruciorul de cumpărături gol, abandonat de tine în fața mașinii. Practic, ești ca o bombă care poate exploda la cea mai mică atingere.

Însă sensibilitatea ta nu se va manifesta doar prin momentele unice pe care le trăiești la primele mișcări ale bebelușului în burtică. Instinctul tău matern începe să se contureze, iar grija asupra cosmeticelor pe care le utilizai regulat te va determina să le schimbi în secunda doi. Tot ceea ce foloseai zilnic va fi înlocuit de produse naturiste, fără parabeni, care nu vor afecta fătul. Inclusiv pasta de dinți, deoarece nu este recomandat să o folosești pe cea cu efect de albire. Imaginează-ți când vei răci (ceea ce se va întâmpla, cu siguranță), că nopțile tale de somn vor fi limitate, deoarece va trebui să te tratezi doar cu ceaiuri și lămâie, pentru că nu mai ai voie să iei decât anumite medicamente. Mai adaugă o rinită de sarcină, care ți se poate declanșa oricând și va dispărea doar după ce vei naște.

2. Schimbări bruște

Partea cea mai "amuzantă" începe în momentul în care îți dai seama că nu te mai încape nici o pereche de pantaloni, deși ai doar 10 săptămâni de sarcină. Practic, este vorba despre ultimul nasture pe care ai putea să îl închizi cu puțin efort, însă dacă vei face acest lucru, nu vei mai putea respira. Iar respirația ți se va scurta în curând chiar și de cel mai comod sutien. Odată cu înaintarea în sarcină, pieptul tău se va dezvolta semnificativ, la început ușor dureros, și nu numai acesta. Când te vei uita într-o seară în oglindă, nu îți vei mai recunoaște sânii, fiind aproape acoperiți de mamelon, care va căpăta o culoare mai închisă. Surpriza este că din acest moment, nurii tăi nu vor mai fi de recunoscut nici după ce naști. Statul în picioare, aplecatul și condusul se vor dovedi acțiuni extrem de iritante, deoarece durerile de spate nu vor conteni să apară. Iar apăsarea pe burtică îți va crea crampe atât de supărătoare, încât vei dezvolta abilități de contorsionare neînchipuite pentru ca nimic să nu atingă abdomenul tău.

Nu te speria când te vei urca pe cântar și acesta o va lua razna. Și nu, nu este defect. Însă corpul tău este într-o continuă creștere, chiar dacă poate nu este atât de sesizabil. Tot ceea ce se conturează în pântecul tău, chiar și creșterea fluxului sanguin, va conduce la kilograme în plus. La scurt timp, sesizabil va fi și părul abdominal. Zbârlit și îndesit, acesta va anunța și colorarea unei linii longitudinale, numită linea nigra. O ultimă parte din corp de nerecunoscut va fi chiar buricul tău. Oricât de înfundat ar fi, va ieși în afară efectiv, din momentul în care pielea ta se va extinde.

3. Pofte neașteptate

Un alt lucru de care ești conștientă, însă nimeni nu-ți explică la ce trebuie să te aștepți în realitate sunt așa-numitele "grețuri matinale". Care de fapt, nu sunt numai matinale. Acestea te pot lua prin surprindere în orice moment al zilei, indiferent că este noapte sau zi. Și, din păcate, nu prea există leac pentru ele. Iar dacă ești o fire mai sensibilă, celebra lămâie îți poate da stomacul peste cap și mai tare. Așadar, dacă vrei să apelezi la această metodă, ia în vedere să ai o toaletă cât mai apropiată de tine, pentru a nu fi nevoită să cobori la prima stație și să cauți cu disperare o grădină, unde să-ți ușurezi starea de greață. După ce treci de această perioadă (care uneori poate dura până la patru luni), se va instala senzația de foamete continuă. Chiar dacă nu a trecut nici o oră de când ai mâncat ultima oară, stomacul tău se va manifesta ca și cum ai fi stat înfometată de cel puțin câteva zile. Și, de asemenea, este foarte posibil să te trezești cu aceste pofte și în toiul nopții. Încearcă totuși să te abții de la a mânca compulsiv, altfel vei avea de-a face cu o mare dispută privind cântarul. Iar așa-numitele pofte constau în faptul că ai mânca ceva, însă nu știi ce. Ceea ce adorai până atunci, va deveni cel mai dezgustător fel de mâncare. Parcă ar fi ceva dulce, însă nimic nu-ți face cu ochiul. Iar când apelezi la jumătatea ta să te ajute în această căutare, o să ai surpriza să descoperi că acesta empatizează cu tine atât de mult, încât aproape se va lua la întrecere cu nevoile tale gurmande.

4. Întregul organism complet schimbat

sarcinaChiar dacă încerci să eviți alimente și mâncăruri care ți-ar putea dăuna, cum ar fi prăjelile, fasolea, mazărea etc., nu-ți vei mai putea controla stomacul. Și aici vorbim despre faptul că vei avea flatulențe cu care va trebui să se obișnuiască soțul tău, deoarece îți pot provoca un mare disconfort. Mai neplăcut va fi când acestea vor apărea în public, însă ceilalți trebuie să înțeleagă că ești gravidă. Să nu te panichezi când vei începe să ai crampe, fiindcă te pot constrânge atât de tare încât nu vei mai putea sta dreaptă. Documentează-te totuși din timp cu privire la ce produse nu ai voie să mai consumi în sarcină, deoarece cu siguranță multe dintre ele erau pe lista ta de preferințe. Printre acestea se numără icrele, ouăle crude din mâncăruri, fructele de mare, carnea nepreparată total ori brânza cu mucegai.

Perioada în care vei avea nevoie să te duci la toaletă chiar și la fiecare jumătate de oră nu va conteni să apară încă din primele luni. Să ai în vedere faptul că la un moment dat poți avea mici scurgeri urinare fără să-ți dai seama, la un simplu tușit sau doar dacă te ridici de pe scaun. Contactează medicul în acest caz și încearcă să apelezi la exerciții pelviene, pentru a ameliora situația.

5. Cele mai ciudate vise

Tot hormonii, bată-i vina! Ei sunt răspunzători de majoritatea schimbărilor care se petrec în organismul tău, inclusiv în subconștient. Este dovedit științific faptul că nivelul crescut de hormoni provoacă în sarcină cele mai ciudate vise. Și, din păcate, multe dintre acestea, se dovedesc a fi coșmaruri care te trezesc în toiul nopții nădușită, nemaiputând să mai pui geană pe geană ore întregi. Nu încerca să le interpretezi. Niciodată nu se va dovedi ceva de înțeles din faptul că erai urmărită de un câine în formă de covrig, care mergea pe apă. Privește partea plină a paharului: când ești gravidă, te va lua somnul mult mai devreme decât în general, astfel te vei odihni mai mult. Ai grijă însă la poziția în care dormi. Este recomandat doar pe o parte, pentru a nu apăsa pe anumite organe, iar din trimestrul trei doar pe partea stângă, pentru a se oxigena fluxul sanguin în vederea dezvoltării fătului.

6. Neîndemânare

Scăpatul din mână al cheilor chiar în fața ușii se va dovedi a fi o rutină zilnică. Mai dificil este că va trebui să te apleci după ele, ceea ce necesită deja un efort de neimaginat. Ține aproape de bucătărie mopul, în momentul în care începi să faci de mâncare. Vei simți că ai două mâini stângi și pe niciuna dintre ele nu o vei putea controla. Pregătește-te să găsești o altă variantă și de a te încălța, deoarece nu vei mai reuși să ajungi la șireturi decât îndoind piciorul în lateral. Caută să eviți, și nu doar din cauza neîndemânării proaspăt dobândite, anumite acțiuni care îți pot periclita sănătatea. Începând de la urcatul la înălțime (unde te poți dezechilibra), până la mersul pe bicicletă, scuba diving sau chiar înot (în anumite situații în care nu ești sigură de felul în care s-a curățat apa).

7. Transpirație abundentă

transpiratie sarcinaAcum, că ai renunțat la antiperspirantul tău favorit și folosești un deo stick din plante, s-ar putea să ai de-a face cu anumite situații stânjenitoare. Mai mult decât atât, hormonii tăi amplifică asudeala și la cele mai obișnuite acțiuni, precum îmbrăcatul. Nu mai vorbim despre respirația ta, care se transformă în gâfâială doar când urci patru trepte ale blocului. Te va doborî instantaneu un iz neplăcut, care, surprinzător, va veni chiar de la tine. Zilele de vară se vor dovedi chinuitoare, mai ales că temperatura corpului tău va fi mai ridicată decât de obicei. Nici pe timp de iarnă, situația nu este prea plăcută. Ține cont de faptul că nu ai voie să faci dușuri fierbinți, decât călduțe, iar sauna este strict interzisă în sarcină.

8. Mâncărimea pielii

Din momentul în care burtica ta începe să fie sesizabilă, apare o senzație nouă și anume mâncărimea pielii. Aceasta se întinde, în pântecul tău crescând o nouă viață, care are nevoie de spațiu. Încearcă să nu te rănești prin scărpinat, ci mai degrabă să te obișnuiești cu ideea, deoarece vei avea parte de ea până la finalul sarcinii. Poți ajuta elasticitatea pielii prin masarea cu diferite creme recomandate, însă dacă ești predispusă ereditar la vergeturi, s-ar putea să fie în zadar. Hidratează-te, mănâncă sănătos, ia-ți vitaminele din alimente și vei vedea că te vei reface mult mai rapid.

9. Mii de gânduri

Este perfect normal să fii preocupată de evoluția sarcinii, să-ți dorești să fie totul bine și să accepți orice compromis pentru bebelușul ce este parte din tine. Însă unele gânduri nici nu-ți dai seama de unde pot apărea și sunt dintre cele mai prăpăstioase. Iar dacă se mai întâmplă ca fătul să aibă o zi mai leneșă și să nu aibă o activitate atât de intensă, încep să te treacă toate transpirațiile. Este bine să previi orice neplăcere, dar să te și pregătești pentru schimbările de stare prin care vei trece. Într-o secundă îți poți transforma veselia în deprimare și nimeni nu se va mai putea înțelege cu tine. Explică-i partenerului tău că trebuie să aibă răbdare cu tine, deoarece uneori nici tu nu te vei putea suporta. Iar el va trebui să fie stâlpul tău de susținere pe toată perioada sarcinii și nu numai, pentru a putea ieși din starea temporară de anxietate.

10. Pierderi de memorie

Tocmai ce ai ieșit pe ușă să iei pâine de la magazinul de peste drum și peste câteva minute te trezești că ai ajuns în sensul total opus direcției tale. N-ai nici cea mai mică idee cum de s-a întâmplat așa ceva, însă nu te aștepta la prea multe explicații. Tu ești deja preocupată de multe alte lucruri privind sarcina, care te-au deconcentrat atât de tare încât te poți considera cu siguranță cu capul în nori. Inclusiv acțiunea de a te duce până la toaletă și înapoi îți va șterge din memorie dacă adineauri luasei vitaminele pentru ziua respectivă. Încearcă să găsești alte metode prin care ai putea bifa anumite acțiuni, deoarece memoria nu te va ajuta prea mult. Paradoxal, pe de altă parte, s-a descoperit faptul că nivelul inteligenței femeii este mult mai crescut în timpul sarcinii. Astfel, poți găsi soluții sau poți veni cu propuneri care te șochează uneori și pe tine, privind alegerea lor.

Articolul urmator
Experiența neobișnuită a unei femei care a avut "sarcină invizibilă". "Nimeni nu a știut că sunt gravidă luni întregi"
Experiența neobișnuită a unei femei care a avut "sarcină invizibilă". "Nimeni nu a știut că sunt gravidă luni întregi"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează
    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează

    Divorțul e unul dintre cele mai dificile evenimente de viață prin care poate trece o persoană și totodată, un subiect sensibil pe care ar trebui să îl tratăm cu grijă. Dacă...

    5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre infertilitate
    5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre infertilitate

    Infertilitatea este o problemă medicală cu care se confruntă tot mai multe cupluri și care afectează partenerii din punct de vedere psihic, emoțional și financiar. Mărturia unei...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre gemeni, înainte să devin mamă de gemeni identici
    5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre gemeni, înainte să devin mamă de gemeni identici

    O mămică cu 3 copii, dintre care doi gemeni, ne împărtășește ce a învățat de când a devenit mamă de gemeni identici.

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme
    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme

    Părinții copiilor cu probleme trec prin diferite provocări zi de zi. De aceea, abordarea lor nu este tocmai ușoară, îndeosebi în ceea ce privește dizabilitatea cu care se...

    Cinci lucruri pe care aș fi vrut să le discut cu mama mea înainte să moară...
    Cinci lucruri pe care aș fi vrut să le discut cu mama mea înainte să moară...

    Pierderea unui părinte este una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece o persoană. Iar una dintre cele mai grele părți este să realizezi că există lucruri pe care...

    Am rămas văduvă la 41 de ani și am doi copii mici de crescut. Ce NU îți spune nimeni despre ce înseamnă a crește singur un copil
    Am rămas văduvă la 41 de ani și am doi copii mici de crescut. Ce NU îți spune nimeni despre ce înseamnă a crește singur un copil

    La doar 41 de ani o femeie a rămas fără cel mai important sprijin, soțul ei și tatăl copiilor. Fiind văduvă și părinte singur, femeia a fost nevoită să depășească multe...

    © 2024 Qbebe