În ce zile ale săptămânii să procreezi dacă vrei copii cuminți

În ce zile ale săptămânii să procreezi dacă vrei copii cuminți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Părintele Arsenie Boca, unul dintre cei mai importanți duhovnici români, a dat inclusiv sfaturi cu privire la viața de familie, de cuplu. Printre acestea se numără, de exemplu, cele care țin de momentele cele mai potrivite pentru a procrea, precum și sfaturi legate de ce ar trebui să facă zilnic femeile însărcinate pentru a avea parte de copii reușiți și sănătoși. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi astfel de îndemnuri ale Părintelui!

Sfaturile Părintelui Arsenie Boca pentru femei și pentru viața de cuplu

În afara de viața dedicată activității monahale și picturii, Arsenie Boca a lăsat moștenire numeroase sfaturi, inclusiv pentru femei. În același timp, se spune că a săvârșit și diferite minuni.

Unele dintre cele mai cunoscute îndemnuri ale sale sunt legate de ce trebuie să facă femeile odată ce rămân însărcinate. Astfel, Arsenie Boca spunea că rugăciunea trebuie să fie parte integrantă a activităților zilnice, dând-o ca exemplu pe mama sa: „Mama mea când a rămas însărcinată cu mine s-a uitat la icoana Maicii Domnului şi a pictat-o în inima ei. A pictat-o rugându-se la Maica Domnului, cum se rugau Sfinţii Ioachim şi Ana: «Maica Domnului, îţi cer un copil, fie parte bărbătească, fie parte femeiască, care să îţi slujească ţie, Maicii Domnului şi Domnului Iisus Hristos. Nu pentru mine îl cer». După ce-am terminat studiile, mama credea că am să mă stabilesc ca orice om la casa lui. Când a aflat ce intenţii aveam (să se călugărească - n.n), mi-a luat capul în mâini, m-a sărutat şi m-a binecuvântat zicându-mi: - O, dragul meu şi scumpul meu, de când mă rog eu pentru asta!”

Plecând de la demersul mamei sale, părintele le-a îndemnat pe toate femeile care așteaptă un copil să nu neglijeze rugăciunea: „De ce nu faceţi şi voi la fel?! Dar care din voi se roagă când sunteţi însărcinate. Voi ziceţi că nu aveţi timp să vă rugaţi. Cereţi la Maica Domnului şi la Domnul Iisus Hristos şi vă vor da. Dacă nu faceţi rele, vă iese şi copilul aşa cum îl doriţi”.

Alt sfat al lui Arsenie Boca, pentru cuplurile care își doresc copii, a fost ca, în scopul de a avea copii curați și cuminți, să desfășoare activități sexuale doar în anumite zile, precum marți și joi: „Dacă vreţi să aveţi copii curaţi, să aveţi împreunare cu bărbatul numai marţi şi joi, celelalte zile sunt oprite”.

În legătură cu acest aspect, părintele era de acord să existe, în cuplu, atât activitate sexuală (în zilele menționate, când nu erau Posturi), cât și abstinență, despre care spunea că „dă vigoare”. Un alt detaliu pe care îl menționa pentru credincioși era că implicarea femeii în activitatea sexuală este permisă doar în cadrul căsătoriei legale. În cazul celor care nu își doreau copii, spunea că ar trebui „să trăiască ca frații”.

Părintele Arsenie Boca le sfătuia întotdeauna pe femei să nu avorteze, în condițiile în care acest demers este echivalentul unei crime și se va răsfrânge asupra viitorilor copii.

De asemenea, le îndemna pe credincioase să-și alăpteze copiii, venind cu următoarea precizare: „Dacă nu veți alăpta copii, veți alăpta cancer!”.

Nu în ultimul rând, în legătură cu viața de familie, Părintele Arsenie Boca era de părere că, în căsniciile în care bărbatul este alcoolic, femeia avea dreptul să înainteze divorț, astfel încât să nu se ajungă la o crimă în acea familie: „Lasă-l, că uite, te omoară, se întâmplă ceva. Mai bine lasă-l!”

Cine a fost părintele Arsenie Boca

De fapt, numele său de botez a fost Zian și s-a născut în anul 1910 în localitatea Vata de Sus, județul Hunedoara.

A urmat școala primară în satul natal și după aceea Liceul Avram Iancu din Brad. După terminarea liceului, și-a continuat studiile în cadrul Institutului Teologic din Sibiu (în perioada 1929-1933) și ulterior la Institutul de Belle Arte din București (în anul 1933). Doi ani mai târziu este hirotonit diacon și în anul 1939 ajunge pe Muntele Athos (Grecia), unde va sta cam trei luni.

Revenit în țară, se alătură Părintelui Dumitru Stăniloae și vor traduce în limba română „Filocalia” (o culegere de texte ale Sfinților Părinți ai Bisericii, acestea aparținând mai multor secole).
În anul 1940 este călugărit sub numele de Arsenie la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. După 2 ani va fi hirotonit preot, tot acolo.

În anul 1948, în luna mai, este arestat de Securitate și condamnat la închisoare pe motiv că ar fi colaborat cu Mișcarea Legionară. 6 luni mai târziu este izgonit de la Sâmbăta de Sus și trimis la Mănăstirea Prislop. De aici este însă iar condamnat la închisoare, la Ocnele Mari și după aceea va fi trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Între 1952 și 1959 Arsenie Boca stă la Mănăstirea Prislop, iar după ce aceasta se va închide, va fi obligat să se stabilească în București. A fost angajat pictor secund la Biserica „Sfântul Elefterie”. În 1961 a început să lucreze tot ca pictor la atelierul de pictură al Patriarhiei (de la Schitul Maicilor).

În anul 1968 se pensionează și timp de 15 ani va munci la pictarea Bisericii de la Drăgănescu.
Părintele Arsenie Boca a decedat pe 28 noiembrie 1989 la Mănăstirea Sinaia, iar pe 4 decembrie a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara.

 

Surse: adevărul.ro, creștinortodox.ro, ortodoxia.me

Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/two-pairs-of-hand-touch-gm484449126-71259547

Surse foto: istockphoto.com, facebook.com

Articolul urmator
Pot naște natural dacă am uter septat?
Pot naște natural dacă am uter septat?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Eu de ce nu am putut să am 2 copii cuminți? Sunt o mamă singură, ajutați-mă să fiu mai răbdătoare cu ei
    Eu de ce nu am putut să am 2 copii cuminți? Sunt o mamă singură, ajutați-mă să fiu mai răbdătoare cu ei

    Sunt o mămică singură a doi copii tare prăpădiți, un băiețel (7 ani) și o fetiță (5 ani). Citind alte povești din viața mămicilor, unele frumoase, altele care îți rup...

    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?
    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?

    Ce se întâmplă atunci când ai pierdut nu una, ci mai multe sarcini și primești comentarii inoportune din partea celorlalți? Aceasta este întrebarea pe care o...

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    Adio pedepse drastice dacă vrei ca cel mic să te asculte. Consecințele pozitive sunt răspunsul!
    Adio pedepse drastice dacă vrei ca cel mic să te asculte. Consecințele pozitive sunt răspunsul!

    Fără a confunda parentingul blând cu parentingul permisiv, părinții ar trebui să țină cont de sfaturile unei mame celebre pe Instagram și să renunțe la pedepsele aspre...

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    Zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii!
    Zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii!

    În fiecare an, pe data de 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Educației. Potrivit ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de...

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    Zodiile de care trebuie să fugi când se enervează, dacă nu vrei să o pățești
    Zodiile de care trebuie să fugi când se enervează, dacă nu vrei să o pățești

    Fie că sunt foarte încăpățânate și nu sunt dornice de compromisuri, fie că sunt orgolioase sau pur și simplu sunt „iuți la mânie”, unele persoane se...

    © 2024 Qbebe