Cum ramai insarcinata daca suferi de anovulatie

Cum ramai insarcinata daca suferi de anovulatie

Irina Olteanu - Redactor Senior

Anovulatia reprezinta pentru multe femei un impediment major in obtinerea unei sarcini si poate avea la baza numeroase cauze. Din fericire, insa, acestea odata identificate, pot fi remediate si restabilita ovulatia, respectiv obtinuta sarcina. Vom afla toate informatiile importante legate de anovulatie si sarcina in articolul urmator.

Ce este anovulatia?

Un numar mare de ovule imature sunt formate in ovarele fiecarei femei, inainte ca ea sa se nasca si odata cu trecerea timpului sunt folosite. Unul (ocazional 2) din acestea se maturizeaza si este/sunt eliberate (ovulate) la fiecare ciclu menstrual in timpul perioadei reproductive (in general intre 15-45 ani). Ovulatia este necesara pentru cicluri menstruale regulate si pentru sarcina, iar anovulatia se refera la problema ce apare cand "eliberarea ovulului" nu are loc (ciclurile menstruale in care apar sunt denumite "cicluri anovulatorii"). Prin urmare, anovulatia constituie un factor principal in dezvoltarea infertilitatii (tulburarile ovulatorii reprezinta 40% din cauzele infertilitatii feminine). Desi definitia si intelegerea proceselor asociate anovulatiei par simple, cauzele asociate sunt complexe si le veti descoperi mai jos.

Anovulatia poate fi de asemenea dificil de depistat deoarece unele femei experimenteaza cicluri menstruale normale, chiar daca nu ovuleaza; cel mai adesea insa femeile care nu ovuleaza nu au nici menstruatie (amenoree) sau nu au menstruatie regulate (oligoamenoree). De fapt, aceasta tendinta a ciclurilor menstruale haotice, insuficiente, scurte sau lipsite de durere pot reprezenta un indicator al unei probleme cu ovulatia; trebuie insa sa se tina cont de particularitatile individuale deoarece in timp ce unele femei au menstruatii la interval precise, altele dispun de sisteme endocrine mult mai sensibile la interferente. In plus, exista si o serie de afectiuni ascunse care pot determina aparitia anovulatiei, fara a avea legatura cu procesul reproductiv. Anovulatia imbraca doua forme in functie de cauze: continua (SOPC sau dezechilibre hormonale) si temporara (stres, alaptare).

Ce se intampla?

In cazul unui cuplu care nu prezinta infertilitate, sansele de a concepe sunt de aproximativ 25% in fiecare luna, deci chiar daca apare ovulatia, sarcina nu este garantata. Cand o femeie este anovulatorie nu poate ramane insarcinata deoarece nu exista ovul pentru a fi fertilizat, iar daca are ovulatie neregulata, prezinta sanse mai mici anovulatie(ovuleaza mai putin frecvent); in plus, ovulatia tardiva se pare ca nu produce ovule de calitate buna (ce poate influenta aparitia sarcinii). In timp ce ciclul menstrual dureaza in general 4 saptamani (28 zile, variaza intre 21-35 zile) si consta in faza foliculara, ovulatie si faza luteala, urmate de menstruatie/sarcina, ciclul anovulatoriu are durate variabile: depaseste uneori 35 zile conducand la oligoamenoree sau chiar mai mult, respectiv amenoree sau poate fi rareori regulat sau mai des (interval mai mici de 21 zile) sau poate disparea tiparul menstrual (metroragie, sangerari uterine disfunctionale).

Trebuie sa retineti ca ovulatia neregulata presupune faptul ca hormonii feminini nu functioneaza chiar cum ar trebui, aceste dezechilibre hormonale putand cauza la randul lor alte probleme cum este lipsa mucusului cervical fertil, endeometru subtiat sau prea gros (unde ovulul fertilizat trebuie sa se implanteze), nivele anormal de scazute de progesteron si o faza luteala mai scurta.

Simptome

De obicei femeile cu anovulatie prezinta, dupa cum am mentionat, menstruatii neregulate sau char absente; prin urmare daca ciclul menstrual este mai scurt de 21 zile sau depaseste 36 zile puteti suferi de o difunctie ovulatorie. De asemenea, daca ciclul se incadreaza in durata medie, insa lungimea sa variaza mult de la o luna la alta, poate fi vorba tot de o problema similara (de exemplu, dureaza intr-o luna 22 zile, iar in alta 35 zile). Este posibil in unele cazuri sa aveti ciclul menstrual regulat si totusi si sa nu ovulati, insa se intampla mai rar.

Cauze

Anovulatia poate aparea ocazional chiar si la femeile sanatoase, fertile, fara niciun motiv aparent si uneori din cauze care nu reprezinta neaparat probleme medicale; o consecinta a anovulatiei este si faptul ca ovarele nu elibereaza cantitati suficiente de hormoni feminini care regleaza ciclurile menstruale (creste in consecinta riscul de osteoporoza si fracturi si, conform studiilor, si cel de cancer uterin sau mamar, hiperandrogenism).

Aceasta problema reprezinta norma in timpul sarcinii si nu este neobisnuita la inceputul (in primii 2 ani) si finalul perioadei reproductive, insa cel mai des are la baza sindromul ovarului polichistic (legatura demonstrata stiintific). Alte cauze includ nivelele sanguine crescute ale hormonului prolactina care blocheaza ovulatia, stresul/anxietatea excesiv, epuizarea fizica extrema (alergarea pe distante lungi-este suprimata producerea hormonilor gonadropine din hipotalamus; apare de obicei amenoree) si scaderea considerabila in greutate (mai mult de 15% din greutatea totala; ciclul menstrual revine la normal dupa ajustarea alimentatiei), anorexia, boli grave si utilizarea anumitor medicamente (antipsihotice, dar si contraceptive steroidine cu administrare orala-tulbura echilibrul hipotalamic-pituitar-ovarian suprimand ovulatia si prevenind sarcina), dar si alaptarea. Unele cauze sunt usor de identificat, iar altele mai greu. Cauze potentiale: obezitate, perimenopauza sau rezerve ovariene scazute, hipertiroidism/hipotiroidism.

Mai rar este vorba de dezechilibre ale nivelelor de estrogen si progesteron, un corpulsteum care nu functioneaza corect, hiperplazia adrenala congenitala, insuficienta ovariana prematura si hiperprolactinemia. In unele cazuri ovulul se poate maturiza adecvat, insa foliculul nu se rupe (sau se rupe fara a elibera ovulul), afectiune denumita sindrom foliculului luteinizat nerupt.

Diagnostic

Niciuna dintre metodele folosite pentru testarea ovulatiei nu este complet sigura, singurul mod cert fiind reprezentat de identificarea ovulului in corp sau de aparitia sarcinii. Simptomele uzuale ale ovulatiei (durere abdominala inferioara si scurgere vaginala transparenta) pot lipsi in anovulatie, iar temperatura corporala poate sugera anovulatia daca nu apare cresterea specifica perioadei. Testele hormonale de sange (FSH si anovulatieLH, dar si prolactina, hormon stimulator tiroidian, al functiei adrenale, prolactina si testosteron) sau urina in cea de-a doua (hormon luteinizat) sau a treia saptamana (progesteron-daca nivelele nu sunt crescute dupa ziua 21 a ciclului menstrual, nu exista ovulatie) pot indica ovulatia, dar si monitorizarea cu ultrasunete (ecografia) ovarelor poate evidentia prin ruperea ovulului matur-dezvoltarea foliculului impune mai multe ecografii timp de 1-2 saptamani (indica si marimea si forma uterului si ovarelor, prezenta sindromului polichistic). Uneori se poate apela la RMN, tomografie si chiar laparoscopie. Trebuie sa descrieti medicului simptomele si durata ciclurilor menstruale, iar acesta va poate solicita monitorizarea temperaturii bazele timp de cateva luni. Este importanta excluderea altor probleme de sanatate ce nu au legatura cu aparatul reproductiv (cum sunt cele ale glandei tiroide) prin testari specifice (endocrinology/medicina interna, in exemplul mentionat).

Tratament

Tratamentul este menit sa restabileasca ovulatia normala prin diverse metode in functie de cauza si dorintele specifice. Astfel, se poate urmari cresterea, respectiv scaderea in greutate (cand este cazul; chiar si o slabire de 10% poate ajuta restabilirea ovulatiei), reducerea intensitatii efortului fizic (la atlete) si recomandarea de medicamente destinate:

-reglarii ciclului menstrual-printr-o pilula contraceptiva orala combinata; persoanele care nu le pot tolera pot primi pastile hormonale (progesteron) timp de 2-3 saptamani la fiecare ciclu menstrual ce previn hemoragia pe durata folosirii, permitand menstruatiei sa apara doar in intervalele in care nu sunt folosite
-tablete de inducere a ovulatiei-reprezinta tratamentul de prima intentie si consta in Clomid (50 mg zilnic timp de 5 zile incepand din a doua zi a menstruatiei; cand exista productie de estrogen; se stimuleaza glanda pituitara pentru a elibera gonadropine; studiile indica un procent intre 42-57% de ovulatie si 31% de sarcina in urma utilizarii, unele inregistrand o eficacitate mai mare de 80%, respectiv de 42%; daca nu apare ovulatia dupa 7 zile de tratament trebuie ajustata doza cu 50 mg/luna zilnic pana la 150 mg; durata maxima de administrare este 6 luni); femeile care sufera de SOPC pot primi Metformin in fiecare zi constant (aproximativ 6 luni; sensibilizeaza insulina). Uneori se poate recomanda Pergonal pentru a incerca maturizarea unui folicul; acesta evita stimularea hormonala naturala a glandei pituitare asupra ovarului, aplicand stimulare directa asupra acestuia. Daca medicatia nu este eficienta, se poate apela la o interventie chirurgicala denumita drilling ovarian (implica aplicarea unui numar de gauri in unul sau ambele ovare prin laparoscopie); se verifica ulterior aparitia ovulatiei printr-un test sanguin sau ecografie

menopur


-injectii de inducerea a ovulatiei - zilnic din a doua zi a menstruatiei timp de 10-14 zile (chiar si 21 zile) in functie de raspunsul fiecarei femei. Necesita efectuarea constanta de teste de sange/ecografii pentru a reduce riscul de suprastimulare; prezinta risc de balonare si disconfort abdominal. Eficacitatea in ovulatie este de 90% si intre 20-60% pentru aparitia sarcinii.

Corticosteroizii (de obicei identificati in medicamente antiinflamatorii) pot fi folositi uneori pentru tratarea anovulatiei daca este vorba de un nivel excesiv de hormoni masculini produsi de glanda adrenala (este redusa productia de testosteron). Daca cauza este insuficienta ovariana prematura sau rezerva ovariana redusa, medicamentele nu au sanse mari de functionare, medicul indicand in aceste cazuri o donare de ovul sau o alternativa in constituirea unei familii cum este adoptia. Poate fi de ajutor consultul unui specialist in probleme de fertilitate.

In urma acestor tratamente, aproximativ ¾ din femei vor obtine ovulatie normala, jumatate reusind sa ramana insarcinate. Un risc des intalnit consta insa in aparitia sarcinii multiple-gemeni sau tripleti in cazul a 25% din femei (in cazul utilizarii de Clomid; sansele in cadrul populatiei generale de sarcina gemelara este de 1%), precum si aparitia sindromului de hiperstimulare ovariana. De asemenea, aceste medicamente fac mucusul cervical "ostil" pentru sperma, impiedicand-o sa ajunga in uter; poate fi necesara utilizarea inseminarii artificiale sau a fertilizarii in vitro.

Citeste si:
Sindromul ovarului polichistic 
Suplimentele pe baza de plante pot mari sansele de a ramane insarcinata 

www.catena.ro

 

catena

 

Surse:

http://en.wikipedia.org; www.stirrup-queens.com; www.webmd.com; www.conceiveeasy.com; www.northwestgynaecology.co.uk; www.healthcentral.com; http://infertility.about.com

Articolul urmator
5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Crezi că dacă nu ai o relație bună cu părinții, nu vei suferi când mor? Am fost distrusă când a murit tata, de care nu eram apropiată
    Crezi că dacă nu ai o relație bună cu părinții, nu vei suferi când mor? Am fost distrusă când a murit tata, de care nu eram apropiată

    După divorțul părinților, relațiile fetei cu tatăl ei s-au răcit considerabil. Nici nu se aștepta tânăra să sufere atât de mult văzându-și bătrânul tată...

    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!
    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!

    Viața este plină de surprize, unele fericite, altele mai puțin fericite. Uneori avem nevoie de sfaturi pentru a face față acestor surprize și, de obicei, le primim de la cei pe care...

    Irina Petrea, fosta „SuperNanny" despre mamele minore din România: „Nu are cum o fetiță de 13 să rămână însărcinată dacă părinții sunt implicați în viața ei"
    Irina Petrea, fosta „SuperNanny" despre mamele minore din România: „Nu are cum o fetiță de 13 să rămână însărcinată dacă părinții sunt implicați în viața ei"

    România ocupă un loc fruntaș într-un clasament nu foarte îmbucurător! Anul acesta, peste 7000 de minore au devenit mame. Fete care nu au nici buletin, dau naștere...

    Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
    Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

    Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern....

    A rămas însărcinată chiar dacă soțul ei a făcut vasectomie și s-au protejat. Acum, bărbatul i-a cerut divorțul
    A rămas însărcinată chiar dacă soțul ei a făcut vasectomie și s-au protejat. Acum, bărbatul i-a cerut divorțul

    Un bărbat a decis să se despartă de soția lui, după ce aceasta a rămas însărcinată din greșeală cu copilul lui, chiar dacă cei doi și-au luat toate măsurile necesare...

    Soțul meu bea și îmi spune să plec dacă nu îmi convine, cu o fiică de 10 ani și însărcinată. Nu știu ce să fac
    Soțul meu bea și îmi spune să plec dacă nu îmi convine, cu o fiică de 10 ani și însărcinată. Nu știu ce să fac

    Una dintre principalele cauze ale depresiei, boala nevăzută care face milioane de victime, este abuzul emoțional în familie. Ca o picătură de apă care erodează și cea mai...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei
    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei

    Cele nouă luni de sarcină vin la pachet cu o mulțime de provocări pentru multe cupluri. În timp ce unele relații se consolidează în această perioadă, pentru alte cupluri,...

    © 2024 Qbebe