- 1. Fa-ti un control medical amanuntit
- 2. Adopta un regim de viata sanatos
- 3. Alimentatia sanatoasa este obligatorie
- 4. Fa miscare!
- 5. Cunoaste-ti corpul
- 6. Renunta la orice metoda contraceptiva
- 7. Bucura-te de viata de cuplu
- 8. Fa o vizita dentistului
- 9. Ai grija la o conceptie sanatoasa
- 10. Incepe administrarea de vitamine si minerale
1. Fa-ti un control medical amanuntit
Ingrijirea prenatala este un concept relativ nou, aparut in prima decada a secolului XX. Controalele medicale periodice sunt cruciale intrucat ele pot indica eventualele complicatii ce pot aparea pe parcursul sarcinii. Ideal este ca o femeie ce doreste sa ramana insarcinata sa efectueze si o serie de investigatii medicale inainte de a ramane gravida. Testul Babes-Papanicolau, cat si analizele de sange si urina pot indica anumite afectiuni ce pot pune o sarcina in pericol. De aceea, planificarea unui astfel de consult este atat de necesara.
2. Adopta un regim de viata sanatos
Renuntarea la fumat sau chiar si la alcool reprezinta de cele mai multe ori una dintre cele mai grele schimbari pe care viitoarea mama trebuie sa le faca. Daca fumezi sau consumi alcool (chiar si ocazional), acum este timpul sa renunti. Alcoolul si tutunul pot cauza malformatii grave, pot influenta aparitia malformatiilor congenitale afectand sistemul nervos.
Un studiu american realizat in 2008 arata ca prevalenta retardului de crestere intrauterine este de 17,7% atunci cand gravida fumeaza pe tot parcursul sarcinii, de 15,4% atunci cand fumeaza doar in trimestrul 2 si 3 de sarcina si doar de 7,2 % daca fumeaza doar in primul trimestru. Gandeste-te ca aceste riscuri scad dramatic daca renunti la aceste obiceiuri inainte de a ramane insarcinata.
3. Alimentatia sanatoasa este obligatorie
Conceptia gresita conform careia fatul isi ia necesarul de nutrimente doar din corpul mamei, chiar daca ea nu urmeaza un regim alimentar sanatos, este inca prezenta in mentalul romanesc. Adoptarea unui stil de viata care sa permita o alimentatie sanatoasa creste sansele la o sarcina echilibrata si usoara si scade riscul aparitiei afectiunilor cronice la fat si mai apoi in primii ani de viata. Incearca, asadar, sa eviti alimentele cu un continut ridicat de grasimi si sa introduci in alimentatia ta alimente bogate in proteine si nutrimente, precum cerealele, diferitele tipuri de nuci si bineinteles legume si fructe. Nici carnea nu trebuie inlaturata din dieta. Ea este necesara intrucat asigura aportul de proteine necesar unei dezvoltari armonioase si sanatoase. Cheia consta, desigur, in moderatie. Alimentele preferate pot face parte din dieta atat timp cat ele sunt consumate moderat.
4. Fa miscare!
Evitarea miscarii si mancatul in exces se numara printre greselile frecvente facute de viitoarele mamici. Femeile insarcinate se tem in general sa faca miscare iar aceasta abordare nesanatoasa poate afecta fatul. Este un lucru cunoscut ca atunci cand te misti, organismul primeste mai mult oxigen, care este esential pentru dezvoltarea neuronala a copilului. Asa ca obisnuieste-ti organismul cu miscarea inainte de a ramane insarcinata cu un program de miscare de 20-30 de minute pe zi, ca sa ii oferi sansa organismului tau de a primi sarcina intr-un mediu sanatos.
5. Cunoaste-ti corpul
Foarte multe mituri planeaza si astazi asupra menstruatiei si ovulatiei, de la zilele in care are loc ovulatia pana la duratele ciclului menstrual si perioadele fertile. Inainte sa ramai insarcinata, asigura-te ca iti cunosti foarte bine corpul si stii exact perioadele de ovulatie si de menstruatie. Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le pot face cuplurile care isi doresc un copil este activitatea sexuala prea intensa, necunoscand perioadele de ovulatie. O activitate sexuala intensa poate diminua temporar numarul spermatozoizilor la un barbat, iar daca acestia nu sunt eliberati in perioada de ovulatie, au sanse mult mai mici sa fecundeze ovulul.
6. Renunta la orice metoda contraceptiva
Multe femei folosesc pilula contraceptiva sau alte metode contraceptive farmaceutice pentru a evita o sarcina nedorita. Insa atunci cand planuiesc o sarcina este necesara renuntarea la toate metodele contraceptive pentru reusita. Incearca sa-ti faci un calendar in care sa notezi perioadele menstruale si de ovulatie si alege momentul potrivit sa renunti la contraceptie.
7. Bucura-te de viata de cuplu
Lasa deoparte stresul care vine odata cu conceperea unui copil si bucura-te in continuare de viata de cuplu. Nu da relatiei de cuplu un scop reprezentat de zamislirea unui copil. Incearca sa profiti cat mai mult de momentele romantice alaturi de partener, sa nu-ti refuzi micile mofturi si, in general, sa te bucuri cat mai mult de faptul ca esti femeie. O viata de cuplu echilibrata va ofera un mediu prielnic pentru conceptie, iar daca stati amandoi cu gandul la conceptie, nu veti face altceva decat sa schimbati ordinea lucrurilor si sa aduceti un stres in plus.
8. Fa o vizita dentistului
Multe femei nu cunosc aceste aspecte, dar igiena orala in timpul sarcinii trebuie sa reprezinte o prioritate. Schimbarile la nivel hormonal ce apar in timpul sarcinii au efecte si asupra cavitatii bucale, putand favoriza aparitia unor afectiuni dentare noi sau agravarea celor vechi. Una dintre cele mai comune afectiuni este asa-numita gingivita de sarcina ce apare de obicei in primul trimestru de sarcina, printre simptome numarandu-se inflamarea si sangerarea gingiilor spontan sau in timpul periajului. In plsu, daca apar probleme dentare in sarcina, acestea nu pot fi tratate corespunzator, in primul rand pentru ca nu poti sa faci radiografii, anestezii si nici nu poti apela la antibiotice. Planifica-ti, asadar, o vizita rapida la cabinetul stomatologului inainte de a ramane insarcinata, trateaza ce ai de tratat si mentine o igiena orala exemplara, pentru a preveni aparitia vreunei afectiuni.
9. Ai grija la o conceptie sanatoasa
Conceptia propriu-zisa trebuie si ea sa se petreaca sanatos. Mai precis, fiecare dintre parteneri este bine sa adopte un regim de viata sanatos atunci cand ati decis sa concepeti. Trebuie sa stii ca oul care va fi fecundat isi incepe maturizarea cu cateva luni inainte de conceptia propriu-zisa. Asa ca stilul de viata sanatos trebuie inceput cu 2-3 luni inainte sa incepeti conceptia. Acelasi lucru se intampla si la partenerul tau, insa pe o durata mai scurta. Spermatotzoidul care fecundeaza ovulul, ca sa fie "nepoluat", trebuie sa aiba parte de un organism sanatos.
10. Incepe administrarea de vitamine si minerale
Multe dintre vitaminele si mineralele care se regasesc in alimente nu asigura necesarul organismului unei gravide pentru o dezvoltare corecta a copilului. Administrarea regulata a vitaminelor prenatale cu 2 luni inainte de conceptie si pe toata durata sarcinii reduce riscul aparitiei preeclampsiei (hipertensiune arteriala si castig in greutate al mamei, care se poate complica pana la moartea fatului si insuficienta renala acuta a mamei). De asemenea, creierul fatului are de beneficiat in urma consumului de vitamine prenatale. Datorita combinatiei de 19 vitamine, minerale si oligoelemente in doze optime in asociere cu acidul folic, comprimatele din Natalvit IQ scad riscul aparitiei defectelor de tub neural (creier, coloana) cu pana la 92% si contribuie la dezvoltarea cerebrala a copilului in burtica ta, dezvoltare care incepe inca din momentul conceptie.
Natalvit IQ contine capsule cu acizii grasi esentiali DHA si EPA, cei mai importanti componenti ai complexului Omega 3. Acestia contribuie la cresterea si dezvoltarea normala a creierului copilului, coordonarea motorie si dezvoltarea abilitatilor cognitive si a acuitatii sale vizuale. Exista studii care fac legatura intre consumul de DHA de catre mama si coeficientul de inteligenta sporit al bebelusilor.
Participa in perioada 3-20 decembrie 2013 la concursul "Fii o mamica chic cu Natalvit IQ " si castiga un voucher de 1500 RON cu care iti poti cumpara cele mai frumoase haine pentru femei insarcinate de la Mama Boutique!