S-a anunțat că decontarea fertilizării in vitro se va extinde în toată țara
Într-o postare de pe Facebook, Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că în urma discuțiilor cu Ministrul Sănătății (Alexandru Rafila), s-a hotărât ca proiectul lansat în București pentru perioada 2019-2020, „O Șansă pentru Cuplurile Infertile- FIV 2”, să fie extins în întreaga țară:
„M-am întâlnit iar cu dl prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, pentru a urgenta împreună proiectele comune în domeniul sănătății și pentru creșterea natalității, pe care Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse le realizează împreună cu Ministerul Sănătății.
Sprijinirea persoanelor care își doresc să aibă un copil, dar care nu pot din motive medicale, este un pas important. Mă bucur să văd că un proiect de succes pe care l-am avut în mandatul de primar general a stârnit interesul celor care nu l-au susținut deloc la început.
Proiectul aplicat în București îl extindem acum la nivel național...
Proiectul național privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro pornește de la subprogramul Ministerului Sănătății și de la programul aplicat în București în ultimii 4 ani.
Vor fi îmbunătățiri, ca urmare a experienței pe care o avem deja.
Suntem încrezători că succesul pe care l-a avut proiectul FIV în București se va multiplica în curând în toată țara.”
Proiectul „O Șansă pentru Cuplurile Infertile- FIV-2” a fost demarat în perioada în care Gabriela Firea era Primar General al Capitalei și avea drept obiectiv, așa cum se specifică și în informațiile furnizate de „Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București” (ASSMB), acordarea de sprijin financiar, pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro, pentru 2000 de cupluri.
În 2018-2019, în București se desfășurase și proiectul „FIV1”, iar „O Șansă pentru Cuplurile Infertile- FIV 2” a avut drept scop oferirea unui sprijin financiar de 13.800 lei pentru fiecare cuplu infertil, dacă exista o indicație medicală pentru procedura fertilizării in vitro.
Au fost stabilite condițiile pentru participarea la programul de decontare a fertilizării in vitro
Gabriela Firea a enumerat și condițiile care sunt necesare pentru cei ce vor să aibă parte de programul privind decontarea procedurii de fertilizare in vitro:
- Femeile ce se vor înscrie în program trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani
- Cuplurile ce vor aplica pentru program pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite
- În program se pot înscrie și femeile care sunt singure
- Atât pacientele, cât și partenerii acestora, vor putea beneficia de zile libere pentru ziua de recoltare, dar și pentru cea în care se realizează embrio-transferul
- Nivelul maxim al sumei decontate pentru procedura fertilizării in vitro este de 4500 euro (suma include suma pentru tratamentele anterioare și a celor de după FIV, dar și costurile analizelor din perioada de monitorizare)
- Vor fi decontate câte proceduri vor fi recomandate de către medicii specialiști
- Cuplurile care nu mai au rezervă vor putea beneficia de transplantul de material genetic de la donatori, dat fiind faptul că acest demers se legalizează și în țara noastră
Potrivit „edupedu.ro”, Ministerul Sănătății a lansat în urmă cu câțiva ani un program ce vizează decontarea procedurii de fertilizare in vitro. Acesta presupune ca suma decontată să fie în valoare de 6000 de lei, dar pentru o singură procedură.
Ministrul Familiei a precizat că site-ul ministerului va fi publicat programul privind creșterea natalității din România, iar ulterior vor urma consultările cu societatea civilă.
Surse: antena3.ro, assmb.ro, edupedu.ro, stiripesurse.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com