'Organismul femeilor este mai afectat decât cel al bărbaților de expunerea la nicotină, iar capacitatea femeilor de a procrea este în topul funcțiilor afectate negativ. Scăderea nivelului de estrogeni cauzată de fumat este responsabilă de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumătoare. Fumătoarele care ajung la 20 de țigări pe zi, cu cel puțin 15-20 de ani de istoric al fumatului, pot experimenta deopotrivă amenoree secundară și instalarea precoce a menopauzei. Mai mult, femeile care fumează vor rămâne însărcinate mai greu. Motivul este acela că pe lângă afectarea vasculară, care scade șansele de implantare a oului în uter, fumatul scade și nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulației. Astfel, la fumătoare, șansele de concepere naturală a unui copil scad cu 10-40%', a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National "Stop Fumat".
Andreea este fumătoare de 10 ani și de 1 an încearcă să rămână însărcinată natural. ”Nicio secundă nu m-am gândit că fumatul poate să fie motivul din cauza căruia nu rămân gravidă. Fumez cam 10 țigări pe zi și am zis că nu este vreo problemă. Am analizele perfecte, nu am probleme medicale de niciun fel, și cele hormonale sunt bune. Nu apare niciun motiv medical care să justifice faptul că nu pot concepe. Am citit de curând un studiu care confirmă că fumatul poate să afecteze fertilitatea și am decis că mă voi lăsa de fumat. Am 30 de ani și ne dorim neapărat un copil. Dacă nu reușim nici în următorul an, vom apela probabil la fertilizare in vitro”, spune aceasta.
Studiul realizat în Danemarca a fost realizat pe 11.000 de femei și a demonstrat că femeile care fumează între 5 și 9 țigări pe zi au de 1,8 ori mai puține șanse de a concepe un copil într-un an de zile decât femeile care nu fumează deloc. Un alt studiu al Societății Americane de Medicină Reproductivă demonstrează că 13% dintre cazurile de infertilitate pot fi atribuite fumatului. Se pare că fumatul:
- accelerează deteriorarea funcției reproductive și poate avansa apariția menopauzei cu unul până la 4 ani;
- este asociat cu avortul spontan și sarcina ectopică;
- produce mutații la nivelul gameților;
- afectează și procedurile de FIV, fumătorii având nevoie de două ori mai multe proceduri pentru a concepe
Surse: PubMed.gov, ASRM.org, US National Library of Medicine National Institutes of Health