Cum să nu rămâi însărcinată

Cum să nu rămâi însărcinată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a evita să rămâi însărcinată există numeroase metode. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, acestea sunt foarte diverse și nu sunt (cu mici excepții) 100% sigure. Înainte de a opta pentru oricare dintre ele este necesar să te consulți cu un medic, întrucât numai acesta ți le poate recomanda pe cele mai adecvate stării de sănătate și stilului tău de viață.

Cum să procedezi pentru a evita să rămâi însărcinată, exceptând apelarea la metodele contraceptive

Desigur, așa cum știm deja, cea mai sigură cale pentru a nu rămâne însărcinată este utilizarea metodelor contraceptive. În afară de acestea, există și alte modalități prin care poți evita să rămâi însărcinată:

Adoptă abstinența

Abstinența (lipsa relațiilor sexuale) este metoda 100% sigură pentru a nu rămâne însărcinată, protejându-te totodată și de bolile cu transmitere sexuală.
Înainte de a lua o decize în acest sens, discută cu partenerul tău despre avantajele și dezavantajele oferite de ea. Printre avantaje pot fi incluse: este cea mai sigură și cea mai ieftină cale pentru a evita o sarcină, nu are efecte adverse precum administrarea de diferite medicamente contraceptive, vă protejează de bolile cu transmitere sexuală.
Desigur, cel mai mare dezavantaj este cel legat de lipsa relațiilor sexuale și de lipsa unei informări consistente pe tema sexului protejat.
Nu în ultimul rând, atât tu, cât și partenerul tău, trebuie să știți că abstinența este o soluție temporară și că lucrurile se pot schimba pe viitor. 

Evită relațiile sexuale pe cale vaginală

Să ții departe sperma de vagin este o soluție concretă pentru a evita o sarcină. Astfel, în loc să întreții relații sexuale ce se bazează pe penetrarea vaginală, poți opta pentru oricare dintre variantele de mai jos:
• limitarea la sărutări și îmbrățișări
• masturbarea
• fanteziile erotice
• utilizarea unor „obiecte" sexuale
• sex oral
• sex anal etc.

Evită să ai relații sexuale în zilele fertile

Trebuie să știi de la bun început că această metodă nu este prea simplu de aplicat și posibilitatea de a nu rămâne însărcinată nu este 100% sigură, dar te poate ajuta, în mare măsură, să eviți o sarcină. În plus, pentru a o pune în aplicare așa cum se cuvine și pentru a-i vedea rezultatele, este necesar să ai un ciclu menstrual perfect regulat (de 28 de zile).
Iată o modalitate prin care poți să știi clar care sunt zilele mai fertile și cele care nu sunt:
• Dacă vrei să știi care sunt zilele tale cele mai fertile, gândește-te la menstruațiile tale din ultimele 6 luni (cu condiția ca toate ciclurile tale din acest interval să fi fost regulate). După aceea vei scădea 18 zile din numărul total al zilelor incluse în cel mai scurt ciclu al tău. Odată ce ai obținut acest număr, poți începe să numeri începând cu prima zi a ciclului următor. Marchează data pe calendar.
• Întoarce-te apoi la cel mai lung ciclu și scade 11 zile. Numărul obținut va fi reper pentru a număra iar începând cu prima zi a următorului ciclu. Trece din nou data în calendar.
• Zilele dintre datele marcate sunt cele în care este cel mai probabil să rămâi însărcinată. Acest fapt înseamnă că poți întreține relații sexuale, fără a avea șanse mari să rămâi însărcinată, în zilele ce nu sunt incluse în perioada respectivă. Cu toate acestea, ține cont de următorul aspect: odată ajunsă în corpul tău, sperma poate supraviețui până la 4 zile, așa că marchează încă 4 zile, în afara celor deja însemnate.
Să aflăm care sunt lipsurile acestei metode de prevenire a sarcinii:
• Ține cont de faptul că, chiar dacă știi data la care ai ovulația, este greu să știi sigur când este mai bine și când nu este să întreții relații sexuale fără grija că ai putea rămâne însărcinată. Acest lucru este determinat de ceea ce s-a menționat anterior: sperma poate supraviețui în vaginul tău cam 4 zile.
• Unele femei au tendința de a avea ovulația repede, iar acest fapt înseamnă că ești deja la sfârșitul ciclului. Desigur, fenomenul este mai vizibil la persoanele care nu au mentruație regulată.
În concluzie, specialiștii ne spun că putem recurge și la această metodă de evitare a sarcinii, dar cele mai sigure metode din acest punct de vedere sunt tot mijloacele contraceptive.

Poti sa nu ramai insarcinata daca iti calculezi zilele fertile si cele nefertile

Cum să nu rămâi însărcinată: apelează la tot felul de mijloace contraceptive!

Înainte de a reflecta la ce fel de metode contraceptive este cel mai bine să apelăm, trebuie să știm că niciuna dintre ele nu ne poate garanta 100% că nu vom rămâne însărcinate. Desigur, eficiența lor se poate apropia de acest procent, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne bazăm cu totul pe ele. În plus, această eficiență depinde, în mare măsură, și de cum știm să le utilizăm.
Să vedem câteva exemple de unele dintre cele mai populare metode de contracepție:
Prezervativele
Există atât variante pentru femei, cât și variante pentru bărbați. Când ele sunt aplicate corect, sunt sigure cam 98%.
Cel mai important este să fim atente la termenul de valabilitate de pe ambalaj, să verificăm dacă prezervativul nu este fisurat și, desigur, să știm să-l punem corect.
Nu uitați: prezervativul este esențial pentru a vă feri de bolile cu transmitere sexuală!

Poti sa nu ramai insarcinata daca folosesti prezervativul si pilule contraceptive

Diafragma
Diafragmele sunt disponibile în mărimi diferite. Numai un doctor va măsura corect dimensiunile pelvisului și îți va alege diaframa cea mai potrivită ție.
Diafragma poate fi îndepărtată fie la 6 ore după ce ai întreținut relații sexuale, fie chiar după 24 de ore.
Trebuie să știi însă că diafragma nu te poate proteja de toate bolile cu transmitere sexuală. Astfel, te poate proteja de chlamydia sau de gonoree, dar nu nu te poate proteja de HIV sau de herpes genital.

Buretele contraceptiv
Acesta are o formă ca de gogoașă, conține spermicid și va fi introdus în vagin, până la cervix. Dacă acesta este introdus corect, nu va provoca niciun fel de disconfort.
Iată care sunt regulile pentru a folosi corect buretele contraceptiv:
• Mai întâi, acesta va fi clătit cu 30 ml de apă pentru ca spermicidul să se poată activa. Buretele va fi bine stors.
• Buretele va fi introdus în vagin împingându-l bine, până când ajunge la cervix. Partea sa concavă ar trebui să se afle în fața cervixului.
• Buretele va fi lăsat în interiorul corpului tău pentru un total de 24 de ore. Poate fi scos și după 6 ore de la finalizarea relațiilor sexuale.
• Îl vei extrage ușor din vagin, asigurându-te că nu a rămas vreo bucată din el în interorul tău.

Burete contraceptiv

Pilulele contraceptive

Nu te apuca să iei pilule contraceptive fără a cere sfatul unui medic. Numai acesta ți le va recomanda pe cele mai potrivite stării tale de sănătate și stilului de viață. În plus, un medic îți va spune și efectele adeverse pe care le pt avea aceste medicamente. De exemplu, dacă ai peste 35 de ani și fumezi, unele tipuri de medicamente contraceptive pot predispune organismul către formarea unor cheaguri de sânge.
De asemenea, ține minte și alte reguli importante dacă utilizezi pilule contraceptive, astfel încât să eviți, pe cât posibil, să rămâi însărcinată:
• Pilulele contraceptive vor trebui luate la aceeași oră, zilnic.
• Unele medicamente (de pildă, unele antibiotice) pot interacționa cu ele și le pot diminua eficacitatea.
• Pilulele vor trebui depozitate în condiții optime (ferite de prea multă lumină și căldură).
• Verifică mereu data de expirare a pilulelor pe care le iei.
Nu în ultimul rând, poți apela și la pilula contraceptivă de urgență. Nici aceasta nu este 100% sigură, dar dacă este administrată corect poate reduce cu până la 75% șansele de a rămâne însărcinată.
Astfel, ți se vor da trei asemenea pilule, pe care să le iei imediat după ce ai avut relații sexuale și alte trei pilule ce vor fi luate 12 ore mai târziu. Dacă nu le poți lua în intervalul de 12 ore, este important să-ți decalezi prima doză pentru a putea să o iei pe cea de-a doua așa cum se cuvine.

Citește și: 8 lucruri despre anticonceptionale pe care trebuie sa le stii

Poți apela la diverse metode de sterilizare

Înainte de a lua o decizie în acest sens, discută neapărat cu un medic, dar și cu partenerul tău.
Ți se poate recomanda fie o sterilizare prin metoda nechirurgicală, fie prin metoda chirurgicală.
În ceea ce privește primul tip de sterilizare, trebuie să știi că acesta nu este dificil de suportat și se face în numai câteva minute, într-un cabinet specializat. Procedura constă în introducerea, în fiecare tub falopian, a unui mic dispozitiv, ce va împiedica întâlnirea dintre ovul și spermă.
Cu toate acestea, pe parcursul a încă 3 luni, va trebui să mai apelezi și la alte mijloace de contracție, întrucât va dura până când se va crea în corpul tău acea „barieră" naturală ce va împiedica o sarcină.
Nu în ultimul rând, această variantă de sterilizare este permanentă.
Dacă vei avea parte de o sterilizare prin metoda chirurgicală, aceasta se mai numește și „legarea trompelor" și presupune ca trompele uterine să fie legate, tăiate sau cusute. Această procedură se va face sub amestezie generală.
Poate fi reversibilă, dar trebuie să știi că doar 50-80% dintre femeile care au optat pentru ea mai pot rămâne însărcinate. Așa că trebuie să fii sigură că nu îți dorești să rămâi însărcinată!

Citește și: Top 10 mituri despre contraceptive daramate

Tu mai știi și alte metode prin care poți să nu rămâi însărcinata?

Surse:
www.iwannaknow.org; www.wikihow.com; www.ncbi.nlm.nih.gov;
www.newkidscenter.com

Surse poze:
www.imgur.com

Articolul urmator
Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă
Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Serena Williams este din nou însărcinată! Cum a făcut marele anunț
    Serena Williams este din nou însărcinată! Cum a făcut marele anunț

    Serena Williams așteaptă al doilea copil! Câştigătoarea a 23 de turnee de Grand Slam a făcut marele anunț luni, la Gala Met 2023, unde și-a etalat burtica într-o superbă...

    Larisa Iordache este însărcinată. Cum a făcut sportiva marele anunț
    Larisa Iordache este însărcinată. Cum a făcut sportiva marele anunț

    A câștigat multe medalii la viața ei, dar acum este mai fericită ca niciodată! Fosta gimnastă profesionistă, Larisa Iordache, este însărcinată! Radiază de fericire și a...

    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce
    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce

    Fiecare copil trece prin etapa în care refuză să mănânce aproape tot ce i se oferă. Dacă al tău copil se află în această etapă în prezent și vrei să-l...

    Am născut acum câțiva ani, dar încă mai simt lovituri „fantomă”, ca și cum aș fi însărcinată în continuare
    Am născut acum câțiva ani, dar încă mai simt lovituri „fantomă”, ca și cum aș fi însărcinată în continuare

    De obicei, prin al de-al doilea trimestru începi să simți primele mișcări ale bebelușului în burtică. Este emoționant! La început se simte ca un fluture care...

    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei
    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei

    Maria Sharapova este însărcinată! Fosta jucătoare profesionistă de tenis din Rusia și dețînătoarea a cinci titluri Grand Slam a făcut marele anunț chiar în ziua...

    12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără
    12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără

    Colagenul este proteina ce conferă pielii structură, suplețe și elasticitate. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, cu fiecare an care trece, organismul produce tot mai...

    Ai întârziat la prima oră, rămâi la poartă până la pauză! Măsura extremă luată la un liceu din Bacău
    Ai întârziat la prima oră, rămâi la poartă până la pauză! Măsura extremă luată la un liceu din Bacău

    Conducerea unui liceu din Bacău a luat o măsură controversată, menită să reducă absenteismul în școală. Elevii care ajung mai târziu de ora 8 dimineața la poarta...

    Sunt tatăl a 8 copii, iar soția mea însărcinată tocmai a aflat că are cancer. Nu știu cum vom supraviețui în această iarnă
    Sunt tatăl a 8 copii, iar soția mea însărcinată tocmai a aflat că are cancer. Nu știu cum vom supraviețui în această iarnă

    În contextul creșterii semnificative a prețurilor din ultimele luni, nu este deloc simplu să faci față cheltuielilor de zi cu zi, cu atât mai mult cu cât ai o familie...

    © 2025 Qbebe