Consumul de zahăr, o problemă de nivel global
Cantitatea de zahăr adăugat în alimentația americană a crescut dramatic în decursul ultimilor 50 de ani, o mare parte provenind dintr-un aport crescut de băuturi cu zahăr adăugat, care constituie aproximativ o treime din consumul total de zahăr adăugat înregistrat în alimentația americanilor. În timp ce consumul acestor băuturi, prin impactul negativ asupra ficatului, metabolismului și a funcționării creierului, a fost asociat cu creștere în greutate, diabet de tip 2, menstruație timpurie și calitate redusă a spermei, puține studii au investigat în mod direct relația dintre băuturile dulci și fertilitate.
Aproximativ 15% dintre cuplurile din America de Nord experimentează infertilitatea. Prin identificarea factorilor de risc ai infertilității care pot fi modificați, inclusiv alimentație, pot fi ajutate cuplurile să conceapă mai rapid, să reducă stresul și dificultățile financiare asociate tratamentelor de fertilitate, care sunt asociate cu cheltuieli de peste 5 miliarde la nivel anual în servicii medicale din SUA.
Băutura care scade fertilitatea
Recent, un nou studiu condus de către cercetătorii din Școala de Sănătate Publică a Universității Boston pe o durată de 14 ani a descoperit că aportul de una sau mai multe băuturi îndulcite pe zi - de către fiecare partener din cuplu - este asociat cu șanse reduse de a obține sarcina. Studiul a fost publicat în revista Epidemiologie.
Elizabeth Hatch, profesor de epidemiologie și autor principal al studiului a declarat următoarele: "Am descoperit asocieri pozitive între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și fertilitatea redusă, care au fost susținute după controlul altor factori, inclusiv obezitate, aport de cofeină, alcool, fumat și calitate a alimentației în ansamblu. Cuplurile care intenționează să obțină o sarcină ar trebui să ia în considerare limitarea consumului acestor băuturi, în special deoarece sunt asociate și alte efecte adverse asupra stării de sănătate." Chiar dacă nu luați în considerare o sarcină în viitorul apropiat, eliminarea sau limitarea aportului de zahăr reprezintă întotdeauna o alegere inteligentă.
Prin intermediul Studiului Online de Sarcină, un studiu prospectiv de cohortă în curs de desfășurare și bazat pe mediul online al cuplurilor nord americane, cercetătorii au chestionat 3 828 femei cu vârsta cuprinsă între 21-45 ani care trăiesc în Statele Unite ale Americii sau Canada și 1045 dintre partenerii lor de sex masculin. Participanții au completat un chestionar de bază curpinzător cu privire la istoricul medical, factorii ce țin de stilul de viață și de alimentație, inclusiv aportul de băuturi îndulcite cu zahăr. Participanții feminini au completat apoi un chestionar de monitorizare la fiecare 2 luni timp de până la 12 luni până când au obținut sarcina.
Atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat cu o fecundabilitate redusă cu 20% (probabilitate medie lunară de concepție). Femeile care au consumat cel puțin un suc pe zi au prezentat o fecundabilitate cu 25% mai redusă; consumul masculin a fost asociat cu un procent de 33% mai redus de fecundabilitate. Aportul de băuturi energizante a fost corelat cu o reducere și mai mare în fertilitate, deși rezultatele au fost bazate pe numere mici de consumatori. Au fost identificate puține asocieri între consumul de sucuri de fructe sau sucuri dietetice și fertilitate.
Studii anterioare legate de impactul zahărului asupra sistemului reproducător
Nu este prima dată când zahărul este asociat infertilității; este recunoscut pentru perturbarea hormonilor, îngreunarea menținerii unui sistem reproducător sănătos. Cea mai comună cauză a infertilității, sindromul ovarului polichistic, este agravată în urma consumului de zahăr.Băuturile dulci și sucurile nu sunt singurele produse ale societății moderne ce conduc la scăderea fertilității. Pesticidele, ibuprofenul și materialele plastice care cauzează tulburări endocrine precum BPA au fost corelate unor rate de scădere a fertilității, atât la bărbați, cât și la femei. Mai multe guverne din state dezvoltate precum Japonia și Danemarca au lansat inițiative menite să crească ratele de nașteri, dar nu se cunoaște dacă aceste campanii publicitare sunt suficiente pentru a combate aspectele vieții moderne care le contracarează. De asemenea, studiile anterioare desfășurate au descoperit că un nivel crescut de glicemie poate crea un mediu precar pentru ovule și embrioni (dar și debutul timpuriu al menstruației), precum și un număr redus de spermatoizoizi.
De reținut
Femeile care suferă de sindrom al ovarelor polichistice pot să reverseze problema de sănătate prin respectarea unor principii alimentare și de viață. Astfel, experții recomandă un consum cuprins între 75-150 g de carbohidrați pentru a menține fertilitatea și a îmbunătăți nivelul de insulină. Trebuie să se evite consumul de zahăr rafinat. Cei mai buni carbohidrați sunt cei care provin din plante precum plante cu frunze verzi, crucifere, rădăcinoase și leguminoase. Legumele bogate în fibre, precum broccoli, kale și spanac trebuie consumate zilnic (combat rezistența la insulină și reduc inflamația din corp). Consumă un număr suficient de calorii pentru a menține o greutate sănătoasă. Nu uita de exerciții fizice ușoare sau de intensitate moderată (fie antrenament de rezistență, aerobic sau yoga), cel puțin 30 minute pe zi, încearcă să reduce nivelul de stres prin odihnă adecvată și meditație."Ținând cont de nivelul ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr consumat de cuplurile de vârstă reproductivă din America de Nord, aceste concluzii au implicații importante pentru sistemul public de sănătate", au concluzionat autorii.
Surse: www.mydomaine.com; www.organicauthority.com; www.organiclifestylemagazine.com