1. Testati-va fertilitatea
Pana de curand, o metoda pe care femeile din lumea intreaga o foloseau pentru a determina perioada de ovulatie era verificarea temperaturii bazale a corpului. In timpul perioadei fertile, temperatura corpului creste cu 0,4-0,5 grade Celsius, ceea ce evidentiaza ovulatia. Cu toate acestea, metoda bazata pe variatia temperaturii bazale, folosita singura, nu poate prezice cand va avea loc ovulatia, iti va confirma doar ca a avut loc.
Medicii recomanda in acest sens folosirea testelor de fertilitate, ce determina cu acuratete perioada fertila.
Testul de ovulatie sau testul de fertilitate este o analiza rapida prin care se urmareste identificarea hormonului LH din urina, fapt care permite anticiparea momentului ovulatiei. Testele de ovulatie (sau fertilitate) au o precizie de 99.9% in cazul folosirii corecte. Aceste teste de fertilitate functioneaza exact ca si testele de sarcina, adica presupun colectarea unei mici cantitati de urina intr-un vas mic, perfect curat, dupa care se introduce testerul in urina. Citirea rezultatelor testului de fertilitate se face dupa 5-10 minute, conform instructiunilor de folosire ale testului.
In cazul in care testul este pozitiv vor aparea doua liniute rosii, ceea ce inseamna ca te afli in perioada fertila, iar daca testul de ovulatie este negativ (adica LH-ul nu a fost eliberat intr-o cantitate suficienta pentru a produce ovulatia) va aparea o singura liniuta, cea de control. Trebuie sa stii ca, de obicei, aceasta descarcare de LH are loc la mijlocul ciclului menstrual, adica aproximativ in ziua a 13-a a unui ciclu regulat, de 28 de zile.
In cazul in care ai ciclul neregulat trebuie luat ca referinta cel mai scurt ciclu menstrual, adica, daca ciclul tau menstrual are o durata cuprinsa intre 25 si 30 de zile, trebuie sa incepi sa faci teste in ziua corespunzatoare ciclului de 25 de zile si apoi il repeti pana in ziua corespunzatoare celui de 30 de zile.
BabyStart FertilCheck Plus de la Baby Start contine teste atat pentru barbati pentru masurarea cantitatii de spermatozoizi din sperma cat si teste pentru femei pentru masurarea nivelurilor de hormoni sexuali FSH. Aceasta combinare a testelor ofera posibilitatea cuplurilor sa testeze stadiul in care sunt pentru conceperea unui copil, totul putandu-se realiza fara sa afle cineva in intimitatea casei.
Pentru femei exista testul Babystart Fertil Check Plus pentru testarea fertilitatii care masoara nivelul hormonului sexual care este un indicator al ceasului biologic de fertilitate. Fertilitatea unei femei incepe sa scada din momentul in care ajunge la 30 de ani si descreste gradual pana ajunge la menopauza. Aceasta reducere a fertilitatii este reflectata similar printr-o crestere graduala a hormonului FSH (hormon foliculo-stimulant).
Pentru barbati, testul de fertilitate Babystart Fertil Count ofera un diagnostic rapid asupra concentratiei de spermatozoizi din sperma. Numarul de spermatozoizi este un indicator major al fertilitatii masculine.
2. Intelegeti procesul conceptiei si al ovulatiei
Testele de ovulatie te ajuta sa determini perioada in care exista cea mai mare sansa sa ramai insarcinata. Aceste teste de ovulatie sau fertilitate se bazeaza pe faptul ca hormonul luteinic (LH) se afla permanent in urina ta, nivelul acestui hormon crescand insa inaintea celei mai fertile zile din luna.
Atunci cand organismul tau se pregateste sa ovuleze, de la nivelul hipofizei se descarca o cantitate foarte mare de hormon luteinic. Acest hormon este esential, deoarece el are rolul de a produce ruperea foliculului care contine ovulul, adica este responsabil de eliberarea acestuia in cavitatea peritoneala de unde va fi cules de catre trompe uterine. Eliberarea ovulului are loc intr-un interval cuprins intre 24, maxim 48 de ore de la descarcarea hormonului luteinic.
Prin urmare, pentru a determina care este perioada ta fertila, este absolut necesar sa descoperi momentul aparitiei nivelului cel mai ridicat al hormonului luteinic si, implicit, momentul in care exista probabilitatea cea mai mare de ovulatie.
O alta categorie de teste foarte sigure si usor de folosit sunt cele pe baza de saliva.
Fertile Focus este usor de folosit pentru determinarea ovulatiei cu o acuratete de 98% cu cateva zile in avans. Functioneaza prin identificarea cresterii de estrogeni care are loc inainte de ovulatie. Este un test ideal pentru femeile cu ciclu regulat cat si pentru cele cu ciclu neregulat, Fertil Focus va ofera un mod natural si accesibil de a creste sansele de conceptie.
Datorita faptului ca cresterea estrogenilor precede cresterea LH (hormonul luteizant este detectat de testele pentru ovulatie pe baza de urina), Fertile Focus va ofera un avans pentru a afla momentul ovulatiei - obtinand astfel o oportunitate de a concepe un copil la fiecare ciclu la care doriti.
3. Luati suplimente pentru fertilitate
Studiile au aratat ca vitaminele au efecte pozitive asupra fertilitatii. Medicii ginecologi recomanda astfel folosirea suplimentelor vitaminice chiar si cu cateva luni inainte ca un cuplu sa intrerupa orice metoda de contraceptie.
Medicii sunt de parere ca toate femeile pregatite sa aduca pe lume un copil ar trebui sa consume aproximativ 400 de mg de acid folic, zilnic. Totodata, zincul este recomandat atat femeilor cat si barbatilor care isi doresc un copil, contribuind in primul rand la stimularea ovulatiei in cazul organismului feminin si imbunatatind calitatea spermei si productia de testosteron in cazul barbatilor.
Coenzima Q10 s-a dovedit un bun stimulent al fertilitatii, asigurand functionalitatea celulelor.
Profertil Female este special conceput pentru a ajuta femeile sa conceapa un copil.
Produsul trebuie administrat in perioada in care se incearca sa se conceapa un copil si pana la finalul celei de-a treia luni de sarcina.
Pentru barbati se recomanda Babystart® FertilManPlus. Produsul este un supliment alimentar creat special pentru a creste calitatea spermatozoizilor din sperma. Atunci cand vorbim despre calitatea spermatozoizilor ne referim si la motilitatea spermatozoizilor, valoare / concentratie, morfologia lor si volumul spermei.
4. Bucurati-va unul de celalalt
Uscaciunea vaginala este o problema intima destul de comuna a femeilor, aproape 17% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani se confrunta la un moment dat cu aceasta problema, iar 60% dintre femeile de peste 50 de ani intampina aceasta problema din ce in ce mai des, mai ales daca intra in menopauza, si nivelurile de estrogen scad foarte mult. Simptomele uscaciunii vaginale sunt cel mai vizibile in timpul actului sexual, cand lipsa lubrifierii naturale a vaginului duce la disconfort si durere. Din acest motiv multe femei isi pierd si libidoul. Alte simptome sunt durere si disconfort chiar si atunci cand te asezi, cand porti lenjerie stramta, in timpul urinarii sau chiar si in timpul exercitiilor fizice. In plus, pot exista schimbari ale aspectului vulvei, labiile devenind mult mai subtiri.
PreSeed de la Baby Start este primul lubrifiant pentru fertilitate care va scapa de uscaciunea vaginala oferind un mediu optim pentru spermatozoizi. Preseed are acelasi pH si osmolaritate ca si sperma si ca mucusul cervical fertil, pentru a nu afecta spermatozoizii dar sa fie si bland cu corpul feminin. Preseed ajunge in cervix si reface lubrefierea naturala fara a distruge spermatozoizii atunci cand incepeti sa concepeti - moment in care ar trebui evitat alt lubrifiant daca exista o uscaciune vaginala. Pe langa faptul ca nu dauneaza spermei, lubrifiantul Pre-Seed este la fel de alunecos si poate chiar mai bun decat lubrifiantii de top asa cum a fost demonstrat in studiile independente. Formula sa izotonica s-a dovedit a fi mai sigura si mai putin iritanta pentru tesuturile sensibile ale femeii in comparatie cu alti lubrifianti care pot provoca iritatii si arsuri.
Formula izotonica de la baza lubrifiantului Pre-Seed il face un produs mai sigur si mai putin iritant, lucru ideal pentru femeile din toate categoriile de varsta.
Pre-Seed poate imbunatati confortul in timpul actului sexual pentru femeile care sufera de dureri pelvice si a vulvei, pentru femei care alapteaza si pentru femeile care au urmat un tratament pentru cancer. Daca procesul conceptiei intarzie este indicat sa consultati un specialist.