Totul despre ecografia 4D in sarcina

Totul despre ecografia 4D in sarcina

Eva Pirosca

Ecografia in sarcina este metoda sigura si neinvaziva de a monitoriza bebelusul din burta. Daca stii ce este ecografia 3D, atunci cunosti aproape totul?i despre ecografia 4D. Pentru ca, la fel ca cea dintai, aceasta iti ofera ocazia de a-l vedea pe bebe in spatiu (adica lungime, latime si inaltime). In plus fata de prima, ecografia 4D iti permite sa il observi pe bebe... in timp real! Adica, efectiv, vezi ce face bebe in burtica ta, chiar atunci! Si iei si acasa un CD cu nepretuitul filmulet.

 

 

De aici unicitatea si pretul mai piperat al ecografiei 4D. In sarcina ecografia 4D functioneaza si este la fel de eficienta precum cea 3D. Undele sonore sunt trimise in corp, din mai multe unghiuri (spre deosebire de ecografia clasica 2D, unde se trimit dintr-un singur unghi, generand o imagine plana) si formeaza o imagine tridimensionala a bebelusului. Acesta este surprins in timpul vietii intrauterine, astfel ca medicul poate aprecia miscarile fetale (ale buzelor si pleoapelor, miscarile respiratorii si deglutitia, de exemplu) si alte detalii: conformatia tesuturilor moi, degetele, urechile si, mai cu seama, sexul copilului. Pentru ca il poate observa aproape ca atunci cand l-ar avea in realitate in fata ochilor, medicul identifica devreme structura anatomica a organelor si eventualele anomalii structurale (de exemplu, spina bifida).

O alta caracteristica a ecografiei 4D si a ecografiei 3D in sarcina este ca genereaza imagini cu o rezolutie de pana la 40-60% mai buna decat a celor 2D. Acest lucru il ajuta pe medic in depistarea detaliilor problematice in sarcina, dar si tie iti produce bucurie, pentru ca il vezi mai bine si mai indeaproape pe bebe.

 

Poza femeie gravida si sotul, la ecograf

 

Cand se face ecografia 4D in sarcina?

Medicii ginecologi te sfatuiesc sa faci ecografia 4D cand bebele are intre 24 si 36 de saptamani in burtica. Pentru ca acum s-a dezvoltat suficient de mult incat sa fie vizibil in detaliu si i-a crescut stratul de grasime de pe fata, asa incat sa ii poti distinge trasaturile. Poti sa iti faci si mai tarziu in sarcina ecografia, insa bebele va fi prea mare pentru a mai avea loc destul sa se deplaseze in burta. Este mai bine sa aiba loc in uter sa se miste, pentru ca poti obtine mai multe imagini cu el, din unghiuri diferite.

Poza burta de femeie gravida si fetita lipita de burta lui mami 

Pe de alta parte, probabil ca nu il vei vedea pe bebe cu totul, ci vei vedea un filmulet in care camera se misca pe diferite portiuni din corpusorul lui, surprinzand detaliile. Daca vrei ca bebe sa iti apara in filmulet cu totul, ai nevoie sa mergi pentru ecografia in sarcina, atunci cand aveti intre 17 si 19 saptamani.

Cat de sigura este ecografia 4D in sarcina?

Este foarte sigura. Ecografia in sarcina este neinvaziva si nu iradiaza. Atat ecografia 4D, cat si cea 3D si cea clasica, 2D. Spre deosebire de razele X si de tomografii, ecografia in sarcina foloseste ultrasunete care circula prin tesuturile moi, generand imagini. Deci nicio forma de radiatie sau de efect nociv. Prin urmare, poti sa faci cate ecografii ai nevoie pe timpul sarcinii.

Cat dureaza ecografia 4D in sarcina?

Daca ai o sarcina simpla, nu gemeni, atunci ecografia in sarcina in sine dureaza pana in 30 de minute. Obtinerea imaginilor in ecografia 4D poate dura pana la 40 de minute, insa aici intra si timpul alocat selectarii imaginilor pe care le iei cu tine acasa. Daca ai o sarcina gemelara, ecografia poate dura si o ora sau chiar doua, in cazul in care ai venit pentru o ecografie speciala, de masurare.

Ce anume influenteaza calitatea ecografiei 4D in sarcina?

Sunt mamici nemultumite in urma ecografiei 4D de care au avut parte. Uneori, imaginile obtinute nu se ridica la asteptarile femeii gravide. Care poate fi cauza? Ce factori sunt responsabili de calitatea ecografiei 4D in sarcina?

Mai devreme am amintit de "varsta" sarcinii. Intre saptamanile 24 si 36 se obtin cele mai multumitoare imagini ale bebelusului din burta. Apoi, cand acesta creste mai mult, spatiul din uter, din jurul lui, se micsoreaza, iar placenta sau cordonul ombilical pot bloca imaginea.

Este adevarat ca si acum inca mai sunt sanse de a-l "surprinde" pe bebe: pentru ca ecografia 4D in sarcina ofera posibilitatea de a obtine imagini din mai multe unghiuri, nu numai dintr-unul, precum in ecografia 2D.

Apoi, "relieful" intrauterin are relevanta pentru ecografia in sarcina. Placenta, de exemplu. Daca este localizata in partea din fata a uterului, nu in spate sau in lateral, poate acoperi imaginea lui bebe. 
Poza femeie insarcinata in natura 

Sau tesuturile materne ale mamicii: pot fi mai multe la unele femei si, atunci, influenteaza undele sonore si se obtin imagini cu aspect granulat. Tocmai de aceea ne intoarcem la varsta sarcinii: daca astepti pana la 32-34 de saptamani, tesutul va fi suficient de intins, odata cu cresterea lui bebe, incat sa nu se repete experienta.

De vreme ce ultrasunetele care genereaza imagini in interiorul uterului circula prin intermediul fluidului, inseamna ca fluidele sunt un alt factor aici. Ecografia 4D in sarcina este influentata de cantitatea de lichid amniotic. Tocmai de aceea, este indicat sa te bei multa apa inainte de efectuarea ecografiei in sarcina: cu cat esti mai hidratata, cu atat obtii imagini mai clare.

Ce pret are ecografia 4D?

Poza cu ecografia in sarcina 

Depinde de tipul sarcinii (normala, gemelara) si de varsta ei, de tipul ecografiei de sarcina (cu biometrie, cu morfologie fetala), de clinica la care mergi si uneori de medic. De regula, sarcina gemelara costa dublu si necesita mai multe ecografii (mai mult decat 3, pretinse in mod nomal, in cele trei trimestre de sarcina). Preturile variaza intre 250 si 500 de Ron, insa ai nevoie sa te interesezi bine inainte. In plus, tine cont sa iti faci o programare, cu aproximativ o luna inainte, ca sa eviti sa ii prinzi pe medici plecati, in perioada concediilor.

Ei bine, ce zici? Esti dornica sa il observe pe bebele tau din burta in timp real, printr-o ecografie 4D?

Articolul urmator
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile
    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile

    Pierderea unui copil este una dintre cele mai dure experiențe și, din păcate, este o situație ce poate surveni oricând în cazul bebelușilor microprematuri. Prin așa ceva a...

    Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională
    Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională

    Ai auzit vorbindu-se despre histeroscopie, dar nu știi exact la ce se referă ? Histeroscopia este o procedură medicală prin care se examinează interiorul uterului, utilizată în...

    Am 37 de ani și tocmai am pierdut a doua sarcină. Nu știu ce sa fac cu toată durerea pe care o simt acum...
    Am 37 de ani și tocmai am pierdut a doua sarcină. Nu știu ce sa fac cu toată durerea pe care o simt acum...

    Deși trebuia să fie mama a trei copii minunați de vârste apropiate, o femeie a suferit două pierderi de sarcină dureroase. Acum se bucură de băiețelul ei, dar rememorează...

    Am vrut cu disperare să fiu mamă dar totul a fost un dezastru. Nimic nu a mers așa cum plănuiam
    Am vrut cu disperare să fiu mamă dar totul a fost un dezastru. Nimic nu a mers așa cum plănuiam

    Așteptările nu corespund întotdeauna cu realitatea. Aș spune chiar aproape niciodată. Această femeie din SUA, pe nume Alexis, a așteptat cu sufletul la gură să devină mamă...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei
    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei

    O femeie din Marea Britanie s-a luptat pentru nașterea fiului ei cu sindrom Down, după ce a aflat că medicii se pregăteau să-i întrerupă sarcina fără acordul ei. 10 ani mai...

    © 2024 Qbebe