5 beneficii ale ciocolatei în sarcină
În timpul celor 9 luni de sarcină, cuvântul cheie pentru tine trebuie să fie "moderaţia". Tot pe acesta trebuie să îl ai în vedere şi atunci când consumi ciocolată. Cantităţile mici de ciocolată sunt mai mult decât binevenite, însă nu trebuie să uiţi că are un conţinut bogat de grăsimi, zahăr şi cofeină. Consumată în exces, ciocolata poate afecta evoluţia sarcinii.
Ciocolata previne apariţia preeclampsiei. Această afecţiune este principala cauza a naşterilor premature. Se manifestă prin valori crescute ale tensiunii arteriale şi mari pierderi de proteine prin urină. Riscurile apariţiei preecmlapsiei sunt diminuate datorită conţinutului de teobromină din cacao..
Important! Teobromina se găseşte într-o concentraţie mai mare în ciocolata neagră. Astfel, consumul a 20-30 de g de ciocolată neagră (2, 3 pătrăţele), mai ales în ultimul trimestru de sarcină, te va ţine departe de probleme.
Ciocolata reglează tensiunea arterială. Conţinutul de teobromină face minuni şi în reglarea fluxului sanguin. Acesta ajută la dilatarea vaselor de sânge, devenind astfel mai echilibrate. Previne apariţia convulsiilor şi posibilelor complicaţii care pot produce naşterea prematură în ultimul treimestru de sarcină.
Important! Chiar dacă este recomandat un consum minim de ciocolată, trebuie să ceri părerea medicului tău. În funcţie de istoricul tău medical şi de evoluţia sarcinii îţi va spune care este cantitatea de ciocolată benefică pentru tine şi micuţul tău.
Ciocolata este bogată în antioxidanţi. Un alt beneficiu al ciocolatei în sarcină este faptul că îţi umple corpul de antioxidanţi naturali. Aşa-numiţii "flavonoizi" lupta cu radicalii liberi (agenţi rezultaţi din procesele biochimice) pentru a împiedica oxidarea celulelor. Astfel, antioxidanţii previn apariţia cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Ciocolata este sursă de fier şi magneziu. În timpul sarcinii ştii că ai mare nevoie de fier şi magneziu, ce nu ştii poate, este că aceste nutrimente se găsesc în ciocolată. Fierul are rolul de a susţine hemograma (test de laborator care evaluează celulele din sânge) şi previne anemia. Magneziul este piesa principală în metabolismul acizilor graşi. De asemenea, acesta ajută la prevenirea diabetului de tip 2 şi hipertensiunii arteriale.
Ciocolata îmbunătăţeşte funcţia cognitivă. Poveştile pe care le-ai auzit adesea în copilărie, despre puterile ciocolatei asupra memoriei sunt adevărate. Conţinutul de cacao creşte fluxul sanguin, creierul devenind astfel mai vascularizat. Consumul de ciocolată în sarcină reduce riscurile apariţie accidentelor vascular cerebrale iar conţinutul de fenietilamina aduce îmbunătăţiri asupra stării tale de spirit şi sănătăţii cognitive.
Atenţie! Ciocolata nu este considerată medicament în timpul sarcinii! Trebuie consumată cu măsură, la recomandările medicului.
Consumul de ciocolată în timpul sarcinii
Dulcele închis la culoare îţi poate fi bun prieten în timpul sarcinii, însă se poate transformă şi în duşman, dacă nu eşti precaută. Iată cum trebuie să consumi ciocolată, pentru a-ţi satisface pofta, dar și pentru a nu face exces:
Alege ciocolata cu atenţie! Este indicată ciocolata cât mai neagră. Poate nu este la fel de bună ca cea cu lapte, sau cu împlutură, însă este benefică datorită conţinutului scăzut de calorii;
Ţine evidenţa consumului de ciocolată! Poţi face un tabel cu numărul de bomboane de ciocolată sau cantitatea pe care ţi-a recomandat-o medicul tău. Astfel, vei ştii când să te opreşti pentru că vei vedea dacă ai atins sau nu limita permisă;
Nu trebuie să mănânci mai mult decât este indicat! Chiar dacă poftele nu îţi dau pace, încearcă să te limitezi la ceea ce ţi s-a prescris. Orice cantitate în plus semnifică mai multă grăsime şi cofeină în organismul tău;
Dacă suferi de diabet gestational trebuie să eviţi pe cât posibil ciocolata! Acesta este caracterizat printr-un nivel crescut de glucoză în sânge. Prin urmare, consumul de ciocolată îți poate pune în pericol bebeluşul şi sănătatea.
Surse: newkidscenter.com, babycenter.com, naturalnews.com, madeformums.com, medicalnewstoday.com, livestrong.com, momjunction.com, babymed.com.