Unii spun că în timpul sarcinii mănânci pentru doi. Nimic mai adevărat! Însă, faptul că alimentezi două persoane nu înseamnă că trebuie să mănânci dublu, ci doar mai sănătos și echilibrat. Din lista alimentelor sănătoase și benefice în sarcină face parte și lămâia. Consumată cu precauție și la indicațiile medicului specialist, aceasta poate face minuni în timpul celor 9 luni de sarcină!
Beneficiile lămâii în sarcină
Sarcina este cea mai importantă, dar și dificilă etapă din viața ta. Trebuie să faci față tuturor schimbărilor și momentelor neplăcute, pentru că la finalul acestei curse va veni un bine-meritat premiu, un bebeluș frumos și sănătos. În tot acest parcurs, ai nevoi de câțiva „aliați", printre care se numără și lămâia.
Sursa de nutriție
Lămâia are un conținut foarte mare de vitamine, nutrimente și minerale precum, calciu, fosfor, magneziu, fier, cupru, vitamina B6, vitamina C. Acestea reprezintă factori vitali în dezvoltarea fatului, tocmai de aceea trebuie să te asiguri că organismul tău are parte de ele din plin.
Ameliorează grețurile matinale
Primul trimestru de sarcină este de departe cel mai greu. Printre momentele mai puțin plăcute de la începutul sarcinii, își fac loc și grețurile și senzațiile de vomă. Trebuie să știi că lămâia în această perioadă a sarcinii poate face adevărate minuni. Fie miroși o coajă de lămâie sau storci puțină zeamă într-un pahar cu apă, aceasta va calma senzația de vomă și va schimba gustul neplăcut din gură.
Important! Atunci când grețurile nu se ameliorează și devin din ce în ce mai dese și mai intense, trebuie să te adresezi în foarte scurt medicului tău. Poate fi vorba despre o problemă mai serioasă, care nu se poate trata cu zeamă de lămâie.
Reduce hipertensiunea
Un alt plus pe care îl are lămâia în sarcină este întâlnit în reducerea presiunii arteriale. Aparent, consumul de lămâie în sarcină menține vasele de sânge moi și înlătură orice rigiditate care ar putea conduce către creșterea tensiunii. De asemenea, fructul ajută și la menținerea colesterolului la valorile normale.
Ajută digestia
Lămâia în sarcină poate rezolva una dintre problemele întâlnite de toate viitoarele mămici si anume, digestia. Aceasta intensifică peristaltismul intestinal (mișcările stomacului din timpul digestiei) și ajută la eliminarea rezidurilor alimentare. Ba mai mult, ameliorează și chiar previne apariția constipației.
Stimulează imunitatea
Când te pregătești să devii mamă trebuie să încerci pe cât posibil să rămâi în formă și să ții bolile la distanță. Consumul de lămâie în sarcină poate fi un bun ajutor în fortificarea imunității. Datorită conținutului mare de vitamina C organismul își îmbunătățește mecanismul natural de apărare și poate lupta împotriva virusurilor.
Întărește oasele
Lămâia este bogată în magneziu, fier si calciu, exact mineralele de care are nevoie sistemul tău osos în timpul sarcinii. Este important să știi că dacă vei consuma lămâie în sarcină, îți vei hrani sistemul nervos și celulele creierului, datorită compoziției de potasiu din fruct.
Previne infecțiile urinare
Pe lângă conținutul bogat de vitamine și minerale, lămâia are și anumite proprietăți diuretice, care sunt esențiale în menținerea sănătății rinichilor. Astfel, prin consumul de lămâie în sarcină ai bifat și buna funcționare a tractul urinar.
Reguli de consum
Pe lângă conținutul de vitamina C, care este de la sine înțeles, nu te-ai fi gândit că lămâia poate aduce atât de multe beneficii în sarcină. Însă, consumul acesteia trebuie să se facă după anumite reguli indicate de medicul specialist.
1. Consumă lămâie în cantități mici. Este recomandat să începi prin cantități mici de zeamă de lămâie dizolvată în apă. Dacă organismul tău este la prima încercare de acest gen, trebuie să îi acorzi timp să se acomodeze cu gustul foarte acru. Astfel, pentru a evita arsurile la stomac sau alte reacții adverse, consumă lămâia încetul cu încetul.
2. Lămâie sub formă de suc, nu felii. În timpul sarcinii are loc o decalcifiere a dinților, aceștia devenind mult mai sensibili. Sucul citric poate distruge smalțul dințilot, într-un contact direct. Tocmai de aceea, este de preferat să consumi suc de lămâie cu apă.
3. Lămâie în apă călduță, nu rece ca gheața. Trebuie să știi că tot ceea ce consumi în timpul sarcinii, nu trebuie să fie rece, ci la temperatura camerei, spre călduț. Acest lucru se aplică și în cazul apei lămâie. Este indicat să te ții la distanță de alimentele sau băuturile reci, pentru a nu deveni sensibilă în fața virusurilor gripale.
Surse: momjunction.com, livestrong.com, beingtheparent.com, boldsky.com, pingminghealth.com.