De ce este benefic grapefruitul în perioada sarcinii?
Fiind plin de tot felul de substanțe nutritive, ne poate fi un „aliat" de nădejde pe parcursul sarcinii, în fiecare trimestru. Iată din ce motive:
Combate preeclampsia
Preeclampsia este o afecțiune ce se traduce prin tensiune arterială ridicată și exces de proteine în urină, apărută după 20 de săptămâni de sarcină, în cazul femeilor care până atunci au avut tensiunea arterială în limite normale. Ea poate duce la separarea prematură a placentei de uter, hemoragii și, în cazuri extreme la ruptură de ficat și chiar la deces.
Datorită conținutului de licopen și de potasiu, grapefruitul poate reduce apariția acestei afecțiuni.
Citește și: Preeclampsia in timpul sarcinii-cauze, simptome si tratament
Scade riscul declanșării diabetului gestațional
Diabetul de acest tip se asociază cu o creștere mare în greutate a mamei și a fătului, ceea ce va duce la un travaliu mai dificil .
S-a descoperit însă că femeile care mănâncă grapefruit în timpul sarcinii vor avea un nivel mai scăzut al zahărului în sânge (grepfruitul are un conținut redus de zaharuri) și nu vor acumula prea multe kilograme în plus. Astfel, vor fi mai puțin predispuse să dezvolte diabet gestațional.
Reduce retenția de apă din corp
Bioflavonoidele și vitamina C din grapefruit pot să contribuie semnificativ la diminuarea retenției de apă din corp. Mai ales în al treilea trimestru de sarcină, când acest fenomen este mai pregnant, ne va fi de mare folos să mâncăm grapefruit.
Poate combate insomnia
Insomnia este una dintre cele mai supărătoare probleme ce pot surveni în sarcină, cu precădere în ultimele luni.
Cercetările au demonstrat însă că femeile care consumă un castronel de grapefruit pe zi vor fi mai puțin afectate de insomnie.
Citește și: Insomniile in timpul sarcinii
Are un conținut ridicat de calciu și acid folic
Se spune că un singur grapefruit poate asigura cel puțin 2% din doza zilnică de calciu recomandată în timpul sarcinii.
În plus, la fel ca și pepenele galben, banana, căpșunile (dacă nu sunteți alergice) sau zmeura și grapefruitul are un conținut foarte mare de vitamina C, care previne apariția unor eventuale malformații ale fătului.
Conține magneziu și potasiu
Datorită acestui fapt, va reduce stările de oboseală din timpul sarcinii și îți va proteja inima.
Este un fruct foarte bogat în antioxidanți
Cu cât un grapefruit este mai copt, cu atât va conține mai mulți antioxidanți. Aceștia te vor proteja de radicalii liberi, vor reduce inflamațiile și îți vor oferi energie.
Grapefruitul oferă hidratare și previne constipația
Este unul dintre fructele cu cel mai mare conținut de apă (cam 90%), iar electroliții din compoziția sa îți vor menține nivelul de hidratare al organismului la un nivel optim. Așa că nu ezita să-l consumi, mai ales pe timpul verii.
Grapefruitul este bogat și în fibre, ceea ce te va ajuta să previi constipația, una dintre problemele cele mai frecvente în sarcină.
Reduce frecvența arsurilor stomacale și a grețurilor
Odată cu creșterea dimensiunilor uterului în sarcină, se va lărgi și spațiul existent între anumite organe interne. Printre acestea se numără inclusiv stomacul și esofagul, ceea ce va duce la apariția arsurilor stomacale.
De asemenea, creșterea nivelului acidității gastrice poate cauza și grețurile.
Pentru a reduce apariția acestor simptome neplăcute, specialiștii ne recomandă să consumăm grapefruit.
Posibile efecte negative ale consumului de grapefruit în perioada sarcinii
În primul rând, trebuie să știm faptul că ne vom confrunta cu efecte adverse ale consumului de grapefruit dacă vom face excese.
În al doilea rând, este recomandabil să ne consultăm cu un medic în privința consumului acestui fruct pe parcursul sarcinii, întrucât acesta este cunoscut pentru capacitatea sa de a interfera cu diverse medicamente.
Totodată, ai grijă să speli cât mai bine grapefruitul, întrucât cercetătorii din cadrul „American Pregnancy Association" au descoperit că fructele nespălate conțin bacterii și paraziți care ne pot îmbolnăvi de taxoplasmoză sau de listerioză (este o afecțiune rară, infecțioasa, produsă de bacteria numită „Listeria monocytogenes").
Nu în ultimul rând, este absolut necesar să știi că, dacă suferi de anumite afecțiuni ale rinichilor, de reflux gastroesofagian sau dacă te știi alergică la citrice, nu va trebui să consumi deloc grapefruit.
Voi mai știți și alte aspecte legate de consumul de grapefruit în timpul sarcinii?
Surse:
www.contraboli.ro; www.canmommyeat.com; www.growingyourbaby.com; www.momjunction.com