Alimentatia sanatoasa este o parte foarte importanta a unui stil de viata sanatos in orice moment al vietii tale, insa devine vitala atunci cand esti insarcinata sau planifici o sarcina in viitorul apropiat. O dieta sanatoasa in timpul sarcinii este esentiala pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului tau si, in plus, te va mentine si pe tine in forma maxima, atat in perioada sarcinii, cat si dupa nastere.
Ce trebuie sa mananci in timpul sarcinii
Trebuie sa stii ca in timpul sarcinii nu vei fi obligata sa mananci alimente ciudate sau sa iti schimbi foarte mult obiceiurile alimentare, atat timp cat acestea nu sunt total nesanatoase. Nu vei fi nevoita sa inveti retete culinare deosebite sau complicate si nici sa mananci alimente care chiar nu iti plac.
Important este sa ai o alimentatie echilibrata si completa, astfel ca dieta din timpul sarcinii sa iti asigure necesarul de vitamine si minerale pentru sanatatea ta si, mai ales, pentru dezvoltarea bebelusului tau.
Fructele si legumele in dieta gravidei
In timpul sarcinii este foarte important sa mananci suficiente fructe si legume, deoarece acestea sunt surse excelente de vitamine si minerale. In plus, majoritatea fructelor si legumelor contin si fibre, care sunt foarte importante pentru o digestie buna si pentru prevenirea constipatiei.
• Mananca cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi - acestea pot fi congelate sau deshidratate, insa ideal este sa alegi fructe si legume proaspete, indiferent ca le consumi crude ori preparate termic.
• Prepara legumele in putina apa si nu le gati prea mult. Incearca sa mananci cat mai multe legume crude, nu inainte de a le spala foarte bine.
• Prepara bine termic carnea si pestele pentru a te feri de bacterii periculoase.
• Incearca sa incluzi in meniul fiecarei zile alimentele din fiecare grupa alimentara.
Carbohidratii in dieta gravidei
Carbohidratii sunt lanturi de mici parti de zahar si reprezinta principala sursa de energie a organismului. Exista doua tipuri de carbohidrati: simpli si complecsi. Carbohidratii simpli sunt asimilati repede de organism si ne ofera cea mai rapida sursa de energie. Carbohidratii complecsi sunt carbohidrati cu eliberare mai lenta, astfel incat energia conferita de acestia apare dupa ceva mai mult timp de la ingerare.
In afara de faptul ca alimentele bogate in carbohidrati reprezinta o sursa importanta de vitamine si fibre, acestea sunt si foarte satioase, fara sa contina ingrozitor de multe calorii. Alimentele bogate in carbohidrati sunt, in principal, alimentele cu un continut mare de amidon. In aceasta categorie sunt incluse painea, cartofii, cerealele pentru micul dejun, orezul, pastele si fideaua, produsele din porumb (mamaliga, porumb fiert, fulgi de porumb, etc), mei, fasole, ovaz si cartofii dulci. Trebuie sa stii ca alimentele care contin carbohidrati trebuie sa faca parte din meniul fiecarei mese importante a zilei (mic dejun, pranz si cina).
Proteinele in dieta gravidei
Proteina este componenta principala a organelor, musculaturii, a celulelor vii si, in mare, a aproape tuturor fluidelor din organism. Proteinele sunt esentiale in dieta fiecaruia dintre noi, deoarece asigura numeroase functii in corpul uman: au rol structural (oase, muschi, piele, par, unghii, membrane celulare), reprezinta singura sursa de azot din organism, ajuta la realizarea multor functii fiziologice (transportatoare non-specifice de substante fiziologice - fier, hemoglobina, trigliceride, colesterol, fosfolipide), intra in compozitia hormonilor si receptorilor, ajuta la mentinerea in coagulare si au un rol energetic secundar: 1 gram de proteine contine 4 calorii. Sursele de proteine includ si: carnea, pestele, molustele, crustaceele, ouale, fasolea, mazarea, nucile si produsele lactate.
• Nu uita ca trebuie sa incluzi in alimentatia ta de fiecare zi si proteine.
• Opteaza pentru carne slaba de vita, sau pentru carne de pasare fara piele. Foloseste o cantitate minima de grasimi la prepararea carnii.
• Asigura-te ca ouale, carnea, carnatii si pastrama sunt patrunse bine. Verifica sa nu existe carne negatita, sa nu fie roz in mijloc si sa nu existe sange in sosul pe care il lasa preparatele din carne.
• Incearca sa mananci doua portii de peste in fiecare saptamana, din care macar una sa fie un peste gras cum ar fi somonul sau sardina. Ai grija, deoarece exista cateva specii de peste care sunt interzise in timpul sarcinii.
Lactatele in dieta gravidei
Lactatele sunt importante pentru alimentatia gravidei, deoarece contin calciu si alti nutrimente de care bebelusul are nevoie in timpul dezvoltarii sale intra-uterine. Laptele, branza, cascavalul si iaurtul nu trebuie sa lipseasca din meniul tau zilnic. De cate ori ai posibilitatea alege lactate cu un continut scazut de grasimi.
De exemplu, in cazul branzei de vaci poti alege varianta dietetica, iar in cazul laptelui si al iaurtului exista variante cu 0 sau 0,1% grasimi. In timpul sarcinii, specialistii recomanda in jur de 2-3 portii de lactate pe zi. Nu uita ca exista tipuri de branzeturi care sunt interzise in timpul sarcinii.
Alimente bogate in zaharuri, grasimi sau amandoua
Poate ca tu crezi ca aceste alimente sunt total interzise in timpul sarcinii, insa trebuie sa stii ca acestea nu pot fi evitate in totalitate. Daca vei limita cantitatea acestor alimente si nu vei abuza de ele zilnic, atunci nu vei afecta sanatatea ta si a bebelusului tau. Trebuie sa stii ca alimentele si bauturile bogate in zaharuri contin enorm de multe calorii fara valoare nutritionala si pot contribui la cresterea in greutate, obezitate si favorizarea cariilor dentare.
Alimentele bogate in grasimi contin foarte multe calorii si favorizeaza ingrasarea rapida si nesanatoasa. Consumul excesiv de grasimi saturate poate creste nivelul colesterolului in sange si favorizeaza riscul aparitiei bolilor cardiace. Incearca sa reduci la minim consumul de grasimi saturate si sa incluzi in alimentatia ta alimente bogate in grasimi nesaturate.
In categoria alimentelor bogate in zaharuri, grasimi sau amandoua sunt incluse: toate grasimile tartinabile (unt, margarina, creme de unt sau branza, etc), uleiuri, dressinguri pentru salate, smantana, ciocolata, napolitane, biscuiti, produse de patiserie, inghetata, prajituri, budinci si bauturi racoritoare.
Gustari sanatoase pentru dieta gravidei
In cazul in care ti se face foame intre mese incearca sa nu mananci gustari care sunt prea bogate in grasimi si/sau zahar (precum biscuitii, covrigeii, ciocolata). In schimb, poti opta pentru o gustare sanatoasa, asa cum sunt:
• sandvisuri cu branza, sunca slaba, ton, somon sau sardine, salata verde;
• legume precum morcov, ardei gras sau castravete;
• iaurt slab sau branza dulce;
• humus cu paine integrala ori legume crude;
• caise deshidratate, smochine sau prune;
• supa de legume;
• cereale fara zahar cu lapte sau terci de ovaz;
• sucuri de fructe neindulcite;
• fructe proaspete;
• cartof copt.
Tu cum ti-ai modificat alimentatia de cand ai aflat ca esti insarcinata? Ai renuntat la unele alimente pe care le consumai des inainte de sarcina?