Aspecte esentiale
Trebuie sa stiti ca femeile insarcinate vor avea in mod natural (frecvent) nivele ridicate de colesterol, atat total, cat si LDL, de aceea nu constituie o preocupare a specialistilor in domeniu, exceptand situatiile in care nivelele raman mari si dupa nastere (conform medicului Marla Mendelson, director medical al Centrului pentru Sanatate Cardiovasculara din Spitalul Memorial Northwestern Chicago). Cunoscut si sub denumirea medicala de hipercolesterolemie, colesterolul ridicat inseamna ca aveti prea mult colesterol in sange; acesta este un tip de grasime necesara corpului pentru a functiona, dar prea mult poate bloca arterele si creste riscul de boli cardiace si infarct.
Domnul doctor Adrian Nicolau, medic specialist medicina generala Centrul Medical Academica:
"De ce este blamat desi e necesar?
Una din cauze rezida in insusirile chimice ale substantei: este liposolubila, nu hidrosolubila. Asa cum apa nu se amesteca cu uleiul, asa nici el nu ar putea sa se dizolve in sange si ar forma mici perle de grasime care s-ar lipi de peretii arteriali imediat (asa cum poate ati vazut pe tevile de scurgere de la chiuvetele din bucatarie dar dupa ani de folosinta). In plus, a doua problema extrem de importanta a colesterolului este ca e o substanta greu transportabila, este un material periculos!
Din fericire natura a rezolvat si aceaste probleme. A dezvoltat un sistem de transport „taxi„ special pentru el si pentru celelate grasimi, in jargon medical: trigliceride, fosfolipide, chilomicroni, acizi grasi liberi etc. Aceasta „companie de taxi„ ia toate grasimile in componenta carora colesterolul e un element principal de la diferite statii, le transporta prin sange si le descarca in celule. Acest proces este atat de bine reglat incat nu avem probleme de trafic datorita faptului ca nu e hidrosolubil. Aceste taxiuri sunt proteine speciale care impacheteaza grasimile in asa fel incat sa devina solubile in apa, respectiv in sange. Aceste taxiuri sunt „lipoproteinele„."
Citeste si:
Analize in al treilea trimestru de sarcina
Studii
Conform unui studiu incrucisat asupra colesterolului seric la 222 femei sanatoase cu sarcini unice fara complicatii evaluate la 12, 20, 28 si 36 saptamani, dar si postpartum, s-a constatat o valoare ridicata a colesterolului in special in primul trimestru (comparativ cu cele care nu erau gravide). Nivelele HDL au variat intre 0,9-3,7 mmol/l si LDL intre 1,3-6,1 mmol/l, fara a fi afectate de alimentatie, fumat sau greutate corporala. De retinut faptul ca nivelele totale si LDL au fost crescute pe intreaga durata a sarcinii.
Cel mai adesea nivelele colesterolului ajung la o valoare maxima in timpul celui de-al treilea trimestru si, conform medicului nutritionist Faith Bontrager, revin la normal dupa aproximativ 4 saptamani dupa nastere. In plus, majoritatea gravidelor sunt tinere (problemele de acest gen apar de obicei in jurul varstei a doua sau a treia), prin urmare corpurile lor isi vor reveni mai usor dupa nastere.
Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Dezvoltarii Cerebrale care compara testele imagistice ale bebelusilor prematuri cu ale celor nascuti la termen, colesterolul bun (HDL; lipoproteine de densitate ridicata) pare sa joace un rol crucial in ajutarea bebelusilor la formarea unor creiere sanatoase. Un alt studiu demonstreaza ca laptele matern, bogat in mod natural in colesterol, poate oferi o protectie cardiaca ulterior in viata, prin urmare bebelusii alaptati vor prezenta nivele mai reduse de colesterol ca adulti (se reduce riscul de boala cardiovasculara).
Simptome si teste
Din pacate, nu exista niciun simptom evident care sa va demonstreze ca nivelele de colesterol sunt mai mari decat trebuie. Va veti simti in principiu la fel ca si atunci cand se incadreaza in parametri normali. Insa daca ramane la un nivel ridicat un timp indelungat, colesterolul poate cauza ateroscleroza, acumularea de colesterol si grasimi in peretii arteriali, care la randul sau poate cauza o afectiune mai grava, cum este un stop cardiac. Nivelele colesterolului sunt usor de determinat, prin intermediul unui test de sange. Este inclus oricum printre testele de rutina specifice sarcinii. Ca nivel exact, poate ajunge la peste 200 mg/dL, in conditiile in care se incadreaza de obicei intre 120-190 mg/dL.
Ce se intampla exact? In timpul sarcinii (dar si al alaptarii) corpul va produce mai mult colesterol ca urmare a multiplelor modificari de la nivel hormonal (estrogen si progesteron), dar si a necesitatii de grasimi a bebelusului in crestere (se modifica profilul lipidic al sangelui). Bebelusul nu va fi afectat in niciun fel, insa daca se depaseste nivelul de 240 mg/dL, medicul va recomanda cel mai probabil teste suplimentare/verificari constante ale acestuia post partum (cel mai adesea la 6 saptamani dupa nastere), pentru a se asigura ca nu sunteti expusa problemelor mentionate anterior. O problema care se poate asocia unui nivel ridicat consta in preeclampsie, afectiune caracterizata de o tensiune extrem de ridicata care poate conduce la convulsii si poate pune in primejdie atat viata mamei, cat si pe cea a fatului.
Tratament si prevenire
De obicei medicii nu prescriu niciun tratament medicamentos pentru scaderea nivelului de colesterol in timpul sarcinii deoarece nu este compatibil cu aceasta (si nici cu alaptarea uneori), si de altfel nici nu il gasesc necesar, insa dupa nastere vi se poate recomanda o anumita medicatie, precum si o alimentatie benefica inimii-cu putine grasimi saturate, bogata in fibre (acestea ajuta de fapt excretia colesterolului inutil din organism), ce include multe fructe si legume.
In cazul in care aveti o alimentatie sanatoasa pe timpul sarcinii, nivelele colesterolului nu vor oscila prea mult: mese echilibrate cu o multime de fructe si legume, evitarea alimentelor prajite si foarte grase si exercitii fizice timp de 30-40 minute de 3 ori pe saptamana conform Colegiului American de Medicina Sportiva (daca aveti aprobarea medicului si daca ati fost active si anterior sarcinii; pentru gravidele sedentare se recomanda o intensitate usoara a exercitiilor fizice). Insa alimentatia in sarcina reprezinta nu de putine ori o adevarata piatra de incercare deoarece corpul are nevoie de aproximativ 300 calorii in plus pentru a facilita cresterea fatului, dar si de vitamine si minerale cum sunt acid folic, calciu si fier.
Unele gravide au reusit de exemplu sa indeparteze (aproape complet) din alimentatia lor ouale si branza, optand pentru ovaz de cateva ori pe saptamana si ulei de peste; astfel colesterolul a fost redus fara niciun fel de medicatie. In acest sens, retineti ca multe vitamine prenatale au in compozitie aceleasi ingrediente ca si uleiul de peste, prin urmare nu este indicata cumularea lor (poate aparea o hipervitaminoza). Daca stiti ca aveti probleme cu colesterolul anterior sarcinii, incercati sa respectati aceste indicatii ca forma de precautie.
Citeste si:
Top 10 cele mai bune alimente pentru sarcina
Sfatul specialistului
Domnul doctor Adrian Nicolau medic specialist medicina generalaCentrul Medical Academica:
"Pentru a scadea un colesterol crescut avem doua posibilitati: reducerea aportului de colestorol alimentar, iar pe de alta parte reducerea productiei proprii de colesterol. Prima solutie e la indemana si cu riscuri foarte mici. Eliminarea a cat mai multor produse de origine animla e solutia. Dupa cum ati aflat, avem fabricuta proprie care asigura necesarul, indiferent de aport. Nu avem de ce sa ne facem griji pentru o imbolnavire prin lipsa de aport. Prin modificarea pas cu pas a alimentatiei pot fi obtinute rezulate uimitoare. Alimentatia bogata in produse de origine animala e, in societatea actuala, foarte greu de corectat. In practica esecul e regula si succesul exceptia!
In cazul in care avem hipercolesterolemie un regim vegetarian este benefic. Miscarea (plimbari, inot, bicicleta) zilnica si de intensitate moderata este necesara. Muschii devin mici uzine de ardere a colesterolului (in mitocondriile din miocite).
A doua varianta, mult mai comoda, este sa luam medicamente care sa limiteze efectele stilului de viata.
Aici insa modificand sistemele cu care ne-a dotat natura incepem sa ne asumam niste riscuri.
Retineti, colesterolul este prezent numai in alimentele de origine animala!
Procentul de colesterol creste cu cat alimentele sunt mai grase. Asa ajungem la adevarate bombe de colesterol. Va vine sau nu va vine sa credeti, un galbenus de ou are atata colesterol cat produce organismul nostru intr-o zi! Ce sa mai vorbim daca adaugam si «ouale ascunse« in produse de patiserie, paste, inghetata etc. Si daca punem la socoteala si modul industrial de fabricatie a alimentelor (semipreparate / procesate ) am amorsat adevarate bombele alimentare!
Laptele si untul sunt produse de origine animala si contin mult colesterol. Alimentatia cu produse lactate cu continut scazut de grasimi poate sa ajute.
Fructele de mare, crevetii sunt adevarate bombe de colesterol. Dar ce gustoase sunt!
Concluzie: ar fi de recomandat sa mancam cat mai multe vegetale si cat mai putine grasimi de origine animala cand colesterolul e crescut.
Terapia medicamentoasa - ce se intampla aici?
Daca nimic nu mai ajuta sau e greu de pus in practica un stil de viata sanatos, atunci apelam la medicamente care scad nivelul de colesterol. Atentie! Si in acest caz este recomandat sa respectam cel putin partial modul de alimentatie enuntat deja. Medicamentele sunt un adjuvant, un ajutor! Mijloace farmacologice naturale sunt de ex. extractele de anghinare si usturoiul. Acestea scad LDL, cresc HDL si cresc fluxul biliar, asa ca per total eliminam mai mult colesterol. Bineinteles sunt multe alte preparate. Gravidele insa trebuie sa fie atente la utilizarea oricarui remediu si sa obtina aprobarea prealabila a medicului."
Multumim domnului doctor Adrian Nicolau pentru informatiile oferite.
Surse:
www.livestrong.com; http://pregnant.thebump.com; www.everydayhealth.com; www.ncbi.nlm.nih.gov