Colesterolul in sarcina

Colesterolul in sarcina

Irina Olteanu - Redactor Senior

Colesterolul prezinta de obicei un nivel crescut in timpul sarcinii. Ce simptome trebuie sa va ingrijoreze, cum poate fi testat si alte informatii interesante pentru gravide puteti afla in cadrul articolului urmator.

Aspecte esentiale

Trebuie sa stiti ca femeile insarcinate vor avea in mod natural (frecvent) nivele ridicate de colesterol, atat total, cat si LDL, de aceea nu constituie o preocupare a specialistilor in domeniu, exceptand situatiile in care nivelele raman mari si dupa nastere (conform medicului Marla Mendelson, director medical al Centrului pentru Sanatate Cardiovasculara din Spitalul Memorial Northwestern Chicago). Cunoscut si sub denumirea medicala de hipercolesterolemie, colesterolul ridicat inseamna ca aveti prea mult colesterol in sange; acesta este un tip de grasime necesara corpului pentru a functiona, dar prea mult poate bloca arterele si creste riscul de boli cardiace si colesterol infarct.

Domnul doctor Adrian Nicolau, medic specialist medicina generala Centrul Medical Academica:

"De ce este blamat desi e necesar?
Una din cauze rezida in insusirile chimice ale substantei: este liposolubila, nu hidrosolubila. Asa cum apa nu se amesteca cu uleiul, asa nici el nu ar putea sa se dizolve in sange si ar forma mici perle de grasime care s-ar lipi de peretii arteriali imediat (asa cum poate ati vazut pe tevile de scurgere de la chiuvetele din bucatarie dar dupa ani de folosinta). In plus, a doua problema extrem de importanta a colesterolului este ca e o substanta greu transportabila, este un material periculos!

Din fericire natura a rezolvat si aceaste probleme. A dezvoltat un sistem de transport „taxi„ special pentru el si pentru celelate grasimi, in jargon medical: trigliceride, fosfolipide, chilomicroni, acizi grasi liberi etc. Aceasta „companie de taxi„ ia toate grasimile in componenta carora colesterolul e un element principal de la diferite statii, le transporta prin sange si le descarca in celule. Acest proces este atat de bine reglat incat nu avem probleme de trafic datorita faptului ca nu e hidrosolubil. Aceste taxiuri sunt proteine speciale care impacheteaza grasimile in asa fel incat sa devina solubile in apa, respectiv in sange. Aceste taxiuri sunt „lipoproteinele„." 

Citeste si:

Analize in al treilea trimestru de sarcina 

Studii

Conform unui studiu incrucisat asupra colesterolului seric la 222 femei sanatoase cu sarcini unice fara complicatii evaluate la 12, 20, 28 si 36 saptamani, dar si postpartum, s-a constatat o valoare ridicata a colesterolului in special in primul trimestru (comparativ cu cele care nu erau gravide). Nivelele HDL au variat intre 0,9-3,7 mmol/l si LDL intre 1,3-6,1 mmol/l, fara a fi afectate de alimentatie, fumat sau greutate corporala. De retinut faptul ca nivelele totale si LDL au fost crescute pe intreaga durata a sarcinii.

Cel mai adesea nivelele colesterolului ajung la o valoare maxima in timpul celui de-al treilea trimestru si, conform medicului nutritionist Faith Bontrager, revin la normal dupa aproximativ 4 saptamani dupa nastere. In plus, majoritatea gravidelor sunt tinere (problemele de acest gen apar de obicei in jurul varstei a doua sau a treia), prin urmare corpurile lor isi vor reveni mai usor dupa nastere.

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Dezvoltarii Cerebrale care compara testele imagistice ale bebelusilor prematuri cu ale celor nascuti la termen, colesterolul bun (HDL; lipoproteine de densitate ridicata) pare sa joace un rol crucial in ajutarea bebelusilor la formarea unor creiere sanatoase. Un alt studiu demonstreaza ca laptele matern, bogat in mod natural in colesterol, poate oferi o protectie cardiaca ulterior in viata, prin urmare bebelusii alaptati vor prezenta nivele mai reduse de colesterol ca adulti (se reduce riscul de boala cardiovasculara).

Simptome si teste

Din pacate, nu exista niciun simptom evident care sa va demonstreze ca nivelele de colesterol sunt mai mari decat trebuie. Va veti simti in principiu la fel ca si atunci cand se incadreaza in parametri normali. Insa daca ramane la un nivel ridicat un timp indelungat, colesterolul poate cauza ateroscleroza, acumularea de colesterol si grasimi in peretii arteriali, care la randul sau poate cauza o afectiune mai grava, cum este un stop cardiac. Nivelele colesterolului sunt usor de determinat, prin intermediul unui test de sange. Este inclus oricum printre testele de rutina specifice sarcinii. Ca nivel exact, poate ajunge la peste 200 mg/dL, in conditiile in care se incadreaza de obicei intre 120-190 mg/dL.

Ce se intampla exact? In timpul sarcinii (dar si al alaptarii) corpul va produce mai mult colesterol ca urmare a multiplelor modificari de la nivel hormonal (estrogen si progesteron), dar si a colesterolnecesitatii de grasimi a bebelusului in crestere (se modifica profilul lipidic al sangelui). Bebelusul nu va fi afectat in niciun fel, insa daca se depaseste nivelul de 240 mg/dL, medicul va recomanda cel mai probabil teste suplimentare/verificari constante ale acestuia post partum (cel mai adesea la 6 saptamani dupa nastere), pentru a se asigura ca nu sunteti expusa problemelor mentionate anterior. O problema care se poate asocia unui nivel ridicat consta in preeclampsie, afectiune caracterizata de o tensiune extrem de ridicata care poate conduce la convulsii si poate pune in primejdie atat viata mamei, cat si pe cea a fatului.

Tratament si prevenire

De obicei medicii nu prescriu niciun tratament medicamentos pentru scaderea nivelului de colesterol in timpul sarcinii deoarece nu este compatibil cu aceasta (si nici cu alaptarea uneori), si de altfel nici nu il gasesc necesar, insa dupa nastere vi se poate recomanda o anumita medicatie, precum si o alimentatie benefica inimii-cu putine grasimi saturate, bogata in fibre (acestea ajuta de fapt excretia colesterolului inutil din organism), ce include multe fructe si legume.

In cazul in care aveti o alimentatie sanatoasa pe timpul sarcinii, nivelele colesterolului nu vor oscila prea mult: mese echilibrate cu o multime de fructe si legume, evitarea alimentelor prajite si foarte grase si exercitii fizice timp de 30-40 minute de 3 ori pe saptamana conform Colegiului American de Medicina Sportiva (daca aveti aprobarea medicului si daca ati fost active si anterior sarcinii; pentru gravidele sedentare se recomanda o intensitate usoara a exercitiilor fizice). Insa alimentatia in sarcina reprezinta nu de putine ori o adevarata piatra de incercare deoarece corpul are nevoie de aproximativ 300 calorii in plus pentru a facilita cresterea fatului, dar si de vitamine si minerale cum sunt acid folic, calciu si fier.

Unele gravide au reusit de exemplu sa indeparteze (aproape complet) din alimentatia lor ouale si branza, optand pentru ovaz de cateva ori pe saptamana si ulei de peste; astfel colesterolul a fost redus fara niciun fel de medicatie. In acest sens, retineti ca multe vitamine prenatale au in compozitie aceleasi ingrediente ca si uleiul de peste, prin urmare nu este indicata cumularea lor (poate aparea o hipervitaminoza). Daca stiti ca aveti probleme cu colesterolul anterior sarcinii, incercati sa respectati aceste indicatii ca forma de precautie.

Citeste si:

Top 10 cele mai bune alimente pentru sarcina 

Sfatul specialistului

Domnul doctor Adrian Nicolau medic specialist medicina generalaCentrul Medical Academica:

"Pentru a scadea un colesterol crescut avem doua posibilitati: reducerea aportului de colestorol alimentar, iar pe de alta parte reducerea productiei proprii de colesterol. colesterolPrima solutie e la indemana si cu riscuri foarte mici. Eliminarea a cat mai multor produse de origine animla e solutia. Dupa cum ati aflat, avem fabricuta proprie care asigura necesarul, indiferent de aport. Nu avem de ce sa ne facem griji pentru o imbolnavire prin lipsa de aport. Prin modificarea pas cu pas a alimentatiei pot fi obtinute rezulate uimitoare. Alimentatia bogata in produse de origine animala e, in societatea actuala, foarte greu de corectat. In practica esecul e regula si succesul exceptia!

In cazul in care avem hipercolesterolemie un regim vegetarian este benefic. Miscarea (plimbari, inot, bicicleta) zilnica si de intensitate moderata este necesara. Muschii devin mici uzine de ardere a colesterolului (in mitocondriile din miocite).

A doua varianta, mult mai comoda, este sa luam medicamente care sa limiteze efectele stilului de viata. Aici insa modificand sistemele cu care ne-a dotat natura incepem sa ne asumam niste riscuri.
Retineti, colesterolul este prezent numai in alimentele de origine animala! Procentul de colesterol creste cu cat alimentele sunt mai grase. Asa ajungem la adevarate bombe de colesterol. Va vine sau nu va vine sa credeti, un galbenus de ou are atata colesterol cat produce organismul nostru intr-o zi! Ce sa mai vorbim daca adaugam si «ouale ascunse« in produse de patiserie, paste, inghetata etc. Si daca punem la socoteala si modul industrial de fabricatie a alimentelor (semipreparate / procesate ) am amorsat adevarate bombele alimentare! Laptele si untul sunt produse de origine animala si contin mult colesterol. Alimentatia cu produse lactate cu continut scazut de grasimi poate sa ajute. colesterolFructele de mare, crevetii sunt adevarate bombe de colesterol. Dar ce gustoase sunt! Concluzie: ar fi de recomandat sa mancam cat mai multe vegetale si cat mai putine grasimi de origine animala cand colesterolul e crescut.

Terapia medicamentoasa - ce se intampla aici?

Daca nimic nu mai ajuta sau e greu de pus in practica un stil de viata sanatos, atunci apelam la medicamente care scad nivelul de colesterol. Atentie! Si in acest caz este recomandat sa respectam cel putin partial modul de alimentatie enuntat deja. Medicamentele sunt un adjuvant, un ajutor! Mijloace farmacologice naturale sunt de ex. extractele de anghinare si usturoiul. Acestea scad LDL, cresc HDL si cresc fluxul biliar, asa ca per total eliminam mai mult colesterol. Bineinteles sunt multe alte preparate. Gravidele insa trebuie sa fie atente la utilizarea oricarui remediu si sa obtina aprobarea prealabila a medicului."

Multumim domnului doctor Adrian Nicolau pentru informatiile oferite.

Surse:

www.livestrong.com; http://pregnant.thebump.com; www.everydayhealth.com; www.ncbi.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc
    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc

    O mămică din Marea Britanie a postat pe un forum situația dificilă în care se află cu soțul ei, fiind însărcinată și anxioasă, după ce a pierdut o sarcină cu puțin...

    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”
    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”

    O femeie în vârstă de 38 de ani din Weston-super-Mare a reușit să nască tripleți, deși medicii i-au spus că nu are nici o șansă. Parcurge articolul pentru restul...

    Cea mai mare obsesie din sarcină a Cristinei Cioran. Vedeta se pregătește să devină mama a doua oară
    Cea mai mare obsesie din sarcină a Cristinei Cioran. Vedeta se pregătește să devină mama a doua oară

    Cu un ordin de restricție împotriva fostului partener de cuplu, Alex Dobrescu, încă activ, Cristina Cioran și-a surprins urmăritorii în perioada Sărbătorilor de...

    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei
    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei

    O femeie din Marea Britanie s-a luptat pentru nașterea fiului ei cu sindrom Down, după ce a aflat că medicii se pregăteau să-i întrerupă sarcina fără acordul ei. 10 ani mai...

    © 2025 Qbebe