Ce mancam in sarcina

Ce mancam in sarcina

Roxana Cristea

Ce mancam in sarcina? Mancare sanatoasa.... ar fi raspunsul foarte scurt la aceasta intrebare. Pentru ca in burtica ta se dezvolta un bebelus, este foarte important sa mananci bine si sanatos. Corpul tau nu are nevoie de mai multa mancare, ci de mai multe vitamine, minerale si alte substante nutritive. Asta inseamna ca in sarcina mancam putin, des si natural. Haide sa aflam impreuna ce mancam in sarcina.

Imi schimb dieta pentru ca sunt insarcinata?

Pentru ca esti o mama responsabila, vei incerca sa mananci mult mai sanatos, acum ca esti insarcinata. Asta chiar daca inainte nu tineai cont de alimentele pe care le consumai. Acum, esti constienta ca bebe are nevoie de toate substantele nutritive necesare pentru o dezvoltare normala si numai tu poti sa i le oferi. gravida care mananca sanatos
Daca dieta ta era saraca in alimente cu aport mare de vitamine si minerale, este timpul sa o schimbi. De asemenea, ar fi bine sa uiti de cura de slabire pe care o tineai cu ceva timp in urma si sa lasi la o parte orice gand care te tine departe de mancarea sanatoasa. Daca nu vrei sa acumulezi prea multe kilograme in sarcina, poti incerca sa mananci putin si des... dar trebuie sa mananci. Nu doar bebelusul are nevoie de vitamine si minerale (el oricum le va lua din rezerva pe care organismul tau o are), dar si organismul tau, care va fi secatuit de nutrimentele necesare in cazul in care nu mananci corect si sanatos in sarcina. Dupa nastere, poti suferi carente grave, mai ales de fier si calciu, iar bebe are nevoie de o mama perfect sanatoasa.

In general, dieta in aceasta perioada tine mai mult de ceea ce mananci si mai putin de cat de mult mananci. In sarcina, mai mult ca oricand, ai nevoie de vitamine si minerale, in special acid folic si fier.
Legumele, fructele, carnea slaba, pestele, produsele lactate si cerealele integrale sunt cele mai recomandate alimente pentru a fi consumate de gravide (si nu numai). Renunta la junk food (chips-uri si alte "minuni" pline de E-uri) sau consuma-le ocazional, pentru ca au foarte putine substante nutritive (sau deloc).
Mananca o varietate de alimente din toate grupele alimentare in fiecare zi.

Citeste si: Alimentatia in timpul sarcinii

Ce mancam in sarcina: principalele grupe alimentare

Iata care sunt principalele grupe alimentare, care iti vor aduce aportul de vitamine, minerale, glucide si proteine atat de necesare pentru o sarcina sanatoasa. fructe si legume
Prima grupa - glucidele
Alimentele bogate in amidon (glucide) sunt o sursa importanta de vitamine, fibre si sunt sarace in calorii. Pentru un aport important de glucide mananca paine integrala, cartofi, cereale pentru micul dejun, orez, paste, taitei, porumb, mei, ovaz, cartofi dulci. Mierea, fructele si legumele uscate, legumele dulci (mazare, fasole pastai, napi, cartofi dulci, dulceata, compoturile si gemurile facute in casa iti aduc si ele multe glucide.

A doua grupa - legume
A doua grupa alimentara cuprinde restul legumelor (in afara celor mentionate in prima grupa). Acestea sunt: radacinoasele, sfecla, conopida, varza, broccoli, morcovii, verdeturile, gulia, ridichia, castravetii, rosiile, ceapa, prazul, usturoiul, salata, maslinele.
Aceasta grupa alimentara aduce un aport considerabil de substante minerale -K,Na, Mg, Ca, Fe- si un nivel ridicat de vitamina C , B , caroten.

A treia grupa - produsele lactate
Laptele si produsele din lapte sunt bogate in proteine si vitaminele A, D2, B2, B12, E6, acid pantothenic, Ca (usor de asimilat). Acestea contin si lactoza, care ajuta mineralizarea si are rol antidecalcifiant la adulti. Produsele lactate sunt, in genaral, usor de digerat. Alege produse lactate sarace in grasimi.

A patra grupa - carnea
Pentru a obtine proteine de calitate, ar trebui sa mananci carne slaba (inclusiv organe), in special de pasare, peste, oua, fasole, nuci. Ficatul este bogat in saruri minerale, proteine, vitamine, insa nu este recomandat in sarcina pentru ca are foarte multa vitamina A care poate dauna embrionului si poate contine multe substante nocive.
Carnea, produsele din carne si din peste contin fier, usor asimilabil, vitamine (in special cele din grupa vitaminelor B) si bineinteles, proteine.
Alimentele din aceasta grupa au actiune eritropractica si antianemica datorita unor substante cum ar fi fenilalaninul, lizina, triptofanul (implicate in formarea hemoglobinei).
Cu toate acestea, ai grija la ce fel de carne, peste si produse derivate mananci in sarcina. Aceste alimente contin acizi grasi saturati si colesterol (multe grasimi). Cu toate acestea, alimentele din aceasta grupa trebuie consumate zilnic in timpul sarcinii.

A cincea grupa - fructele
Fructele iti ofera energie pentru ca sunt bogate in monoglucide si diglucide. In plus, acestea contin multa apa si te ajuta sa-ti hidratezi corpul. De asemenea, contin potasiu, vitamina C, acizi organici slabi, enzime care stimuleaza digestia si fibre vegetale (in special in coaja).

A sasea grupa - bauturile nealcoolice
In sarcina, este foarte importanta hidratarea organismului si foarte periculoasa deshidratarea. Asa ca ai grija sa consumi cat mai multa apa si bauturi racoritoare din fructe proaspete.

A saptea grupa - zaharul si dulciurile
Zaharul iti ofera energie si cam atat. Evita sa mananci multe dulciuri, cu toate ca poftele din sarcina se indreapta, in general, spre aceasata grupa alimentara.

Citeste si: Dieta gravidei: ce este recomandat sa mananci in timpul sarcinii

Ce sa nu mananci in sarcinamancare nesanatoasa in sarcina

Sunt si alimente sau obiceiuri alimentare care ar trebui evitate in sarcina, cum ar fi:
- fructele de mare si anumite tipuri de peste (pestele spada, rechinul, macroul, tilefish) care pot avea o concentratie mare de mercur;
- carnea sau pestele crud;
- legumele si fructele nespalate;
- ceaiurile din plante (daca vrei sa bei ceai, alege unul special conceput pentru femeile gravide);
- cafeaua in exces;
- mezelurile si ficatul;
- prajelile, fast food si junk food;
- alimente vechi;
- produsele lactate nepasteurizate;
- branza albastra sau cu mucegai;
- bauturile alcoolice.

Citeste si: 10 trucuri pentru a evita sa te ingrasi in timpul sarcinii!

Suplimentele de vitamine si minerale in sarcina

Intr-o lume ideala, mancarea sanatoasa ar trebui sa ne ofere suficiente nutrimente pentru a ne pastra intacta sanatatea in timpul sarcinii si pentru ca bebe sa se dezvolte normal. Dar, in lumea reala avem nevoie de suplimente de vitamine si minerale pentru a duce sarcina la bun sfarsit.
In primul rand, ai nevoie de suplimente de acid folic sau vitamina B12 (400mcg la inceput de sarcina si apoi cel putin 600 de mcg). Carentele de acid folic sunt legate de defecte de tub neural congenitale (la nou-nascuti), cum ar fi spina bifida.

Incepand cu cel de-al doilea trimestru de sarcina, este posibil sa ai nevoie de suplimente de fier, calciu si magneziu. De asemenea, multi medici recomanda si un supliment de vitamina D in timpul sarcinii.
De cele mai multe ori, obstetricienii recomanda femeilor gravide un singur supliment care contine, in doze corecte, toate vitaminele si mineralele de care ar avea nevoie o femeie pentru a sustine o sarcina.
Estre contraindicat sa depasesti dozele de suplimente recomandate de medic. In plus, nu ar trebui sa-ti administrezi "dupa ureche" suplimente, chiar daca sunt naturale sau pe baza de plante - multe plante pot face rau bebelusului.

Citeste si: Alimente interzise in timpul sarcinii

Ce mancam in sarcina - sfaturi utile

 • Nu tine niciun fel de regim de slabire in sarcina. O astfel de dieta in timpul sarcinii ar putea fi periculoasa atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau. Multe regimuri de slabire nu te scapa doar de calorii, ci si de fier, acid folic si alte vitamine, minerale importante. Cresterea in greutate este primul semn ca ai o sarcina sanatoasa. Femeile care mananca sanatos vor acumula doar kilogramele necesare bunei dezvoltari a copilului.
• Ai grija sa te ingrasi treptat. Nu prea ai motive sa te ingrasi in primele luni de sarcina, sau daca o faci, nu ar trebui sa depasesti un kilogram. Medicii spun ca in sarcina poti castiga in greutate intre 12 si 15 kilograme.
• Mananca putin si des. In caz de greata, varsaturi, aversiuni alimentare, arsuri la stomac, indigestie (urmari reale ale sarcinii) ar fi bine sa mananci 5-6 mese, mai putin bogate, pe zi,la intervale scurte de timp. Gustarile sunt foarte bune in timpul sarcinii, atat timp cat nu vorbim despre dulciuri, chips-uri si alte alimente din categoria junk food. Un iaurt, o feliuta de vranza cu doua masline, o salata, fileuri subtiri de peste, o briosa sau niste biscuiti din cereale integrale, te pot ajuta sa faci fata simptomelor de sarcina, sunt sanatoase si nu ingrasa.
• Daca ai pofta de mancare nesanatoasa, fi gusti atunci cand ai ocazia fie iti programezi o astfel de masa o data pe luna.
Principiile de baza ale unei diete sanatoase in timpul sarcinii sunt consumul neingradit de fructe si legume, aportul zilnic de proteine din carne, ou, lactate, fara alcool si fara prea multa cafea sau ceai. Ce mancam in sarcina poate afecta - in mod bun sau rau - bebelusul din burtica.

Citeste si: Ce inseamna sa mananci pentru doi?             

            

Surse: netdoctor.co.uk; babycenter.com; huffingtonpost.ca; nhs.uk.

Articolul urmator
Este sigură aspirina în sarcină?
Este sigură aspirina în sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Plângeam și mâncam salate. Copilăria mea sub teroarea mamei care mă punea să țin diete
    Plângeam și mâncam salate. Copilăria mea sub teroarea mamei care mă punea să țin diete

    Salut! Eu sunt Lia, am 25 de ani și 130 de kilograme și datorez asta numai mamei mele, căreia doresc să îi mulțumesc pe această cale pentru că mi-a distrus pe viață. Ca să...

    „Am fost cel mai gras copil din lume. Aveam 200 de kg și mâncam 10000 de calorii pe zi. Acum sunt de nerecunoscut"
    „Am fost cel mai gras copil din lume. Aveam 200 de kg și mâncam 10000 de calorii pe zi. Acum sunt de nerecunoscut"

    A slăbit 145 de kilograme pentru a scăpa de titlul de „cel mai gras copil din lume” și acum arată normal. Jessica Gaude mânca de cinci ori cât un adult, zilnic....

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc
    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc

    O mămică din Marea Britanie a postat pe un forum situația dificilă în care se află cu soțul ei, fiind însărcinată și anxioasă, după ce a pierdut o sarcină cu puțin...

    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”
    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”

    O femeie în vârstă de 38 de ani din Weston-super-Mare a reușit să nască tripleți, deși medicii i-au spus că nu are nici o șansă. Parcurge articolul pentru restul...

    © 2025 Qbebe