Cele mai multe femei nu stiu ca "sa mananci pentru doi" inseamna sa mananci numai 300 de calorii in plus pe zi. Si asta abia incepand cu al doilea trimestru de sarcina. Deci mananca pana cand te saturi, nu pana cand te umpli. Excesul de grasime acumulat in acesta perioada este asociat cu un travaliu mai lung, hipertensiune si diabet gestational.
Pe de alta parte, specialistii arata ca regimul alimentar adoptat cand esti gravida poate preveni aparitia la copil a bolilor cardiace, a diabetului, a obezitatatii si a multor tipuri de cancer.
Mananc pentru doi: ce inseamna asta?
Sa ai mese echilibrate si o alimentatie variata. Incearca sa mananci cat mai multe alimente naturale: elimini astfel riscul de a consuma pesticide, steroizi, antibiotice si alte elemente care pot fi nocive pentru bebelus. Gateste bine carnea pe care o prepari si fii atenta sa consumi numai produse lactate pasteurizate. Laptele, branza, smantana cumparate de la tarani, direct din piata, trebuie evitate pe perioada sarcinii.
Consuma mancare nutritiva, care sa alimenteze bebelusul din burta cu proteinele, calciul si fierul necesare dezvoltarii. De exemplu:
- iaurt, oua, produse lactate (pasteurizate);
- carne de pui si de vita (repet, foarte bine gatita): contine proteine, vitamina B, fier si zinc;
- suc de portocale: are vitaminele C si B, care te ajuta sa absorbi fierul din alimente verzi;
- cereale integrale: contin fibre, magneziu, zinc si vitamina B.
|
Mananca macar 150 de grame de peste saptamanal, deoarece iti asigura grasimile sanatoase - omega-3 - de care aveti si tu si copilul nevoie. (Le mai gasesti in laptele gras, in nuci, unt de arahide, avocado si masline). Pestele e foarte important in perioada cand se dezvolta creierul copilului, asa ca daca vrei un copil inteligent, consuma peste de minim 2 ori pe saptamana. Dar ai grija la pestele bogat in mercur! Mercurul se elimina lent prin laptele matern si este foarte riscant pentru sistemul nervos al bebelusului! Evita carnea de rechin, de peste-spada sau de macrou regal. Alege somon, somn, cod file sau macrou alb la conserva.
Ce inseamna sa mananci pentru doi: acidul folic
Ia un supliment de acid folic de 0,4 mg in fiecare zi. Incepe chiar din timpul in care te pregatesti sa ramai gravida. Doctorii arata ca dezvoltarea bebelusului este cea mai sensibila la substante nocive si la carenta de nutrimenti vitali in primul semestru de sarcina, atunci cand se formeaza organele. Acidul folic este important deoarece scade posibilitatea ca bebele sa aiba spina bifida, o anomalie unde tubul neural al copilului nu se inchide complet, asa cum e normal. Adica maduva din coloana vertebrala ramane expusa, cauzand probleme de mobilitate, incontinenta si altele.
In plus, acidul folic incurajeaza producerea proteinelor si functionarea eficienta a enzimelor. Aminteste-ti sa verifici toate prospectele suplimentelor cu doctorul tau, inainte de a incepe sa le iei! In stare naturala, acidul folic il gaseti in concentratie destul de mare in:
- vegetale cu frunze verzi; |
|
Calciul, proteinele si fierul
Calciul asigura dentitia si viitorul sistem osos al micutuliui inca din tipul sarcinii si faciliteaza contractia muschilor si functionarea nervilor. Ai nevoie de 1200 de mg de calciu zilnic. Il gasesti in lactate, spanac, sardine si somon.
Fierul ajuta la producerea globulelor rosii si preintampina anemia care da tarcoale oricarei gravide. Il gasesti in carne, spanac, cereale imbogatie in vitamine. Multi doctori recomanda un supliment zilnic de fier de 16-20 de mg.
Proteinele sunt necesare viitorului pui de om pentru dezvoltarea celulara si pentru productia de sange. Organismul tau si le extrage din carne (slaba si bine gatita), peste sarac in mercur, albusuri de ou, tofu, nuci.
Vitaminele B6 si B12
Asista in formarea globulelor rosii si in mentinerea sanatatii sistemului nervos. Vitamina B6 sustine gestionarea eficienta a proteinelor, a grasimilor si a carbohidratilor. O gasesti in: cereale cu bob intreg, orez brun, carne slaba, peste, avocado, fasole, cartofi, porumb, banane si nuci. Pentru B12, consuma tot carne si peste alaturi de lactate si cereale imbogatite.
Vitaminele C si D
Vitamina C mentine sanatatea dintilor, a gingiilor, a oaselor si faciliteaza absorbtia fierului, in vreme ce vitamina D pe cea a calciului. Cea din urma se intalneste mai greu in alimentatie (in galbenusul de ou, de exemplu). Mai frecvent este folosita la fortifierea laptelui, a painii si a cerealelor. Pentru Vitamina C, stii deja: vegetale si fructe.De obicei medicii recomanda un supliment de vitamine tuturor femeilor insarcinate, vitamine special concepute pentru gravide si care asigura un minimum din tot ce au nevoie mami si bebe.
Carbohidratii si apa
Da, consuma in continuare carbohidrati - ai nevoie de ei pentru mentinerea energiei. Carbohidrati sanatosi iti furnizeaza painea, cerealele, orezul, cartofii, tomatele, fructele si legumele.
|
Cat despre apa - este foarte importanta in timpul sarcinii. Chiar daca nu obisnuiai sa bei fara sa iti fie sete, acum e musai sa te mentii hidratata. Apa asigura un mediu prin care nutrimentii sunt transportati in organism. In plus, hraneste celulele, echilibreaza sarurile si acizii din corp si mentine un nivel al fluidului in care bebelusul se dezvolta fara probleme in burtica ta.
Apa ajuta, de asemenea, ca lichidul amnioti c sa fie «schimbat» la cateva ore si astfel bebe are hrana proaspata la intervale regulate.