Deşi perioada sarcinii este una minunată, plină de iubire şi aşteptarea venirii pe lume a bebeluşului din burtică, există şi anumite momente în care grija pentru cel mic aduce câteva interdicţii gravidei. Din fericire, acestea nu sunt foarte multe, însă trebuie să ţii cont de ele pentru sănătatea celui mic. Iată care sunt alimentele interzise din meniul de Paşti.
Peşte şi fructe de mare crude, afumate şi insuficient prelucrate termic
Chiar dacă tradiţia spune că în ziua de Paşti trebuie să mănânci peşte, ai deosebit de mare grijă la preparatele cu peşte sau fructe de mare. Pentru a preveni ingestia de bacterii sau virusuri periculoase, nu consuma peşte sau fructe de crude, afumate sau insuficient preparate termic, inclusiv sushi, sashimi, peşte afumat sau fructe de mare congelate negătite bine. Gateşte adecvat peştele sau fructele de mare prin fierbere sau prăjire, până când ajung la o temperatură internă de 63°C. Se consideră că peştele este făcut atunci când se separă în bucăţi şi are un aspect opac pe toată suprafaţa lui. Găteşte bine creveţii, homarul şi scoicile până devin alb-lăptoase. Prepară scoicile, midiile şi stridiile până când li se deschide complet cochilia şi nu le mânca sub nicio formă pe cele care nu s-au deschis complet. În plus, după cum ştii deja, peştele poate fi contaminat cu Toxoplasmoză şi/sau Salmonella care implică un risc crescut de pierdere a sarcinii. De asemenea, reţine că anumite specii de peşte (cum ar fi peştele spadă, macroul şi tonul) conţin nivele ridicate de mercur care afectează sistemul nervos al fătului.
Maioneză
Salata de beouf sau ouăle umplute care conţin maioneză îţi sunt interzise în timpul sarcinii dacă maioneza nu este preparată doar din ouă proaspete bine fierte sau nu este pasteurizată. Deşi ai putea crede că tot ce este preparat în casă este proaspăt, nu uita că ouăle nefierte sunt interzise gravidelor, din cauza faptului că pot fi contaminate cu Listerioza sau Salmonella, care sunt responsabile de apariţia unui risc crescut de pierdere a sarcinii.
Drob
Drobul conţine, după cum bine ştim, carne, organe şi ouă. Deşi pare un fel de mâncare bine preparat termic, acesta este foarte greu din punct de vedere al timpului necesar pentru digestie. În plus, conţine foarte mult ficat, care are un conţinut ridicat de vitamina A, care, în timpul primului trimestru de sarcină, poate provoca malformaţii grave ale fătului. Chiar dacă presupui că nu vei mânca o cantitate prea mare, trebuie să ştii că cel mai bine este sa eviţi acest preparat. Gustă puţin dacă nu te poţi abţine, însă nu mânca o porţie întreagă, mai ales că, probabil, la masa de Paşti mai sunt şi alte preparate în meniu care conţin vitamina A.
Băuturi alcoolice
Evident că în meniul de Paşti vor fi şi multe băuturi alcoolice, mai mult sau mai puţin tradiţionale. Indiferent dacă eşti îmbiată cu ţuică, rachiu, vin sau şampanie, un Aperol Spritz sau un cocktail colorat, din păcate trebuie să rezişti cu stoicism şi să nu bei alcool deloc. Sigur că vei auzi îndemnuri de genul "nu se întâmplă nimic de la o ceşcuţă de ţuică sau de la un pahar de vin", însă trebuie să îţi aminteşti că este strict interzis consumul de alcool pe parcursul sarcinii şi a perioadei de alăptare. Nu uita că alcoolul este vinovat pentru apariţia unui număr impresionant de mare de malformaţii fetale, retard psihic şi accidente care pot conduce la avort spontan.