- Beneficiile peștelui în dieta femeii însărcinate
- De ce gravidele trebuie să fie atente la consumul de pește în sarcină
- Tipuri de pește pe care să le eviți în sarcină
- Ce pește poate fi consumat în siguranță în sarcină
- Cum se consumă peștele în sarcină
- Care este cantitatea de pește recomandată pentru femeile însărcinate
Ce-i drept, există câteva reguli de care fiecare femeie însărcinată ar trebui să țină cont, atunci când vine vorba de consumul peștelui în sarcină. Chiar dacă peștele dispune de beneficii multiple, există câteva tipuri care trebuie evitate. Mai mult decât atât, viitoarele mămici trebuie să fie foarte atente cum gătesc peștele și în ce cantități îl consumă.
Alături de Alfredo Seafood, unul dintre principalii jucători de pe piață importatorilor și distribuitorilor de produse de pește și fructe de mare din România, am pregătit un ghid despre consumul de pește în sarcină, pe care orice femeie însărcinată ar trebui să îl citească astfel încât să se poată bucura din plin de beneficiile acestui aliment.
Beneficiile peștelui în dieta femeii însărcinate
Peștele se numără printre cele mai sănătoase alimente, fiind plin de nutrienți importanți, cum ar fi proteine și vitamina D. Peștele este, de asemenea, bogat în calciu și fosfor și este o sursă excelentă de minerale, precum fier, zinc, iod, magneziu și potasiu, nutrienți esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Acizii grași omega-3 prezenți în multe tipuri de pește, inclusiv acidul docosahexaenoic (DHA), pot promova, de asemenea, dezvoltarea creierului bebelușului.
De ce gravidele trebuie să fie atente la consumul de pește în sarcină
Dacă peștele are atât de multe beneficii, atunci de ce gravidele sunt sfătuite să fie atente la consumul de pește în sarcină? Ei bine, din cauza mercurului, prezent în mai multe tipuri de pește. În mod normal, mercurul în varianta sa organică, nu reprezintă un risc pentru sănătatea adultului. Devine, însă, un pericol real atunci când este transformat de culturile bacteriene în metilmercur și este consumat în cantități mari de oameni.
Cercetările sunt în curs de desfășurare, dar femeile ar trebui să fie selective în ceea ce privește tipurile și cantitățile de pește pe care le consumă în timpul sarcinii. Bebelușii care se dezvoltă în uter par a fi cei mai vulnerabili la efectele mercurului asupra sistemului lor nervos, conform specialiștilor. Mercurul poate fi transmis prin placentă la copilul în curs de dezvoltare și le poate încetini dezvoltarea în primii ani de viață.
Se pare că fătul este cel mai sensibil la efectele mercurului în timpul celei de-a treia și a patra luni de sarcină. Este posibil ca efectele asupra creierului și sistemului nervos să nu fie observate până când reperele de dezvoltare - cum ar fi mersul și vorbitul - sunt întârziate. Memoria, limbajul și capacitatea de atenție pot fi, de asemenea, afectate.
Tipuri de pește pe care să le eviți în sarcină
Nivelurile de mercur diferă de la o specie de pește la alta. Acest lucru se datorează unor factori precum tipul de pește, mărimea, locația, habitatul, dieta și vârsta. Peștii care sunt prădători (mănâncă alți pești) sunt mari și se află în vârful lanțului trofic și, prin urmare, tind să conțină mai mult mercur.
Printre peștii care conțin niveluri mai ridicate de mercur se numără:
- rechin;
- macrou regal;
- pește spadă;
- barramundi;
- gemfish;
- ton roșu.
Ce pește poate fi consumat în siguranță în sarcină
Conform FDA, femeile însărcinate pot consuma, fară probleme, o varietate de fructe de mare cu conținut scăzut de mercur și bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi:
- somon;
- anșoa;
- hamsii;
- somn;
- hering;
- sardine;
- păstrăv de apă dulce;
- biban negru;
- butterfish;
- cod;
- merluciu;
- chefal;
- crap;
- merlan;
- tilapia;
- halibut negru;
- macrou de Pacific;
- ton ușor la conservă. Se recomandă totuși limitarea consumului de ton alb (albacore) și fripturi de ton la 170 de grame pe săptămână.
Cum se consumă peștele în sarcină
În general, în sarcină se recomandă evitarea consumului de pește și fructe de mare în stare crudă sau insuficient gătite. Majoritatea fructelor de mare trebuie gătite până la o temperatură internă de 63 grade Celsius. Peștele făcut atunci când se separă în bucăți și pare opac în întregime.
Gătește creveții și homarul până când carnea este perlată și opacă, iar scoicile, midiile și stridiile până când se deschid. Nu le consuma pe cele care nu se deschid.
Care este cantitatea de pește recomandată pentru femeile însărcinate
The American Heart Association recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână, ca parte a unei diete sănătoase. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) și Ghidul dietetic pentru americani 2015-2020 recomandă că femeile însărcinate să mănânce săptămânal cel puțin 340 de grame de pește sau fructe de mare cu conținut redus de mercur. Asta înseamnă aproximativ doua-trei porții pe săptămână.
Studiile arată că bebelușii ai căror mame au mâncat pește de una până la trei ori pe săptămână în timpul sarcinii au avut mai multe șanse de a avea un profil metabolic mai bun - în ciuda riscului de expunere la mercur - decât copiii ale căror mame au mâncat pește rar (mai puțin de o dată pe săptămână).
„Peștele este o sursă importantă de nutrienți, iar consumul său nu ar trebui evitat. Dar femeile însărcinate ar trebui să se limiteze la una până la trei porții de pește pe săptămână, așa cum se recomandă, și să nu mănânce mai mult, din cauza posibilei contaminări a peștelui cu mercur și alți poluanți organici persistenți.”, a declarat Dr. Leda Chatzi, cercetător și profesor asociat de medicină preventivă la Școala de Medicină Keck din cadrul Universității din California de Sud (USC).
Cumpără doar pește și fructe de mare proaspete, refrigerate corespunzător, de la branduri cu renume. Asigură-te că nu miros urât și că nu au un aspect decolorat. Depozitează-le în frigider într-un sertar separat dacă nu le gătești imediat.
Alfredo Seafood este unul dintre principalii jucători de pe piață importatorilor și distribuitorilor de produse de pește și fructe de mare din România. Alfredo Seafood are un portofoliu variat de pește și fructe de mare, atât sălbatice, cât și de acvacultură sau bio. Dintre speciile de pește sălbatic, aproximativ 15% au fost certificate MSC, printre care se numără: codul, macroul, heringul și somonul sălbatic. Compania a primit atestarea MSC pentru procesele de ambalare și prelucrare a peștelui, îndeplinind criterii riguroase de depozitare, procesare și flux logistic. MSC (Maritime Stewardship Council) este una dintre cele mai importante certificări internaționale care atestă pescuitul durabil și se acordă peștelui sălbatic.
Produsele marca Alfredo Seafood sunt distribuite în cele mai importante lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din ţară. Printre acestea se numără: Kaufland, Carrefour, Mega Image, Metro, Cora, Profi, Auchan etc. şi în peste 5.000 de magazine din comerţul tradiţional, și rețeaua HoReCa. Produsele sunt transportate, procesate, ambalate și distribuite în condiții adecvate de păstrare a aromei și texturii cărnii, de la recoltarea din fermele piscicole internaționale sau capturare.
De asemenea, poți comanda pește sau fructe de mare direct de pe alfredoseafood.ro/shop/. Livrarea este rapidă și sigură (ești prima persoană care atinge produsul după plecarea în fabrică), iar periodic beneficiezi de oferte și promoții la diverse produse.
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-fish/art-20044185#:~:text=The%20Food%20and%20Drug%20Administration,about%20two%20to%20three%20servings.
https://www.fda.gov/media/102331/download
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/mercury-in-fish#some-fish-contain-more-mercury-than-others
https://www.livescience.com/53611-eating-fish-during-pregnancy-benefits.html
https://www.nastenatural.ro/ce-fel-de-peste-ai-voie-sa-mananci-timpul-sarcinii/
https://www.nastenatural.ro/tipuri-de-peste-pe-care-sa-le-eviti-sarcina/
https://drcarauleanu.ro/sarcina/metilmercurul-si-sarcina/
Surse foto: istockphoto.com