Alimentatia in sarcina: reguli si sfaturi pentru un bebelus sanatos

Alimentatia in sarcina: reguli si sfaturi pentru un bebelus sanatos

Irina Olteanu - Redactor Senior

Esti ceea ce mananci, iar acest lucru este binecunoscut de toata lumea. Precum si faptul ca alimentatia din timpul sarcinii are un impact asupra sanatatii nou-nascutului, dar si a copilului cand acesta va creste. Iata aici 10 reguli de nutritie care iti vor fi atat tie, cat si celui mic de mare folos.

1. Nu manca pentru doi

Aproximativ jumatate din femei acumuleaza prea multe kilograme in timpul sarcinii si prezinta drept urmare: un risc crescut de preeclampsie, diabet gestational si nasterea unui copil prematur sau de dimensiune mare. Desi gravidele se gandesc la faptul ca o alta fiinta creste in ele, adevarul este ca au nevoie de un aport suplimentar de numai 200 calorii zilnic (in cazul in care IMC se situeaza intre 18,5 si 24,9 vei avea nevoie de cel putin 300 calorii pe zi). In cazul in care senzatia de foame este prea puternica, apeleaza la sfatul unui medic sau al unui nutritionist; vei identifica astfel variante de alimente care nu vor conduce la un exces ponderal.

Citeste si: Alimentatia corecta a gravidei 

alimentatie sarcina

2. Mananca peste

Consuma suficient DHA (acid docosahexaenoic - se gaseste din abundenta in fructe de mare si seminte de in), un ingredient extrem de important atat pentru tine ca gravida, cat si pentru sanatatea bebelusului care se dezvolta, conform specialistilor in nutritie - potrivit unui studiu desfasurat in anul 2007 ce a implicat mai mult de 12 000 copii, cei ai caror mame au mancat cea mai mare cantitate de peste in timpul sarcinii au prezentat IQ-uri mai mari, aptitudini motrice si de intelegere a limbajului/comunicare imbunatatite. DHA este un acid gras omega 3 care poate stimula dezvoltarea creierului copilului inainte de nastere. Un aport ideal de DHA consta intr-o cantitate de cel putin 340 g pe saptamana de peste cu continut redus de mercur (de evitat rechin, macrou si peste spada).

Citeste si: 5 Super-Alimente pentru fiecare trimestru de sarcina 

3. Evita alcoolul

Problemele comportamentale, dizabilitatile de invatare, deficitul de atentie si hiperactivitate (ADHD) si comportamentul agresiv la copii pot aparea cand mama consuma alcool in timpul sarcinii. Conform studiilor stiintifice desfasurate in domeniu, nicio cantitate de alcool nu s-a dovedit a fi suficient de sigura pe perioada sarcinii.

4. Consuma alimente bogate in fier

In timpul sarcinii, necesitatile de fier ale corpului aproape se dubleaza, la aproximativ 30 mg zilnic pentru a sustine cresterea cu 50% in volum a sangelui si a stimula depozitarea de fier la nivel fetal. Fierul transporta oxigen, iar astfel bebelusul beneficiaza de o rezerva sanatoasa. Pentru a spori capacitatea de absorbtie a acestuia, combina alimente bogate in fier (precum carne slaba, spanac si alte legume cu frunze de culoare verde inchis, fasole si alte leguminoase si cereale de mic dejun) cu alimente ce contin vitamina C (cum sunt portocale, grapefruit, capsuni, papaya, broccoli, conopida, varza de Brussels, ardei verzi, rosii) - gravidele au nevoie de 70 mg de vitamina C zilnic.

 

alimentatia in sarcina

 

5. Elimina bacteriile

Pentru a proteja bebelusul de bacterii daunatoare precum Listeria, Salmonella si E.coli (oricare dintre ele, in cazuri grave, pot determina avort spontan sau nastere prematura), evita branzeturile moi sau cele produse din lapte nepasteurizat, precum si carnea cruda sau insuficient preparata termic, fructele de mare sau ouale. Urmareste ca temperatura din frigider sa se mentina sub 4 grade Celsius si arunca mancarea care a stat la temperatura camerei mai mult de 2 ore.

6. Limiteaza aportul de cofeina

O cantitate de aproximativ 300 mg de cofeina pe zi, adica cea aferenta a doua cani de cafea, a fost considerata acceptabila in timpul sarcinii. Un studiu desfasurat de Kaiser Permanente a descoperit faptul ca un consum de 200 mg de cofeina pe zi a crescut riscul de avort spontan. Conform autorului acestuia, epidemiologul perinatal De-Kun Li "nu exista o limita inferioara de consum, dar cu cat este mai putina cofeina, cu atat mai bine".

7. Renunta la alimentele de tip junk food

Conform autorului cartii Nutritie pentru o Sarcina Sanatoasa, Elizabeth Somer, o alimentatie ce contine din abundenta sare, zahar, grasime, putine nutrimente va programa preferintele gustative ale copilului, in acest caz fiind vorba in mod evident de unele nocive. Poti inlocui aceste gustari cu unele mai sanatoase constand in fructe. Conform nutritionistului Frances Largeman-Roth, zaharurile naturale din fructe precum bananele si merele ajuta la cresterea nivelurilor energetice din organism.

8. Consuma alimente ce contin calciu

Urmareste un aport zilnic de minim 1000 mg de calciu (DZR pentru gravide si femei care alapteaza), respectiv cel putin 4 portii de lactate; bebelusul are nevoie de el pentru dezvoltarea dintilor si a oaselor in trimestrele doi si trei. In plus, daca cel mic nu obtine suficient calciu din alimentele consumate de mama, il va extrage din oase, ceea ce poate spori riscul de osteoporoza ulterior in viata. Opteaza pentru lactate precum lapte, branza si iaurt; calciul se gaseste si in legume cu frunze verzi (broccoli, spanac si salata), fructe de mare, mazare si fasole. Vitamina D ajuta corpul la asimilarea calciului si poate fi obtinuta prin expunere la soare, dar si din alimente fortifiate precum lapte, oua si peste.

alimentatia in sarcina

9. Concentreaza-te pe fibre

O alimentatie bogata in fructe, legume si cereale integrale ajuta la prevenirea constipatiei si a hemoroizilor si va mentine o senzatie de satietate, prin urmare exista un risc mai redus de a manca in exces. Alimentele bogate in fibre sunt de asemenea pline de vitamine, minerale si fitochimicale esentiale pentru dezvoltarea copilului. Urmareste sa incluzi in meniul zilnic cel putin 25 -35 mg de fibre pe zi, aproape dublul cantitatii consumate conform statisticilor ce au implicat populatia americana.

10. Consuma o cantitate mare de lichide

Cel putin 8-10 pahare de apa, suc natural si proaspat din fructe sunt indicate zilnic, mai ales daca faci efort fizic sau daca vremea este torida sau umezeala crescuta. Evita, dupa cum am mentionat, produsele care contin cofeina si coloranti artificiali. In cazul in care ajungi deshidratata, pot aparea contractii, creste temperatura corpului uneori la un nivel periculos pentru tine si copil.

In final, este bine sa iti acorzi si tie cateva momente de repaus si chiar sa dai din cand in cand frau liber poftelor, mai ales daca respecti o alimentatie echilibrata in cea mai mare parte a timpului. Incearca sa limitezi portiile de dulciuri si alimente mai putin sanatoase si sarcina va decurge perfect.

Surse:

www.babycenter.com; www.parents.com; www.fitpregnancy.com; www.nhs.uk; www.webmd.com

Articolul urmator
O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol
O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului
    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului

    Crezând că se balonează de la mâncare, o femeie a ajuns la medic nemaisuportând durerile de stomac, doar ca să afle că poartă un bebeluș în... abdomenul ei! Un...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    O femeie cu dizabilități a născut un bebeluș perfect sănătos. "Mi s-a spus că nu merit să fiu mamă"
    O femeie cu dizabilități a născut un bebeluș perfect sănătos. "Mi s-a spus că nu merit să fiu mamă"

    Deși a adus pe lume un copil perfect sănătos, o femeie cu dizabilități susține că este foarte dezamăgită de atitudinea oamenilor care au blamat-o că a rămas însărcinată.

    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

    O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

    Sunt expert în parenting și îți ofer 6 sfaturi simple pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare
    Sunt expert în parenting și îți ofer 6 sfaturi simple pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare

    Printre marile provocări prin care treci în primul an de viață al copilului tău se numără și familiarizarea acestuia cu diverse alimente. În aceste condiții, poți fi de...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul
    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul

    Primele săptămâni după nașterea unui copil nu sunt deloc ușoare pentru tinerii părinți. Nopțile nedormite, stabilirea unei rutine, responsabilitatea apăsătoare a unui copil,...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    © 2025 Qbebe