Ce afecteaza ficatul?
Ficatul, dupa cum stiti, este un organ localizat in partea dreapta a abdomenului, chiar sub coaste si detine un rol crucial in digestie (produce bila pentru a digera grasimile), absorbtia nutrimentelor si eliminarea/filtrarea toxinelor/medicamentelor din oraganism, dar si a bilirubinei din sange. Unele persoane sunt predispuse genetic sa sufere de probleme hepatice, insa in majoritatea cazurilor cauza este reprezentata de virusuri sau de substante chimice. Cei mai frecventi factori nocivi externi sunt: hepatita (A, B, C, D si E), abuzul de alcool, boala ficatului gras, ciroza, cancerul si abuzul de acetaminofen. Iata si persoanele care prezinta un risc sporit de a prezenta una din problemele anterior mentionate: cei care sunt expusi la fluidele corporale ale altora, au piercinguri corporale, diabet, consuma alcool in mod abuziv, urmeaza un tratament medicamentos, impart acele de seringa sau au tatuaje. Simptomele afectarii hepatice includ: icter (ingalbenirea pielii si a ochilor), durere abdominala si inflamatie, iritatie a pielii, urina de culoare inchisa, scaun decolorat, oboseala cronica, greata si pierderea apetitului.
Trebuie sa stiti insa ca adevarata problema a societatii moderne este reprezentata de faptul ca atunci cand mancam excesiv sau cand consumam alimente procesate/prajite si oricand suntem expusi la poluanti atmosferici sau la stres, ficatul devine suprasolicitat. In aceasta situatie nu mai poate procesa toxinele si grasimile in mod eficient. Iata si ce alimente afecteaza semnificativ ficatul: alimentele modificate genetic, grasimile trans si hidrogenate, siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza, sucurile pline de chimicale si indulcitori artificiali, alcoolul (mai ales daca aveti o boala de ficat), alimentele procesate si cele de tip fast food, alimentele pe baza de soia (daca nu sunt fermentate), medicamentele, cofeina, pesticidele/alte chimicale folosite pentru cresterea plantelor, smogul, zaharul, apa impura. Specialistii considera ca organismul retine toxinele in sistemul digestiv, limfatic, gastrointestinal, precum si in par si piele, putand cauza apoi simptome cum sunt: oboseala, dureri de cap, greata si alte boli cronice.
Pentru a afla daca aveti nevoie de o curatare a ficatului, este important sa verificati unghiile. Daca sunt moi, crapate sau patate este posibil sa va fie de ajutor o cura de detoxifiere, insa este indicat sa va consultati inainte cu medicul pentru a afla daca nu suferiti de vreo afectiune asociata.
Usturoi
Doar o mica cantitate din acesta are abilitatea de a activa enzimele hepatice ce ajuta ficatul sa elimine toxinele. Usturoiul beneficiaza de cantitati ridicate de aliicina si seleniu, doua componente care sustin procesul de curatare, dar si protejarea hepatica. De asemenea, contine si cantitati mari de sulf, o minerala care indeparteaza toxinele, demonstrandu-se in plus si abilitatea sa de reducere a nivelelor de colesterol si trigliceride. Retineti insa ca prepararea termica distruge multe din proprietatile benefice ale sale, iar daca nu-l puteti consuma crud, exista si varianta achizitionarii sub forma de pudra.Grapefruit
Este bogat atat in vitamina C, dar si in pectina si antioxidanti, intensificand procesele de curatire naturala ale ficatului. Un pahar de grapefruit proaspat stors va stimula producerea de enzime de detoxifiere care indeparteaza substantele carcinogene si alte toxine. Acest fruct contine o proteina speciala denumita glutation (peste 70 mg) care se ataseaza de toxine inainte de a le elimina din organism, dar si un tip special de pectina care s-a demonstrat ca scade colesterolul cum nu reuseste nicio alta planta.Sfecla si morcovi
Ambele sunt extrem de bogate in flavonoide si betacaroten, putand stimula si imbunatati starea de sanatate a ficatului. Sfecla contribuie la subtierea bilei (datorita betainei-un nutriment) care circula mai usor prin ficat si intestinul subtire, digestia realizandu-se mai usor. De fapt, sucul de sfecla este atat de puternic incat se considera ca ajuta in regenerarea celulelor ficatului si eliminarea depozitelor grase cauzate de consumul indelungat de alcool. Morcovul sub forma de suc alcalinizeaza puternic corpul si ajuta la eliminiarea materiilor reziduale acumulate in ficat, fiind una din cele mai cunoscute surse de pro-vitamina A beta-caroten si alfa-caroten pentru protejarea corpului de radicalii liberi (acestea sunt convertite in vitamina A cand sunt solicitate de organism si depozitate in celule hepatice: nivele scazute sunt identificate la persoanele bolnave de ciroza).Ceai verde
Aceasta bautura este plina de antioxidanti vegetali cunoscuti sub denumirea de catechine, niste compusi ce sprijina functionarea ficatului. Ceaiul verde nu este doar delicios, ci poate contribui la o dieta sanatoasa. In cadrul unor studii clinice, s-a demonstrat faptul ca barbatii care au baut mai mult de 10 cani pe zi de ceai au fost mai putin predispusi problemelor hepatice. Acesta pare sa protejeze ficatul de efectele nocive ale substantelor toxice (cum este alcoolul), studiile pe animale demonstrand ca si de cancerul hepatic (la soareci). Tot in urma studiilor de laborator, s-a demonstrat ca unul din polifenolii continuti poate ajuta in tratamentul hepatitei virale (inflamatie a ficatului). Alte studii insa au constatat faptul ca polifenoli in cantitate concentrata pot cauza efecte adverse asupra ficatului. Nu uitati ca in continutul sau exista si un nivel ridicat de cofeina.Legume cu frunze verde inchis
Unul din cei mai puternici aliati in curatarea ficatului, legumele verzi, pot fi consumate crude, gatite sau sub forma de suc. Contin un nivel ridicat de clorofila vegetala si extrag toxinele din fluxul sanguin. De asemenea, dispun si de abilitatea speciala de a neutraliza metalele grele, chimicalele, pesticidele, conferind protectie hepatica, dar si sporesc productia de bila (o substanta care indeparteaza reziduurile din sange si corp). Incercati sa includeti in alimentatie legume cum sunt: spanacul (166 mg de glutation), laptucile, papadia, rucola, cicoarea, kale.Avocado
Acest superaliment ajuta corpul sa produca glutation, un compus necesar pentru ca ficatul sa indeparteze toxinele si fie protejat, asigurindu-i functionarea corespunzatoare. Unele cercetari au demonstrat ca un consum de numai 1-2 avocado pe saptamana timp de 30 de zile poate reversa afectarea hepatica. Aceasta planta este si o sursa excelenta de grasimi monosaturate, demonstrandu-se ca poate scadea nivelul de colesterol daca este consumata cu regularitate.Uleiuri vegetale
Uleiurile organice presate la rece, cum sunt cel de masline, canepa si in sunt excelente pentru ficat cand sunt utilizate cu moderatie. Ajuta organismul oferind o baza lipida ce poate capta toxinele din corp, preluand din "efortul" ficatului in ce priveste incarcarea toxica.Legume crucifere
Consumul de broccoli si conopida va creste cantitatea de glucozinolat (compus organic) din organism, adaugand producerea de enzima de digestie in ficat. Acesta ajuta la eliminarea carcinogenilor si altor toxine, asociate cu riscul de cancer. Si varza poate stimula activarea a doua enzime esentiale in detoxifiere, varza de Brussels fiind bogata si in sulf (ajuta tot la eliminarea toxinelor alimentare si celor de mediu), dar si in glucizonolat.Lamai
Aceste citrice contin cantitati mari de vitamina C (dar si potasiu), care ajuta corpul la sintetizarea materiilor toxice in substante ce pot fi absorbite de apa (regleaza functiile biologice). Prin urmare, puteti stimula ficatul daca beti dimineata suc proaspat stors de lamaie (unii experti considera ca sunt secretate mai multe enzime drept raspuns decat fata de orice alt aliment).
Alune
Contin cantitati mari din aminoacidul arginina. Ajutand in detoxifierea amoniei (nivele crescute sunt responsabile de multe boli). Au insa in compozitie si glutation si acizi grasi omega 3 care sustin actiunea normala de curatare a ficatului. Asigurati-va ca le mestecati bine inainte.
Turmerinc
Este condimentul preferat al ficatului, asistand enzimele sa elimine carcinogenii. Contine antioxidanti importanti, fiind des folosint in bucataria asiatica. Unele studii au demonstrat proprietatile sale antivirale, prevenind multiplicarea virusurilor ce cauzeaza hepatita B si C (in unele studii s-a demonstrat ca este eficient si impotriva cancerului, inhiband raspandirea celulelor maligne), dar si ajuta regenerarea celulelor hepatice, sprijina productia de bila si buna ei functionare (un alt organ de purificare a organismului).
In final retineti cateva sfaturi legate de detoxifierea hepatica. Este bine sa apelati la ea de cel putin doua ori pe an si sa va modificati stilul de viata pentru a ajuta sistemul digestiv prin: realizarea constanta a exercitiilor fizice, mestecarea adecvata a mancarii (pentru a elibera enzimele digestive), incurajarea transpiratiei (se elimina toxinele prin piele), mentinerea sanatatii intestinale prin evitarea toxinelor alimentare, a fumatului si a substantelor chimice.
Surse:
www.naturalnews.com; www.thehealthsite.com; www.earthclinic.com; www.webmd.com; www.globalhealingcenter.com; www.healthambition.com; http://umm.edu; www.huffingtonpost.ca