Tratamente naturiste pentru un ficat sanatos

Tratamente naturiste pentru un ficat sanatos

Irina Olteanu - Redactor Senior

Desi nu multe persoane constientizeaza, atat prin alimentatie, cat si prin alte modalitati, ajungem sa ne incarcam organismul cu toxine, localizate in special la nivelul ficatului. Vom afla in continuare ce anume ne afecteaza ficatul si la ce remedii naturale putem apela pentru a-l ajuta sa redevina sanatos.

Ce afecteaza ficatul?

Ficatul, dupa cum stiti, este un organ localizat in partea dreapta a abdomenului, chiar sub coaste si detine un rol crucial in digestie (produce bila pentru a digera grasimile), absorbtia nutrimentelor si eliminarea/filtrarea toxinelor/medicamentelor din oraganism, dar si a bilirubinei din sange. Unele persoane sunt predispuse genetic sa sufere de probleme hepatice, insa in majoritatea cazurilor cauza este reprezentata de virusuri sau de substante chimice. Cei mai frecventi factori nocivi externi sunt: hepatita (A, B, C, D si E), abuzul de alcool, boala ficatului gras, ciroza, cancerul si abuzul de acetaminofen. Iata si persoanele care prezinta un risc sporit de a prezenta una din problemele anterior mentionate: cei care sunt expusi la fluidele corporale ale altora, au piercinguri corporale, diabet, consuma alcool in mod abuziv, urmeaza un tratament medicamentos, impart acele de seringa sau au tatuaje. Simptomele afectarii hepatice includ: icter (ingalbenirea pielii si a ochilor), durere abdominala si inflamatie, iritatie a pielii, urina de culoare inchisa, scaun decolorat, oboseala cronica, greata si pierderea apetitului.

Trebuie sa stiti insa ca adevarata problema a societatii moderne este reprezentata de faptul ca atunci cand mancam excesiv sau cand consumam alimente procesate/prajite si oricand suntem expusi la poluanti atmosferici sau la stres, ficatul devine suprasolicitat. In aceasta situatie nu mai poate procesa toxinele si grasimile in mod eficient. Iata si ce alimente afecteaza semnificativ ficatul: alimentele modificate genetic, grasimile trans si hidrogenate, siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza, sucurile pline de chimicale si indulcitori artificiali, alcoolul (mai ales daca aveti o boala de ficat), alimentele procesate si cele de tip fast food, alimentele pe baza de soia (daca nu sunt fermentate), medicamentele, cofeina, pesticidele/alte chimicale folosite pentru cresterea plantelor, smogul, zaharul, apa impura. Specialistii considera ca organismul retine toxinele in sistemul digestiv, limfatic, gastrointestinal, precum si in par si piele, putand cauza apoi simptome cum sunt: oboseala, dureri de cap, greata si alte boli cronice.

Pentru a afla daca aveti nevoie de o curatare a ficatului, este important sa verificati unghiile. Daca sunt moi, crapate sau patate este posibil sa va fie de ajutor o cura de detoxifiere, insa este indicat sa va consultati inainte cu medicul pentru a afla daca nu suferiti de vreo afectiune asociata.

Usturoiusturoi

Doar o mica cantitate din acesta are abilitatea de a activa enzimele hepatice ce ajuta ficatul sa elimine toxinele. Usturoiul beneficiaza de cantitati ridicate de aliicina si seleniu, doua componente care sustin procesul de curatare, dar si protejarea hepatica. De asemenea, contine si cantitati mari de sulf, o minerala care indeparteaza toxinele, demonstrandu-se in plus si abilitatea sa de reducere a nivelelor de colesterol si trigliceride. Retineti insa ca prepararea termica distruge multe din proprietatile benefice ale sale, iar daca nu-l puteti consuma crud, exista si varianta achizitionarii sub forma de pudra.

Grapefruit

Este bogat atat in vitamina C, dar si in pectina si antioxidanti, intensificand procesele de curatire naturala ale ficatului. Un pahar de grapefruit proaspat stors va stimula producerea de enzime de detoxifiere care indeparteaza substantele carcinogene si alte toxine. Acest fruct contine o proteina speciala denumita glutation (peste 70 mg) care se ataseaza de toxine inainte de a le elimina din organism, dar si un tip special de pectina care s-a demonstrat ca scade colesterolul cum nu reuseste nicio alta planta.

Sfecla si morcovi

Ambele sunt extrem de bogate in flavonoide si betacaroten, putand stimula si imbunatati starea de sanatate a ficatului. Sfecla contribuie la subtierea bilei (datorita betainei-un nutriment) care circula mai usor prin ficat si intestinul subtire, digestia realizandu-se mai usor. De fapt, sucul de sfecla este atat de puternic incat se considera ca ajuta in sfeclaregenerarea celulelor ficatului si eliminarea depozitelor grase cauzate de consumul indelungat de alcool. Morcovul sub forma de suc alcalinizeaza puternic corpul si ajuta la eliminiarea materiilor reziduale acumulate in ficat, fiind una din cele mai cunoscute surse de pro-vitamina A beta-caroten si alfa-caroten pentru protejarea corpului de radicalii liberi (acestea sunt convertite in vitamina A cand sunt solicitate de organism si depozitate in celule hepatice: nivele scazute sunt identificate la persoanele bolnave de ciroza).

Ceai verde

Aceasta bautura este plina de antioxidanti vegetali cunoscuti sub denumirea de catechine, niste compusi ce sprijina functionarea ficatului. Ceaiul verde nu este doar delicios, ci poate contribui la o dieta sanatoasa. In cadrul unor studii clinice, s-a demonstrat faptul ca barbatii care au baut mai mult de 10 cani pe zi de ceai au fost mai putin predispusi problemelor hepatice. Acesta pare sa protejeze ficatul de efectele nocive ale substantelor toxice (cum este alcoolul), studiile pe animale demonstrand ca si de cancerul hepatic (la soareci). Tot in urma studiilor de laborator, s-a demonstrat ca unul din polifenolii continuti poate ajuta in tratamentul hepatitei virale (inflamatie a ficatului). Alte studii insa au constatat faptul ca polifenoli in cantitate concentrata pot cauza efecte adverse asupra ficatului. Nu uitati ca in continutul sau exista si un nivel ridicat de cofeina.

Legume cu frunze verde inchis

Unul din cei mai puternici aliati in curatarea ficatului, legumele verzi, pot fi consumate crude, gatite sau sub forma de suc. Contin un nivel ridicat de clorofila vegetala si extrag toxinele din fluxul sanguin. De asemenea, dispun si de abilitatea speciala de a neutraliza metalele grele, chimicalele, pesticidele, conferind protectie hepatica, dar si sporesc productia de bila (o substanta care indeparteaza reziduurile din sange si corp). Incercati sa includeti in alimentatie legume cum sunt: spanacul (166 mg de glutation), laptucile, papadia, rucola, cicoarea, kale.

Avocado

Acest superaliment ajuta corpul sa produca glutation, un compus necesar pentru ca ficatul sa indeparteze toxinele si fie protejat, asigurindu-i functionarea corespunzatoare. Unele cercetari au demonstrat ca un consum de numai 1-2 avocado pe saptamana timp de 30 de zile poate reversa afectarea hepatica. Aceasta planta este si o sursa avocadoexcelenta de grasimi monosaturate, demonstrandu-se ca poate scadea nivelul de colesterol daca este consumata cu regularitate.

Uleiuri vegetale

Uleiurile organice presate la rece, cum sunt cel de masline, canepa si in sunt excelente pentru ficat cand sunt utilizate cu moderatie. Ajuta organismul oferind o baza lipida ce poate capta toxinele din corp, preluand din "efortul" ficatului in ce priveste incarcarea toxica.

Legume crucifere

Consumul de broccoli si conopida va creste cantitatea de glucozinolat (compus organic) din organism, adaugand producerea de enzima de digestie in ficat. Acesta ajuta la eliminarea carcinogenilor si altor toxine, asociate cu riscul de cancer. Si varza poate stimula activarea a doua enzime esentiale in detoxifiere, varza de Brussels fiind bogata si in sulf (ajuta tot la eliminarea toxinelor alimentare si celor de mediu), dar si in glucizonolat.

Lamai

Aceste citrice contin cantitati mari de vitamina C (dar si potasiu), care ajuta corpul la sintetizarea materiilor toxice in substante ce pot fi absorbite de apa (regleaza functiile biologice). Prin urmare, puteti stimula ficatul daca beti dimineata suc proaspat stors de lamaie (unii experti considera ca sunt secretate mai multe enzime drept raspuns decat fata de orice alt aliment).

Alune

Contin cantitati mari din aminoacidul arginina. Ajutand in detoxifierea amoniei (nivele crescute sunt responsabile de alunemulte boli). Au insa in compozitie si glutation si acizi grasi omega 3 care sustin actiunea normala de curatare a ficatului. Asigurati-va ca le mestecati bine inainte.

Turmerinc

Este condimentul preferat al ficatului, asistand enzimele sa elimine carcinogenii. Contine antioxidanti importanti, fiind des folosint in bucataria asiatica. Unele studii au demonstrat proprietatile sale antivirale, prevenind multiplicarea virusurilor ce cauzeaza hepatita B si C (in unele studii s-a demonstrat ca este eficient si impotriva cancerului, inhiband raspandirea celulelor maligne), dar si ajuta regenerarea celulelor hepatice, sprijina productia de turmerincbila si buna ei functionare (un alt organ de purificare a organismului).

In final retineti cateva sfaturi legate de detoxifierea hepatica. Este bine sa apelati la ea de cel putin doua ori pe an si sa va modificati stilul de viata pentru a ajuta sistemul digestiv prin: realizarea constanta a exercitiilor fizice, mestecarea adecvata a mancarii (pentru a elibera enzimele digestive), incurajarea transpiratiei (se elimina toxinele prin piele), mentinerea  sanatatii intestinale prin evitarea toxinelor alimentare, a fumatului si a substantelor chimice. 

Surse:

www.naturalnews.com; www.thehealthsite.com; www.earthclinic.com; www.webmd.com; www.globalhealingcenter.com; www.healthambition.com; http://umm.edu; www.huffingtonpost.ca

Articolul urmator
Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat
    Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat

    Candidoza mamară este o problemă frecvent întâlnită în rândul proaspetelor mămici. Candida este o ciupercă prezentă în mod natural în organismul...

    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

    Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    Pudra de amla, secretul pentru piele frumoasă și păr sănătos
    Pudra de amla, secretul pentru piele frumoasă și păr sănătos

    Pudra de Amla, cunoscută și sub denumirea de pudra de Amalaki, este un produs derivat din fructul Amla, sau Phyllanthus emblica, un arbore din familia Phyllanthaceae. Fructul Amla este...

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    Sunt criticată pentru faptul că-mi doresc un copil perfect sănătos
    Sunt criticată pentru faptul că-mi doresc un copil perfect sănătos

    "Băiețel sau fetiță, nu contează ce va fi, sănătos să fie!" Acest mod de gândire reprezintă opinia marii majorități a viitorilor părinți, dar a atras un val de...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Da, este important și SĂNĂTOS să nu uităm cine eram înainte de a face copii
    Da, este important și SĂNĂTOS să nu uităm cine eram înainte de a face copii

    Nașterea unui copil echivalează în cele mai multe cazuri cu schimbarea identității adultului devenit părinte. „Cine eram înainte? Ce îmi plăcea să fac?”...

    © 2024 Qbebe