Aspecte importante
Durerile menstruale manifestate in general sub forma de crampe poarta denumirea medicala de dismenoree si se resimt ca o durere surda in portiunea inferioara a abdomenului, aparand inainte sau in timpul perioadelor menstruale. Durerea radiaza uneori in zona inferioara a spatelui sau in cea a coapsei. Alte simptome care pot aparea includ greata, scaunele moi, transpiratia si ameteala.
Exista doua tipuri de crampe menstruale: dismenoree primara si secundara, prima fiind observabila in decurs de cativa ani de la aparitia primei perioade menstruale, nu implica nicio anormalitate fizica. Substante similare hormonilor denumite prostglandine, care sunt produse in mod natural in organism sunt considerate o cauza a crampelor menstruale si a conduce la durere si inflamatie. Dismenoreea secundara, pe de alta parte, are o cauza fizica preexistenta, cum este endometrioza, boala inflamatorie pelvina, fibroame uterine sau polipi uterini si necesita investigatii medicale specifice pentru un tratament corect.
Alimentatie
Trebuie sa stiti ca, daca experimentati dureri menstruale, este bine sa fiti dignosticate de medic, insa puteti apela la o serie de solutii ce tin de alimentatie. In primul rand, aceasta trebuie sa fie echilibrata si sanatoasa, deoarece dismenoreea constituie de fapt o reactie inflamatorie in organism. Astfel, este important sa evitati alimentele care cresc raspunsul de timp inflamator. Alimentele care cresc glicemia sunt maresc si nivelul de substante inflamatorii din organism, inclusiv PGF2 (prostglandina F2 alfa). Evitati si carbohidratii rafinati, optand pentru cereale integrale cum sunt ovazul, meiul, orezul brun, quinoa etc (consumati maximum 3 portii de cereale pe zi).
Eliminati produsele cu zahar si zahar procesat si inlocuiti-le cu cantitati mici de miere sau agave sau chiar stevie ca varianta de indulcitor. In plus, este indicat sa excludeti lactatele, deoarece cauzeaza congestie in organism, eliminarea lor fiind corelata cu o reducere a intensitatii crampelor menstruale (in cazul in care optati totusi pentru consumul lor, achizitionati produse organice pentru a evita hormonii adaugati artificial).
Reduceti aportul de carne rosie si galbenusul de ou la 2-3 ori pe saptamana, deoarece sunt bogate in acid arachidonic (un acid gras esential cu numeroase roluri in biochimia organismului, parte din grupul Omega 6), considerat a spori inflamatia la nivel celular in cazul unor persoane (daca sunteti alergici la acest acid, eliminati-le din alimentatie). Evitati si fitoestrogenii cum sunt soia si cofeina.
Acizii grasi omega 3
Ii puteti gasi in peste precum somonul, macroul, sardinele si ansoa. Sunt disponibili si in forma de capsule uleioase care sunt de preferat deoarece producatorii filtreaza multi poluanti din pesti, cum sunt mercurul si PCB. In cadrul unui studiu efectuat pe mai mult de 1000 de femei s-a demonstrat efectul pozitiv al suplimentarii dietei cu ulei de peste (se pare ca EPA si DHA pot scadea nivelul de prostglandine, conform unui studiu de laborator), crampele menstruale fiind reduse in mod semnificativ.
Retineti insa ca uleiul de peste poate interfera cu medicamentele care subtiaza sangele cum sunt warfarina si aspirina, iar efectele adverse pot include indigestie si sangerare. Pentru a reduce gustul neplacut al comprimatelor, este indicat sa le consumati chiar inainte de masa.
Magneziu
Magneziul este un mineral care se afla in mod natural in alimente cum sunt legumele cu frunze verzi, nuci, seminte si cereale integrale, dar este disponibila si sub forma de suplimente nutritionale, reprezentand o componenta vitala pentru mai mult de 300 de reactii biochimice. Acesta ajuta reglarea nivelului glicemiei si este necesar pentru functionarea normala a muschilor si nervilor, bataile inimii, sistem imunitar, tensiune si sanatatea sistemului osos. In anul 2001, cercetatorii au demonstrat in cadrul unui studiu eficienta magneziului pentru calmarea durerii in dismenoree, neprezentand reactii adverse (in doze mari poate cauza diaree, greata, scaderea apetitului, slabiciune musculara, dificultate in respiratie, tensiune scazuta, puls neregulat si confuzie; poate interfera cu unele medicamente cum sunt cele pentru osteoporoza, hipertensiune si antibiotice, relaxanti musculari sau diuretice).Calin si coaja de pin
Acestea sunt considerate cele mai eficiente tratamente in reducerea spasmelor si a crampelor uterine. Se crede ca sunt sigure pentru mai multe zile de utilizare inainte de aparitia menstruatiei, cu scopul prevenirii crampelor. Folosirea lor nu afecteaza in vreun fel ficatul. Cimicifuga este o planta cu proprietati antiinflamatorii ce reduce spasmele din muschii netezi, dar si din cei scheletici, asociati cu durerea ce radiaza in zona inferioara a spatelui si a coapselor. Sangerul jamaican trebuie administrat numai sub indrumarea unui naturist, moasa sau specialist in plante (nu va auto-medicati) deoarece are efect puternic antispasmodic si analgezic, fiind utilizat pentru cazurile de durere puternica (de etiologie neurologica sau musculara) care interfereaza cu activitatile zilnice.Dong Quai
Dong Quai este binecunoscut pentru femeile cu menstruatii absente, dar reduce durerea si in cazul femeilor care resimt un uter greu, cu o proasta circulatie si un flux sanguin insuficient in perioada menstruatiei. Aceasta planta actioneaza atat la nivelul sistemului circulator, cat si a celui limfatic, reducand congestia tisulara, avand si proprietati analgezice si antiinflamatorii (relaxeaza si sistemul nervos). Un aspect interesant ce priveste modul sau de actiune este faptul ca initial stimuleaza uterul si apoi il relaxeaza. Dong Quai este o planta excelenta si pentru echilibrarea la nivel hormonal, fiind utilizata inca din secolul 16 pentru sistemul reproducator feminin. Nu trebuie insa utilizat in timpul menstruatiei de femeile care se confrunta cu sangerare abundenta.
Ignama salbatica
Are o actiune excelenta asupra musculaturii netede, reducand spasmele uterului, ale trompelor uterine si ovarelor, ajutand in menstruatiile dureroase, dar si in durerea pelviana cronica. Ignama ajuta practic uterul sa functioneze mai eficient in timpul menstrelor, prevenind crampele sau spasmele uterine, dar si tonifiaza ovarele, ajutand in durerea ovariana cauzata de chisturi.
Musetelul
Florile acestei plante au proprietati antiinflamatorii si antispasmodice, fiind de ajutor femeilor care se confrunta cu constipatie ce contribuie la intensificarea durerii. Deoarece musetelul este un usor sedativ si calmant poate reduce stresul si relaxa sistemul nervos, inducand o stare linistitoare in organism (utila in perioadele de crampe menstruale insotite de anxietate si irascibilitate). Proprietatile sale analgezice si antiinflamatorii au fost evidentiate in cadrul unui studiu in care nivelul de hipurat (un antiinflamator natural) a crescut semnificativ la femeile care au consumat ceai de musetel (contribuie in consecinta si la scaderea productiei de prostglandine).
Talpa gastei
Este foarte eficienta in reducerea spasmelor muschilor uterini, a crampelor si la imbunatatirea tonusului uterin. Are de asemenea si efect usor sedativ, ajutand in tratarea insomniei, a durerilor de cap si a ametelii, fiind des utilizata in tratarea palpitatiilor de inima, a stresului si a anxietatii asociate cu durerea pelviana.
Radacina de Maca
Maca este o planta crucifera care creste in regiunile inalte din Peru si este cultivata de aproximativ doua mii de ani, fiind folosita in mod traditional drept aliment. Peruanii considera ca aceasta planta confera rezistenta, imbunatateste fertilitatea si ajuta femeile pe perioada sarcinii si a menstruatiei.
Condimente
Busuiocul si cimbrul contin acid cafeic care are un efect analgezic si le puteti folosi sub forma de condiment sau de ceai (adaugati 2 lingurite la 250 ml de apa fiarta si beti ½ cana-1 cana pe ora in cazul durerii menstruale). Scortisoara are proprietati antiinflamatorii si antispasmodice si poate fi folosita pentru asezonarea preparatelor sau sub forma de ceai (beti cu o zi inaite de menstruatie). Feniculul stimuleaza circulatia sangelului la ovare (zdrobiti 1 lingurita si adaugati 1 cana de apa fiarta lasand 5 minute sa infuzeze). Ghimbirul elimina crampele si este util si in menstruatiile neregulate putand fi folosit drept condiment sau ceai (1/2 lingurita intr-o cana de apa fiarta). Menta este cel mai des consumata sub forma de ceai, iar mustarul (1-2 lingurite in apa pentru baie) poate ajuta la tratarea crampelor; nu trebuie sa il beti.
Alte variante
Nu uitati de clasicele sticle/comprese/pernite calde pozitionate pe abdomen care pot ajuta in calmarea durerii. Specialistii considera ca si exercitiile fizice pot contribui la ameliorarea disconfortului pe perioada menstruatiei.
Puteti apela si la uleiuri esentiale cum sunt cel de musetel german (de culoare albastra datoria prezentei azulenei; recunoscut pentru abilitatea de a reduce inflamatia, dar si iracibilitatea si depresia), maghiranul dulce (reduce durerea in mai multe zone; poate fi utilizat sub forma de comprese pe abdomen), feniculul dulce (ajuta in reglarea ciclului menstrual si reduce fluctuatiile hormonale, dar si spasmele musculare; nu trebuie folosit de persoanele epileptice). In final, trebuie sa retineti faptul ca niciuna dintre plante nu trebuie folosita fara supraveghere medicala pe durata sarcinii.
Doamna doctor Alice Sirb, medic ginecolog cu competenta in medicina aero-spatiala, acupunctura si fitoterapie de la Centrul de Sanatate Equilibrium ne precizeaza urmatoarele:
"Sindromul premenstrual este un ansamblu de manifestari ce poate interesa toate aparatele, care au un singur punct comun-caracterul ciclic, premenstrual. El este foarte frecvent, aparand la 40% dintre femei. Simptomele principale sunt:
-distensie abdominala dureroasa, fara localizare precisa
-constipatie
-apetit crescut pentru dulciuri
-senzatie de tumefactie dureroasa a sanilor, ce precede menstruatia cu 5 pana la 14 zile
-cefalee, uneori intensa, progresiva, persistenta
-tulburari psihice de intensitate variabila
Aceste simptome pot fi acompaniate uneori de tulburari de ritm cardiac, dereglari in sfera biliara, urinara, tulburari neurovegetative. Cauzele sindromului premenstrual nu sunt elucidate pe deplin, cele care pot fi incriminate sunt: dezechilibrul estrogen-progesteron, insuficienta luteala, deficitul de vitamina B6 si E, scaderea nivelului de serotonina etc.
Tratamentul este simptomatic, trebuie initiat in functie de declansarea menstruatiei si ii este asociata cu succes fitoterapia. In conceptia medicinii chineze, manifestarile functionale din cadrul sindromului premenstrual sunt consecinta tulburarilor la nivelul rinichiului, splinei si ficatului, iar in ceea ce priveste fitoterapia sunt doua plante extrem de eficiente si anume- agnus castus si luminita de seara".
Multumim doamnei doctor Alice Sirb pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Citeste si:
Menstruatie dureroasa: cauze si tratament
Surse:
http://natural-fertility-info.com; http://altmedicine.about.com; www.medicaldaily.com; http://health.howstuffworks.com/