Aspecte importante
In primul rand, este bine sa aflati ca in lume exista peste 100 000 specii de fungi (ciuperci) diferite, dintre care aproximativ 150 sunt considerate a afecta oamenii (50% sunt daunatoare), fiind clasificate in trei categorii principale: superficiale, cutanate si sistemice. Micozele superficiale (infectii fungice) sunt limitate la nivel stratului keratinizat al pielii si al anexelor sale. Cele cutanate/subcutanate patrund in piele si tesut cutanat (de obicei intr-o zona traumatizata cum este o rana) si raman localizate, insa se pot raspnadi prin sistemul limfatic la alte zone. Micozele sistemice sunt considerate din punct de vedere medical a avea origini pulmonare, insa pot afecta majoritatea zonelor din corp.
Cel mai adesea micozele (boli fungice) sunt intalnite sub forma piciorului de atlet sau infectiei cu candida, fiind destul de dificil de tratat; exista totusi si cazuri in care sunt afectate parul (matreata, dermatita seboreica), plamanii, sistemul nervos, unghiile si pielea, in cazul din urma fiind prezente mancarime, decolorare si modificari in textura zonei. Exista in functie de localizarea fungica medicamente cu administrare interna si externa, dar si plante (acestea pot impune repetarea/combinarea tratamentului din cauza dificultatii de a vindeca infectiile fungice), insa este bine sa va consultati cu medicul inainte de a le utiliza.
Sare, otet si bicarbonat de sodiu
Scufundati-va picioarele (daca micoza este localizata aici) intr-un lighean cu apa calduta, asigurandu-va ca sunt acoperite de apa si adaugati 2 pumni de sare. Dupa ce aceasta s-a dizolvat complet, turnati apa fierbinte (in functie de cat de mult tolerati) si repetati procedura de 2-3 ori cel putin. Va veti reveni complet.
In acelasi mod (de scufundare a picioarelor) procedati apeland la otet alb (otet de mere sau/si otet de mere si miere), in special pentru micozele picoarelor/unghiilor. Acest remediu intervine asupra echilibrului PH-ului pielii care interfereaza cu dezvoltarea fungilor.
Exista si varianta de a va imbaia folosind bicarbonat de sodiu, ca atare sau combinat cu sare Epsom pentru a vindeca aceasta problema neplacuta. Adaugati ½ cana de bicarbonat in apa de baie sau ½ cana de bicarbonat si ½ de cana de sare Epsom (o gasiti in plafare si magazine specializate).
Dupa spalare sau imbaiere, puteti clati zona cu o mixtura din otet din mere sau suc de lamaie si apa (2 linguri de otet de mere sau suc de lamaie de la ½ lamaie in 2 cani de apa calda) pe care o puteti introduce pentru o utilizare mai usoara intr-un recipient cu pulverizator. Aplicati mixtura si nu o stergeti. Veti observa cum dispare orice miros si echilibrul natural al pielii va fi restabilit.
Iod
Tamponati zonele afectate dintre degete (daca acolo este localizata) cu tinctura de iod, asigurandu-va ca repetati de 3 ori pe zi (dimineata, la pranz si seara) timp de aproximativ o saptamana. Daca micoza reapare, repetati procedura si intr-un final va disparea complet.Sapun cu glicerina si usturoi
Spalati-va in fiecare seara cu un sapun pe baza de glicerina, iar apoi mentineti picioarele intr-un lighean plin cu ceai de musetel si galbenele timp de 10-15 minute. Extrageti-va picioarele si lasati-le sa se usuce la aer, fara a le freca cu un prosop. Zdrobiti apoi doi catei de usturoi si aplicati-i pe zonele afectate (exista si varianta de a folosi pudra de usturoi). Infasurati picioarele in celofan/folie de plastic si sigilati-le cu bandaj elastic. In dimineata urmatoare, spalati-va din nou picioarele in ceai. Usturoiul, pe langa proprietatile antifungice si antibacteriene, grabeste in plus procesul de vindecare.Menta
Acesta este un remediu bulgaresc si poate fi usor de utilizat. Amestecati frunze proaspete de menta cu sare si presarati-le pe degete (daca micoza este localizata aici), lasand sa actioneze timp de aproximativ 1 ora, apoi curatati picioarele. Repetati procedura pana cand micoza este vindecata complet, Retineti ca nu trebuie sa purtati pantofi vechi (cei vechi trebuie aruncati sau dezinfectati cu alcool sanitar) sau sosete din fibre sintetice.Coada soricelului
Folositi frunze proaspete (spalate si uscate) de coada soricelului pe care le introduceti intr-o sticla de 1 l si turnati spirt sanitar pana se umple; o tineti la soare timp de 3-4 zile si apoi turnati pe zona afectata lasand sa actioneze 5-10 minute si uscati la aer (puteti resimti o usturime); spalati cu apa calda si uscati prin tamponare. Repetati dupa 2 saptamani.Uleiuri esentiale
Uleiul din arbore de ceai este destul de eficient in tratamentul micozelor, mai ales cele de tipul piciorului de atlet, insa poate fi destul de puternic, avand efecte adverse asupra pielii daca este folosit incorect. Prin urmare, pentru rezultate optime si sigure diluati cateva picaturi in apa si aplicati uletior pe zona afectata.
Aveti posibilitatea de a prepara o solutie antifungica in modul urmator, pe care sa o aplicati de 2 ori pe zi: 1 lingura de ulei de cocos, 4-5 picaturi din unul dintre urmatoarele: ulei din arbore de ceai, ulei de usturoi, ulei de oregano sau ulei de cuisoare. Pentru aplicarea pe unghii, nu este necesar sa le diluati, le puteti aplica direct, frecand bine zona din jurul si de sub unghii; nu trebuie pastrate la rece si puteti mari proportional cantitatile in functie de necesitatile voastre. In cazul in care pielea este crapata sau supureaza, se poate sa resimtiti o senzatie de arsura, insa niciunul din uleiuri nu arde pielea, insa genereaza caldura (parte din procesul de vindecare).
Conform unui studiu desfasurat in 1996, o serie de uleiuri esentiale dispun de proprietati antifungice, acestea incluzand aliicina (de la usturoi), uleiul de citronella (de la frunzele de lemongrass), uleiul din arbore de ceai, uleiul de cocos, zinc (sub forma de suplimente sau cel din alimente cum sunt semintele de dovleac, naut), seleniu (din suplimente sau nuci braziliene), iod, ulei de portocale, uleiul de neem, patchouli, mirt sau palmarosa. Se pare, conform unui alt studiu din 2009 ca si substantele din plante carnivore au proprietati antifungice.
Ulei de cocos si bicarbonat de sodiu
Frecati zona afectata cu ulei de cocos cat de des posibil, alternand cu bicarbonatul de sodiu care are un efect absorbant. Puteti si sa preparati o pasta care va fi aplicata direct pe zonele afectate (adaugati putina apa intr-un mic castron si adaugati bicarbonat pentru a-i conferi consistenta).
Cedru
Reprezinta un agent antifungic eficace folosit de multi ani pentru a trata infectiile de la nivelul pielii. Poseda insa si proprietati antivirale, antibacteriene si antiseptice. Poate fi administrat intern sau extern; unul dintre componentii sai activi principali este o substanta denumita tuiona. Aceasta planta a fost folosita in trecut pentru a trata negii, incontinenta urina, enurezisul si infectiile respiratorii/urinare.
O serie de alimente sunt considerate utile pentru anumite infectii de tip fungice, de exemplu: iaurt, usturoi, ceapa, otet, ovaz, sos de mere, fasole batuta, fiind necesar si un consum sporit de apa.
In final trebuie sa stiti ca si tratamentele pe baza de plante pot prezenta efecte adverse cand sunt administrate inadecvat, prin urmare este mai bine sa cereti sfatul unui specialist in prealabil, mai ales daca sunteti insarcinate sau suferiti de diverse probleme de sanatate. Este important ca pe drata tratamentului sa evitati sapunurile parfumate sau antibacteriene si sa apelati in schimb la unul pe baza de ulei de cocos sau doar la apa simpla. De asemenea, trebuie sa purtati imbracaminte lejera din bumbac sau alte fibre naturale (care permit pielii sa respire). Cand urmati un tratament cu antibiotic sau alte medicamente, trebuie sa mentionati medicului aparitia micozei (este de multe ori un efect advers al acestuia). Daca tratamentul nu da rezultate sau problema recidiveaza, trebuie sa consultati un medic deoarece poate fi vorba de o afectiune mai grava.
Citeste si:
Paradontoza: tratamente naturiste
Surse:
www.home-remedies-for-you.com; www.mynaturaltreatment.com; www.livestrong.com; www.healingnaturallybybee.com; www.naturalremedies.org