Beneficiile naturiste ale dovlecelului

Beneficiile naturiste ale dovlecelului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Dovleceii constituie un aliment utilizat preponderant vara, insa putine persoane ii cunosc adevaratele beneficii in prevenirea si chiar ameliorarea sau tratarea diverselor probleme de sanatate. Sa aflam in continuare care sunt acestea alaturi de compozitia acestei plante.

Datorita texturii moi de care dispune si a continutului de numai 21 calorii (pe portie), dovlecelul beneficiaza de o multime de nutrimente benefice sanatatii, dupa cum urmeaza:

Vitamina C

Dovlecelul reprezinta o sursa buna de vitamina C - un antioxidant hidrosolubil, acesta se dizvolta in fluidele corporale si protejeaza celulele de radicalii liberi (compusi cu reactivitate ridicata care oxideaza ADN-ul, lipidele si proteinele, cauzand degradare celulara). Un aport suficient de vitamina C in alimentatie sustine si comunicarea vitamina cintre celulele nervoase, dar si metabolizarea colesterolului si mentinerea tesuturilor puternice. O portie de dovlecel cuburi contine 22 mg de vitamina C, adica 24% din DZR pentru barbati si 29% din cea pentru femei, conform Institutului de Medicina.

Luteina si zeaxantina

Acesti doi fitonutrienti apartin familiei carotenoidelor, aceeasi in care se gaseste si beta-carotenul, o sursa de vitamina A. Luteina si zeaxantina sustin vederea prin filtrarea razelor de lumina care patrund in ochi, asigurandu-se de faptul ca nu pot leza tesuturile oculare. Unele institutii nu au specificat nicio doza specifica indicata din acestea, insa Asociatia America de Optometrie sustine ca un aport de minim 6 mg pe zi poate reduce riscul de degenerescenta maculara legata de varsta (o afectiune care cauzeaza orbire). O cana de dovlecel cuburi contine 2,6 mg de luteina si zeaxantina, adica 43% din DZR.

Mangan

Acesta reprezinta un mineral important care protejeaza tesuturile de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, sustinand functionarea glicoziltransferazelor, o familie de proteine care stimuleaza dezvoltarea tesutului osos sanatos, dar si o multime de functii fiziologice. Ajuta in plus corpul sa metabolizeze proteinele si carbohidratii si participa in producerea hormonilor sexuali, catalizeaza sinteza acizilor grasi si a colesterolului. Creste de asemenea nivelele de superoxid dismutaza, enzima responsabila de protejarea mitocondriilor impotriva stresului oxidativ. Nu in ultimul rand, manganul este esential pentru producerea de prolina, aminoacid care permite formarea colagenului, conferind astfel sanatate pielii si vindecare rapida a ranilor. O cana de dovlecel cuburi contine 0,22 mg de mangan, adica 12 si 10% din DZR pentru femei si, respectiv, barbati.

Magneziu

Magneziul joaca un rol central in contractia musculara - sustine functionarea actinei si miozinei, proteine care se gasesc din abundenta in fibrele musculare. In timpul unei contractii musculare, lanturile proteinelor actina si miozina se scurteaza, reducand temporar lungimea fibrelor musculare iar apoi intinzandu-se incat fibrele sa-si  revina la lungimea din repaus. Reprezinta de asemenea si o componenta a mineralului osos, consumarea regulata ajutand la mentinerea sanatatii oaselor. Un dovlecel mare contine 58 mg de magneziu, adica 18 si 14 % din DZR pentru femei, respectiv barbati, conform Institutului Linus Pauling.

Fibre alimentare

Consumul dovleceilor cruzi sau copti sporeste si aportul de fibre alimentare, un tip de carbohidrati. Corpul nu poate descompune fibrele ca sursa de energie, prin urmare moleculele lor trec prin tractul digestiv nedigerate. dovlecelFibrele inmoaie scaunele pentru a preveni constipatia si adauga volum mancarii conferindu-va astfel o senzatie de satietate dupa masa. DZR de fibre este de cel putin 14 grame pe 1000 calorii din alimentatie, conform Universitatii din Colorado, 21 g pentru o persoana cu o alimentatie de 1500 calorii zilnic sau 28 g daca urmati o dieta cu 2000 calorii zilnice. Fiecare dovlecel mare contine 3,2 g de fibre.

Folat

Dovlecelul crud sau copt este benefic pentru sanatate si datorita folatului sau continutului de vitamina B9. Folatul ajuta organismul prin ajutorul metabolismului acizilor proteici si nucleici (ambii acizi faciliteaza cresterea celulelor si ajuta la mentinerea tesuturilor-abilitatea de a metaboliza proteinele din alimentatie ajuta celulele sa acceseze aminoacizii pentru a mentine sanatatea tesuturilor, in timp ce metabolismul acidului nucleic ajuta la sintetizarea de ADN nou, un proces esential pentru cresterea celulelor). Un dovlecel de marime mare contine 78 micrograme de folat sau 20% din DZR.

Beneficii concrete

Scaderea colesterolului
colesterolDatorita fibrelor din dovlecel, colesterolul scade, prin atasarea sa de acizii biliari care sunt creati de ficat, nivelul de colesterol pentru digerarea grasimii. Deoarece fibrele se ataseaza atat de bine de acidul biliar, ingradindu-i astfel abilitatea de a digera imediat grasimea, ficatul este incarcat cu producerea de mai mult acid biliar, extragand prin urmare si mai mult colesterol si in consecinta scazand nivelul acestuia din corp. In plus, nivelele ridicate de vitamina C si vitamina A previn colesterolul sa oxideze vasele de sange, impedicand dezvoltarea aterosclerozei.

Prevenirea cancerului
Deoarece fibrele alimentare sustin tranzitul intestinal optim, nivelele ridicate ale acestora aflate in dovlecei ajuta de asemenea la prevenirea instalarii toxinelor carcinogene in colon. Mai mult decat atat, vitaminele C si A, precum si folatul din dovlecel actioneaza ca antioxidanti puternici care combat stresul oxidativ ce poate conduca la multe forme de cancer.

Sanatatea prostatei
Studiile demonstreaza ca fitonutrimentele continute de dovlecel ajuta la reducerea simptomelor hipertrofiei benigne de prostata, o afectiune in care prostata se mareste si conduce la complicatii privind urinarea si functiile sexuale la barbati.

Proprietati antiinflamatorii
Vitaminele C si A nu servesc doar ca antioxidanti puternici, ci si ca agenti eficienti antiinflamatori. Impreuna cu cuprul din dovlecel, aceste vitamine descurajeaza dezvoltarea multor afectiuni hiperinflamatorii, inclusiv astm, osteoartrita si artrita reumatoida. Prezenta acizilor omega 3, a carotenoidelor anti-inflamatorii luteina si zeaxantina si beta-caroten si a polizaharidelor antiinflamatorii cum este homogalacturonan transforma aceasta leguma intr-o alegere naturala pentru inflamatii. Mai multe studii de laborator pe animale au indicat potentialul sau in acest sens in special pentru sistemul cardiovascular si cel digestiv (ulcer gastric si ulcer duodenal).

Prevenirea atacului de cord si a infarctului
O cana de dovlecel contine, dupa cum am mentionat, peste 10% din DZR de magneziu, un mineral demonstrat a reduce riscul de atac de cord si AVC (in combinatie cu potasiu ajuta si la reducerea hipertensiunii-daca nu este inimamonitorizata poate conduce la ateroscleroza, atac de cord, AVC s.a.). Dovlecelul contine si folat, o vitamina necesara descompunerii aminoacidului periculos homocisteina care in nivele ridicate poate contribui la aparitia acestor probleme cardiace. Si manganul alaturi de vitamina C din compozitie mentin sanatatea inimii, astfel conform unui studiu, acestea previn boala cardiaca, diabetul si ateroscleroza.

Diabet
Prezenta complexului de vitamina B din abundenta transforma aceasta planta intr-o alegere buna pentru diabetici (diabetul apare cand corpul nu poate metaboliza si regla nivelele de glicemie din sange). Dovlecelul s-a demonstrat eficace in special in diabetul de tip 2, deoarece complexul de vitamina B in prezenta zincului si a magneziului ajuta la descompunerea zaharurilor din corp. Contine de asemenea si fibre si pectina (acest polizaharide includ lanturi de acid D-galacturonic denumit homogalacturonan-in urma studiilor s-a demonstrat ca ajuta metabolismul insulinei si mentine glicemia sub control, protejand impotriva diabetului), esentiale in reglarea nivelelor de glicemie.

Ochi
Dupa cum am mentionat mai sus, continutul de vitamina A il transforma intr-un aliment benefic ochilor. Beta-carotenul, zincul si manganul alaturi de vitamina C confera o protectie antioxidanta buna pentru ochi, sustinand dezvoltarea celulelor din ochi, prin urmare imbunatatind vederea. Poate fi aplicat si extern pentru a indeparta pungile din jurul ochilor cauzate de retentia excesiva de apa; continutul mare de apa din dovlecel ajuta in ameliorarea inflamatiei din jurul ochilor.

Guta
Dovlecelul este o sursa bogata de acizi grasi omega 3 si caretoneide antiinflamatorii, care contracareaza efectele acidului uric in exces din corp (acesta conduce la guta-o inflamatie dureroasa a articulatiilor). Boala afecteaza in special genunchii si picioarele, conducand la dificultati in mers. Tratamentul poate fi dificil deoarece implica o alimentatie stricta ce include multe fructe si legume si deloc carne rosie si alimente grase. Dovlecelul este util si datorita proprietatii alcaline impotriva acidului uric din incheieturi si ameliorarii simptomelor de guta. Initial veti simti mai multa durere inainte ca aceasta sa scada in intensitate si sa dispara complet.

Scaderea in greutate
Dovlecelul este extrem de eficient in acest sens, deoarece nu contine multe calorii. Prin urmare, chiar daca greutateconsumati portii generoase, nu va veti ingrasa. Deoarece dispune de antioxidanti, vitamina A si C si o multime de fibre alimentre, puteti slabi fara a renunta la nutrimentele esentiale. Marele avantaj al prepararii sale este ca poate fi consumat crud, fiert, copt sau chiar sub forma de suc. Darorita efectului asupra colesterolului mentionat mai sus, puteti scadea in greutate mult mai usor si mai sanatos. Trebuie sa retineti ca datorita continutului de 95% apa din pulpa, coaja sa reprezinta o sursa mai concentrata de nutrimente (fara coaja are mai putina vitamina C si potasiu, dar si mai putine fibre si vitamina K). Coaja insasi este o sursa de caretenoide, inclusive luteina, zeaxantina si beta-caroten. Studiile au demonstrat fapul ca antioxidantii continuti de el isi pastreaza proprietatile si prin congelare. In cazul in care doriti sa consumati dovlecei cruzi, pot conduce la balonari si disconfort abdominal, chiar diaree si crampe, prin urmare este indicat sa incepeti cu cantitati mici.

Cand ii achizitionati, urmariti sa fie grei in comparatie cu dimensiunea (de preferat de marime medie, nu foarte mari) si sa aiba coaja lucioasa, fara pete. In plus, coaja nu trebuie sa fie foarte dura deoarece acest fapt o vechime mare - va avea seminte dure si pulpa atoasa. Dovlecelul poate fi fragil/perisabil si trebuie manuit cu grija deoarece orice lovitura va conduce la deteriorare. Trebuie depozitat intr-un sertar etans/vidat din frigider timp de maxim 7 zile. Cand este congelat, se va inmuia, dar poate fi o optiune daca dispuneti de cantitati mari; inainte de a-l congela taiati-l si fierbeti-l la aburi timp de 3 minute (pentru a preveni pierderea nutrimentelor) si lasati-l sa se raceasca in prealabil.

Surse:

www.diethealthclub.com; www.healthdiaries.com; www.livestrong.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.organicfacts.net; www.mediculmeu.com; www.whfoods.com

Articolul urmator
Ceai de gutui: beneficii și mod de preparare
Ceai de gutui: beneficii și mod de preparare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor
    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

    Știai că iodul este o substanță esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului nostru? În articolul prezent vă spunem despre motivul pentru care iodul este atât de...

    Beneficiile drenajului limfatic
    Beneficiile drenajului limfatic

    Limfa este un lichid transparent, apos, care transportă nutrienți, celule din cadrul sistemului imunitar și oxigen necesar pentru celule și țesuturi. Totodată, limfa captează o bună...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Provocările și punctele forte ale mamelor singure vs. tații singuri
    Provocările și punctele forte ale mamelor singure vs. tații singuri

    Să fii părinte singur reprezintă o experiență plină de provocări și de obiective, fie că este vorba despre mame, fie că este vorba despre tați. Practic, în cadrul unei...

    Cele 5 limbaje ale iubirii -  De ce este important să le indentifici pentru a avea o relație de cuplu sănătoasă
    Cele 5 limbaje ale iubirii - De ce este important să le indentifici pentru a avea o relație de cuplu sănătoasă

    Există cinci limbaje ale iubirii principale pe care fiecare dintre noi le folosim, în mod inconștient, în relația de cuplu. A conștientiza aceste limbaje și a afla în...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    © 2025 Qbebe