Aspecte nutritionale
Zmeura reprezinta un fruct cu un continut redus de calorii si grasimi saturate, bogata in schimb in fibre si antioxidanti, 100 g din aceste fructe continand 52 calorii si 6.5 g de fibre (16% din DZR), dar si proteine (o cana-1,5 g) si carbohidrati (o cana - 14.7 g). Complet lipsita de colesterol, are o cantitate redusa de sodiu, reprezentand un aliment potrivit pentru dieta (grabeste/stimuleaza scaderea in greutate). Zmeura dispune de cantitati semnificative de fitochimicale flavonoide fenolice cum sunt antocianine, acid elagic (tanin), quercetina, cianidina, pelargonidina, catehine, kaempferol si acid salicilic, studiile demonstrand beneficiile acestora impotriva cancerului, imbatranirii, inflamatiei si bolilor neuro-degenerative. Xylitolul este un inlocuitor al zaharului extras din zmeura, o lingurita continand doar 9.6 calorii (in comparatie cu zaharul -15 calorii) si se asimileaza mai lent in intestine decat acesta, fara a influenta indicele glicemic (de ajutor diabeticilor).
Zmeura proaspata este si o sursa excelenta de vitamina C, un antioxidant puternic (100 g contin 26,2 mg sau aproximativ 47 % din DZR) care ajuta corpul sa combata agentii infectiosi, inflamatia si radicalii liberi. Alti antioxidanti care se mai gasesc in zmeura: vitamina A, vitamina E si luteina, zeaxantina si beta-caroten (acestea din urma in cantitati mai mici) care joaca acelasi rol protector impotriva radicalilor liberi si a speciilor reactive de oxigen (contribuie la aparitia bolilor si imbatranire); in acest sens dispune de o valoare ORAC (capacitate de absorbtie a radicalilor oxigenului) de 4900 per 100 g, situandu-se in topul fructelor din acest punct de vedere. Printre mineralele continute se regasesc potasiu (componenta importanta a celulelor si lichidelor care sustin ritmul cardiac si tensiunea), mangan (folosit de corp drept cofactor pentru enzima antioxidanta-superoxid dismutaza), cupru (necesar pentru producerea de globule rosii), fier si magneziu. Nu in ultimul rand, zmeura este bogata in complexul de vitamine B (B6, niacina, riboflavina si acid folic) si vitamina K care functioneaza drept cofactori si ajuta in metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor.
Beneficii conferite sanatatii
Greutate - consumul de zmeura ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase, dupa cum am mentionat anterior. Acest fruct contine in plus fibre insolubile care confera o senzatie de satietate (previne mancatul excesiv; fibrele ajuta la scadera colesterolului), iar carbohidratii sunt eliberati lent (previn oscilatiile bruste in glicemie, ceea ce ajuta la controlarea foamei/poftelor), dar are si putine grasimi/calorii, prin urmare o puteti consuma in cantitati mai mari fara a risca sa va ingrasati. In urma cercetarilor recente, specialistii au identificat faptul ca metabolismul celular poate fi crescut cu ajutorul fitonutrientilor continuti de zmeura, in special reosmina (cetona a zmeurei); creascand activitatea enzimara, consumul de oxigen si productia de caldura din anumite tipuri de celule adipoase, acesti fitonutrienti pot scadea riscul de obezitate, precum si pe cel de ficat gras. Reosmina poate scadea de asemenea activitatea unei celule ce digera enzime eliberata de pancreas denumita lipaza pancreatica (conduce la o digestie/asimilare a grasimii redusa).
Diabet - in contextul obezitatii si al reglarii glicemiei, un alt aspect al fitonutrientilor mentionati a captivat atentia cercetatorilor implicand abilitatea extractului de zmeura de a bloca o enzima denumita alfa-glucozidaza (enzima ce digera amidonul si care, cand devine activa in tractul digestiv, intensifica descompunerea acestuia in zaharuri; aceste zaharuri sunt asimilate in fluxul sanguin si pot cauza nivele excesiv de ridicate ale glicemiei in urma unei mese cunoscute drept hiperglicemie postprandiala). Prin blocarea activitatii alfa-glucozidazei, zmeura poate ajuta persoanele cu diabet de tip 2 (sau persoanele obeze care au probleme cu controlul glicemiei) sa mentina sub control glicemia. In ceea ce priveste indicele glicemic, se incadreaza in intervalul 40-50, fiind redus si potrivit majoritatii alimentatiilor (in cantitati modeste si diabeticilor).
Artrita - zmeura poate combate afectiunile inflamatorii cum sunt artrita (dar si guta) in acelasi mod ca analgezicele: prin oprirea semnalelor transmise de COX-1s si COX-2s, enzimele responsabile pentru raspunsul inflamator al corpului. Cercetatorii considera ca antocianinele (pigmentii vegetali hidrosolubili care confera culoarea intensa) sunt responsabile pentru aceste proprietati.
Beneficii ale antioxidantilor - datorita continutului ridicat de antioxidanti, poate combate procesul de imbatranire si chiar dezvoltarea celulelor canceroase prin eliminarea/neutralizarea moleculelor de radicali liberi distructive din corp. Dupa cum ati aflat la inceputul articolului, zmeura contine vitamina C, dar si carotenoide, acid elagic si quercetina, dispunand de un potential considerabil in imunomodulatie (stimuleaza imunitatea organismului). Antocianinele pot ajuta la o stralucirea a pielii, stimuland de asemenea producerea de colagen (acestea ajuta si la lupta impotriva fungilor si bacteriilor). Antioxindantii contribuie si la vedere, protejand retina de stresul oxidativ si chiar prevenind pierderea vederii cauzata de degenerescenta maculara.
Cancer - studiile pe animale si de laborator au demonstrat ca zmeura poate preveni aparitia cancerului (contine de 10 ori mai multi antioxidanti decat rosiile). Acidul elagic, un compus fenolic, poate distruge anumite celule canceroase, inclusiv pe cele din colon, esofag, ficat, plamani, limba si piele (modifica semnalele care sunt transmise catre celulele canceroase, transmitandu-le sa treaca intr-un ciclu de moarte celulara - apoptoza; in cazul in care nu sunt activate, le transmite semnale care le incurajeaza sa ramana necanceroase). Quercetina are de asemenea un puternic efect anticancerigen, studiile demonstrand ca dispune de abilitatea de a actiona impotriva cancerului mamar de la rozatoare; un studiu clinic publicat in anul 2010 ce a constat in hranirea soarecilor cu pudra de zmeura timp de 12 saptamani a condus la prevenirea tumorilor intestinale (este inhibata dezvoltarea tumorii prin reducerea inflamatiei).
Vase de sange si tesuturi - vitamina C este ncesara pentru cresterea si repararea celulelor din corp, ajutand la crearea/repararea pielii, oaselor, ligamentelor si a vaselor de sange. Aceasta vitamina este de ajutor si in functionarea sistemului imunitar. Potasiul din zmeura ajuta la mentinerea ritmului cardiac si a tensiunii in parametri normali. Cuprul este esential pentru producerea de globule rosii, iar fierul si folatul previn riscul de anemie. Si fibrele din ele contribuie la scaderea tensiunii, iar folatul poate proteja impotriva bolilor cardiovasculare si a pierderii memoriei cauzata de varsta.
Fertilitate - conform ultimelor cercetari, zmeura poate stimula fertilitatea, atat la femei, cat si la barbati, nivelele ridicate de vitamina C si magneziu fiind esentiale in acest sens. Antioxidanti ajuta la protejarea spermei, stimuleaza conceptia si reduc riscul de pierdere a sarcinii.
Depresie - datorita continutului de vitamina B si acid folic, acest fruct ajuta la prevenirea depresiei si a altor tulburari de dispozitie.
De retinut
Zmeura este in general disponibila pe tot parcursul anului in magazine, dar perioada sa de coacere este intre iunie si octombrie. De obicei, zmeura este pregatita pentru a fi culeasa cand se poate scoate de pe receptacul usor si capata o culoare intensa (rosie, neagra, mov sau aurie, in functie de soi), avand astfel si cel mai dulce gust. Cand o achizitionati, urmariti sa fie stralucitoare, de culoare intensa si sa aiba capetele verzi, sa fie ferma si fara nisip sau mucegai; evitati-o pe cea care pare lovita sau aplatizata si cu mucegai sau portiuni decolorate. Deoarece este extrem de perisabila, zmeura trebuie cumparata doar cu cateva zile inainte de consum si trebuie depozitata in frigider (poate mucegai usor; temperatura de 2-4 C) elimanand fructele alterate. Introduceti-o intr-un castron adanc sau farfurie acoperita cu un prosop de hartie sau punga de plastic si pastrati-o 1-2 zile, in caz contrar trebuie congelata. Retineti ca zmeura poate cauza reactii alergice grave in cazul unor persoane, ce includ inflamarea si inrosirea gurii, a buzelor si a limbii, eczema, urticarie, iritatie a pielii, durere de cap, rinoree, mancarime oculara, wheezing, probleme gastrointestinale, depresie, hiperactivitate si insomnie, prin urmare trebuie evitata de cei sensibili. In cazul persoanelor cu sindrom de colon iritabil poate aparea disconfort in urma consumului.
Citeste si:
Tratamente naturiste pentru gat
Tratament naturist pentru anemie
Tratamente naturiste pentru fibrom uterin
10 remedii naturiste pentru 10 probleme aparute in sarcina
Surse:
www.livestrong.com; www.nutrition-and-you.com; http://zeenews.india.com; www.whfoods.com; http://wiki-fitness.com