Beneficii naturiste ale strugurilor

Beneficii naturiste ale strugurilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Desi strugurii se consuma cu preponderenta toamna, cand este sezonul lor de coacere, pot fi achizitionati din magazine si in restul anului, beneficiind de multe proprietati protective si chiar curative. Sa aflam in continuare ce ingrediente contin, ce beneficii confera strugurii sanatatii si cum este indicat sa fie pastrati, respectiv consumati.

Ce contin

Strugurii sunt plini de nutrimente (in special fitonutrienti - substante care contin compusi bioactivi cu rol protector, de prevenire a bolilor), iar ca structura fiecare boaba dispune de o pulpa semitransparenta incastrata intr-o coaja neteda si subtire; unele soiuri contin seminte comestibile, iar altele dimpotriva. Culoarea fiecarui soi se datoreaza prezentei pigmentilor polifenolici, astfel cei rosii sau mov sunt bogati in antocianine (proprietati antialergice, antiinflamatorii, antimicrobiene si anticancerigene), in timp ce strugurii alb-verzui in taninuri, in special catechine; in mod surprinzator acesti compusi antioxidanti sunt concentrati mai ales in coaja si seminte
struguri(exista si soiuri negre, galbene sau roz).
 
Din punct de vedere al caloriilor, o cana de struguri contine aproximativ 100 (sau 100 g din fruct contin 69 calorii), insa 0 colesterol, 0.6 g de proteine, 0.3 g de grasimi si 15.8 g de carbohidrati, inclusiv 0.8 g de fibre, oferind mai mult de un sfert din DZR de vitamina K (13,4 micrograme intr-o cana sau 17% din DZR) si vitamina C (3,7 mg intr-o cana), dar si vitamina A, carotenoide, vitamine din complex B (piridoxina, riboflavina si tiamina). De asemenea, un alt ingredient important al lor este acidul elagic, o substanta naturala aflata si in capsuni, considerat a dispune de proprietati anticancerigene. S-a identificat si prezenta boronului, o minerala considerata a juca un rol important in sanatatea oaselor si a articulatiilor. Alti micronutrienti identificati: cupru, fier, mangan (cupru si mangan sunt co-factori ai enzimei antioxidante superoxid dismutaza, iar fierul este concentrat in special in stafide - forma uscata), potasiu (100 g contin 191 mg). Alti compusi importanti: flavonoli (quercetina, kaempferol), acizi fenolici (acid cafeic, acid cumaric), carotenoide (beta-caroten, luteina, zeaxantina) si melatonina (hormon si antioxidant) si oligopeptide (mici molecule similare proteinelor cu proprietati antibacteriene si altele). Retineti totusi ca acestia pot fi regasiti in toate speciile de struguri in ansamblu si nu doar in una singura.

Din punctul de vedere al indexului glicemic, strugurii au fost clasificati drept a dispune de indice glicemic redus, cu valori intre 43-53; retineti insa ca nu inseamna acelasi lucru cu beneficii in nivelul glicemiei. In cazul acestor fructe insa, exista un echilibru bun al glicemiei, al reglarii insulinei, al sensibilitatii crescute la insulina (asociate cu consumul de suc, extract si fitonutrienti continuti de struguri).

Resveratrol

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat si resveratrolul, un antioxidant polifenolic sintetizat de strugure pentru proprietatile sale antifungice si protectoare; acesta scade riscul de boli cardiovasculare prin prevenirea oxidarii lipidelor si modularea lipidelor si lipoproteinelor din corp, dar prin potenta sa fortifica efectul altor antioxidanti din corp. Alaturi de alti polifenoli, contribuie la reducerea riscului de boli cardiace prin reducerea agregarii plachetare (previne cheagurile de sange), protejeaza lipoproteina de densitate redusa (LDL -colesterolul rau) de afectare a radicalilor, scad tensiunea si imbunatatesc circulatia sanguina. Resveratrolul este considerat de asemenea a detine un rol protector impotriva cancerului de colon si prostata, bolii coronariere, bolii neurologice degenerative, bolii lui Alzheimer si infectiilor virale/fungice.

Acest compus recunoscut in special deoarece poate fi gasit in multe produse cosmetice are abilitatea de a reduce riscul de infarct prin alterarea mecanismelor moleculare de la nivelul vaselor de sange: reduce susceptibilitatea afectarii vaselor prin activitate scazuta a angiotensinei (un hormon sistemic ce determina contractia vaselor de sange - in caz contrar ar creste tensiunea) si scade productia de substanta vasodilatatoare, oxid nitric (un compus benefic care determina relaxarea vaselor sanguine).

resveratrol

Un aspect interesant cu privire la fitonutrientii strugurilor este faptul ca se considera ca ajuta la longevitate, resveratrolul fiind principalul "responsabil" - creste exprimarea celor trei gene legate de o durata lunga a vietii (SirT1s, Fox0s, and PBEF). Cercetatorii au constatat faptul ca exista o stransa legatura intre dietele restrictive caloric si longevitate astfel: cu cat putem obtine o nutritie optima pentru cel mai mic numar posibil de calorii, cu atat cresc sansele de a imbatrani sanatosi si a trai mai mult.

Beneficii pentru sanatate

In primul rand, trebuie sa stiti ca din cauza faptului ca majoritatea antioxidantilor se afla in coaja si seminte, cele mai multe cercetari au implicat aceste parti ale strugurilor (dar si extracte ale lor) si nu intregul fruct; ca sa intelegeti mai bine, se pare ca pulpa contine 1/20-1/100 din capacitatea antioxidanta totala a semintelor sau a cojii. Iata si descoperirile principale in materie de beneficii asupra organismului:
- Ajuta la prevenirea anumitor enzime legate de oxigen sa devina hiperactive (xantinoxidaza si catalaza)
- Cresc nivelele de glutation (nutriment antioxidant esential) si raportul de glutation redus la glutation oxidat (unitate de masura a capacitatii antioxidante)
- Ajuta la protejarea membranelor celulare de afectarea radicalilor liberi
- Scad nivelele de molecule reactive de oxigen din sange
- Reduc oxidarea grasimii (peroxidarea lipidica)
- Scad biomarkerii stresului oxidativ

Proprietati antiinflamatorii - desi studiile au implicat mai degraba consumul de suplimente cu compusi sau extracte din struguri, concluziile au fost asociate intregului fruct. S-a demonstrat ca strugurii scad riscul de inflamatie excesiva prin reducerea activitatii moleculelor transmitatoare pro-inflamatorii (interleuchina 6 si interleuchina 1-beta) si factorul tumoral necrozant alfa, dar si a enzimelor ciclo-oxigenaza 1 si 2.

inflamatie

Proprietati cadiovasculare - toate celulele din corpul uman necesita protejare de afectarea oxigenului (in special in artere unde nivelul de oxigen este crescut), iar inflamatia cronica din sistemul cardiovascular reprezinta o preocupare principala in cazul multor boli asociate care cresc la randul lor riscul de ateroscleroza. In acest sens a fost identificat asa-numitul "paradox francez" - se observa sanatatea populatiei in raport cu consumul de grasimi saturate; desi acesta din urma era ridicat, francezii nu se confruntau cu risc mai mare de boli cardiace datorita consumului constant de vin rosu. Iata in mod concret ce beneficii aduc strugurii sistemului cardiovascular: reglarea tensiunii (inclusiv reducerea cand e ridicata - conform unui studiu de laborator asupra unor soareci hraniti intai cu o dieta plina de sare si apoi cu struguri, constatandu-se scaderea tensiunii, imbunatatirea ritmului cardiac si reducerea inflamatiei), reglarea colesterolului (inclusiv reducerea cand e ridicat), reducerea riscului de adeziune a celulelor la vasele de sange, eliberare imbunatatita de oxid nitric din celulele endoteliale (cand e necesara vasodilatatia), reglarea inflamatiei din sange. Aceste concluzii sunt sustinute de un articol publicat in "Jurnalul de Nutritie" in iulie 2009.

Proprietati asupra intelectului - mai multe studii recente asupra extractului de strugure pe animale sugereaza ca un consum zilnic de suc (1-2 cani) pe o perioada de cateva luni poate imbunatati rezultatele intelectuale. Alte studii au demonstrat ca o acumulare excesiva a speciilor reactive de oxigen din creier poate fi prevenita cu ajutorul extractului de strugure, precum si acumularea excesiva a proteinei beta-amiliod din regiunea hipocampus a creierului; si sinteza moleculelor trasmitatoare pro-inflamatorii din creier a fost redusa prin consumul de extract. In cadrul unui studiu britanic, studentii care au consumat resveratrol au prezentat un flux sanguin in creier crescut cu 200%, cercetatorii considerand ca acest compus poate conferi si raspuns mental accelerat. In acelasi sens, un studiu a demonstrat ca acesta poate contribui la bolnavii de Alzheimer, prin imbunatatirea sanatatii mentale si intarzierea bolilor degenerative neurologice; o cercetare publicata in Jurnalul Britanic de Nutritie sustine ca sucul de struguri poate imbunatati functia cognitiva la varstnicii care manifesta deja o usoara afectare cognitiva.

Proprietati antimicrobiene - o multime de fitonutrienti ai strugurilor dispun de aceste proprietati; ele variaza de la flavonoide cum este quercetina la stilbeni cum este resveratrolul. Studii recente au determinat ca setul unic de oligopeptide din aceste fructe au proprietati antimicrobiene, insa nu se cunoaste inca modul exact de actiune, luandu-se in considerere o protejare impotriva bolilor de tipul toxiinfectiilor alimentare (dar si a virusului polio si herpex simplex).

Proprietati asupra sistemului digestiv - strugurii sunt eficienti si in prevenirea/tratarea constipatiei, fiind considerati aliment laxativ deoarece contin acid organic, zahar si celuloza. Ajuta la ameliorarea constipatiei prin stimularea muschilor intestinali si stomacali, iar datorita continutului ridicat de fibre insolubile ajuta la un tranzit intestinal mai bun (stimuleaza formarea si excretia scaunului). Nu sunt indicati insa in cazul in care suferiti deja de diaree. De asemenea, ajuta si la dispepsie (indigestie), deoarece amelioreaza iritatia stomacului, fiind considerati un aliment usor.

constipatie

Proprietati asupra ochilor - flavonoidele dispun de antioxidanti ce reduc si combat actiunea radicalilor liberi, astfel prevenind si aparitia cataractei sau a altor boli legate de imbatranire. In urma unui studiu desfasurat la Universitatea din Miami s-a demonstrat ca un consum sporit de struguri sustine sanatatea ochilor si previne bolile retinei (cum este degenerescenta maculara).

Proprietati anticancerigene - proprietatile antioxiante si antiinflamatorii mentionate anterior confera acest caracter deoarece stresul oxidativ cronic si inflamatia cronica se afla la baza aparitiei cancerului (se inhiba proliferarea si cresterea agentilor cauzatori). Cercetarile in acest sens au fost canalizate asupra: cancerului mamar, (strugurii din soiul Concord - cei mai importanti fitonutrienti sunt catechinele, proantocianidinele si stilbenii-mai ales resveratrolul; anumite substante inhiba aromataza sa transforme androgenii in estrogen), de colon (flavonoidele si antocianinele - strugurii de culoare inchisa constituie alegeri mai bune pentru prevenire decat cei albi), de prostata, dar si de piele (resveratrolul protejeaza pielea de actiunea nociva a razelor UVB).

Alte beneficii: astm (datorita continutului mare de apa se creste gradul de umezeala din plamani si se reduc evenimentele astmatice), sanatatea oaselor (datorita micronutrientilor cupru, fier si mangan - se previne osteoporoza; manganul este esential pentru metabolismul proteinelor, formarea de colagen si functionarea sistemului nervos), migrene (sucul de strugure- datorita antioxidantilor actioneaza exact invers decat vinul), dibet (extractul de coaja excercita o activitate inhibitorie a hiperglicemiei- prediabeticii care au primit resveratrol au prezentat o scadere cu 10% a glicemiei conform cercetarii desfasurate de Colegiul de Medicina Albert Einstein), probleme dentare (extractul de seminte poate ajuta la prevenirea cariilor dentare), probleme ale rinichilor (reduc aciditatea acidului uric si contribuie la eliminarea sa din organism reducand stresul/presiunea asupra rinichilor; datorita continutului mare de apa induc urinarea ce curata organismul) si nu in ultimul rand stimularea sistemului imunitar (datorita continutului ridicat de vitamine).

glicemie

 

Informatii legate de pastrare/achizitionare

Strugurii trebuie depozitati in frigider (pana la 5 zile) si spalati chiar inainte de a fi consumati deoarece au tendinta de a fermenta la temperatura camerei; ii puteti pastra in punga de plastic sau recipient vidat. Pentru a-i mentine un timp indelungat proaspeti si a oferi copiilor o gustare sanatoasa, pot fi congelati prin amplasarea pe o foaie de gatit dupa ce au fost bine uscati, iar ulterior introdusi in pungi de plastic. Cand ii cumparati, urmariti sa fie copti, deoarece au cele mai mari nivele de antioxidanti si sa aiba textura plina, lipsita si cute, intacta, ferma, fara sa zemuiasca. Zona din jurul cozii trebuie sa aiba aceeasi culoare ca si restul strugurelui. Pentru a verifica cat de dulci sunt, retineti ca cei de culoare verde sunt usor dulci (trebuie sa aiba o nuanta usor galbuie), iar cei rosii sunt cei mai dulci (trebuie sa aiba o culoare bogata).

Citeste si:

Tratamente naturiste pentru riduri 

Tratament naturist pentru anemie 

Diabetul: cauze, simptome si tratament naturiste 

Sfaturi si remedii naturale pentru varice 

Surse: www.whfoods.com; www.nutrition-and-you.com; www.healthyeating.org; www.tablegrape.com; www.webmd.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.organicfacts.net; www.care2.com

Articolul urmator
Germeni de grâu: beneficii și mod de consum
Germeni de grâu: beneficii și mod de consum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Must: beneficii și idei de consum
    Must: beneficii și idei de consum

    Obținându-se prin presarea strugurilor roșii, negri sau albi, mustul este asociat cu tradițiile de toamnă. Gustul său depinde de mai mulți factori, printre care tipul de struguri...

    Masaj capilar: beneficii și mod de realizare
    Masaj capilar: beneficii și mod de realizare

    Masajul capilar este o practică terapeutică veche ce are multiple beneficii pentru sănătatea scalpului și a părului. Descoperă, mai jos, care sunt beneficiile acestui tip de masaj și...

    Hamei: beneficii și utilizări
    Hamei: beneficii și utilizări

    Originar din China, hameiul se regăsește printre cele mai cunoscute și mai cultivate plante. Chiar dacă în zilele noastre este asociat mai ales cu producerea berii, de fapt hameiul...

    Glucomannan: beneficii și mod de administrare
    Glucomannan: beneficii și mod de administrare

    Fibrele sunt carbohidrații pe care enzimele digestive nu îi pot digera. O dietă bogată în fibre scade riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, digestive,...

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare
    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare

    Semințele de chimen fac parte dintre cele mai apreciate mirodenii, fiind utilizate cu precădere în tradițiile culinare din India, Mexic, Orientul Mijlociu și din regiunea...

    Suc de vișine: beneficii și utilizare
    Suc de vișine: beneficii și utilizare

    Având un gust agreabil, dulce-acrișor, vișinele fac parte dintre cele mai îndrăgite fructe ale verii și, în funcție de preferințe, se consumă proaspete, uscate sau...

    Porumbul: cum îl fierbi corect și ce beneficii are
    Porumbul: cum îl fierbi corect și ce beneficii are

    Când te gândești la primăvară, îți amintești de porumbul dulce, proaspăt și textura sa crocantă. Fie că este savurat simplu, ca garnitură sau inclus în...

    © 2024 Qbebe