Aspecte nutritionale
O rosie de marime medie (aproximativ 123 g) contine 22 calorii, 0 grasimi, 5 g de carbohidrati (inclusiv 1 g de fibre si 3 g de zahar), 1 g de proteine si 6 mg de sodiu. Rosiile reprezinta o sursa bogata si de vitamina A (20% din DZR), vitamina C (40% din DZR), acid folic (2% din DZR), acid alfa-lipoic, licopen, cholina, beta-caroten, luteina, potasiu si calciu (1% din DZR). Acidul alfa-lipoic ajuta corpul sa transforme glucoza in energie, conform unor studii chiar sa controleze glicemia, imbunateste vasodilatatia si protejeaza impotriva retinopatiei la pacientii diabetici si chiar poate conserva creierul si tesutul nervos. Licopenul este antioxidantul care le confera rosiilor culoarea specifica (rosiile contin 80% din toate alimentele cu licopen consumate). Potasiul se regaseste in proportie de 534 mg intr-o cana de suc de rosii si 453 mg intr-o cana de sos de rosii; joaca un rol important in transmiterea semnalelor nervoase, echilibrul fluidelor din corp si alte reactii chimice importante, fiind folosit in: tratamentul hipertensiunii, rezistenta la insulina, sindromul de oboseala cronica, slabiciunea musculara si chiar tulburarile intestinale. Cholina este un nutriment important care ajuta somnul, miscarea muschilor, invatarea si memoria, dar si la mentinerea structurii membranelor celulare, transmiterea impulsurilor nervoase, sustine absorbtia grasimii si reduce inflamatia cronica.Beneficii asupra sanatatii
Ca toate fructele si legumele, si rosiile confera o multitudine de beneficii organismului, in special cu privire la bolile de inima, diabet si cancer, dar si piele/par, nivel de energie si control al greutatii.
Cancer - o sursa exelenta din puternicul antioxidant vitamina C (dar si altii), rosiile pot combate radicalii liberi cunoscuti a cauza cancer. Licopenul, de exemplu, a fost corelat cu prevenirea cancerului de prostata in mai multe studii. Conform medicului John Erdman, profesor emerit al departamentului de stiinta alimentara si nutritie umana la Universitatea Illinois: "Exista dovezi clare, puternice, cu baza epidemiologica pentru sporirea consumului de produse din rosii si incidenta redusa a cancerului de prostata". In cazul barbatilor tineri, alimentatiile bogate in beta-caroten pot juca un rol protector impotriva cancerului de prostata, conform unui alt studiu desfasutat de Departamentul de Nutritie a Scolii de Sanatate Publica Harvard. Consumul de beta-caroten s-a dovedit a avea si un raport invers cu dezvoltarea cancerului de colon in cadrul populatiei japoneze (datorita aportului ridicat de fibre). Un consum sporit de rosii poate ajuta si la reducerea riscului de cancer pancreatic, conform unui studiu al Universitatii din Montreal, cercetatorii descoperind faptul ca licopenul este corelat cu o reducere de 31% in ceea ce priveste riscul de cancer pancreatic (in grupuri de barbati care prezentau cele mai ridicate si cele mai reduse nivele ale acestei carotenoide). Conform Societatii Americane pentru Cancer, anumite studii au demonstrat faptul ca persoanele cu diete bogate in rosii prezinta un risc redus de anumite forme de cancer, in special de prostata, plamani si stomac; nu se cunoaste insa rolul exact al licopenului in prevenirea/tratarea acestei boli. Un studiu recent a demonstrat faptul ca riscul de cancer mamar pentru femeile aflate la postmenopauza este redus in urma unei alimentatii bogate in rosii datorita nivelelor crescute de adiponectina (regulator al grasimii si glicemiei).
Tensiunea - mentinerea unui aport redus de sare este esential in scaderea tensiunii, oricum cresterea aportului de potasiu poate fi la fel de importanta datorita efectelor vasodilatatoare (protejeaza in acelasi timp oasele). Conform Chestionarului de Examinare Nationala a Sanatatii si a Nutritiei, mai putin de 2% din adultii americani intrunesc recomandarea zillnica de 4700 mg, iar o cana de rosii reprezinta 11.4% din DZR. De asemenea, un consum ridicat de potasiu este asociat cu un risc scazut de 20% de mortalitate (din cauze medicale). Retineti insa ca daca suferiti de probleme renale, este contraindicat un aport sporit de potasiu.
Inima - fibrele, potasiul, vitamina C si cholina din rosii sustin sanatatea inimii. Din nou potasiul in cantitati mai mari alaturi de o scadere a sodiului reprezinta o schimbare importanta in alimentatie pe care o persoana o poate face pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, conform medicului Mark Houston, professor de medicina la Scoala de Medicina Vanderbilt si director al Institutului de Hipertensiune din Tennessee. In cadrul unui studiu, persoanele care au consumat 4069 mg potasiu zilnic au prezentat un risc cu 49% redus de deces din cauza bolii cardiace ischemice in comparatie cu cei care au consumat mai putin (aproximativ 1000 mg/zi). De asemenea, potasiul aditional este asociat si cu risc redus de infarct, protectie impotriva pierderii masei musculare, conservarea densitatii osoase si reducerea formarii pietrelor la rinichi.
In ceea ce priveste colesterolul, unii dintre fitonutrientii continuti (cum este licopen) ajuta la scaderea colesterolului rau LDL si cresterea colesterolului bun HDL din corp, desi mecanismele nu sunt pe deplin intelese. Rosiile contin si niacina, folat si vitamina B6 asociate cu o reducere a riscului de boli cardiace. Un studiu a descoperit ca femeile care consume 7-10 portii de produse din rosii pe saptamana au prezentat un risc redus cu 29% de boli cardiovasculare in comparatie cu cei care consumat mai putin de 1 portie si jumatate in fiecare saptamana. Rezultatele au fost si mai impresionante in cazul celor care au consumat produse din rosii si cu ulei.
Tromboza - un alt studiu a demonstrat faptul ca un consum de suc de rosii 250 ml in fiecare zi a redus semnificativ agregarea plachetara (persoanele care au consumat placebo nu au demonstrat nicio imbunatatire). Este important sa consumati suc de rosii cu continut redus de sodiu daca doriti sa preveniti tromboza (cheaguri de sange in vasele sanguine) deoarece nivelele de sodiu pot cauza efecte negative in acest caz. Rezultatele unui studiu publicat demonstreaza faptul ca pacientii care au primit o suplimentare cu licopen au prezentat un raspuns imbunatatit al vaselor de sange la acetilcolina in comparatie cu voluntarii sanatosi care prezentau functie endometriala normalizata.
Inflamatie - un studiu a demonstrat ca un consum zilnic de suc de rosii (1 pahar) poate reduce nivelele sanguine ale TNF-alfa cu 34% (TNF-alfa cauzeaza inflamatie; nivele ridicate au fost identificate la persoanele cu boli cronice, degenerative cum sunt boli de inima, cancer, osteoporoza si Alzheimer).
Diabet - studiile au indicat faptul ca persoanele cu diabet de tip 1 care au consumat o alimentatie bogata in fibre au prezentat nivele mai mici ale glicemiei, iar cele cu diabet de tip 2 au prezentat nivele ale glicemiei, lipidelor si insulinei imbunatatite, posibil datorita cromului continut (controleaza nivelul zaharului din corp). O cana de rosii cherry ofera aproximativ 2 g de fibre, iar indrumarile sunt de 21-25 g/zi la femei si de 30-38 g/zi la barbati.
Piele si par - colagenul, sistemul de suport al pielii, se bazeaza pe vitamina C ca nutriment esential care functioneaza in corpurile noastre cu rol antioxidant pentru a preveni degradarea cauzata de soare, poluare si fum, a reduce ridurile si a imbunatati textura pielii in general. Beta-carotenul ajuta de asemenea la protejarea pielii de acesti factori nocivi, iar licopenul previne sensibilizarea pielii la afectarea produsa de razele UV (cauza a ridurilor fine si a ridurilor). Rosiile amelioreaza insa si aspectul parului datorita vitaminei A continute (parul devine mai puternic si mai stralucitor, insa nu este de ajutor in cazul parului subtiat deja).
Constipatie - continutul ridicat de apa si fibre ajuta la cresterea nivelului de hidratare si la reglarea tranzitului intestinal; fibrele sunt cunoscute pentru prevenirea constipatiei si adaugarea de volum scaunelor.
Sarcina si alaptarea - un aport adecvat de acid folic este esential in cazul femeilor gravide pentru a oferi protectie impotriva defectelor de tub neural. Cand femeile care alapteaza consuma produse din rosii, creste si concentratia de licopenina din lapte, in aceasta situatie fiind de preferat gatirea lor (rosiile gatite au un continut mai mare decat cele crude de licopen).
Oase - rosiile ajuta si la fortifierea/vindecarea oaselor datorita continutului de vitamina K si calciu. Licopenul s-a demonstrat de asemenea a imbunatati masa osoasa care constituie o modalitate excelenta de a preveni osteoporoza. Datorita vitaminei K continute (18% din DZR intr-o cana de rosii) este sustinuta sanatatea oaselor si flexibilitatea vaselor de sange; carenta acestei vitamine poate reprezenta un efect advers al consumului de antibiotice pe termen lung (apare invinetirea pielii). Vitamina K este depozitata in tesutul adipos din corp si ajuta la captarea calciului in oase, dar are si rol de agent de coagulare.
Ochi - boli ale ochilor, cum sunt cataracta si degenerescenta maculara sunt strans legate de alimentatie si rosiile contin o multitudine de compusi care pot preveni aparitia lor. Astfel, vitamina A ajuta la imbunatatirea vederii, dar si previne orbirea nocturna si degenerescenta maculara. Nivelele mari de vitamina E, C si cupru sunt de asemenea benefice sanatatii oculare, iar zeaxantina, luteina si licopenul protejeaza ochii de razele solare (acestea din urma nu pot fi sintetizate de corp, prin urmare trebuie sa le includem prin alimentatie).
Depresie - acidul folic din compozitie poate ajuta in tratamentul depresiei prin prevenirea excesului de homocisteina care se formeaza in corp (previne sangele si alte nutrimente sa ajunga la creier). Homocisteina in exces interfereaza cu productia de hormoni specifici starii de bine cum sunt serotonina, dopamina si norepinefrina (regleaza in plus si somnul, dar si apetitul).
Scaderea in greutate - rosiile va pot ajuta sa slabiti, deoarece constituie o gustare execelenta sub forma de salate, sandvisuri si altele. Contin multa apa si fibre, reprezentand un aliment de umplere (va confera senzatie de satietate fara a adauga calorii sau grasime).
De retinut
Dupa cum am mentionat anterior, rosiile gatite sau procesate termic dispun de un continut mai mare de licopen (este eliberat din celulele rosiilor prin caldura). De asemenea, licopenul este liposolubil, prin urmare ajuta sa le gatiti in ulei (cum ar fi de masline). Din pacate insa, vitamina C prin prepararea termica este redusa, de aceea puteti alterna rosiile crude cu cele gatite.
Cand le achizitionati, urmariti sa aiba o culoare puternica, sa fie cu textura ferma, uniforma; evitati-le pe cele cu coaja incretita, decolorata, cu pete sau prea moi. Rosiile galbene pot fi amplasate intr-o incapere racoroasa, intunecata timp de 2-3 zile, insa cele coapte sunt extrem de perisabile si trebuie depozitate in frigider. Folositi-le cand sunt proaspete pentru a beneficia la maxim de vitamine si antixodianti. Pesticidele sunt des folosite pentru ele, prin urmare trebuie sa le spalati bine inainte de a le consuma. Exista si persoane alergice la rosii (corpul nu le poate digera si asimila; apare urticarie, mancarime si probleme cu respiratie), dar si intolerante (intoleranta la licopen; apare balonare, durere si diaree), prin urmare unele persoane pot prezenta reflux acid si arsuri in piept. Persoanele cu istoric de pietre la rinichi trebuie sa le consume cu moderatie (nivel ridicat de oxalat si calciu care se combina), iar cele cu sindromul de colon iritabil trebuie sa le consume cu precautie. Retineti ca o cantitate semnificativa de licopen se gaseste chiar in coaja. Cand sunt achizitionate sub forma de conserva, trebuie sa urmariti cu atentie calitatea produsului deoarece continutul lor acid poate cauza coroziune care se transmite chiar in alimente.
Citeste si:
Tratamente naturiste pentru ochi
Vergeturile: cauze si tratamente naturiste
Tratament naturist pentru durerile de stomac
Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene
Tratamente naturiste pentru infectiile bucale
Surse:
www.netdoctor.co.uk; www.medicalnewstoday.comwww.webmd.com; www.nutrition-and-you.com; http://recipes.howstuffworks.com; www.beliefnet.com; www.medindia.net; www.fitday.com